You are here

SAMSUNG UE40F5000AWXXH csíkos képernyő

8 posts / 0 new
Last post
elektrorudi

Kedves Kollégák!
A képernyőn, középtájon, kb. ujjnyi széles piros csík látható. Ettől eltekintve, a készülék működik, de így szinte nézhetetlen. Nem tudom, hogy az LCD panel rossz, vagy a meghajtó elektronika szállt el?
- szerintetek javítható-e? Érdemes-e javítani? A készülék kb. 2-3 éves lehet.
- ha javítható, vállalná-e valaki? (Én már nem tudok/akarok hozzányúlni.)
Előre is köszönöm.

Comments
elektrorudi

László segítségével a hiba behatárolása megtörtént. Köszönöm neki.
A készülék javíthatatlan. :-( Egy pixelnyi függőleges csík van a képernyőn, egy tranzisztor zárlata miatt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo's picture

Szia'
Előtte azt írtad egy ujnyi vastag vonal, most meg 1 pixelnyi?
Ha 1 pixelnyi akkor megprobalhatod melegragasztóval:
https://www.youtube.com/watch?v=oVnGjwxF3MM

0

Vote up!

You voted ‘up’

mosomedve
mosomedve's picture

Hello!
A leírt jelenség kijelzö hibára utal. A vízszintes vonalakat vezérlő mátrix áramkör hibás, mely a kijelzö szerves része, nem cserélhető. Ennek ellenére megpróbálnám szétszedni a kijelzöt, csak a külső rögzítő keretet kell leszerelni, az LCDa helyén marad. Bekapcsolni a készüléket képtartalommal és a láthatóvá vált COF-okat elkezdeni nyomkodni, hátha el lehet tüntetnia hibajelenséget. Ezt a hibát a szélső áramkör kontakthibája is szokta okozni. Ha ennek ellenére nem szünik meg a hiba, akkor az kijelző hiba. Ezt csak cserével lehetne javítani, ami viszont nem gazdaságos.
László

0

Vote up!

You voted ‘up’

elektrorudi

Szervusz!
Köszönöm szépen a választ. Egy dolgot nem írtam, nem tudom, van-e jelentősége? A csík nem vízszintes, hanem függőleges. ...de lehet, hogy ez mindegy.
Mivel a csík állandóan látszik, inkább valami zárlatra gondolnék, mint kontakthibára. Tehát, talán meghajtó probléma. Az ilyen kijelzőknél az cserélhetetlen?
Mint írtam, én nem szedném szét a készüléket, azaz nem nyúlnék hozzá. Te vállalnád, hogy megnézed? A kijelző cseréje (azon kívül, hogy nem gazdaságos) vajon mennyibe kerülne?
üdv:
Rudi

0

Vote up!

You voted ‘up’

mosomedve
mosomedve's picture

Szia!
Most hogy kiderült nem vizszintes hanem függölegesw csik van a kijelzöben más probléma lehet. Ezt a jelenséger okozhatja az LVDS kábel csatlakozási hibája lenagyobb valószínűséggel a digitális panel hibája okozhatja. De nem zárom kiteljesen a t-con modul hibájöt sem. (Attol függöen,hogy a csik szélessége megegyezik-e a kijelzöben levö COF kábel szélességével,mert akkor lehet annak a hibája is). Tehát több szálon is el lehet indulni a hiba behatárolása szempontjából. A digitális panelen leher RAM hiba is. Ha van javítási tapasztalatod tudod hogy holkellkezdeni.
László

0

Vote up!

You voted ‘up’

elektrorudi

Szia!
Sajnos nincs javítási tapasztalatom. Általános (20-30 éves) gyengeáramú elektronikai ismereteim vannak, de az utóbbi 10 évben csak erősárammal foglalkoztam. Ezek a fogalmak, hogy LVDS, COF kábel stb. teljesen ismeretlenek számomra. Ezért kérnék segítséget a komplett javításra. Jó szerével azt sem tudom, hogy kellene szétszedni? Valószínűleg nagyobb kárt okoznék, mint a jelenlegi hibája. (persze, ha kuka, akkor tök mindegy, csak tudni kellene, hogy valóban kuka-e?)
üdv:
Rudi

0

Vote up!

You voted ‘up’

mosomedve
mosomedve's picture

Ha valoban nincs javitási tapasztalatod akkor ne is kezd neki. Én szivesen segitenék neked,de én Pesten vagyok és csak akkor tudnék segiteni, ha hozzám kerülne a tv. Ha érdekel keress meg privátban.
László

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content