You are here

samsung ws32z308p geometria

3 posts / 0 new
Last post
anetura
anetura picture

A címben állított tv geometriáját állítgatnám, mert nem épp tökély. Utánaolvasgattam, ez jellemző erre a típusra állítólag, és szinte lehetetlen beállítani. Én mégis megpróbálnám. Az sm alapján szép pattern-okat lehet service menu alatt betölteni a beállításhoz. Kérdésem, hogy ezt a háttér betöltését hogy kell kivitelezni? (video jel stb?)
Másik dolog a tv-vel, hogy bekapcsolt állapotban zúg mint egy trafóház. Erről meg azt olvastam, hogy a széles képernyő miatt a sugarakat nagy szögben kell eltéríteni és emiatt nagyobb tekercsek okozzák a hangot. Ezzel kapcsolatban azt kérdezném, hogy ezt el kell fogadni így, vagy érdemes vmit tenni ellene?
Előre is köszi a szakértő válaszokat :)

Üdv,
T

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

S62A sasszi (100Hz).

A beállító ábrákat nagyfrekisen (az antenna bemenetről) pattern generátorból ajánlott beadni, mert az AV bemeneteket egyes típusok nem engedélyezik szervizmódban.

Csak alátámasztani tudom Jbussh által leírtakat:

Az volt a tapasztalat (a nagyméretű slim+flat+16:9 csöveknél), hogy a geometria beállítására nagyon sok időt el lehet pazarolni, és amikor már abbahagyjuk, azt vagy azért tesszük, mert meguntuk, vagy azért, mert már úgysem lesz jobb.
Aztán néhány hónap elteltével észrevehetően elmászik minden, és lehet újra kezdeni a beállítgatást.
Mindenesetre a legjobbnak vélt beállítási értékeket célszerű fölírni, és az újabb beállítási kísérlet előtt ellenőrizni, ugyanis előfordult már, hogy a készülék spontán léptette a memóriában a biteket.

A zúgás (= a ferritmagok magnetostrikciós rezgése) a nagy gerjesztő áramok miatt természetesnek mondható.
Az egy másik kérdés, hogy gondos konstrukciós kivitelezéssel ennek hangját alig hallhatóvá lehetett volna redukálni. Nálam eddig a legjobb csillapító hatást a palmatex ragasztóval sikerült elérni (természetesen a teljes kötési idő kivárása után, és elviselve az így kialakult esztétikai hatást).

Találkoztam már erősen zúgó eltérítő tekerccsel is, aminek hangja a kiöntő műgyanta elöregedése miatt erősödött föl.
Kétkomponensű (Würth) műgyanta ragasztóval (és némi barkácsolással) sikerült a problémát elviselhetőre redukálni.

Üdv:
Fülesmester

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!
"Ha megnyerte, hadd vigye :-)"
A Slim csövek geometriája, konvergenciája és a sarkokban tapasztalható fókusza kritikán aluli (nem főként a mérete, hanem a csökkentett mélysége miatt). Pont. A zúgás is természetes. Ez utóbbin egyfajta lakkal lehet segíteni (én még sosem csináltam, majd a tapasztaltabbak megmondják, milyennel, és mennyire hatásos), de a geometriát szerintem csak széttekergetni lehet a SM-ben. Mindenesetre próba-szerencse, de csak saját felelősségre. Értékeket feljegyezni, aztán mehet a móka. Én örülnék, hogy ennyi ideig működőképes; biztos nem kísérteném a sorsot :)

0