You are here

Samsung M1712N mikrohullámú nem melegít nagyobb teljesítményen

45 posts / 0 new
Last post
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!

Fenti mikrohullámú sütő nejem munkahelyén teljesít szolgálatot. Ma reggel nem volt hajlandó melegíteni, elmentem megnézni. Előtte innen az oldalról letöltöttem a service manualt.
Először kipróbáltam, hogy mit produkál. Maximum teljesítményen (800W) elindítottam, egy rövid ideig hallottam, hogy indul a trafó (hallottam azt a tipikus mikró búgó hangot), majd a búgó hang megszűnt. Aztán kb. 10 másodperc után megint felbúgott 1-2 másodpercre, majd megint megszűnt. Lejjebb vettem a fokozatot, 600W-on már hosszabb ideig ment a trafó, 400W-on pedig folyamatosan melegített, 3 perc után forró lett a benne lévő 2 dl víz.
Levettem a burkolatot, elvégeztem a kötelező méréseket. Magnetron rendben, két kivezetése között 0,3 Ohm, ház felé szakadás. Trafó primer tekercs ellenállása 2,4 Ohm. És most jön az érdekesség! A szekunder résznél szakadást mérek. Amire azt mondanám, hogy oké, megvan a hiba. De a mikró alacsony fokozaton (sőt max fokozaton is rövid időközönként) melegít. Mértem a trafónál, max fokozaton kb 10 másodpercenként megy a primer tekercsre a 230V-ot, ami csak 1-2 másodpercig tart, majd 10 másodpercig megint feszültség nélkül marad a primer tekercs. Minél kisebbre veszem a teljesítményt, annál hosszabb ideig kap feszültséget a primer.
Kérdem én, ha szakadt a szekunder tekercs (márpedig annak kell lennie ha szakadást mérek), akkor az hogyan lehetséges hogy mégis melegít?

Üdv.: nils

Comments
Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Hiába tanultál valamit, még kell sokat.
Nem potméter van benne, hanem egy "időkapcsoló mechanizmus..."
Bolygó kerekes, ovális, eltolt tengelyű mechanikát forgat fogaskerekes áttétellel a szinkron motor. Az a mechanika kapcsolgatja az áttétel változása szerint, amit te tekergetsz a teljesítmény kapcsolóval, a hálózatot a trafóra...
Egyébként az egészet ki lehet hagyni.. Kiszokták mindkettő lábát vezetni. Kösd be közvetlenül, állandóra! Csak az időkapcsolót hagyd benne. Úgyis kávét melengetnek benne.
Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Jól mondod, kell még sokat tanulnom.... ezt nem is szégyellem bevallani. Minél többet tanulok, annál inkább rájövök hogy még szinte nem tudok semmit sem :-)
Eddig nem nagyon foglalkoztam az időzítő résszel, így nem is tudtam mi fán terem. Ezért mondtam rá potit. De most hogy már tudom, az nem poti, természetesen jobban meg fogom vizsgálni. Mert már szinte biztos (miután be is vallotta egy munkatárs), hogy túlfeszítették a kapcsolót és valószínű valami nem ott áll ahol lennie kellene.
Lehet az lesz amit írsz, hogy direktbe kötöm oszt hadd menjen csumán :-)
Köszi neked is!
Üdv.: nils

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Meg kell, hogy kövesselek! Én is egy tudatlan ökör vagyok... Ilyen elektronikus időzítős áramkört mechanikus mikróban még nem láttam...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

A teljesítmény szabályzás így működik a mechanikus mikrókban.Ki -be kapcsolgat. Valószínű hogy megerőltették a teljesítményszabályzó gombját és elfordult a tengelyén pár fokot. Így nem a felirat szerinti állásban van.
A szekunder tekercs alsó kivezetését a vasmaghoz szokták ponthegeszteni. Ha leválik, de csak kicsit mozdul el akkor a magas üzemi feszültség simán átüti és képes így is működni. De azért meg kellene keresni a hiba helyét. Nem túl vékony a zománchuzal, nem valószínű hogy a tekercs belsejében van a szakadás. Egyik végén lesz szerintem. Talán egy kis melegedés-nyom is lesz körülötte.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Neked lehet igazad, valami a teljesítmény szabályzó résszel lehet. Levettem a tekerőt, csak egyféleképpen lehet feltenni a helyére. Tekergettem, de a helyzet változatlan. 800W-os állásban úgy működik mint 100W állásban. Legjobban 300-450W között melegít. 600-700 W-nál már sűrűbben kikapcsolgat. Az lehetséges, hogy a poti adta meg magát?

nils

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Valamit benézhettél, de nagyon. Amennyiben tényleg folyamatosan ment 400W állásban, akkor a mikróban minden jó. Lehet, hogy a forgatógomb leesett és fordítva tette fel valaki. Mivel a teljesítményszabályzás időosztással működik, így a jelenség csak ezzel magyarázható.
Jav. Most néztem a képét. Nem lehet fordítva a gomb, de a vezérléssel történhetett valami. Az erősáramú részek biztos, hogy jók. Ennek a vezérlése egyszerű mint egy faék. Szedd szét és meg kell látnod a hibát.

Üdv! Kalex

0

city217
city217 picture

Szia.
Nem kellet volna kihúznod az írásod mert ezt olvasva nekem az futott eszembe hogy fejjel lefele van a gép. "Maximum teljesítményen (800W) elindítottam, egy rövid ideig hallottam, hogy indul a trafó (hallottam azt a tipikus mikró búgó hangot), majd a búgó hang megszűnt. Aztán kb. 10 másodperc után megint felbúgott 1-2 másodpercre, majd megint megszűnt. Lejjebb vettem a fokozatot, 600W-on már hosszabb ideig ment a trafó, 400W-on pedig folyamatosan melegített, 3 perc után forró lett a benne lévő 2 dl víz."
Tudom jó beszélgetni de ha túltekerik akkor se tud ilyet produkálni /max ugrik egy fog és nincs max/. Vagy át kell szitázni az előlapon a szöveget. De a tekerőnek van egy akadása és ha oda mutat ahol nincs semmi akkor "?"
Üdv.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Nem néztem be semmit, valami biztos rossz. Maximum állásban egy kávéspohárnyi vizet 4-5 perc alatt melegít fel langyosra. Csak azokban a 10 másodpercenkénti 1-2 másodperces impulzusokban melegít. Viszont amint lejjebb veszem a teljesítményt egyre hosszabbak az impulzusok.
De a lényeg ami NAGYON GYANÚS... A szekunder tekercsnél szakadást mérek, pedig a manual szerint 150 Ohm körüli értéknek kellene lenni. Két multiméterrel is megmértem. Tehát szakadt szekunder tekerccsel nem is melegíthet. Erre mondjon nekem valaki valami okosat.

nils

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"pedig a manual szerint 150 Ohm körüli értéknek kellene lenni"
Ne csinálj úgy, mint a parasztbácsi az állatkertben! A trafó biztos, hogy jó, legfeljebb a műszered rossz.

Üdv! Kalex

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Úgy néz ki a teljesítmény állító poti körül lesz a gond. Egyik kolléganő bevallotta, hogy egyszer sikerült végálláson túl tekernie a szabályzót. De akárhogy próbálgatom, nem sikerül eltalálnom a helyes állást.

A trafóval is lesz valami bibi, nagy valószínűséggel az lesz amit Hjoco ír a 247916 hozzászólásában.

Üdv.: nils

0

feci
feci picture

Szia.

Hol található ebben a készülékben az a teljesítmény állító poti? Szerintem nincs benne olyan ha a poti alatt potenciométert értesz. A trafónak nem lehet baja ha már valamennyire is melegít. Sem a nagyfesz sem a fűtés nélkül nem fog a magnetron működni.
Az is teljesen lehetetlen hogy a kisebb teljesítményre állítva melegítsen jobban. Maximális fokozatra állítva az időzítővel beállított idő alatt egyfolytában a primer tekercsen meg kell lenni a 230 voltnak. Ha ez nem így van akkor az időzítőkapcsolót ami együtt van a szakaszoló kapcsolóval kell javítani vagy cserélni.
A nagyfesz trafó szekunderét meg a tápegységének a földeléséhez mérjed a nagyfesz biztosítékot is ellenőrizd.
Bár már említetted hogy a tekerőgombot nem lehet fordítva rárakni, de egy próbát megér ha a két gombot felcseréled. Esetleg az el van repedve, bár a jellemzőbb az, hogy az időzítőkapcsoló gombja reped el.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"teljesítmény állító poti"...no nemááá!!! EZT azért inkább időzítőnek kéne neveznünk...van benne sok-sok apró műanyag fogasléc és fogaskerék, amit könnyű "elpozicionálni"...
Át kell kötni próbaképpen egy darab dróttal , és mehet 100%-os teljesítménnyel...ha bírja...ha nem...

Üdv: uniman

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Van egy ilyen hasonló kinézetű, ám más típusszámú, bontott, de kiválóan működő kapcsolóm...
A 3 db felfogató csavar pozíciója és a tengelyek távolsága (91 mm) talán nem azonos a keresettel...
...ámbár a készülék SM-jében egy harmadik, teljesen más típusú kapcsolóóra szerepel: TMFK35MTM1

Üdv: uniman

File csatolás: 

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Úgy néz ki mégiscsak potméter van a panelon és nem ilyen fogasléces időzítő.

nils

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ilyen időzítő valóban ritka...de állítólag a M1712NR-C-BWT, M1712NR-U-BWT típsú mikrókba szerelték...

Üdv: uniman

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Este megnézem és visszajelzek! Köszi!
Üdv.:

nils

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Pont ilyen van benne mint amit linkeltél. Igazad van, az időzítő megnevezés szerencsésebb.
Mennyibe kerülhet egy ilyen időzítő?

nils

0

Tam78
Tam78 picture

Szia! a Samsungok 6000-9000 között mozognak. de más márkáét is bele lehet faragni úgy hogy szinte észrevehetetlen marad. ha oda jönnek ki a lyukhoz a tengelyközepek. ha meg nem akkor meg lefalazni az előlapot és rá furni 2 új lyukat. kuncsafttól függ mekkora pénztárcája. az olcsóbb órakapcsolók már 2000ft körül vannak. (eddig nekem szerencsém volt mert elég jól felmentek az olcsóbbak a drágább helyére. a csavar lyukakat kellett csak újat fúrnom a forgó gomb mögé (meg persze pár vezeték átsaruzása )

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Szerintem először a potmétert oldd meg. Miből gondold, hogy rossz a trafó?

Üdv! Kalex

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Onnan, hogy szakadást mérek a kivezetéseken. A műszer biztos jó, ráadásul kettővel is megmértem. Az lesz amit Hjoco ír, levált a tekercsvég, de a nagyfesz átüt rajta üzem közben, ezért tud működni.
A potit feltétlen megnézem.
Üdv.:
nils

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"nagyfesz átüt rajta üzem közben"
Ezt könnyen le tudod ellenőrizni, egy zsebrádióval. Üzem közben mellétéve hallanod kellene az ív zaját. Esetleg nézd meg fordított táplálással. Adjál a nagyfesz kivezetésre 230V-ot. A priméren tudnod kell feszültséget mérni. A szekunderen meg áramot. Amennyiben szakadt, akkor a 230 nem tudja átütni a hibás helyet.

Üdv! Kalex

0

marosi
marosi picture

Szevasz Kalex
Adjál a nagyfesz kivezetésre 230V-ot. A priméren tudnod kell feszültséget mérni Én azért ilyen tanácsot nem adnék,könnyen birkózó gép lehet belőle. :)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Én azért ilyen tanácsot nem adnék,könnyen birkózó gép lehet belőle."
Miért is?
Alapeset: Uprim=230V Uszek=2500V áttétel=Upri/Uszek=230/2500=0,092
Próba esete: Uszek=230V Uprim? Uprim= Uszek*á=230*0,092=21,16V
Mi ebben a balesetveszélyes?

Üdv! Kalex

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Mert a trafó vasmagján van a nagyfesztekercs egyik vége. Az meg a készülékházzal össze van kötve. Vagyis kiteszed a hálózatot a készülékházra... Vagy kiveri a biztit, vagy a tulaj a balhét... Vagy belehal.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Lásd Marosinak adott válaszom. Egy univerzális készüléket sem javítunk leválasztó trafó nélkül.

Üdv! Kalex

0

marosi
marosi picture

Szevasztok
Mondjuk az,ha nem veszi ki a trafót,vagy nem használ leválasztó trafót,igy könnyen kerülhet fázis a testre,és mivel ezt a m üveletet,gondolom kihuzott villával csinálná,könnyen megcsiphetné a delej.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"nem használ leválasztó trafót"
Ez meg sem fordult a fejemben, hiszen a műszerész alapfelszereléséhez tartozik. Ilyen alapon a kovácstűzhely tűzveszélyessége is felmerülhet, mert mi van ha felborul, amikor vissza akarja tenni a bádogospákát.

Üdv! Kalex

0

marosi
marosi picture

Szia
Én is használok, te is,de ki tudja hogy ő is?

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Amatőr vagyok, de nem hülye :-) Van leválasztó trafó és még fí relé is. Biztos ami biztos.

nils

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , anó csöves korszakban kisszálóként túléltük , leválasztó trafó nélkül is , 8-10 címből 7-8 helysínen megjavítva , pedig akóorjában nem volt még fi relé.
Óvatosság és odafigyelés a lényeg.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Na, ugye, hogy ugye!

Üdv! Kalex

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Erről jut eszembe, van egy 3 fázisú leválasztó trafóm, felesleges. Akinek kell elviheti...ingyé.

nils

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Nils!
Jol latom, hogy ez "csak" 24v-t ad le? Nem pont ezt szokas levalasztonak nevezni, inkabb biztonsaginak...
Kari

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Igazad van, nem is figyeltem. Évek óta kerülgetem a garázsban, én anno leválasztó trafóként kaptam, de nem foglalkoztam vele mert nincs 3 fázis a gariban. Múltkor lefotóztam, hogy majd felteszem valamelyik apróba. De a fene sem akar vesződni az eladásával. Akinek kell vigye.

nils

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Nils!
Noha nem ezert szoltam be, de tudnam hasznalni_nem is ingyert gondolnam_ s a jövö heten eltudnam hozni sugarzo forrasabol, ha BB nem haragudna meg...
Kari

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Nekem jól jönne. Kivételesen nem rézbe! Hanem használatra... Csak az a baj, hogy ritkán járok az Atomvárosba.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , ne már ingyen , csak a réz megér egy vagyont.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"de ki tudja hogy ő is"
Ez a természetes kiválasztódás. =gonosz=

Üdv! Kalex

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Tibi!
Miert is? _Nem 10V-os nagysagrendben lenne a merendö kvazi primer? :-)
Kari

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Na, ezek jó ötletek! Megint tanultam valamit, köszi! Már csak egy zsebrádiót kell keresnem :-)
Erre a fordított táplálásra nem is gondoltam, de van benne logika.
Üdv.:

nils

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

szia
Mérjél rá fesz mérővel a nagyfesz trafó primer ágára,hogy megkapja-e folyamatosan a 230v-ot.Ha igen ,akkor értelemszerűen a nagyfesz körben kell keresni a hibát(vagy a trafóban).Ha nem kapja meg csak időnként(ahogy le is írtad a hiba jelenséget),akkor a teljesítmény szabályzó kontaktos.
Üdv:András

0

city217
city217 picture

Szia.
Cseréld ki a kondenzátort.
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezekben szokott lenni klixon, az rendben van?
(hőkapcsoló)
Esetleg téves értéknél kapcsol.

Bálint

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Van benne klixon, de az biztos jó. Még ideje sincs felmelegedni, mert már mindjárt az elején rakoncátlankodik.

nils

0

Sponsored links