You are here

Samsung robotporszívó akkumulátor probléma

16 posts / 0 new
Last post
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!
Adott egy címbeli robotporszívó, töltőre téve úgy nézett ki tölt, de amint levettem teljesen halott lett. Akkut kiszereltem, a 4-ből 3 cella teljesen kuka, 0 Volt és a töltést sem vette. Találtam ezt a bejegyzést, itt az akkuk cseréje utána jó lett:
http://my-fuzzy-logic.de/blog/index.php?/archives/47-Samsung-NaviBot-S-S...
http://my-fuzzy-logic.de/kowalski/

Nosza rendeltem is hozzá 4 forrfüles akkut, kicseréltem, de a helyzet változatlan. A töltőre feltéve olyan mintha töltene, a porszívó kijelzője is életre kel, de amint leveszem elsötétül és nem csinál semmit.
Az akku pakk tetején lévő elektronikát gondolom hibásnak. Érdemes nekiállni javítani? Egyáltalán mi a szerepe?

Üdv.: nils

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Még egy dolog.. Az elektronika szerepe, hogy felügyelje az akkuk állapotát. Ha a felszültség leesik, lekapcsolja a kimenetet, ha a töltőfesz túl magas, lekapcsolja az akkukat. Ezen felül gyakran balance feladata is van (kiegyenlíti az akkuk kapacitás különbségéből és paraméterszórásából adódó töltésbeli különbségeket.

Ha túl okos, egyszer átlép egy küszöböt, azt megjegyzi, többet nem engedi a kimenetet aktiválni. Sőt, van, ami a töltések számát is számolja, ahogy nő a ciklusok száma, úgy veszi vissza a maximum töltőfeszt.

De lehet triviálisabb oka is. Ha megnézed az akkuk adatlapját, látni fogod, hogy ezek ipari cellák, nagy kisütő árammal, extra alacsony belső ellenállással. Nem tudom, mit vettél helyette, de ha nem ilyet, akkor a porszívó motorja induláskor lehet, annyira beterhel, hogy a BMS letilt, hogy hibás a cella. Kb. mint a fúrógép akkuk esetében, oda sem mindegy, milyen cellákat veszel.. Az, hogy 18650, az kevés...

szia!

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia josef.48 és mindigehes!

Nektek lesz igazatok. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az ic típusa leolvasható M37512 R2J240. Erre rákeresve sok infót találni a neten, például azt is hogyan kell resetelni. Sajnos valóban az történt, hogy zárolta magát és ezért nem engedi a töltést és kisütést sem.

http://www.okcomputerplus.com/software-reset-maxim-1781-m37512-r2j240-sa...

http://1bu8.blogspot.hu/2014/09/lgc-tools-m37512-r2j240-for-lenovo.html

http://www.karosium.com/2016/08/hacking-r2j240-lgc.html

Ahogy nézem nem olcsón végzik ezt a resetelést, a program is drága ahhoz, hogy egyetlen akku miatt megvegyem. Szóval úgy néz ki megy a lecsóba.
Egyébként elvileg pont ugyanolyan akkukat vettem, ebayről rendeltem. Lehet csak a felirat szerint ugyanaz, Kínából jött, szóval akár lehet hamis is.
http://www.ebay.com/itm/1-4PCS-Battery-ICR18650-22F-2200mAh-with-Tabs-Re...

Köszi fiúk!
Üdv.:
nils

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Rendelsz hozzá ilyet:
http://www.ebay.com/itm/Micro-Mini-USB-TP4056-Charger-Module-5V-1A-18650...
és csinálsz egy power bankot. Az mindig jól jön :)

Üdv: Jácint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Nils !Én is probáltam egy hasonló akku pakot elinditani.Volt csere akkum probából, 2 cella mutatott szakadást egyszerüen.A nyákon volt 2 teljesitmény fet amelyek jók voltak de nem kaptak vezérlést.Az egyik a töltést engedélyezte a másik a kisülést.Követtem a fet-ek vezérlését a nyákon.Két kis meghajtó fet -hez vezetett majd a soklábú ic-hez.Az ic-böl nem jött ki vezérlés,tápfeszültséget kapot az ic.A környékén lévö alkatrészeket ellenöriztem jóknak találtam.Az ic-röl semmilyen adatott nem találtam.Visszadtam ,szerezzen be a gyártótól másikat.Nálad a nyákon a fehér ragasztó alatt van ez a két fet.Ellenörizd az ic táp ellátását.Gondolom valami hasonlóság kell legyen.üdv.Jóska

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz nilsmasterson!
A cserélés után az új cellákkal milyen feszültségeket mérsz B--B1, B1-B2, B2-B3, B3-B+ között?
Üdv:
exGelkás

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia exGelkás!

Mértem a kivezetéseken a feszültséget, 3,6, 7,2, 14,4 V, ilyen értékeket mértem. A stekkerről jövő színes vezetékeken semmit.

SzBálint
Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nem töltöttem fel külön-külön a cellákat a beforrasztás előtt. :-(

Üdv.:
nils

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:szerintem először külső tápról töltsd fel az akkukat,(egyformára) töltés előtt és után terhelve mérd meg az akkuk feszültségét cellánként.

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Nils!
Egy fontos eltérést látok a cikkben leírtak és te készüléked között: "2.5V per cell" kontra "4-ből 3 cella teljesen kuka".
Ha elég "okos" az az elektronika, akkor megjegyezhette, hogy az egyszer már 0 V-ra (2,5V alá) csökkent Li-Ion cellákat többé nem szabad üzemben tartania.
Amíg a cikkben csak azt érzékelte, hogy lemerültek az akkuk 2,5V-ra...
/De ez csak az én elméletem.../ http://www.samsung.com/ph/support/skp/faq/1058514
Üdv.:Uniman

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia uniman!
Sajnos valóban az van ahogy írtad, túl okos elővigyázatos az elektronika, letiltott. Lehetne resetelni, de drága.
Egy próbát azért még talán megér, keresnem kell valahol egy embert aki laptop akkukat éleszt újra, neki biztos megvannak ehhez az eszközei.

Üdv.:
nils

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"4S Li-ion Lithium BMS Protection/Balancer PCB Board" beszerzése is megoldás lehet.
Csupán a két középső (sárga, fehér) vezetékek "titkát" kéne megfejteni, hogy mi is a feladatuk.
Üdv.:Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Én ezen a panelen nem látom a töltésbalanszhoz szükséges teljesítmény alkatrészeket csak az egyes akkucellák kivezetéseit. Szerintem ez a panel csak a feszültségek azonosságát figyeli és nincs cellára ható egyenkénti szabályzás. Egyszerűen letilt egy adott eltérésen túl. A két vezeték titka pedig a topiknyitó kezében van. Talán meg kellene nézni, hogy hová vezet. Vagy nem?
Laci

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!

Délután megpróbálom kideríteni a sárga-fehér vezeték titkát. De szerintem valami hőfok érzékelő vagy más egyéb érzékelő madzagja lehet.
nils

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha az akkuban rejtőző termisztor vezetékeinek meghosszabbítás az az két drót, akkor van esély (de nem úgy tűnik)...de ha a töltésvezérlő proci "beszélget" rajta a robot "agyával" (SMBus) , akkor "bukta" az ötletem... Legnagyobb valószínűsége inkább az, hogy kapcsolgatnak egy tranyót (oda-vissza) azokkal a kivezetésekkel..
Ennek a robotnak a fő előnye a 8 cm-es magasság...így belül kéne mindent megoldani.
Itt úgy tűnik, hogy teljesen a notebook akkuk elektronikáihoz hasonló lehet a cucc...
Üdv.:Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A panel bal oldalán van két, Th1-el jelölt forrpont de számomra a kép alapján nem egyértelmű hogy be van e kötve. A két vezetékkel kapcsolatban pedig csak találgatunk, ezért sok értelme nincs ezzel foglalkozni. Addig amíg...
Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"Az akku pakk tetején lévő elektronikát gondolom hibásnak. Érdemes nekiállni javítani? Egyáltalán mi a szerepe?"
Az a szerepe hogy szabályozza az akkupakk töltését és a használat során a kisütését. No meg megakadályozza hogy a "lelkes amatőr" magára gyújtsa a házat. :)
Hogy érdemes e javítani azt majd a "panelbányászok" megmondják. Az ár az érdekes ez ügyben.
Laci

0

Sponsored links