You are here

Samsung S63A izzik a sortranzisztor (Megoldva???)

14 posts / 0 new
Last post
ELKO4
ELKO4 picture

Sziasztok,

idekerült egy ilyen rossz sortranzisztorral, 76 centis síkcsővel szerelve. Sajnos nem volt a fiókban J6920 és Toshiba 2SC5144-et tettem bele. Megy, de izzik a tranzisztor és a kép jobb oldala párnatorzításos, bal oldal különös módon jónak tűnik, de sajnos nincs idő alaposan szemrevételezni a tranyó hőfoka miatt. Imp. kondik mérésre jók, de cseréltem:
C408 (27nF/400V), C423 (680nF/400V), C425 (130nF/400V), C426 (220nF/400V)és FQP630 E-W FET.
C426 csere után a kép oldala kiegyenesedett, sorméret jó, de a tranzisztor cca. 20 mp után tűzforró. Lehet ennek oka hogy nem J6920-at tettem be? Még sose próbáltam helyettesíteni, és mindig elindult első rúgásra...
Vonatkozó szakirodalmat átolvastam, eltérítőtekercs és sorkimenő hibára utalást még találtam, de ez nem az szerintem.

Köszi

Tamás

Comments
MZperX
MZperX picture

Üdv'! Egy pár hónappal ezelőtt vettem védelmembe a HQ tranzisztorait, mondván RITKA a gagyi. Azért akad. Pontosan ezt produkálta nekem egy Sony, tranyó lángolt, enyhe párnatorzítás mellett. Két perc után annyi lett neki. Bontott eredetivel megy évek óta. Magyarán a hamis, azaz LASSÚ tranzisztor száz herczes gépekben pontosan így viselkedik. Ami viszont a HQ-s impulzus-kondikat illeti: ha eredetileg mondjuk négyszáz voltos volt a gépben, akkor a szép szürke HQ-s négyszázvoltos átlagban három nap után SZÉTFOLYIK! Lg-vel jártam így. Beraktam két 630 voltos 300 nano-t sorba, az eredeti 150 nano helyére, szépen megy. Gondolj bele, az eredeti is azért nyuvad meg, mert "üveghangon" van járatva. Ja, és még valami. Két hete egy este Panasonic 100hz-es gépbe kellett sorvég tranyó. Nézem a Bu2525-öt, két drót kiáll a tetején. Mondom, ez gagyinak néz ki, itt egy szebb 2527. Nosza bele! EGY perc után nyüssz és vége. Nem is volt "túl" forró. Fogtam valami Sonykba való 2SC....-t, azzal megy. Másnap egy ismerős Vidi P2000-ben tápot építettem. 47mikro 100volt 18-ra száradva, 2n2/1600 lába kirohadva, stb. Csoda, hogy eddig bírta. Megépít, átforraszt, kitakarít, átmér, még egy marék elkó a szekunder oldalon is, meg egy KSD5703. Amióta az első hamis S2000-be belefutottam, mindenhova ezt raktam. 100 hz-es Samsungok gyári tranzisztora. Sokáig nem is volt velük gond, egy szériáról a boltban is beismerték, nem túl jól sikerült. (MIND rossz volt)! Nos bekapcsoltam a tv-t, és mintha heggesztenének, recsegés, meg füst. Kitéptem a delejből. Negyed órát kerestem a füst okát. A bázis smd 100ohm volt a tettes. MINDEN FÉLVEZETŐT KINYÍRT a drága, mivel bázis-kollektor irányban lett zárlatos, azaz megküldte a meghajtását 300 volttal! Megépítettem, valami bontott táptranyót bele, azóta is megy. A fent említett teljesítménytranzisztorok MIND A HQ-ból SZÁRMAZTAK!

0

ELKO4
ELKO4 picture

Hát, én könnyen megszámolnám hogy hány hibás alkatrészt kaptam a HQ-tól. Mondjuk az igaz hogy a számomra ismeretlen, bizonytalan elnevezésű gyártók termékeit nem veszem, inkább adok többet az ST vagy Philips félvezetőért. Az impulzuskondik minőségi problémái számomra újdonságok.

Üdv.

Tamás

0

ELKO4
ELKO4 picture

Sziasztok,

ez a TV visszajáró vendég. Szeptember végén sortranzisztor + impulzuskondik cseréje, kontakthibák átforrasztgatása után megjavult. Kb. 2 hónap múlva visszahozták, szénné égett a CR406. Kicseréltem, most megint visszahozták, ezúttal a C426 égett szénné. Mindkét kondi cserélve volt az előző javítás alkalmával. Sortranzisztor (és minden más) megúszta, kondicserék után első rúgásra szépen indul. MKP impulzusüzemű HQ-ban vásárolt kondikat használok, más készülékekben nincs semmi problémám velük. Nem tudok rájönni mi folyik itt. Most megy a TV, de vajon meddig?

Üdv.

Tamás

0

MZperX
MZperX picture

Hali! Még egy gondolattal kibővítem amit fentebb írtam. Azon kondik amik egy 50Hz-es gépben még elvannak, a 100Hz-esben nem biztos. Újra visszaszoktam a "kukázás"-ra, ha csak mód van rá, komoly gépekbe BONTOTT kondikat teszek. A másik: ugye cserélted a szilikonlapot is? Némely SLIM csöves Samsungban pusztán a kiszáradt szilikonlapok miatt főttek meg a 6920-ak.

0

ELKO4
ELKO4 picture

Nem cseréltem a szilikonlapot, igazából azon vagyok meglepve hogy a tranzisztor mindkét alkalommal túlélte a megpróbáltatásokat. Most a tönkrement pozícióba 220nF 400V helyett 220nF 630 Voltos MKP5-öt teszek.

Üdv.

Tamás

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

NF trafó, Képcső, eltérítő. Esetleg táp néha megbolondul. Ha a tranyó túlélte, akkor a vezérlés nem kóricálhat furi frekikre...

No meg a jó öreg kontakthiba...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

ELKO4
ELKO4 picture

A tranyó túlélte mindkét alkalommal, nem melegszik, sorméret jó, stabil minden amyg működik.

Üdv.

Tamás

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

"Imp. kondik mérésre jók"

Hiába méred!
Ha nincs olyan mérőkészüléked, ami az üzemi feszültségen mér, a műszered jónak mutatja!
Ne méregesd, cseréld!
Ezek összköltsége alig éri el egy sortranzisztor árát, és az elfecsérelt munkaidőt még nem is számoltam.
Mindegyik kondit cseréld, ami a csatolmányban szerepel!

Az FJL6920 helyett a 2SC5144 jó bele (ha nem hamis), de ha eltérő típusú tranzisztort építesz be, illik a bázisáramot optimalizálni. (A B-E közé betett kísérletileg megállapított ellenállással, ami általában 10-56R.) A rajzon 12R van a B-E között. Próbáld meg 27R-al, vagy esetleg még nagyobbal! (27R a 2SC5144 katalóguslapján látható mérőkapcsolás alapján)

Ilyen problémák esetén a készülék kikötött EW fokozattal is járatható károsodás nélkül, és csak akkor javasolt rákötni, ha már rendben üzemel a sorvégfok.

Üdv:
Fülesmester

0

ELKO4
ELKO4 picture

Üdv,

kicseréltem a megjelölt kondikat, + rendeltem bele J6920 tranzisztort. Megszűnt a tranzisztort melegedés és a geometriai probléma, végülis nem tudom hogy a 2SC tranzisztor nem tetszett neki vagy kondihiba, kontakthiba volt-e.
Az alkatrészcserék után még egyszer át kellett forrasztgatni a sorvég és az EW kört, néha beremegett oldalra a kép.
Köszönöm az ötleteket.

Üdv.

Tamás

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Gratulálok! :oke:

A címbe írd be, hogy megoldva!

Üdv:
Fülesmester

0

ELKO4
ELKO4 picture

Szia,

kettő kivétellel kicseréltem, a méréseket inkább kiváncsiságból végeztem el utólag. A kettő kollektoron lévőt benne hagytam mert ezek meghibásodása (szerintem) durva sormérethibával vagy a tranyó azonnali halálával járna. Holnap megcsinálom amiket javasoltál és kicserélem a maradék két kondit.
Köszi!

Üdv.

Tamás

0

thanatos
thanatos picture

Szevasztok!
Ém ugyan inkább SMPS-sel foglalkozom, de a két istenátka végül is rokon.
Ilyen "tranzisztor-felforrás" általában a következők miatt szokott történni:
- kicsi a tranya Uce max-a, ezért inverzben kinyit - csere.
- túl nagy az Uce sat - ez lehet tranya hiba (rossz példány), lehet, hogy nincs kellőképpen kihajtva, ezért nem megy telitésbe, ezen a soros bázisellenállásra párhuzamosan kötött alkalmas kondival, és az ellenállás csökkentésével lehet segiteni.
- lassú a tranzisztor: ezen a B-E ellenállás csökkentése segit(het).
Szóba jöhet még (talán) a tekercs aljas menetzárlata, esetleg a booster-kondi vagy -dióda renitenskedése, netán a kimeneti egyenirányitó átvezetése.
Több ötletem nincs - gondolom, a TV-vel kapcsolatos sötét gondolatok ébresztéséhez ennyi is elég!
Sok sikert! Thanatos

0

ELKO4
ELKO4 picture

Napirenden lesz a hét elején, megrendeltem a kondikat és az FJL tranyót, a többi majd kiderül.

Üdv.

Tamás

0

Sponsored links