You are here

SAMSUNG UE40D5720 KÖRBEFOROG a LOGO {MEGOLDVA}

20 posts / 0 new
Last post
bluemoon
bluemoon picture

Tisztelt kolegák,

a cimben megadott TV-vel, BN41-01660 sasszé, nem tudtam düllőre vergödni. Nyilván software hiba. Megpróbáltam az eeprom resettel, összekötvén a RESET és az SDA pineket, majd amikor ez nem vezetett semmire, letöltöttem remont-rol az eeprom tartalmát majd belőttem az IC901-be. Sajnos ez sem oldotta meg a helzyetet. Lehetséges-e valamilyen eszközzel, persze sima szerviz szinten megalkotva, feltölteni a flash tartalmát.

Előre is köszönöm,

üdvözletem

Ajánlom az urak figyelmébe a cím kiegészítését: {Megoldva}. Akkor meg minek a szót szaporítani? 2018.01.19. 11:34

Comments
bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

az NAND beszerezve, beépitve és a tv működik. Köszönöm a konstruktiv segitséget.

üdvözletem

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Ezt a topikot jónak tartom mert a probléma eljutott a megoldásig,építő jellegű,leszámítva azt a pár nem a témával foglalkozó részt.

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

Örülök, hogy hasznosnak találod, és én még jobban, hogy egy rövid értelmes hozzászólás a megoldáshoz vezetett. Ez a tanya lényege. Mélyen tisztelem azon kedves kolegákat akik időt szakitanak arra, hogy megosszák tapasztalatukat velünk.

Üdvözletem

0

Imran Ashraf
Imran Ashraf picture

0

bluemoon
bluemoon picture

Hi,

TNX lot!

best reagrds

0

Yoly11
Yoly11 picture

Szia!

TL86 programozóval lehet írni a K9GAG08U0E NAND Flasht ha találsz hozzá tartalmat.
A reset-sda összekötés nem hiszem hogy rontott vagy javított a helyzeten.
Programozott Flasht pl. itt is találhatsz:
https://www.ebay.de/itm/SAMSUNG-UE32-UE37-UE40-UE46-D5500-D5700-NAND-K9G...
http://allegro.pl/samsung-bn41-01660b-bn41-01605a-nand-k9gag08u0e-i66864...

Üdv
Zoli

0

Csintalan László
Csintalan László picture

0

skorpio
skorpio picture

szervusz
...hallgasd meg DINO54 hozzaszolasat,joindulatbol es tapasztalatbol irta...nem szabad a kulonbozo vezetekeket,ezt ertsd helyesen,ossze vissza kapcsolgatni

0

Jimmy
Jimmy picture

Szia,

a "remont"-ra én töltöttem fel a tartalmat, az biztosan jó.A hiba az IC1302-ben lakozik. Újraírható, azonban célszerű újat tenni bele. K9GAG08UOE a típusa. Lehet készen írottan is venni, több kolléga is tud ilyet írni. Az író drága hozzá, a flash működő tartalma sem publikált. Én "pardi" kollégát ajánlom ez ügyben itt a fórumon.

Üdv,
Jimmy

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

ez nagy segitség, mindenféleképpen utánnanézek, hogy hol szerezhető be itt Délvidéken vagy a környéken és meg éri-e ezzel foglalkozni. Még egy programozót már nem számitok vásárolni.

Köszönöm

p.s.

kaptál egy "szpaszibát"

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Most eltekintve a cím-től csak annyit írnék: A reset kivezetés gyakorlatilag minden eszközön hardweres bemenetként funkcionál. Ha kimenet, azt külön jelölik általában. Az alap, vagy kiinduló logikai vagy szoftveres állapot beállítására szolgál melyet n ideig történő, L szintre (vagy ritkábban pozitiv logika esetén H szintre) kötéssel érnek el.
Az SDA az az I2C buszrendszer adatvonala! https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/kommunikacio_alapjai_-_soros_adat...
A többit majd a TV professzorok és doktorok...
Jelen körülményeket figyelembe véve ennek a kérdésnek inkább az Iskolapad rovatban lenne a helye.
Üdv. Laci

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

eltekintve a cimtöl és a hozzászólásodtol, amelyet jóhiszeműnek könyvelem el, annyival szólnék vissza, hogy az I2C bus-szal még a múlt század 80-as évek közepén keztdtem megismerkedni amikor a PHILIPS és GRUNDIG video 2000 rendszerű videómagnók szervizelésével töltöttem el a munkaidőmet. Eredeti német nyelvű terjedelmes, részletes szervizkönyvekböl ismerkedtem meg miképpen komunikálnak a részegységek egymásközt ezzel a protokollal. A 90-es években jól jövedelmező tevékenységem volt az autórádiók kikódolása. Többek között épitettem egy I2C interfacet CD4011-el, nem pony, amelyel DOS-bol LPT potrol, az I2C bus IC-ket olvasni-irni tudtam anélkűl, hogy ki kellet volna forrasztanom, ide tartoztak a PHILIPS és BECKER rádiók és mások meg az első NOKIA, SIEMENS mobilok függetlenitése amelyekben is ilyen memóriák voltak. Anno, amikor megérkeztek a MOTOROLA MCU alapú rádiók a helyzet komplikálódott de nem annyira, hogy feladtam volna. Arra is épitettem interfacet amelyel kiforrasztás nélkül irni-olvasni tudtam a készülékben. Olyant is amely, persze kiforrasztással, a HC05 sec bit-tet törölte. Persze, ez most már nem nagy durranás, internetröl már a megoldásokat le lehet tölteni percek alatt. Abban az időben amikor nem volt NET és BBS-ek voltak az egyetlen lehetőség az komunikációra. De nem részletezem tovább a szakmai CV-met, hanem csak magyarázatot adok miért tettem azt amit tettem és miért ebben a sorrendben, mint amint leirtam. Megszokásbol a legkevésbé invaziv módszert alkalmazom a legelső lépésben. Ilyen a már emlitett reset is amely nagyon hasonlo azon gyári visszaállitásoknak amelyek valamely két gomb megnyomása plusz bekapcsra hasonlit és sok esetben működik. Amikor ez nem volt eredményes egy másik eeprom tartalmat töltöttem be. Ezek a megoldások is az esetek nagyja részében működnek, nevezetessen pont a kattogós SAMSUNGOK esetében ahol az elkók pusztulása miatt a glitch-ek összefirkálják ez eepromot, nem a flasht. amikor ezt a lehetősget is kimeritettem, sajnos eredménytelenűl, akkor a kedves kolegák segitségét, véleményét kértem, ami az Jimmy kolega hozzászólása álltal meg is történt. Igyekszem minnél kevesebbet rabolni a kedves kolegák idejét, de ha sarokba szorulok, akkor mégis jól esik a sgitség. Ha valamelyik lépést amely a ház ettiketjéhez tartozik véletlenűl kihagytam a kolegák szives elnézését kérem.

tisztelettel,

Bakó Zoltán

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ez mind szép és jó. De ezek fényében, vagy inkább ezen előzmények ellenére a témanyitó leírásod alapján abból csak azt lehet értelmezni hogy ész nélkül kötözgetsz össze egy áramkörnek különböző pontjait függetlenül attól hogy annak van e értelme. De nagyobb gond az hogy nem méred fel hogy ezzel milyen károkat okozhatsz. Most nem részletezem, de sok példát lehetne említeni amit nem tehetsz meg büntetlenül, értsd, alkatrész meghibásodás nélkül. Ennek az elvnek vagy gyakorlatnak általános érvénye van, az nem csak az I2C buszrendszerre hanem minden áramkör pontjaira vonatkozik! Direkte nem szürkével írom, még mielőtt valaki szóvá tenné!
Üdv. Laci

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

"ész nélkül kötözgetsz össze egy áramkörnek különböző pontjait függetlenül attól hogy annak van e értelme", ezt elég durvának találom, mert mielőtt ezt megtettem volna, utánnanéztem. Mivel most már tajékoztatva lettem az NAND-del kapcsolatban tovább nem szaporitanam a témát.

Üdvözletem, további kellemes 7végét kivanok

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Bluemoon!A véleményem hogy amit csináltál hard resetet azzal semmi probléma.
Az I2C inter integrated Circuit = integrált áramkörök közötti kétvezetékes soros kommunikáció.
Mater/slave viszony van a kommunikációs sínen
A két vonalon SDA adat, SCL óra jel, akkor van kommunikáció, ha a BUS nem foglalt.
Van egy alvó állapot, amikor stop feltételt követően mind az SDA mind a SCL „H” szinten van, nincs aktív kimenet.
Tehát ha összezárom az SDA és reset vonalat, akkor annyit teszek, hogy leállítom a kommunikációt, ami a következő start-al újra indul. Start /restart-start/stop
Lehet azért nem hozott neked eredményt mert kevés volt a rövid zár idő.
Még annyi hogy ez alaphelyzetbe állítja a tv-t,de a te esetedben nem biztos hogy megoldást hoz.

0

DINO54
DINO54 picture

Igazán szót sem érdemel az egész. Elvégre ha valaki közel 30 év után képes a reset vezetéket összekötni az SDA vonallal, az már mindent tud.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mi baja lehet bárminek is két OC-s vonal összekötésétől? Van pl olyan autórádióm, ami demo módban úgy indul el, ha az SDA vonal földre van köve.

Üdv: Jácint

0

bluemoon
bluemoon picture

Szép jó reggelt mindenkinek,

köszönöm a konstruktív hozzászólásokat és a jóindulatú (ki)oktatást és azt hiszem, hogy a Jimmy hozászólása a NAND cseréje felé terelte érdeklődésemet. Úgy gondolom, hogy nemcsak 30 hanem 35 év tapasztalata alapján is úgy gondolom, hogy kellő figyelemmel bántam a készülékkel és az adatvonalak összezárásával nem hoztam veszélyebe épségét.

ps
mivel most egy PIC16F1788-al foglalkozok és a perifériát I2C bus-szal vezérlem az az ötletem támadt, hogy reset után lefigyeli az I2C pl SDA port-ját és ha L ben találja (földrezárva) akkor írja át az EEPROM-át a "gyári", avagy álltalam megadott indulóparaméterekkel

Üdvözletem

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az I2C jó móka, és szoftveresen valósítottam meg a protokollt PIC16F676-al illetve 12F683-mal. Az OC-t úgy valósítottam meg, hogy magas szintnél bemenet volt az IO port, és csak alacsony szintnél volt kimenet. (H= TRISIO 1, L= TRISIO 0).

Üdv: Jácint

0

Sponsored links