You are here

SAMSUNG UE40F5000AWXXH csíkos képernyő

8 posts / 0 new
Last post
elektrorudi
elektrorudi picture

Kedves Kollégák!
A képernyőn, középtájon, kb. ujjnyi széles piros csík látható. Ettől eltekintve, a készülék működik, de így szinte nézhetetlen. Nem tudom, hogy az LCD panel rossz, vagy a meghajtó elektronika szállt el?
- szerintetek javítható-e? Érdemes-e javítani? A készülék kb. 2-3 éves lehet.
- ha javítható, vállalná-e valaki? (Én már nem tudok/akarok hozzányúlni.)
Előre is köszönöm.

Comments
elektrorudi
elektrorudi picture

László segítségével a hiba behatárolása megtörtént. Köszönöm neki.
A készülék javíthatatlan. :-( Egy pixelnyi függőleges csík van a képernyőn, egy tranzisztor zárlata miatt.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia'
Előtte azt írtad egy ujnyi vastag vonal, most meg 1 pixelnyi?
Ha 1 pixelnyi akkor megprobalhatod melegragasztóval:
https://www.youtube.com/watch?v=oVnGjwxF3MM

0

mosomedve
mosomedve picture

Hello!
A leírt jelenség kijelzö hibára utal. A vízszintes vonalakat vezérlő mátrix áramkör hibás, mely a kijelzö szerves része, nem cserélhető. Ennek ellenére megpróbálnám szétszedni a kijelzöt, csak a külső rögzítő keretet kell leszerelni, az LCDa helyén marad. Bekapcsolni a készüléket képtartalommal és a láthatóvá vált COF-okat elkezdeni nyomkodni, hátha el lehet tüntetnia hibajelenséget. Ezt a hibát a szélső áramkör kontakthibája is szokta okozni. Ha ennek ellenére nem szünik meg a hiba, akkor az kijelző hiba. Ezt csak cserével lehetne javítani, ami viszont nem gazdaságos.
László

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Szervusz!
Köszönöm szépen a választ. Egy dolgot nem írtam, nem tudom, van-e jelentősége? A csík nem vízszintes, hanem függőleges. ...de lehet, hogy ez mindegy.
Mivel a csík állandóan látszik, inkább valami zárlatra gondolnék, mint kontakthibára. Tehát, talán meghajtó probléma. Az ilyen kijelzőknél az cserélhetetlen?
Mint írtam, én nem szedném szét a készüléket, azaz nem nyúlnék hozzá. Te vállalnád, hogy megnézed? A kijelző cseréje (azon kívül, hogy nem gazdaságos) vajon mennyibe kerülne?
üdv:
Rudi

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Most hogy kiderült nem vizszintes hanem függölegesw csik van a kijelzöben más probléma lehet. Ezt a jelenséger okozhatja az LVDS kábel csatlakozási hibája lenagyobb valószínűséggel a digitális panel hibája okozhatja. De nem zárom kiteljesen a t-con modul hibájöt sem. (Attol függöen,hogy a csik szélessége megegyezik-e a kijelzöben levö COF kábel szélességével,mert akkor lehet annak a hibája is). Tehát több szálon is el lehet indulni a hiba behatárolása szempontjából. A digitális panelen leher RAM hiba is. Ha van javítási tapasztalatod tudod hogy holkellkezdeni.
László

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia!
Sajnos nincs javítási tapasztalatom. Általános (20-30 éves) gyengeáramú elektronikai ismereteim vannak, de az utóbbi 10 évben csak erősárammal foglalkoztam. Ezek a fogalmak, hogy LVDS, COF kábel stb. teljesen ismeretlenek számomra. Ezért kérnék segítséget a komplett javításra. Jó szerével azt sem tudom, hogy kellene szétszedni? Valószínűleg nagyobb kárt okoznék, mint a jelenlegi hibája. (persze, ha kuka, akkor tök mindegy, csak tudni kellene, hogy valóban kuka-e?)
üdv:
Rudi

0

mosomedve
mosomedve picture

Ha valoban nincs javitási tapasztalatod akkor ne is kezd neki. Én szivesen segitenék neked,de én Pesten vagyok és csak akkor tudnék segiteni, ha hozzám kerülne a tv. Ha érdekel keress meg privátban.
László

0