You are here

Samsung WW12H8400EW Mosógép IGBT nagyon melegszik és pár mosás után az új is elhalálozik!

22 posts / 0 new
Last post
janyka30
janyka30 picture

Sziasztok!
Menet közben halt meg az IGBT, panelen a bizti elszállt ennyi volt a hiba. Kapott új biztit és új IGBT-t, más hibát nem találtam de a 4. program vége előtt újra elszállt. Összes kondit cseréltem és kapott egy új graetz-et, mondván adok neki még egy esélyt persze új IGBT is kellett. Szépen el is indult de hamar feltűnt hogy IGBT bordája különösen melegszik, bár nem tudom mennyi hőt termel de szerintem az sok volt, 5 program után szintén behalt. Tuti azért adja meg magát mert nagyon melegszik és nem bírja tovább, megadja magát, kérdés hogy mi okozhatja mert erre nem találom a választ.
Valakinek van ötlete mi okozhatja a hibát? Motort néztem az jó. (elvileg, de már semmi nem biztos). Köszönöm! 

Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Fotózzuk le a vezérlő mindkét.oldalát.!
Tegyünk izzókat a motortekercsek helyére !
Üdv

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

1

Attee
Attee picture
*

Milyen megoldású az IGBT meghajtása? (gate driver IC, opto IC, esetleg tranzisztoros?) Ott keresném a hibát...

0

uniman
uniman picture
***

Az IGBT típusát meg tudnád nevezni?  ...hogy tudjuk milyen van benne.  Köszi.

0

janyka30
janyka30 picture

IKCM15F60GA az IGBT. 

1

hcs
hcs picture

Szia!
IGBT meghajtóját és ami hozzá tartozik (pl. tápszűrő kondi) is cserélted? Ritka hogy csak az IGBT menjen tönkre ilyen balesetnél.
Sok sikert.

0

janyka30
janyka30 picture

Szia.
Igen mindet, a két nagy puffert is. A siker már elmaradt, de azért köszönöm!

0

agressiv
agressiv picture
*

A gate driver bemenetein nézném a jelet, ha valamelyik irányba lassú az élváltás, az okozhat melegedést, ami mellett még üzemel a masina (egy darabig).

0

janyka30
janyka30 picture

Köszi a segítséget, de sajnos már tárgytalan! 
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Semmi baj .

0

otto54M
otto54M picture

Sziasztok!
Én a témát napirenden tartanám,mert sok Samsung vezérlőben van IKCM15F60GA meghajtó egység,mely tapasztalatom szerint előbb-utóbb meghibásodik.Érdekelnének a kollégák javítási tapasztalatai.Néhány képet csatoltam egy konkrét panelről.Ezt a panelt  már valaki oly módon javította,hogy jó néhány ponton újra forrasztotta a lábakat.Azt,hogy így mennyi ideig működött azt sajnos nem tudom.Most viszont a +UT-hez több IGBT is zárlatossá vált,így a kibányászása látszott célra vezetőnek.Mielőtt azonban az újat (drivert) beforrasztom szeretném mások tapasztalatait meg "hallgatni".Előre is köszönöm az információkat,tanácsokat,ötleteket.
 

0

janyka30
janyka30 picture

Hello. Nekem ez lett volna a 6. ilyen Samsung mosógép ilyen hibával. 5 gépnél úgy jelentkezett a hiba mint amikor a szénkefe kopik el, szimplán nem forgat. Akkor ott elég volt az IGBT-t cserélni, semmi máshoz nem nyúltam hibátlan lett és azóta is üzemelnek. Viszont ez a gép úgy ment tönkre, hogy menet közben szállt el és a bizti is elpukkant illetve a lakásba a megszakítót is csapta. Először nem is az IGBT re gondoltam hanem más hibára, de végül kiderült hogy az IGBT miatt történt az egész. Volt két kísérletem is de mindkét új IGBT 4-5 mosás után újra elszállt. Sajnos nem derült ki végül, hogy mi okozta a dolgot mert a tulaj lemondott róla, így függőbe maradt. Ha legközelebb ilyen módon megy tönkre az IGBT akkor nem kísérletezek vele, komplett vezérlő csere aki megfizeti, de szerencsére nem túl gyakori, hogy így megy tönkre. 

0

otto54M
otto54M picture

Szia! Az ide került panelek is két féle módon hibásodtak meg. Az egyik a biztosítékot is leverő,a másik nem forgat csak esetleg megmozdul egy pillanatra. A IGBT egység az én beszerzési forrásomnál viszonylag drága,(7.000,--Ft+posta) ezért meg kell gondolni,hogy van-e értelme cserélni.Esetleg tudsz nekem beszerzési forrást ajánlani,amelyik nem selejt példányokat,olcsón forgalmaz.Sajnos selejt félvezetőkkel van már tapasztalatom,most is van a szekrényemben LNK305PN-ből 60-70 darab. 

0

janyka30
janyka30 picture

Hello. Szerintem az sem sok érte, persze függ attól mennyit kérsz a javításért. www.tme.hu Innen rendeltem legutóbb ha jól emlékszem 3500 ft/db áron volt. 
 

0

otto54M
otto54M picture

Szia! Köszönöm a tippet. Megnézem,hogy a IKCM15F60GA és a IKCM15H60GA között mi az különbség,mert a panelen "F" jelű volt,a TME által forgalmazott pedig "H" változat.

0

janyka30
janyka30 picture

Lábkiosztásban nincs különbség, 1 et már beépítettem, dolgozik vele a gép. 

0

otto54M
otto54M picture

Erősebb IGBT van a "H" típusban,valószínűleg ezért drágább.Az azért jó,hogy a gyakorlatban még is beépíthető az olcsóbb változat.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Sajnos ez a meghibásodás egy többszörös probléma következménye. A panel úgy kerül a gyárban forrasztásra, hogy az IPM-en rajta van a hűtőborda, ezért a panel már akkor deformálódik és az ólommentes forrasztás miatt a lábak körberepednek. A hűtőborda alul méretezett, és a gép legmelegebb pontján, a fedél alatt vízszintesen van elhelyezve. Így a légáramlás nem tud kialakulni, de még ventilátorral sem lehet segíteni rajta, mivel nincs honnan levegőt szívni. Sokszor a nagyobb töltetű gépeket úgy kezelik, mintha ipari gépek lennének, és teljes töltettel napi 5-8 programot lezavarnak vele. Az IPM túlmelegszik, és hőmegfutás miatt elindul a lavina. Sajnos ilyenkor sok esetben a törpefeszültségű rész is megkapja a maga pofonját, és ezután torz meghajtójelet szolgáltat. Mivel az egyik IGBT nyitása nagyobb impulzust igényel, mert a vezérlése hibás, a vezérlő ezt az adatot veszi referenciának. A többi IGBT viszont túl van vezérelve, és melegszik, majd tönkremegy. Nagyon ritkán a 15V-os táp szűretlensége okozza a hibát, vagy a visszacsatoló kondenzátorok hibája. Sajnos a konstrukció jelentős változtatása nélkül nem fog megoldódni a helyzet. A gyártó helyében az inverter panelt a gép alsó részén helyezném el, függőlegesen. Így a kéményhatás miatt már a természetes hűtés is elegendő lenne. Az IGBT hőmérséklet figyelést a nyomtatott áramkör helyett a hűtőbordára helyezném át. Az alkatrész készleten is jó lenne változtatni, nem az aktív elemekkel van a fő baj, hanem az SMD kondenzátorokkal. Egy nagyon jó gépet sajnos ilyen hibákkal lehet megbízhatatlanná tenni.   

3

otto54M
otto54M picture

Szia! Nagyon jó a meglátásod,de sajnos a gyártókat úgy tűnik,hogy mára már nem érdekli,hogy megbízható terméket állítsanak elő.Amikor a környezetvédelemről papolnak,akkor eszembe jutnak ezek az elcseszett megoldások és az,hogy nem az eldobott műanyag szemetet kellene összeszedni,hanem odahatni,hogy a gyárak ne ontsák a szemetet,"szemét megoldásokat". Úgy gondolom,hogy nem a tervező mérnök a hülye,hanem utasításba kapja,hogy hülye legyen. Sajnos valóban sokat ipari gépként kezelik ezeket a mosógépeket és ez sem tesz jót az élettartamnak.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a reléken vannak diódák, nem rúgnak vissza?

Bálint

0

otto54M
otto54M picture

Szerintem a motor meghajtásba nem szólnak bele a relék. Az IKCM15F60GA  a vezérlését a processzorból kapja.A reléknek nincs közvetlenül köze a motor meghajtásához.Egyedül a POWER relé szól bele,mert az főkapcsolóként funkcionál.Annak a hibája esetén,nem lehetne bekapcsolni a mosógépet.

0

Sponsored links