You are here

Samsung K55A-1 sorvég javítás után nem indul

11 posts / 0 new
Last post
pihe
pihe picture
*****

Üdv!
Alpahiba-sorvégtranyó zárlatos, csere után 60-as égőn keresztül /ez a hálozattal van sorbakötve/ az első pillanatban ellőtte, ilyenkor még nincs is sormeghajtó jel, ahogy utolag ellenőriztem, ill. nem is szisszent.
Amit átnéztem:sortáp 135v, stabil-terhelhető-nem zajos, sormeghajtojel ok, forrhibák voltak, kollektorkondik ellenőrizve, ezek a barna kondik mindig jok ha szemre épek és mérve jok,ezeknél még nem találkoztam olyannal ami a mérés-szemrevételezés ellenére rossz volt, sorkin nem látszik csik vagy pup, az elkok szintén jok ránézésre és mérve is, tápban mérés nélkül cserélve mindkettő, diodák félvezetők ellenőrizve.
Most hirtelen kifogytam az ötletekből, help.

Comments
delon1
delon1 picture

Szia jancsi000!

A 60-as égő alkalmazásairől egy kicsit bővebben:
1.
A tápban lévő 'BU' megvédésére szolgál táphiba esetén. Ilyenkor sorba kell kötni a bejövő táppal, pl. a bizti helyére. Itt ha nagyon, rendesen világít akkor ki van nyitva (zárlat felé) a táp tranyó! Ilyenkor véd!

2.
A sorvégfok 'BU' megvédésére szolgál sorhiba esetén. Ilyenkor sorba kell kötni a sortrafóba bejövő B+ táppal. Itt ha nagyon, rendesen világít akkor ki van nyitva (zárlat felé) a sortranyó! Ilyenkor véd!
Tranzisztor nélküli módban pedig sori zárlatra utal. (trafó,kondi stb..)

3.
A tápegység terhelhetőségének ellenőrzésére is használhatjuk. Ilyenkor a sor felé menő B+ leválasztása után a tápból jövő B+ -ra és sasszé testre kötve, jó tápegység esetén félgőzzel világít. Ilyenkor ellenőrizhető a B+ is.

A tv-vel kapcsolatban pedig:
Lehet a sortranyó tönkremenetele a trafó hibája miatt is. Esetleg rossz szellőzés esetén túlmelegedés miatt is. Rossz meghajtó jel esetén is tönkremehet! Ellenőrizd a HIC401-et és környékét szkóppal pl.!
Említetted hogy forrhibák is voltak! Ezektől is tönkremehetett.
A rajzot sasszé alapján letöltheted ha nincsen megvéletlenül?:
http://elektrotanya.com/samsung_ws28a116_chassis_k55a.pdf/download.cgi
Ez is sokban segíthet!
Ha a B+ táp eljut a 'sorBU'-ig akkor mindenképpen visszafelé kell keresgetni a hor, drive vonalon!
delon1

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zotyi
Zotyi picture

Hátha segítek!Már jártam hasonlóképp, 2 alkalommal is! Jócskán szivatott a masina, mikoris
az egyébként jónak mért sortápszűrő elkót kicseréltem, próba-szerencse alapon, s lőn, bejött!Mégegyszer mérés, akkor is jót mutatott! Egyéb alkalmazásban használva is bebukott, s a végén kiderült, szakadozott! Tudom, nem gyakori hiba, de velem kibabrált! 5db tranyó! A másik, az azt hiszem, nem pont ilyen tv volt, de majdnem vadiúj! Ott szintén marék tranyóba került, míg kiderült, a sortrafó mellett egy nagyfesz. kék tárcsa kondi játszott zárlatot, mérve nem mutatta, de fesz alatt már küldte el a tranyót! S nem volt látványosan égett, szenesedett, mint ált. szokott, ezt is egy ötletszerú próba csere buktatta le! Üdv. Zotyi

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Bizonyára elkerülte a figyelmed, hogy ez egy 3 éves topik. Azért köszönjük a tapasztalat megosztását.

Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

marosi
marosi picture

Szevasz Kalex
több ilyen topikot is láttam már beügrani előre,hogy van ez

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"több ilyen topikot is láttam már beügrani előre,hogy van ez"
Ez úgy van, hogy valamelyik új tag olvasgatja a régebbi beírásokat, és nem figyelve a dátumot jó szándékúan segíteni akar. Ezért aztán a lista elejére kerül a topik, mert új üzenet érkezett hozzá. A címet már én javítottam ki, mert az csak a típust tartalmazta.

Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

marosi
marosi picture

Szia Kalex
Na igy már COMPRENDE :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

kobold
kobold picture

Ilyen egy sarszung, még a múltból is kísért :D

0

Vote up!

You voted ‘up’

Solyom
Solyom picture

Szia jancsi000.Lehetséges, hogy a sorvégtranzisztor bekapcsolás után hosszú idejü nyitóimpulzust kap.Nagy valószinüséggel a sormeghajtó fokozat táp szürőkondija /220uF/, vagy a 12V-os táp pufferelkója elvesztette kapacitását.Üdv S

0

Vote up!

You voted ‘up’

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz jancsi000!
Nézz szét a sortranyó báziskörében, kösd ki a vezérlést, és úgy tedd rá a műterhelést (izzót) a sortápra. Ha így életben marad a tranyó, akkor megvan a követendő irány. Az-az, ugyan ez műteher nélkül, és a báziscsatoló megtekintése.
Üdv:
exGelkás

0

Vote up!

You voted ‘up’

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia jancsi000!

Amíg valaki "ide ér" a TV-s kollégák közül, egy jó tanács.:
Az izzót, ilyen makacs esetben, ne a hálózattal kösd sorba, hanem a sortáp(135V) szűrő kondi után iktasd be az áramkörbe.
Természetesen ekkor a sortáp terhelhetősége lecsökken, de a tranyó életben marad.
Ha a hálózattal kötöd sorba, azzal az a gond, hogy mire "valami" kinyitja a sorvég tranyót, akkorára annyi energia gyűlik fel a pufferekben, mely bőven fedezi, a tranzisztor zárlatához szükséges áramerősséget, tehát az izzó már hatástalan.

Üdv Tibi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content