You are here

Samsung SCX4500 mono multi lézer scanner hiba

22 posts / 0 new
Last post
KOCSA
KOCSA picture

Üdv, sziasztok Mindenkinek!
Samsung scx4500 lapolvasója a bekapcsolás után 1-2cm-en belül oda-vissza helyben jár, a fénycső világít kb 20mp-ig, majd leáll."nem elérhető" hibajelzés a PC menüben.A nyomtató hibátlan,semmi gond vele, szabályosan működik.
Egy ismerős szerelő megnézte, azt mondja megtört a szalagkábele.Próbált beszerezni hozzá de állítólag már nem rendelhető.Én is próbálkoztam máshol, de a válasz nemleges volt.
Ha valakinek lenne ilyen tartalékba, esetleg tudna lehetőséget a beszerzésre, volna eladó szalagkábele, minden költség megtérítése melett nagyon hálás lennék.
Bár a készülék nem új, 4-5 éves lehet, kb 3 ezer oldalt nyomtatott, (nemrég lett töltve) és 2-300 oldalt scannelt, de szeretném még használni.
Köszönettel:Csaba

File attachment: 
Comments
KOCSA
KOCSA picture

Sziasztok!
A készülék szétszedése után készítettem egy újabb videót, hátha közelebb visz valakit a javítással kapcsolatban.
Mint ahogy látható az olvasót feltoltam, lassan a felső pálya végéig, majd bekapcsoltam a gépet.
Az alaphelyzetbe térés után a megszokott módon fel-le mozogva zakatol.Se a bal, sem a jobb oldalon érzékelő szenzort nem látok, vagy nem ismerem fel.A fogazott szíjat feszítő rugó a helyén van, megfelelő nyomatékkal dolgozik, a szíj nem tud átugrani.Szerintem a szalagkábel hiba kizárható, vagy nem.
Feltettem továbbá 3 képet hogy lássátok a fogazott szíj rögzítője beleütközik a fehér színű peremes karimába ami azt akadályozza meg hogy a szíj leugorjon a meghajtó kerékről.De mikor ütközik, a motor vélhetően irányt vált, ide oda mozog.

Üdv.:Csaba

https://www.youtube.com/watch?v=bwiQaaq9gnQ

0

pika75
pika75 picture

Szia. nos a teto/fedel levetele csak arra volt jo, hogy lassuk a szkenner belsejet. Annak also felen ugyanis van egy feher csik, ezaltal erzekeli az u.n. "home position"-t. Ha ezt eltavolitod, a tapasztalt rangatozas lehet az eredmenye. A szalagkabelt konnyu lemerni multimeterrel, ezaltal kizarhato a hibaja. A szkenner lampa szelen lattam 2 kek fenyt/ledet, ezeknek mi haszna? Az eddig latott modelleknel nem volt ilyesmi.

0

KOCSA
KOCSA picture

Szia!
Köszönöm a válaszod,A kék lednek a szerepe hogy lecsukott fedél mellett látható hogy hol tart a fej, élében világít meg egy jobb oldalt lévő plexi csíkot.
A kábelen én,a szerelővel ellentétben törést vagy más hibára utaló nyomot nem látok, a végei stabilan, szorosan érintkeznek.
Üdv.:Csaba

0

pika75
pika75 picture

Szia, a szalagkabelt meromuszerrel csipogtasd ki, a szakadas nem lathato szemmel.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Ez hasonló mint a pákás örökigazság...

0

KOCSA
KOCSA picture

Sziasztok!
A tegnapi napon visszakaptam a nyomtatót, készítettem egy videót a hibajelenségről.
Jól látható hogy az olvasófej ide oda mozog, a leállás után a piros háromszög villog, és alig hallható sípolós hibajelzést ad.(tititi - tititi - tititi) Felvétel közben a főkapcsolót ki-be kapcsoltam ismét, ezért ismétlődik a hiba.
Fotóztam a PC-n megjelenő hibaüzenetet is.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Üdv.:Csaba

https://www.youtube.com/watch?v=jncXQVmVY6w

0

pika75
pika75 picture

Szia. Az biztos, hogy a szkenner lampa abnormalis modon mozog/rangatozik. Szedd szet es nezd meg hogyan erzekeli a bal oldali vegallast. Ha optikai szenzor van ott, fujd ki, talan beporosodott. Ha megjavul - szerencsed volt, ha nem akkor a hibauzenetek alapjan azt mondanam hogy a szkenner vezerloja hibasodott meg, ez pedig valoszinu rajta van a fopanelon(formatter board), es csere nelkul nem javul meg. Ez estben orvendj, hogy tudod hasznalni a nyomtato reszet.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia.
Kapcsold ki, szedd szét és kézzel tekerd ki a végállásokba.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Igaz külföld, de van: http://www.samsungparts.com/Products/Parts_and_Accessories/PID-JC39-0072...
Bár kicsit fura, amit írsz, ha a PC menüben írja, hogy nem elérhető, akkor inkább beállítási gond szokott lenni, mert nem tud kommunikálni a PC a nyomival, ha a nyomtató maga nem ír ki semmi hibaüzenetet, akkor nem érzékeli, hogy nem tud kommunikálni a CIS egységgel, és meg lenne törve a szalagkábel. A bekapcsolási teszt is ezek szerint lefut, ha másodpercekig mozog a
LED-es olvasó egység, és utána nincs CIS Error.

0

KOCSA
KOCSA picture

Szia!
Normál esetben amíg jó volt, bekapcsoláskor az olvasófej végig ment a pályán, fel,le,majd felállt a nyomtató.
Most pedig csak 1-2cm megy oda és vissza, majd 20mp-ig oda vissza pereg, majd leáll.
A hiba egyik napról a másikra jelentkezett,beállítási gond valószínűtlen, nem lett átállítva semmi.
Köszi, üdv.:Csaba

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Nem pont ez a típus, de samsung, és kb 6 éves MF nyomtatóm van (CLX-3170), ebben a scanner fej bekapcsoláskor sosem ment végig a teljes pályán, csak az indulástól kb 2-3 cm-t mozdul ide oda, utána villog még jópár másodpercig, és picit mozog ide-oda, ilyenkor kalibrálja, pozicionálja magát. Elég összetett programjuk van, főleg a scanner rész bonyolult, elég, ha valamikor telepítettél egy másik rogit a gépre, képes megzavarni a scannert. Párszor jártam már így, újra be kelett állítanom többször is. Van a cégnél egy SCX4623 az is ugyanígy indul, nem megy végig, csak scanneléskor.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Fogaskerék törés?

0

KOCSA
KOCSA picture

Egyébként kerregő, akadó hangot ad amíg mozog a fej.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Ha kerregő hangot ad, akkor lehet innen kéne elindulni. Egynél jártam úgy, hogy a Scanner fejet mozgató fogas szíjat feszítő rugó akadt ki, ez okozott hasonló jelenséget, alig volt észrevehető, hogy átugrott.

0

KOCSA
KOCSA picture

Szia!
Ha volna egy kis időd ránéznél a videóra amit feltettem a hibáról?
Köszi:Csaba

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Elég furcsán rángatózik a CIS szenzor, az első leírás alapján nem ilyenre gondoltam. Itt viszont valami más gubanc lesz szerintem, mint a szalagkábel törés, a motor, ami mozgatja, a scanner egység alsó részén van, fixen beépítve az alaplemezbe, nem a szalagkábelen keresztül kapja a meghajtást. Folyamatosan hallatszik, hogy darálja a bordás szíjat, valamiért nem tud végállásba menni, vagy laza a szíj, vagy ledarálódtak a fogak róla, vagy a motornak/fogaskerekének/vezérlésének van valami gondja. Szedd szét, akkor szerintem többet látsz, esetleg told végállásba, nézd meg a végállás-érzékelőt, kapcsol-e? Ha nincs ledarálódva (sem a szíj, sem a fogaskerék) akaszd le a szíjat a motorról, ha akkor is ilyen hülyén, egyenetlenül ugrál, rángatózik, akkor a motor környékén kell keresgélni.

0

KOCSA
KOCSA picture

Szia!
Köszönöm, holnap talán jut rá időm és szétszedem.
Üdv.:Csaba

0

KOCSA
KOCSA picture

Szia!
Köszönöm a hozzászólást,és tanácsokat, ha visszakapom ellenőrizni fogom a tippeket.

Üdv.:Csaba

0

KOCSA
KOCSA picture

Szia!
Megnézte egy szerelő, ő állította fel a diagnózist, mindent rendben talált benne, a hibára ezt mondta.
Jelenleg a nyomtató nála van, a jövő héten hozza vissza.
Köszi.Csaba

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Oké. Én elhiszem... És ért is hozzá?

0

KOCSA
KOCSA picture

Hát azt nem tudom megítélni...
Gyálon az iskolákban ő tartja karban a nyomtatóparkot.

0

Sponsored links