You are here

Samsung UE48JU6500W UHD televízió csatorna sorrend szerkesztése

20 posts / 0 new
Last post
szundy

Kedves Kollégák !

Digitális kábel tv szolgáltatásnál ( DIGI ) szeretnék tetszőleges csatorna sorrendet szerkeszteni, módosítani a készüléken..
Mint időközben kiderült, ennél a típusnál, valamilyen okból kifolyólag le van tiltva ez az opció!
Ugye egy alapvető és fontos funkcióról beszélünk, ami mindig, minden tv típusnál szinte alapkövetelmény és szolgáltatás, már ezer éve.
Nagyon dühítő és egyben érthetetlen számomra, hogy egy ilyen drága és rengeteg funkcióval rendelkező készüléknél miért került letiltásra az egyik alapszolgáltatása?!
Samsung szervizben természetesen tudnak erről a jelenségről, de megoldásként azt javasolták, forduljak közvetlenül a gyártóhoz, mert ők nem tudnak segíteni.
Ez is megtörtént már azóta, ahol a következő információval szolgáltak:

"Szeretnénk tájékoztatni, hogy Magyarországon a csatornák sorrendje kötött, ezáltal a szerkesztés funkció inaktívan jelenik meg a menüben.Ügyfeleink visszajelzése illetve technikusaink hasonló célú tesztjei alapján megoldást jelenthet, ha a régióbeállításoknál az Országot megváltoztatja Észtországra.
Ezt követően szükséges elindítani egy automatikus hangolást a Menü - Adás - Automatikus hangolás útvonalon. A régió módosítást követően a csatornaszerkesztés opció elérhető lesz a menüben és igényeinek megfelelően sorrendbe állíthatja a csatornákat."

A végeredmény persze ugyanaz, elvégeztem, de eredménytelen volt a manőver, továbbra sem lehet tetszőlegesen csatorna sorrendet szerkeszteni, mert ugyan halványan, inaktívan
szintén látható ez az opció menüként, de sajnos nem használható.
Ide jutottunk, és létezik, hogy egy 250 000 Ft-os tv készüléknél, ami rengeteg szolgáltatással és funkcióval rendelkezik, szándékosan nem lehet csatorna sorszámot szerkeszteni a mai világban ? Ebben kérném szíves segítségetek, amennyiben tudtok!
 

Köszönettel, Zoli

Comments
SzBálint
SzBálint's picture

szia:sok tv-nél van olyan, hogy KEDVENC CSATORNÁK
Azzal nem tudsz variálni?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

szundy

Szia!

Hát, ha nem marad más megoldás, akkor lehet, hogy beleásom magam abba a témában is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

szundy

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását és a hasznos infókat!
A gyári alapértékek visszaállítása után, az Észtország területi régió kiválasztásával végül is sikerült a hadművelet.
Végre aktív lett a csatorna sorszám szerkesztő menü ablak funkció is.
Végül is az mondjuk érthető és evidens, hogy a setup-box megoldásoknál ( akár hagyományos CRT képcsöves, vagy DVB-C tuner nélküli tévéknél ) előre definiált csatorna kiosztás van érvényben a szolgáltatóknál.
Ugyanakkor azt is elhiszem és el is fogadom, hogy van ilyen törvényi szabályozás, értelme viszont semmi, hiszen miért köteleznének arra bárkit is, hogy az MTV1 sima, MTV1 HD, majd MTV2 és MTV2 HD, stb. sorrend szent és változhatatlan legyen és miért csak digitális kábel-tv szolgáltatásnál ?!
Ettől függetlenül letöltöm majd és kipróbálom a javasolt pc-s szerkesztő progikat is, hiszen az is nagyon egyszerű, praktikus és ráadásul még gyorsabb megoldás is.
Végső konklúzió tehát: Magyarországon, telekommunikációs szolgáltató által jelenleg forgalmazott televíziók esetében, így rendelik meg a gyártótól a készüléket, hogy szoftveresen már eleve le van tiltva ez az egy alapvető és szerintem minden felhasználó számára fontos funkció.
Törvény ide, törvény oda, no comment !

üdv, Zoli

 

 

üdv, Zoli

 

 

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Olyan ez, mint a windows és a kommunista párt. Mindegyiket mi választottuk :)
Én egy előnyét látom. Több tévét is beüzemeltem már fatornyos kisfalunkban, és mindig kitalálták, hogy ez meg ez legyen a sorrend. A 7 csatornánál még nem volt gond, de egy 50 csatornás kábeltévénél már szívtam a fogam néhány készüléknél. Most végre azt lehet mondani, hogy ez ilyen, írja fel az asztal sarkára, hanyason van a nótatv.

1

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia Zoli. Az emlitett Samsung-nál ha feltöteni akarod a vehetö müsorokat van két lehetöség.Az egyik(1) mikor a menüben már meglévö ,feltüntetett frekvenciák és a hozzátartózó ID.számokra müsorokat keres.Ilyenkor megmarad a beállitott tv programok sorrendje .Csak azokat a tv programokat tölti fel amelyek adatai már a listán vannak.Az uhd müsorok kezdenek tolakodni ,lehet nem a digi-n de mind több lesz vehetö és már ha a tv tudja venni miért nem nézném.Az új müsoroknak lehet a frkvenciájuk a listán vannak de az ID.számuk eltérö ,ilyenkor nem tölti fel az új müsorokat.Ilyenkor a már emlitett (2)második feltölhetö változatott kell választani a menüben ,amikor is elöbb mindent kitürül (frek. ID.számok,tv program sorrend )és a vehetö frekvenciákat és ID.számokat újra teszi fel.Csak ilyenkor vesz be minden új tv programot is.Hogy ne kelljen a programok sorrendjét újból állitani ,mint már emlitettem :elöb feltöltöd pl.egy usb stick-re .A programokat a stick-röl utoljára visszamásolod ,csak az újonnan felvett müsorokat kell sorrendbe tenned utána. Ha ezt a beállitást választottad volna nem kelletett volna más országot/nyevet válastztanod.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia Zoli!

Próbálj más országokat is kiválasztani! Francia és Finn országot szokták még javasolni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

yello007

Kedves Zoli!

Én a SamyGo nevű programot használom bár C sorozatú a tv-m.
A kötött sorrend csak a közszolgálati adókra vonatkozik és csak a digitális továbbításnál.
Az nincs előírva a gyártóknak hogy a csatorna szerkesztési funkciót le kell tiltani.
Napi szinten találkozom sokféle tv-vel box-al és simán lehet a sorrendet változtatni.

Üdv: Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

   Szia Zoli !Azt nehezen hiszem el hogy nem lehet a müsorok sorrendjét tetszés szerint átthelyezni.Én leirom hogyan változtatom a müsorok sorrendjét(Samsung uhd-smart).A /menüben/  kiválasztom a /programok megjelenitését/amely a kép job oldalán jelenik meg  .A kiválasztot müsort / ok/-vel bejelölöm.A kép bal oldalán mejelenik a /sorrend választás/ vagy /törlés/.Ha a /sorrend váltást/ választom /ok/-vel mejelenik kb.a kép közepén négy kis fehér kocka.A távirányitóval beirok egy számot és /ok/ -vel a bejelölt progran áttkerül a kiválasztott számra.Egyszerre több bejelöt programot lehet új sorrenbe egy /ok/-vel tenni mint ahogyan feljebb irtam.A sorrenbe tett  tv programok külsö  pl. egy usb stick-re tárolható.Ha új müsorokat (amelyek  nincsenek a menü listájában)akarsz feltenni le kell türüld a listát és sajnos letörlödik a programok sorrendje is.A  külsö tároloból visszatöltheted  és beáll a sorrend.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

Szerintem nem kezelési gond van, mások is mondták, írták, a sorbarendezős dolognál egyszerűen szürke a kocka. A DIGI-tv nél van is fent egy videó, hogyan kell sorbarakni címszóval, de ott is csak az automata hangolásig jutnak.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Billentyűs

Üdv.Szundy!

Én a műholdas, földi digitális csatornák szerkesztésére évek óta a DREAMBOX EDIT programot használom. Már évekkel ezelőtt megcsináltam a kedvenc csatornalistát, elmentettem, azóta nem kel keresni sem. A műholdas listát használom, ha 1-1 csatornán transponder módosítás van, a DREAMBOX CONTROL CENTER-ben tudok módosítani.

      üdv
  Billentyűs

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse

Szia!

Magyarországon ilyen szabályozás van érvényben, az ide gyártott készülékek, TV-k, beltérik, DVB-C/T/S vevők, ha meg akarnak felelni az ország elvárásainak, akkor nem engedik a csatorna sorrendet változtatni. Törvényi előírás, hogy a szolgáltatók kötelesek a magyar állami TV adókkal kezdeni a listát. Valamint elég sok gondot okozott a fogyasztók és az ügyfélszolgálatok közötti probléma megoldásban, hogy régebben mindenkinél lehettek más helyen az adók. Samsungon ahogy javasolták, régebben ment a lista mentése/szerkesztése/majd újra betöltése. Erre több program is elérhető volt. Illetve szokták ajánlani a szemnek kedves adók kedvencek közé rakását, mint nem teljes értékű megoldást.

1

Vote up!

You voted ‘up’

szundy

Szia!

Köszi az infókat, nem tudtam ilyen törvényi szabályozásról.
Hiszen egy másik LG televízión10 perc alatt végig zongoráztam a 130 csatorna kívánt sorrendbe rendezését, ezért nem is sejtettem, hogy ilyen létezik.

 

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mosomedve
mosomedve's picture

Pedig létezikeddig! Én elsö kézböl meg tudom erösiteni.
László

0

Vote up!

You voted ‘up’

imrus101

Hali!
Én abba futottam bele, hogy a csatornalista szerkesztése nagyon nehézkes a tv-n, főleg műholdas vétel esetén, ahol több száz, más szolgáltató által továbbított csatorna közül kell kiválogatni a hasznosakat és sorrendbe rakni. Ekkor találtam a ChanSort nevű programot, amit innen lehet letölteni: https://github.com/PredatH0r/ChanSort
Miután behangoltad az összes csatornát, a tv-n meg kell keresni a Csatornalista átvitele nevű menüpontot, itt lehet exportálni pendrive-ra a megtalált adókat. PC-n a ChanSort programba ezt a listát be lehet importálni és itt könnyen át lehet rendezni a sorrendjüket, át lehet nevezni, kedvencekhez adni, stb. Miután kész, visszamented a pendrive-ra és a Csatornalista átvitele menüben az importálást választod. Ekkor törlődik az eredeti csatornalista a tv-n és az általad szerkesztett töltődik be. A program egy elmentett listát tud referencialistaként kezelni. Ekkor ha betöltöd a keresés után a tv-ről lementett, össze-vissza sorrendű listát majd a referencialistát, akkor a program automatikusan átveszi az új, szerkesztett listába név alapján a talált adók paramétereit (freki, SR, stb.) és neked csak az új, addig nem meglévő adókat kell berendezni.
Elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de a sok funkció miatt nem teljesen magától értetődő a program használata, nem árt némi idő szánni rá először.
imrus101

2

Vote up!

You voted ‘up’

szundy

Szióka,

Köszönöm a gyors és hasznos infókat !
Mindenképpen szánok majd rá időt és kipróbálom, illetve végig csinálom a procedúrát, aztán majd beszámolok a végeredményről.

üdv, Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

soltech

Próbáld meg a manuális keresést ahol te írod be frekvenciát ,modulációt nálam ha így van lehangolva engedi a sorrend módosítást digi kábel esetén. Nekem több készüléknél így sikerült megoldani ha az előre definiált szolgáltatót választottam ki nem tud sorrendet módosítani....

0

Vote up!

You voted ‘up’

F-Yoci

Üdv! USB-re kimentve elvileg PC-n a Samsung Channel list editor progival is lehet szerkeszteni, aztán visszatölteni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

szundy

Üdv Mindenkinek!
 

Visszakanyarodva még az eredeti témához, azért 100%-osan nem oldotta meg a problémát az Észtország régió beállítása, hogy tetszőlegesen lehessen rendezni a csatornákat.
Ugyanis kompromisszumot kell kötnöm, hiszen az adott két lehetőség közül mindkettő csak fél megoldás.
Időközben kiderült ugyanis, hogy valóban csak akkor lehet szerkeszteni a csatornákat ( akár manuálisan, vagy akár a fent említett progival ), ha Észtország van kiválasztva régiónak.
Ebben az esetben viszont, a dolog szépséghibája, hogy az ismeretterjesztő és egyes külföldi csatornák nyelve viszont magyar-ról angolra változik.
Ez tehát egy róka fokta csuka, illetve ördögi kör, hiszen, ha pedig visszaállítom a régiót  Magyarország-ra, akkor ugyan magyar nyelvűek lesznek az említett csatornák,
viszont visszajutunk a történet eredeti kiindulásához, hogy nem lehet tetszőlegesen szerkesztetni a csatornákat, és ez volt az alapvető problémám is!
Tehát ezek szerint nem létezik olyan technikai megoldás, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, azaz tetszőleges csatorna rendezési lehetőség mellett
a ( National Geo, Discovery, History Spektrum, Digi Life, Word, Animal, stb ) adók magyar nyelvűek legyenek?!

 

üdv, Zoli

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Szokott a beállításokban lenni olyan, hogy elsődleges nyelv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content