You are here

Samsung UE32F5000, Ch.:U85B, nincs háttér világítás.

8 posts / 0 new
Last post
irokéz
irokéz picture

Üdvözlet Mindenkinek!
A fent nevezett készülék "hang van, kép nincs" hibával került hozzám. A képernyőbe belevilágítva látható a kép, a hang hibátlan, a távra minden funkcióban reagál, csak háttér fény nincs, illetve 10 másodpercenként bevillan egy pillanatra. A világítást SEM5027A IC vezérli. A tápot külön vizsgálva a LED vezérlő kapcsokra 220V/40W izzót kapcsolva ugyanazt műveli, 10 másodpercenként felvillantja az izzót. A LED sorral egyenlőre nem foglalkozom, mivel felvillan, feltehetően nincs szakadás. Kérem a kollégák segítségét a hibás elem behatárolásában. A SEM5027A-hoz nem találtam egy normális leírást. A tápegység mellékelt kapcsolási rajzát nagyítani kell, hogy összeálljon.

Üdv.

File attachment: 
Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A led meghajtó kimenet nem tesztelhető izzókkal!
Nemlineáris volta miatt túlterheli.
Sima ohmos ellenállással tesztelhető, de ahhoz pontosan ismerni kellene a ledsor névleges áramát (is).

Az esetek 95%-ában a ledekkel van baj, először azokat kell tesztelni!

0

irokéz
irokéz picture

Szia!
  Megnéztem ellenállással a meghajtót 250 mA-el, kifogástalanul működik. A hiba: 3 db. szakadt LED, szerencsére ugyanazon a szalagon. HQ-ban  kaptam ugyanolyan, 9 ledes szalagot. beépítettem, szépen működik a készülék.
Köszönöm a segítséget!.

Üdv.  

0

agressiv
agressiv picture
*

Javasolt a ledek áramának visszavétele a hosszabb élettartam érdekében. Ha jól emlékszem, ezekben 370mA a ledek árama, , ha 10%-al visszafogod, fényerőben észre sem lehet venni, viszont az élettartam megtöbbszöröződhet.

0

irokéz
irokéz picture

Üdv.!
Köszönöm a tippet!  Beraktam az 1 Ohm/1W ellenállást a meghajtó körbe az R9110-el sorba.
 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Gratulálok a sikeres javításhoz!smiley

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!
Sokszor jártam már így, szinte biztos hogy ez is led szakadás lesz. Egy vagy több led megnyúlt, több feszültség esik rajta - de még nem szakadt el teljesen. Viszont a driver mire elérné a beállított áramerősséget, a feszültség már meghaladja a tiltási küszöböt.
Van néhány nagyon egyszerű led teszter áramkör a tanyán, építs egyet. Ha megvan mérj feszültséget és áramerősséget a ledsoron...
Szinte mindig ott van a hiba.

0

irokéz
irokéz picture

Szia!
Köszönöm a segítséget, úgy volt, ahogy leírtad.

Üdv!

0