You are here

Samsung le37M87 újraindul...

29 posts / 0 new
Last post
micilacko
micilacko picture

Sziasztok

A főnököm megkért, hogy nézzem meg a TV-jét.
37M87. kb fél éve átkondiztam, mert nehezen indult stb. A táp fele kuka volt, de szépen ki lett minden kondi cserélve lowesr-es újakra. Jó is lett.
Most ismét gáz a TV.
Az inverter kicsit hangos volt csökkentett fényerőn, de ez jó lett, tettem 2 új kondit az inverterre a régi mellé, s a trafókat átforrasztottam. Bár a hiba nem ez volt. Reggel tesztelném, mondom kb kész..
De nem.. kb 15 perc után egyszer csak elmegy a kép, egy pillanatra mintha bevibrálna a háttér, majd a tv újraindul... SZépen villog a piros led, s újraindul... s aztán 4-5 perc múlva ismét..
Valaki találkozott már ilyennel ennél a típusnál?

KÖszi

L

Comments
Jani65
Jani65 picture

Üdvözletem t.kollégák!
A main lapról lehúzom a t-cont,a powerről az invertert,ezzel kezdem...optikai csatoló aljzat világít,a tv készüléket távvezérlő segítségével scart bemenetre teszem,miután bedugtam a euro dugót az aljzatba...természetesen a jelforrása üzemeljen,hogy hang alapján tudjam,mikor üzemel...és várok,amíg le nem kapcsol a készülék...a kritikus időintervallumot meghaladva,ez esetben fél óra lehet.
Ha nem kapcsol le,akkor ragadok csavarhúzót,és megyek tovább,de még mindig nem forrasztok.
Egyesével tesztelem a kizárással a részegységeket,ezzel megkímélem magam a fölösleges munkától.
Nagyon nagy segítséget nyújtanak munkám során,a tesztelt panelek,melyek segítségével gyorsabban megállapítom,melyik részegység okozza az adott hibajelenséget.
Üdv.: J.J.

0

Tschabyka
Tschabyka picture

Hát én is megküzdöttem ezzel a hibával rendesen!A fent nevezett készülék 7-10 perc üzemidő után ujra-ujra indult.Inverter nélkül is,tehát nem az terhelt.
Következtek a táp szekunder kondik,na ezek között volt néhány csökkent értékü,de csere után hiba maradt.
A fö táp IC csere az F9992L (többek javaslatára)sem vezetett eredményre.
Majd végső küzdelemben kicseréltem a Main-t,és lőn csoda...meggyógyult!A proci miután felmelegedett kicsit szivatósdit játszott!

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

nem az elkók és nem a CCFL vagy az inverterrel van gond, hanem egy SMPS IC-vel a tápon. Most nem ugrik be melyik, hirtelen, ez tavalj volt és ugyan ez volt a baj, hogy nem kapcsolt le, csak újraindúlt, még a software is lecseréltem. Ha elkűldenéd a táp képét meglehet, hogy beugrana melyika az az IC. Hűtőbordána van és ha jól emlékszem FSGM0465RB a jelzése. Ha ez van benne, cseréld le és működni fog.

Üdvözletem

0

micilacko
micilacko picture

köszi

ránézek

0

balage
balage picture

Helló. Első körben mérd meg hogy a PFC megcsinálja-e a 400V-ot.Ha az a táp amire gondolok akkor ez típus hiba, legalább is én már sokkal találkoztam, a 400V jóval alacsonyabb.

0

dongo
dongo picture

Szia!
Én a háttérvilágítás CCFL csöveit venném szemügyre, mivel ha egyik vagy másik már haldoklik, akkor produkálhat a készülék ilyen csiki-csuki játékot.
LG monitor-tv-nél küzdöttem hasonló problémával. A CCFL csövek végei változatos módon meg voltak feketedve és csak a háttérvilágítás cseréje oldotta meg a problémát.
A hangosabbá váló inverter is arra utal, hogy küzd a döglődő egy, vagy több CCFL cső megnövekedett áramával.
dongo

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ennél jobb tanácsot nem lehet adni(szerintem). :beer:
Üdv, Z.

0

micilacko
micilacko picture

Ha a cső kuka, akkor lekapcsol a háttér.
A TV nem indul újra.. Ha jól néztem nincs visszacsatolás a tv felé, hogy nem ok a háttér..
Vagyis ha a cső haldoklik, akkor elmegy a kép, de a tv nem indul újra..

Sztem

L

0

dongo
dongo picture

Sajnos nem tisztán fekete, vagy fehér a történet.
Például nálam egy haldokló csőkészletet egy másik elektronikával meghajtva működött a háttérvilágítás, míg az eredeti konfigurációban nem.
Jócskán áramkör függő hogy miként reagálja le a védelem a gyengülő csőkészletet, illetve "okosabb, vagy butább" a védelem a készülékben.
Nyilván lehet más is a hiba, pl.: valamelyik kerámia kondi az inverter kimeneténél, vagy esetleg egy zárlatosodó inverter trafó a sorból.
Először a táp szekunderében még átnézném a dual-schottky-kat is, mert produkálhatnak olyat is, hogy időnként a kettőből az egyik diódájuk elkezd finoman átvezetni.
Szóval, nem csak az elkók tudnak vacakolni...
dongo

0

agressiv
agressiv picture
*

Például nálam egy haldokló csőkészletet egy másik elektronikával meghajtva működött a háttérvilágítás, míg az eredeti konfigurációban nem.
Jócskán áramkör függő hogy miként reagálja le a védelem a gyengülő csőkészletet, illetve "okosabb, vagy butább" a védelem a készülékben.

Akkor sem indul újra az egész készülék!

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Hááát, Te látod a készülék belsejét! Mivel diszkréten elhallgattad milyen "belső" alkotó elemek vannak, nem tudhatjuk van-e visszacsatolás. Így viszont a táp "gyengesége" jöhet(ne) elsőként szóba, (akár a segédtápok) de inkább :roll: meg sem szólalok.
Üdv, Z.

0

agressiv
agressiv picture
*

Ezt nem kelllátni, csöhiba esetén nem indul újra a készülék, ha vissza is jelez a main-nek elég nagy butaság lenne a main részéről hibakód villogtatása helyett újraindulnia és gyilkolni magát. Tehát szokás szerint mellé, jó lenne, ha csak olyan adna tanácsokat, aki valóban tudja, hogy mi lehet a probléma, mert egyre több a fals ökörség a hozzászólások között minden témában...

Itt a tápot kell ellenőrizni, mérni kell a készenlétifeszültséget, hogy újrainduláskor leesik-e.

0

dongo
dongo picture

"nagy butaság lenne a main részéről hibakód villogtatása helyett újraindulnia" (OR)
VS
"SZépen villog a piros led, s újraindul..." (AND)

Majd hozzád fogunk járni logikát tanulni...:-D

Kitűnő a szövegértési képességed. Ja, mégsem...

Egyébként meg mikor nem gyilkolják önmagukat ezek a programozottan önmegsemmisítő ázsiai hulladékok...?

0

agressiv
agressiv picture
*

"SZépen villog a piros led, s újraindul..." (AND)

Minden egyes bekapcsoláskor ez történik, mivel a samsungok (és még sok más) így indulnak. Leesik a tápfesz, majd újraindul a táp, ekkor bekapcsol a TV a normális villogással, majd a terheléstől megint leáll és így tovább. Tehát igen, logikából nulla. séróból azt mondanám, hogy az SMPS IC tápjánjak kis kondija nem lett cserélve, ugyanis ilyenkor szokott ez előfordulni, de ezt is ellenőrizni kell, hogy leesik-e a tápfeszültség, nem ész nélkül rontunk bele a kijelzőbwe!

0

dongo
dongo picture

" séróból azt mondanám, hogy az SMPS IC tápjánjak kis kondija nem lett cserélve..."
VS
"szépen ki lett minden kondi cserélve lowesr-es újakra..."

0

agressiv
agressiv picture
*

Tudom olvastam, de gyakran kihagyják, mert "nem lényeges gondoltam".. Vagy olykor nem is elkó van ott, hanem SMD kerámia.

0

dongo
dongo picture

Ha jól nézem, mostanában pont egy ilyen Samu tápot "reszeltem bele" egy 32"-os JVC-be, mivel az eredeti tápban az összes elkó ki volt rajta nyílva, mellette még miszlikbe is volt gányolva. Még hozzáérni is undor volt, ezért inkább outsider donor után néztem.:-D

0

dongo
dongo picture

"nem ész nélkül rontunk bele a kijelzőbwe"
Ezt senki nem mondta. Ész nélkül le se szabad venni a hátlapot.
Ki mondott, vagy írt olyat, hogy szét kell szedni a háttérvilágítást? Ezt itt bárkitől is hol olvastad? Ellenőrizni azért lehet, nem de?
A "szemügyre vételnek" egyébként a magyarban van egy olyan jelentése is, amely szerint "megvizsgálunk valamit". Nem feltétlenül szétszedéssel.
Esetleg beindíthatja külön az invertert és a csöveket egy külső tápról is...
Amúgy meg nem kell rettegni a háttérvilágítás szétszedésétől, mivel alakítottam már át síkpanelos megoldást egyenként cserélhető csövesre és nem volt semmi gond.
Vannak azért SMD-kkel elég csúnyán megpakolt tápegységek is, szóval én inkább a nagyobb egységek ellenőrzésével kezdeném, és csak utána haladnék a részletek irányába.
Mert jó, mondja itt a kolléga, hogy volt már hasonló hibája és szerinte ez és ez az IC cserés. Legyen úgy..., de...
Abból mégsem lehet kiindulni, hogy mindig jön majd egy megmondó ember és a tippjével beletrafál a tutiba. És ha mégsem? Ki fizeti ki a fiókban végző alkatrészt?
Inkább kell egy ésszerű módszer a hiba lokalizálására.
ENDE

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Akkor ennél a stílusnál maradva: jól van fiam egyes, leülhetsz. Örömmel megadom a címem és tartok némi bemutatót arról, miként indít újra egy készüléket a cső hiba! Utána talán már Te sem írsz ökörségeket még akkor sem, ha én megtettem. Sajnos tényleg nem teljes egészében értelmeztem a topik nyitóban írtakat, hiszen több részlet szerepelt ott a jelenségről.

0

agressiv
agressiv picture
*

Ezzel semmi baj nem lenne fiam, de már a nagyonsokadik amikor ökörséget írkálsz.. Ha újra is indul a táp a csőhiba miatt, akkor ott valami más gond is van és pláne látszódna a képen, szóval logikából egyes. Minden topikba beleböfögsz egy halom ökörséget, majd győznek kijavítani.

0

dongo
dongo picture

Szia!
Nem tudom hogy miért (-)érzelmi alapon állsz hozzá mások segítő szándékához? Lehet hogy egy javaslat nem feltétlenül fogja elsőre telibe találni a hibát, - főleg hogy a topic nyitóján kívül más előtt nincs ott a készülék - ugyanakkor soha nem tartom bölcs dolognak élből eldobni az olyan javaslatokat, amelyekkel kizárhatunk bizonyos kérdőjeleket. Még akkor sem, ha elsőre nem tűnik valószínűnek az adott megoldási javaslat.
A hibajelenségek felsorolásánál megemlítésre került az újraindulás előtt villódzó háttérvilágítás és a szokásoshoz képest hangosabb inverter.
Aki ezek után meg sem óhajtja vizsgálni ennek a két fokozatnak megfelelő működését, az ha lehetséges ne nagyon minősítgessen senkit. Se szakmailag, se máshogyan.
A kérdező a hiba leírása alapján eddig csak kondikat cserélt és forrasztgatott a készülékben. Kapott pár javaslatot hogy mit érdemes még megnézni.
Az ő dolga hogy figyelembe veszi-e ezeket, vagy sem, végül is ő küzd a cuccal immár nem először.
Te viszont kimerültél a rendkívül mélyenszántó "akkor sem..." érvrendszerben.
Gratula...
dongo

0

agressiv
agressiv picture
*

A legkevésbbé sem érzelmi dőntés ez! Egy szót sem szólok, ha van bármi logikus esélye a javaslatnak, de sírni tudnék, amikor olyat látok, ami technikai nonszensz. Ezen nincs mit érvelni, ha felmelegszik a hűtővíz, nem az autó kerekének pumpálásával próbáljuk megoldani. Konkrét esetben: A kijelző szétszerelése nagyon kényes folyamat, nagyon könnyű elrontani tehát nem azzal kell kezdeni, főleg, hogy nagyon nagyon kicsi esélye és a többi sokkal logikusabb lépés még nem is lett ellenőrizve! Ha a tápfeszültség rendben van és main sem tűnik a hiba forrásának és az inverter is látszólag rendben működik, akkor mwegmérjük az inverter tápfeszültségét újrainduláskor, ami, ha leesik és nem találjuk más okát ennek, mint a csövek, akkor szedjük szét a kijelzőt, pontosabban akkor buzdítjuk a nem túl rutinos játékosokat arra, hogy csináljanak olyat, amivel jelentős kárt okozhatnak maguknak, vagy a készülék tulajdonosának! Ezen tessék elgondolkodni!

Röviden: Az általatok javasolt csövek szemrevételezését, egyszerűen lehet kiváltani néhány multiméterrel való méréssel, annak kockázata nélkül, hogy jelentős anyagi kár keletkezzen!

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia agressiv !
"ha felmelegszik a hűtővíz, nem az autó kerekének pumpálásával próbáljuk megoldani. "
Úgy látom te még nagyon fiatal vagy.
Nem ültél a csodálatos Skoda MB 1000 -es be ,ahol ha négyen beültünk
lapos kerekekkel 20 Km. után forrt a víz.
Kézi pumpával felpumpálva ,/ ezt adták hozzá /
már elvitt bennünket akár hová ameddig a benzin tartott.
Bocs! :D

Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

"Így viszont a táp "gyengesége" jöhet(ne) elsőként szóba, (akár a segédtápok) de inkább meg sem szólalok". Nézd az időpontot! Ezek után írtad: "Itt a tápot kell ellenőrizni, mérni kell a készenlétifeszültséget, hogy újrainduláskor leesik-e." jé, tényleg lehet benne valami ha Te mondod.
Innentől csak is :beer:

0

agressiv
agressiv picture
*

Én tulajdonképpen erre reagáltam.

Szia!
Ennél jobb tanácsot nem lehet adni(szerintem). Kocc
Üdv, Z.

0

dongo
dongo picture

OK.
Szia és szintén Kocc!
Smiley face
Üdv: Zsolt

0

dongo
dongo picture

Ha esetleg nem tűnt volna fel, a CCFL csövek hibáját mint eshetőséget és megvizsgálandó szempontot javasoltam, a hibajelenség leírásában megemlített körülmények figyelembevételével, ugyanakkor sorrendben előbbre helyeztem a tápegység ellenőrzését.
"Először a táp szekunderében még átnézném a dual-schottky-kat is,..."
Légyszi, légyszi legalább összefüggéseiben is nézd a leírtakat és ne pedig csak egy kiragadott gondolaton rugózz...
dongo

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Hááát, ha Te mondod biztos így van. Majdcsak lesz olyan mikor nem ökörséget írok, addig pedig javaslom ne olvasd el azt a bejegyzést ahol a "zöld elefántot" látod. Majd az arra illetékesek törlik sok ökörségem, illetve jelzik a többiek mikor félrevezetek valakit. Megjegyzem ha olvasnál is szövegelés helyett TALÁN értelmezni tudnád amit eddig itt leírtam.
Továbbiakban pedig örömmel tanulok hozzászólásaidból
" Minden topikba beleböfögsz egy halom ökörséget" ezt kifejthetnéd példákkal illusztrálva (magánban, hogy ne itt rontsuk a topik lényegi részét) mert nem értem és szeretnék TANULNI hibáimból(is) :bow:

0

Sponsored links