You are here

SAMSUNG SC4135 1600W-os porszivóban a ventilator hogyan szedhetô le

31 posts / 0 new
Last post
Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!
Van egy (saját) Samsung piros porszivóm csapágy nagyon csörög ezt szeretnem kicserélni, egy (12-es kulcsu) anyával (valószinu balmenetes) van felfogatva a ventilator a rotorra, ventilator megakasztottam csavarhuzoval, anyat csavarlazitoval befujtam, most anya pedig forog a tengellyel eggyutt amikor a ventilator áll.
Mivel foghatnam meg a rotort hogy ne sérüljön meg?

Comments
Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!
Na sikerült leszednem, keszitettem egy beékelô szerszamot muanyagbol, elloptam az asszony virágálványát es levágtam az egyik lábát, elég neki egy is.
Ezt beékelve a rotor és a sztátor közé, majd kurbli hiányában egy racsnis hajtókarral oda vissza ráncigálva (ütögetve) (balmenet) lejött az anya.
Ime az ékelô szerszám:

Na de figyelmetlen voltam es nem vettem eszre a csapagyleszedeskor a felso fedolemez eles oldala leutesekot megszakitotta a sztátor tekercset, a tekercs pedig lakkozott aluminium drot. Na ennyi ennek.AMEN. Pedig a rotor tulélte.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Alu bevonása forrasztáshoz.

(Valahonnan ollőztam)

"Bár kevesen tudják, de elég egyszerűen lehet forrasztani a sokak által forraszthatatlannak, vagy mások szerint csak csak titkos keverékkel való kezelés után forraszthatónak tartott fémet. Be kell vonni cinkkel, azután lehet forrasztani, galvanizálni, stb. A bolti csodaanyagok is ezt teszik, sőt valószínűleg azonosak a következőkben leírt filléres megoldással:
10% trisót (trinátriumfoszfát, háztartásiban kapható), 10% ammóniákszódát (háztartásiban, vegyszerboltban van, egyébként ammóniumhidroxid a beceneve, ezt a varázsszót kell mormolni, vagy a képletét lobogtatni. ) tartalmazó, 90C-fokos oldatban először zsírtalanítjuk a felületet. Ezután 1..2 percre a 40...50 fokra melegített, lejjebb leírt bevonófürdőbe tesszük, majd azonnal lemossuk a kivett tárgyat, mert a felület másképp oxidálódna. Ezután lehet pl. a közönséges gyantás 'cinnel' forrasztani, illetve bármely fémmel normális módon galvanizálni. A fürdőben vékony, de tertós cinkréteg képződik a fém felületén, ez oldja meg a problémánkat...
A bevonófürdő készítése: Fél liter vízben 50g nátriumhidroxidot, illetve másik fél liter vízben 30g cinkszulfátot oldunk fel. (Lám, mire jó a hengerelem cinkje, meg a ventillált kénpor, ha elégetjük... (háztartási, mezőgazdász szaküzlet, de otthon is lehet találni, mert sokan szeretik kénezve eltenni pl. a körtét vagy a boros hordót. Legalább tudjuk, mit eszünk, iszunk... ) A két oldatot kell összeönteni, és kész is a fürdő. "

Sok sikert.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
A fejed nem szokott fájni ? Aszpirint a drótnak is..., vagy kalmopirint .

Üdv! Miki.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia Kolya!
ALUMINIUM drot, annak nem segit az aszpirin.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
De bizony , csak az segít ! :beee:

Üdv! Miki.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Az Istopiryn volt az igazi!

Üdv Stevepapa

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Nálunk olyan nem vót ! Ami vót, avva csináltuk. Jó még a "kembrik" is , az a vaj színű és kurv@ büdös cső is, amit a forrasztásokra húztak az orosz cuccokban.

Üdv! Miki.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Most legalább már tudom mi a neve. Eddig csak Qrva büdös volt, vagy fordítva.

Üdv Stevepapa

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
A tisztességes neve polyvinyl chloride cső , de nem írok ilyen bonyolult szavakat , így sem sokan értik, amit ki akarok fejezni ...., néha . =RÖHÖG=
Melegítéskor és természetesen a páka hőmérsékleténél is felbomlik és ilyenkor egy qrva büdös és mérgező gáz HCl válik ki belőle , nos ez védi meg az alu felületét az oxidációtól, vagyis letolja róla a levegőt. Röviden ennyi.

Üdv! Miki.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Röviden PVC cső, anno nálunk is használták. A tiétek más állagú volt valahogy.

Üdv Stevepapa

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Igen PVC . Nálunk , főleg ezt az okker-sárga színűt használták .

Üdv! Miki.

0

andrasary
andrasary picture

Én már jártam hogy majd megszakadtam amire kilazítottam.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Csőkulcs, illetve 12 bitet fúrógépbe befogni, 2-3 indítás után meglazul.

Üdv Stevepapa

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Shizo!
Nem kell megakasztani semmivel, mert győz a lendület! Szerezz egy kurblit a csőkulcsok mellé, ezzel könnyedén leszedhető a főtengely-anya is kitámasztás nélkül. Ráteszed a megfelelő méretű fejjel együtt az anyára és kalapáccsal ütöd a kurblit középen, ahol fogni kell a menetiránynak megfelelően.
http://geniusszerszam.hu/spd/genius_480420/Genius_Crowa_kurbli_12
Minden tengellyel együttforgó csavaranyán ezt használom, még nem volt ami nem lazult volna le pár ütés után.
Üdv! Tranzix

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Tranzix!
Azért , az ilyen ütögetős módszert , először egy rossz Samsung motornál ki kell próbálni ! A régebbi német motoroknál ez valóban müxik, de a gyorosösszeszerelésű motorok kollektora ragasztva van a tengelyhez, ezért ha nagyobbat ütünk a kulcsra, letépi a tekercskivezetéseket és a forgórésznek reszeltek.
De ez csak az én tapasztalatom, nem kell komolyan venni ..... Lehet már akkor is ideges voltam és nagyobbat ütöttem .
Én is a forgórész ékelésével szoktam megoldani és egy öngyújtóval, nagy lángon előmelegítem az anyát ....

Üdv! Miki.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Miki!
Minden szabadon foroghat csak a forgórész tehetetlenségi ereje és a kurblishajtó indítónyomatéka küzd meg egymással. Tehát nincs semmi kiékelve kitámasztva. Persze fő a 100% biztonság, ki kell próbálni egy rossz motoron.
Bár ahogy sejtem ezért nem fog Shizo vásárolni ilyen hajtókart, pedig sokszor kellhet. Az elsőt egy régi furdancsból csináltam, de akár 10 perc alatt össze lehet hegeszteni egyet hulladékvasból és egy chrowa szárból.
Üdv! Tranzix

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Tranzix !
Éppen ezért írtam, hogy óvatosan, mert a forgórésznek műanyag a belseje , ahova a tengely, csak be van nyomva , a kollektor , viszont ragasztva van , ha nagyobbat ütünk a tengely megfordul és tépi el a drótot. Ezért ajánlottam az anya melegítését, hogy a menetrögzítő puhuljon kicsit.
Nekem is "önkezüleg "gyártott specko kulcs van ehhez, a 60 évekből egy csőkulcs, ráhegesztve keresztben egy másik , 14-17 -s cső, így erőkarként működnek egymás részire.

Üdv! Miki.

0

hcs
hcs picture

Pl a Loctite 648 csapágyragasztót és a 243 menetrögzítőt is 250C-ra kell melegíteni a szétszedéshez az adatlapja szerint.... csak a hőmérséklet tartománya miatt mondom

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Miki!
"a forgórésznek műanyag a belseje , ahova a tengely, csak be van nyomva , a kollektor , viszont ragasztva van"
Jó hogy írtad! Nem gondoltam, hogy ekkora rakás sz@r már a samsung is.
Tényleg csak óvatosan és melegítve, ahogy mondod!!!
Üdv! Tranzix

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" Nem gondoltam, hogy ekkora rakás sz@r már a samsung is."
Momentán ez a kettős szigetelés miatt van. Feature.

Üdv! Kalex

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Hali!

Ezen az elven műxik a levegős kulcsal történő leszedés is. Csak a levegős kulcs sokszor üt, te meg csak néhányszor/perc.

De valóben működhet. Csak stabilan kell rögzíteni a motort, nehogy egy lendületes kalapács ütőstől átguruljon a szomszédba...

Sziasztok!

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Boldogblog!
Természetesen satuba kell befogni a kis tömegű motort, vagy letenni a földre, hogy le ne essen a lendülettől. A levegős kulcs ebből született ami igaz sokszor üt, de kicsiket. Neked elég két háromszor odacsapni és megindul az anya. Nem fontos kalapáccsal ütni, egy collos csődarab vagy tengely is tökéletes helyette, mert annak nem kell figyelni a fejét, mint a kalapácsnak.
Öreg rókák, motorszerelő gépész szakik biztosan ismerik ezt a módszert.
Üdv! Tranzix

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Sajnos ennél a motornál nehezíti helyzetet, hogy a csavart fel is ragasztották menetrögzítővel. A befeszítős módszer általában működik de a forgórész sérülésére is van esély.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia lapatnet!
Hát maximum végig kell kopogtatni a hajtóval még le nem tekeredik teljesen, de biztos, hogy megadja magát és nem sérül a forgórész sem.
Üdv! Tranzix

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Hali!

Esetleg vékony rongy darabot is bele ékelgethetsz a résbe az álló és a forgó rész közé. Ha eléggé megtömöd, akkor megakad (vagy nem, de akkor újra kezdheted). Próbáld ki, a rongy nem okoz annyira könnyen sérülést a tekercselésen.

Helló!

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A csavar tényleg balmenetes és nehezíti a dolgot, hogy a forgórészhez csak a szélkerék levétele után férsz hozzá. Egy bevált módszer van: a motor hátsó részén lévő résen keresztűl megakasztod a forgórész lemezelését egy alkalmas műanyag rúddal. A csavar ráadásúl ragasztva is van ezért nehezen lehet lecsavarni.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Melyik lemezelésre gondolsz a réz kolektorra?

Szerk:
Bocs, most latom a forgoresz lemezeleset, homalyosan latok már ilyen keso este

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

"Melyik lemezelésre gondolsz a réz kolektorra?"

Nem a kollektorrészre hanem a forgórész vasmagja és az állórész közé befeszített tárgyra gondoltam. Ha bátor vagy csavarhúzót is befeszíthetsz de sajnos nagy a forgórész sérülésnek a veszélye. Annó márkaszervízben dolgoztam a hivatalos álláspont szerint ez a hiba csak motorcserével volt javítható, de néhányat meg lehetett menteni. Ha szétszedted mindenképpen nézd meg, hogy a szélkerék furata nincs e kitágúlva mer ha nem központos akkor szétveri a csapágyazást.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Honnan tudjak hirtelen kitermelni most olyan vastag muanyagot, ahogy nezegetem kb 4mm vastag kellene.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Shizo!
Aldozz fel egy müanyag vonalzot, nyakdarabokat; 2-3 egymasra teve talan kisegit...
Kari

0

Sponsored links