You are here

Samsung LE20S51 Ch:GPU20KE Nehezen kapcsol be.

14 posts / 0 new
Last post
romanz
romanz picture

Üdv Kollégák!
A fenti készülék javításában kérek segítséget. Alap hiba az volt, hogy nem működik. A tápban a 13V 2 kondija és az inverter 2 kondija púpos volt. Kicseréltem, a táp működik, 5V 13V rendben. Amint rádugom a csatlakozót a Main-re, az 5V megmarad, de a 13V felmegy 18V-ra. Készenlét megvan, bekapcsol, de azonnal visszaáll. Elkezdem folyamatosan bekapcsolgatni, és minden próbálkozással csökken a 18V egy-egy tizeddel. Kb. 16V-nál rendesen bekapcsol és tökéletesen működik akármeddig. Ilyenkor a 13V is pontos. Ha kikapcsolom újból elkezd emelkedni a 13V és ameddig nem megy 16 fölé addig vissza tudom kapcsolni (3 perc) 16 fölött megint kapcsolgatni kell. A tápban az összes kondit cseréltem, a Main-en is kimértem mindet ESR mérővel, de semmi nem változott. Mi okozhatja ezt a hibát? Előre is köszönöm a segítséget!
Zoli

Comments
Hjoco
Hjoco picture

Üdv!

Ha nem találod a hibát, köss a 13V-re egy 1K 1W ellenállást. A hőfejlődés minimális lesz, és valószínű hogy ezt a lassú túltöltődést megakadályozza. A PC ATX tápokban is van a kimeneteken ellenállás a túltöltődés ellen.

0

romanz
romanz picture

Szia Hjoco!
Nekem is ez fordult meg a fejemben! Már mindent végigmértem, és nem találtam semmi hibát. Kipróbáltam az ellenállásos módszert, és működik! Annyi a különbség, hogy 470R az igazi, ezzel tökéletesen működik. Ha nem találok más hibát, így hagyom.
Üdv: Zoli

0

nippur
nippur picture

Volt már hasonló hibám, ott az inverter volt hibás. Nem terhel be a 13V-nak, ezért megy föl a fesz.

0

romanz
romanz picture

Szia Nippur!
Az invertert végigmértem és nem találtam semmi rendellenességet. Azért is valószínű, hogy nem inverter hiba, mert mikor bekapcsol, tökéletesen működik és a tápok is beállnak normálisra és nem melegszik semmi extrém módon. Azért köszi az ötletet!
Üdv: Zoli

0

romanz
romanz picture

Sziasztok!
Senkinek sincs ötlete? Minden hozzászólást szívesen fogadok!
Üdv: Zoli

0

helpme
helpme picture

Szia,
Fülesmesternél a pont!
Én egy üres Eeprom-ot tennék azért bele, valszeg meg is javul... :)

Üdv. Dénes

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Itt a táp szabályozási hibájáról lehet szó. Az is lehetséges, hogy az 5V-ra stabilizál, ami túl van terhelve, ezért megnő az impulzus kitöltési tényezője, amitől a nem stabilizált 13V megemelkedik.

Van rajzod a tápról?
Mi a száma?

Üdv:
Fülesmester

0

romanz
romanz picture

Szia Fülesmester!
SM-et töltöttem le innen a Tanyáról, de csak részleges egyezés van, több részletből szedtem össze az alapokat. A táp típusa: BN4400115C inverterrel egybeépítve Amit kisilabizáltam belőle, hogy mindkét feszültséget figyeli, egy ellenállás hálózaton keresztül egy TL431-re megy. Már ezt is kicseréltem. Semmi változás.
Üdv Zoli

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Oszinak igaza van, csak az 5,1V-ot figyeli.

Mérd a terhelő áramokat!
13V/0,6A és 5,1V/2,0A

Üdv:
Fülesmester

0

romanz
romanz picture

Szia Fülesmester!
A tápot megterheltem izzóval és ellenállással, stabilan működik. Megmértem a main áramfelvételét 5V Stby 0,1A működés közben 1,2A. 13V Stby 10mA műk. 30mA.
Szerintem ez elfogadható, úgy néz ki marad a sönt ellenállás.
Köszönöm: Zoli

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Akkor ez konstrukciós probléma. A 13V gyakorlatilag terheletlen (a 30mA a max 600mA-hoz képest semmi). Ebben az esetben jó módszer az ellenállásos terhelés.

Üdv:
Fülesmester

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

rosszul nézted, csak az 5,1V-ra stabilizál! A másik csak jelöli, hogy a panelon lehetőség van a 13V-ra stabilizálni, de az N/C jelöli, hogy nincs beépítve!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

romanz
romanz picture

Szia Oszi11!
Igazad van, sajnos az én rajzom eléggé elmosódott és nem látszik minden tökéletesen.
Üdv: Zoli

0

Sponsored links