You are here

SAMSUNG UE32F5500 kijelző hiba

4 posts / 0 new
Last post
ozzy
ozzy picture

Üdvözlet mindenkinek. A fent emlitett készülék kép hiányával kerűlt hozzám . Háttér világitás volt ,igy a Tcon ra gondoltam .ami RUNTK 5351 tipusu .A 12V kivételével hiányzott az 1,2V,3,3V ,és a VGH,és a VGL is.Utólag már tudom hogy elhamarkodott volt lecserélni a ISL9862 DC DC kontroler t, és ezért is irom le ezt a tapasztalatot ,hátha ezzel megkönyitem valamelyik sorstársam munkáját.Tehát az IC200 as cseréje nem változtatott semmit a tüneten. se a feszültségeken. Egy kolega tanácsára ,lecsatoltam a kijelzőre csatlakozó szallagkábeleket ,egymás után.Hátulrol nézve a bal oldali lecsatolásával megjelent a fél oldalon a kép ,és a feszültségek értékei is megfelelök lettek. Vágig mértem a kijelző bal oldali csatlakozásán a táplálásokat, de zárlat nem mérhető, ezért szerre leválasztottam a tápokat. Itt jött a meglepetés , a VGH leválasztásakor megjelent az összes feszültség ,és a telyes kép is,baloldalt alig észrevehetően világosabb árnyalattal. Hosszabb használat és tesztelés után is elfogadhatoan működik a készülék. Ami rejtély maradtt számomra ,hogy a leválasztott VGH ,a kijelző oldali részen is megvan a 27V.

Comments
mosomedve
mosomedve picture

Szia!
A leírtak szerint magad is rájöhetsz, hogy ez kijelző hiba. Lehet COF-on levő valamelyik mátrix IC hibája zárlata, amit hidegen nem tudsz kimérni, hanem akkor jelentkezik, amikor az összes többi feszültség rákerül az áramkörre. Mivel ezek a feszültségek szűrve vannak a kijelző paneljein is elképzelhető valamelyik SMD zárlata vagy átvezetése is. Viszont Vh feszültség mely a vízszintes sorok vezérlésében van szerepe, segít megnyitni ebben az esetben a baloldali képernyő felület megjelenítő rendszerét. Azért látod azt az oldalt sötétebbnek. Amit esetleg tudni kell az LCD kijelzőket a vízszintes sorok tekintetében két oldalról párhuzamosan vezérlik. Hogy miért? Azért, mert ha csak egyik oldalról kapna meghajtást, akkor az átellenes oldalon sötétebb lenne a kép. (Ez pedig azért van, mert hiába kis teljesítmény kell a pixelek vezérléséhez, mira átér a feszültség a túlsó oldalra, addig csökken a teljesítmény és a pixel nem nyit ki a megadott mértékben, így a képtartalom sötétebb lesz.) Ezt tapasztalod te is a leírtak szerint.
Nagy valószínűséggel kijelző hiba lesz.
László

0

Vote up!

You voted ‘up’

ozzy
ozzy picture

Köszönöm a hozzaszolást,Mosomedve. Rosszul fogalmaztam a cimbe ,nem kétséges az hogy kijelző hibás. Mindössze azt akartam jelezni ,hogy nem kell rögtön az IC t kicserélni,elöbb érdemes lecsatolni a kijelzőt.Inkabb az volt érdekes a számomra hogy az elvágott vezeték tuloldalán is ugyan annyi a feszültség.Ráadásul ,miután összeszereltem a kijelzőn a külömbség is eltünt ,most járatom ,és figyelem hogy hidegen vagy melegen történik e valami változás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vigh Tibor
Vigh Tibor picture

Nekem is volt hasonló hibám. De ott mérhetően zárlatban volt az egyik oldalon a VGH és a vgl fesz. Tehát t-con csere előtt érdemes lehúzni a kijelző felé menő szalagkábelt és ugy mérni feszeket a t-conon.

0

Vote up!

You voted ‘up’