You are here

Samsung K55A hangvégfok hiba

6 posts / 0 new
Last post
Csintalan László
Csintalan László picture

Üdv Kollegák !
Tegnap hozták a fenti gépet,mindkét hangszóró zárlatossá leégve, hangvégfok ic (tda 7269)szintén.
Cseréltem ic-t illetve a 2db kicsatoló kondit és természetesen a 2 hangszórót. Most jó és éppen járatom.Érdekes, hogy a (félig)döglött végfokból és a leégett hangszórókból (1-2ohm) viszonylag erős "szirénahang" szerű zúgás hallatszott. A végfok ic egyik kimenetén de a kicsatoló kondi előtt teljes tápfesz kint volt, a másik kimenetén az odaillő féltápfesz. Talán valami gerjedés lehetett rajta. Most javitva, a végfok hűtőbordája még langyosnak sem mondható. Érdeklelne a véleményetek.

Köszönettel: Csinti

Comments
Csintalan László
Csintalan László picture

Tapasztalatokra lennék kiváncsi, mert attól félek nem úszom meg ennyivel.Egy kedves kollegám járt ugyanigy, többször is elszálltak a hangszórók és ha jól emlékszem nem született megoldás. A hiba okát keresném... :-(

Csinti

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Néhány elvetemült gyártó a hangvégfok áramkörének egyes földpontjait a hűtőborda lábain keresztül viszi. Ezek átmeneti ellenállása idővel megnőhet, és így földhurok alakulhat ki, ami pozitív visszacsatolást (gerjedést okozhat). Ilyenkor vastag vezetékkel át kell kötni ezeket a pontokat.

Üdv:
Fülesmester

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Talán a hangszórók sípolása is a táp nagyfrekis oszcillásása miatt volt és ez okozhatta az erősítő, illetve hangszórók halálát is még csatolókondin keresztül is. Néhány tévében az csövek nagyfezsültségű kábelei mellett mennek a hangszórók kábelei amik szintén összeszedhetika zavart. Érdemes szkópkábellel közelíteni a csövek kábelei felé, olykor megdöbbentő 20-30V is kerülhet a szkóp bemenetére.

Ja most látom, hogy ez nem LCD, de nagyfesz itt van rendesen. :)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Gratula. Megérte? A garit beszámoltad a kért összegbe?

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Milyen véleményt vársz?

Jól csináltad, így kell megjavítani!

Ami a gerjedést illeti, a nagy áramok miatt létrejöhet pozitív visszacsatolás akár egy földhurkon keresztül is.

Üdv:
Fülesmester

0