You are here

Samsung PS42s5H Plazma Y hiba

4 posts / 0 new
Last post
Vigh Tibor
Vigh Tibor picture

Sziasztok!

Adott a címben említett plazma tv. A képe ha teljes fehér képernyőt állítok be, sok sok szines és fehér csíkból áll össze.
Adott egy tevion plazma tv szintén, a kijelzője ugyan ez S42AXyd01 a hibajelenség teljesen hasonló , azzal az eltéréssel, hogy a kép felső kétharmada tökéletes. A Tevionon az Y buffer (LJ41-02760A) felső négy ic je ahol jó a kép langyos menet közben, az aló kettő ahol rossz a kép ott jóval melegebb a hűtőborda. Ohmikusan nem mérek zárlatot. Ami a legjobban zavar, hogy szkoppal sem látok különbséget a jó és a rossz részek között az Y jelalakban.
A samsungban az összes Y buffer ic elég meleg de ott sem tudok zárlatot mérni sehol és a jelalakban itt sem látok eltérést. Átcseréltem a buffereket, igy a Samsungon is jó a kép felső része, ebböl arra következtettem, hogy a kijelző jó lehet, és val szin ezek a vezérlők lehetnek kukák. Azt szeretném kérdezni, vajh mi az esélye, hogy az Y sus is rossz, le lehet e korrekt mod ellenörizni? Érdemes -e vezérlő ic-ket hajtani, vagy a panel csere a megoldás? Sajna nem vagyok még túl tapasztalt ilyen tv-k javításában de mindenképpen szeretnék beletanulni, mert sztem ez a technológia a tv szerelés csúcsa.
Előre is köszi a válaszokat.

"(olyan fórum téma megnevezést/elnevezést válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2 nem indul )
Az pl. nem elég, hogy "LG RE" vagy "Cuccok!!!" és így tovább... Comprende!?"

A címet igazítsd ki.
Kalex

Comments
Attee
Attee picture

Üdv!

Ezeknél a típusú Samu kijelzőknél sajna nagyon gyakori az Y-bufferek halála. Ezért elég nehéz is beszerezni (óccsóér bontottan) őket. (Persze kisebb vagyonért újat bármikor...)
Ami az IC-k cseréjét illeti, nem lehetetlen, csak körbetaknyolják valami szilikonos gennyel, ezt maradéktalanul eltávolítani elég nehéz. Ráadásul az IC-k alján van egy nagy hőátadó felület, így nem elég a lábakat körbeolvasztani, kicsit intenzívebb hőlégfúvással szedhetők ki, ezt a panel nehezen viseli.
Az IC-k beszerzése már problémásabb. EBAY-en lehet találni, vagy donorból bontani (Olyanból, amiben van tutira működő IC). Tehát az IC csere csak végső esetben szerintem...(Persze én is már csináltam ilyet, mikor csak egy IC feküdt meg...)

Y mainon a segédtápokat nézd át!!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vigh Tibor
Vigh Tibor picture

Köszi a választ!

Esetleg fellelhető valahol az y mainről valahol rajz? Igen az ic csere eléggé végső megoldásnak tünkik számomra .-))

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vigh Tibor
Vigh Tibor picture

Sziasztok!

Csak nem hagyott nyugodni a tudatos hibakeresés ebben a gépben. Nekiültem egy kicsit szkopolni az y sus-t és az y buffert. Erre jutottam:

A jelalakot az y bufferen a kijelző mérőponton mértem.
Hálás köszönet aki feltette az Iwatsu ss5722 szkop leírását sokat segített.

0

Vote up!

You voted ‘up’