You are here

Saunier Duval S30 gázkazán elektronikája javítható?

60 posts / 0 new
Last post
Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
A címbeli kazán elektronikáját a napokban cserélte a gázszerelő a szomszédomnál.
A mutatvány több, mint 100000Ft-ba került. Elkértem a hibás panelt, csak kíváncsi vagyok rá, hogy esetleg javítható-e, vagy ugyan olyan a panel egy barátságosabb áron beszerezhető-e.
Itt:
https://kazanalkatreszbolt.hu/?gclid=EAIaIQobChMIgeWDpdOB7QIVCLp3Ch0AoQQ...
találtam közben egy hasonlót, csak kérdés, hogy valóban működne-e vele a kazán.
A panelen van egy IC, ezt tudtam leolvasni róla:
ST62T 60 C6
2 9918D V6
MYS 99 006
Találtam is ilyen IC-t az interneten. Nem büszkélkedek vele, de ehhez nem értek, csak sejtem, hogy ez egy programozott mikrokontroller, és hiába sikerülne egy ilyen IC-t beszerezni, a programozása nélkül nem működne vele a gázkazán.
Kérem a nálam okosabbakat, hogy írják le a véleményüket.
Köszi!

Elnézést kérek mindenkitől, tegnap itt voltak majdnem egész napos vendégségben a nagyon ritkán látott unokáink, és ma is lesznek vendégeink, Holnap végig nézem azokat a dolgokat, amiket tanácsoltatok, és referálni fogok arról, hogy mire jutottam.

File attachment: 
Comments
Pista47
Pista47 picture

Üdv!
Először is nem nagyítóztam, hanem az összes nagy áramú forrasztást végig forrasztottam, mert a régi tapasztalataimból tudom, hogy vannak nagyon becsületes kinézésű forrasztások, és ha meg van melegítve, akkor derül ki, hogy elutálta a cint. Nem csak a nagy áramú csatlakozásokat forrasztottam át, hanem elég sok kis áramút is.
Különösen problémások voltak az X12 csatlakozó lábainak a forrasztásai, a trafóéi, és a relék lábai.
Az SzBálint kolléga ajánlatára kicseréltem az R31 820R-t, de sejtettem, hogy a pozíciószámot elvétette, és kicseréltem az R13 82R-t, mert az az L78L05 5V-os stabilizátor előtét ellenállása, annak nagyobb a valószínűsége, hogy szakadozhat.
Kirámoltam a C16 78nF 275VAC-t, persze ennek az értékének 100nF-nak kellene lennie, tudtam bele tenni megfelelő értéket. Ez már okozhatott problémát.
A panelen van 5db BC546B, és egy I06 L78L05. Az elkókat végig mértem ESR-re, ott nem találtam problémát.
Áram alá helyeztem, a trafó primerjére kapcsoltam a hálózatot. A bekapcsolást követően 1.8 másodperc eltelte után valamelyik relé egy kattanással behúzott, majd 1 perc 13 másodperc eltelte után elengedett. Ameddig a relé be volt húzva C10 220uF 25V-os puffer elkón a feszültség 20V, amikor a relé elengedett, akkor 26.6V. A L78L05 kimenetén mindkét esetben 4.96V volt.
Holnap fogom folytatni a mérés sorozatot, és megnézem a fenti tápfeszültségeket akkor is, ha mind a 3 relé be van húzva. Aztán megnézem a CNY17 áramkörét a kimeneten akkus szkóppal, ha a bemenetet ingerlem, majd kitalálom, hogy mit kaphat a bemeneten. Meg fogom nézni mind a 3 relét, hogy kapcsol-e, gondolom, hogy ha 100W-os villanykörtével működnek, akkor nem lesznek problémások. Egyenlőre ennyi. Csak az a baj, hogy nagyon lassan haladok vele, 10 évvel ezelőtt már vagy 4-szer túl lettem volna rajta.
Köszönöm a reagálásokat!

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Végeztem további méréseket, és próbákat.
Az egyes relék tekercseinek az ellenállása 250R.
Amelyik relé behúzott a bekapcsolás után, az a középső volt, a pozíciószáma nem látható a panelen, ahogy nézem Zsugori kollégától kapott rajzot, az a JF3 ésaz egy morse módba van bekötve, a másik kettő csak bekapcsolónak.
Átdrótoztam mind a 3 relé meghajtó tranzisztorát, hálózatot adva a panelnek, akkor a C10 220uF 25V-os puffer elkón a feszültség 14V. Ekkor az I06 L78L05 stabilizátor bemenetén 14.69V van, ez meg azért lehetséges, hogy egy diódán, a D11-en keresztül kapja a feszültséget, és ott is pufferolva van a C9 470uF 25V elkóval, a dióda mindig felhúzza csúcsra a puffer elkót, tehát van miből "gazdálkodnia" a stabilizátor IC-nek.
Néztem a reléket 100W-os villanykörte terheléssel, kapcsolnak, nyitnak, zárnak, ahogy kell.
A C16 100nf funkciója nekem nem kristály tiszta, a nyomtatási vonalat átnézve a hálózati trafó primerjével van párhuzamosan kötve.
Néztem a CNY17 optocsatolót is. Amikor a LED-jét külső tápegységről ingereltem, a kimenő tranzisztorát 5V-ról lehúzta a testre. Már akkor is, amikor csak 330uA-t kapott.
Köszönöm a reagálásokat!

0

varga jano
varga jano picture
*****

A C14-100nF zavarszures, a halozatikapcsolo be-ki kapcsolasanal jelentkezo,tuskeket szuri.

0

oscar78
oscar78 picture

Szervusz Pista47!

Egy kicsit elkéstem, de azért lehet, hogy használni tudod a rajzaimat. Tegnap késő este rajzoltam ezt a Röntgen-rajzot, ez alapján már átlátható a kapcsolás. Ha a hiányzó pozíciószámokat rá tudnád írni és egy alkatrészlistát (a fotón takarva vannak alkatrészek, az ellenállások színjelzése sem egyértelmű, pár diódának nem látszik a katódja) ezeket kellene pontosítani, akkor lehetne egy teljes szervízrajzot készíteni. Ezt én el is készíteném egy pdf file-ban. Látom, hogy már elég jól haladtál a javítással, köszönöm a Kollégák segítségét is. Üdv. Oscar78

3

Pista47
Pista47 picture

Szervusz oscar78 kolléga!
Az a bajom, hogy nem tudok jpg-be belerajzolni, de majd meg fogom telefonon kérdezni a fiamat, hogy hogyan kell. 135km-re lakik tőlünk. Majd igyekezni fogok vele, mert ha elkészíted a dokumentumot, és közkinccsé teszed, az szuper lesz. Bár itt látom, hogy a Ferenc.P kolléga is rajta van az ügyön, sőt a Zsugori kolléga volt szíves komplett dokumentációkat megkeresni, talán ez is elég lesz, de ha mégis szükség lesz valamire, csak szóljál rám.
Üdv.: Pista.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Ha Windows-t használsz, akkor a beépített Paint programmal is megteheted. Egészen használható.
Ha a házilag készült képeket, szöveget szeretnétek PDF-ben egyben látni, akkor pl. Wordben, vagy az ingyenes OpenOffice-os megfelelőjében megszerkesztitek és egy virtuális nyomtatóval (doPDF, Paperless Printer, stb...) PDF-é alakítható.

0

Pista47
Pista47 picture

Köszönöm szépen!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Megjavítottad. (forr hiba meg X2 komdi) 
Bele kellene tenni kazánba.. 

0

braunv
braunv picture

Sziasztok ! azért kíváncsi lennék hogy a mester mennyiért szerezte be ez a panelt ! A kép alapján ezt bőségesen ki lehet hozni 20 ezerből ! A másik ami  rendkívűl bosszant , egyáltalán hozzá értő az aki csak így tud javítani panelcsere, ehhez igazán nem kell nagy ész úgy mint annak idején  a modulos TV-ék javításához ! De biztos hogy én látom rosszul !

0

PElek
PElek picture

egyáltalán hozzá értő az aki csak így tud javítani panelcsere

A víz, gáz,központi fűtés szerelők nem elektroműszerészek, igy azt ne várd hogy előkapja a pákáját és elkezdi a kazán paneljét a térdén megjavítani.
Gázszerelő  javíthatja a gázkazánt, a műszerész meg javíthatja az elektronikát a kazánt meg nem, ahogy a gázos se a panelt.
A TV szerelő az régebben műszerész volt, ma meg a legtöbbje ki tudja mi. 
 

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a szervizek a készülék gyártójától 45-65eFt áron kapták  a paneleket a tavalyelőtti információm szerint
A panelgyártók csak a készülékgyártóknak adnak el panelt

Bálint

0

Guest
Guest picture

0

braunv
braunv picture

Sziasztok ! Köszönöm az árra való infókat ! Ha mégis 40 ezer Ft akkor akkor igencsak tisztessége haszonnal dolgozott a szerelő ,nem beszélve ha még beleveszem a az áfával való trükközést  meg nem adok számlát ! De a mai világ így működik ! Engem felháborít hogy a gázszerelők  milyen brutállíssan  
letudják húzni  az ügyfelet ! A sógoromnál volt a múltkor,  egy szerelő mivel a garancia kötelezővé tette a jótállás  véget ! 20 percig tartott   a művelet  elkért volna 30  ezer Ft-ot  de sógorom feltette neki a kérdést hogy az az óradíj   már veri egy jó prosti kategóriát  végül  egy 20 asban kiegyeztek mivel a számla az felejtős   ! Bár lehet hogy csak egy kis nyúgdijjas  látja ezt így !   

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Ezen mi az amit nem lehet lemérni, hogy jó-e? A kontroller program kivételével.
Tibi

0

proba
proba picture

A transzformátort is megnézném, nem e szakadt. Az eszközök 90% nem mikrovezérlő hibás, vagy ha igen, akkor némi égésnyom is van. 

0

wurm
wurm picture

Szia!Éppen ma javítottam egy ilyen elektronikát.A trafó melletti jelfogó nem adott át.Az hogy a tied javítható e az attól függ,hogy mi hibajelenség.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Ugyan ezt javítottad? Ha igen, a programját nem tudod lementeni?
Tibi

0

vision61
vision61 picture

Szia!
Ennek kb. 0 az esélye. Nem hinném, hogy ne lenne lezárva. (Mint ahogyan más kontrollereknél is.)

0

balage
balage picture

Helló! Ugyan ilyen van az én kazánomban is. Trafó láb, és relé lábakat kellett átforrasztani. Más hibája 14 év alatt nem volt.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: alaposan, nagyítóval nézd át a forrasztásokat a csatlakozóknál. A trafót meghajtó triac is hibás lehet, a CNY17-et is ellenőrizd

A trafó mögötti csatlakozónál több, repedtnel látszó forrasztást látok
Ezeknél rövid a kábelkorbács, meghúzza a csatlakozót

Bálint
 

0

Pista47
Pista47 picture

Üdvözöllek SzBálint kolléga!
"meghajtó triac is hibás lehet"
Hol van ezen a panelen triac? Mi a pozíció száma?
Azt hiszem, hogy eléggé elviselhető fotót tettem fel, amit kinagyítva jól látszanak az alkatrészek és az alkatrész pozíció számok is.
Köszönöm a reagálás!

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mivel másik panellel működik, és mint írták, a gyújtótrafó egy  másik panelen van ebben van a hiba
A laptopon látható képen a trafó mögötti csatlakozó forrasztásai szemmel láthatóan repedtek, előbb azokat a forrasztásokat kell leszívni, újraónozni
A V.Janó által jelzett 3 db TO92 tokozású alkatrészeken milyen típusszám olvasható?
A gázelektronikáknál  igen gyakori a forrasztás hiba, a hibás működés 70-80 %-át okozza

(régebben sok gázelektronika megfordult nálam, a tápkörnyéki elkókat 5 éves kor felett mindig cseréltem, sokban 85 C fokos van 105 C fokos helyett). Meglepett, hogy ennél külön panelen van a gyújtótrafó, a kis monitoron a nyomtatott cimke alatt gondoltam

Bálint

Kaptam egy fülest (szemest)jobban látó kollégától
A panel jobb oldalán alul az R31-es ellenállást mérés nélkül cseréld

 

0

Pista47
Pista47 picture

Üdvözöllek SzBálint kolléga!
Máshova ezt írtam:
"A kiforrasztott R31-et most ismét elővettem, és jobban megnéztem, és a közepén látszik, hogy egy kicsit sötétebb.
Mégis igaza volt SzBálint kollégának, úgy tűnik hogy az az ellenállás alul van méretezve. Jó lesz ezt evidenciában tartani annak, aki ilyen panelt fog javítani legközelebb."
Köszönöm a jó tanácsot!
Üdv.: Pista.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy jobb szemű/monitorú kolléga súgta meg

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Négy TO92 alkatrész van . Egy mellett én nem láttam pozíció számot . Egy "ismeretlen".

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: sőt több is

Bálint

1

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Sziasztok!
Az I06-os sztabilizátor IC.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Köszönöm

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Nem látom az R2 (R11)-es színeit. Ha értéke kb. 1kΩ alatt van, TR4 (I09) akár Triak/Tirisztor is lehet (csak le kéne olvasni).
Az alatta levő ellenálláson, rajzomon az R24 (R31) túlmelegedés jele látszik. Szakadt vagy csak alúl van méretezve?

Üdv. Feri

File csatolás: 

1

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Ferenc.P kolléga!
Az R11, az 1.8K, az I9 az BC546B, ezt még a legelején ki is forrasztottam, hogy megnézzem a típusát.
Az R31 az 820R, mint írtam ki is cseréltem, bár mérve jó volt. A kiforrasztott R31-et most ismét elővettem, és jobban megnéztem, és a közepén látszik, hogy egy kicsit sötétebb. Mégis igaza volt SzBálint kollégának, úgy tűnik,
hogy az az ellenállás alul van méretezve. Jó lesz ezt evidenciában tartani annak, aki ilyen panelt fog javítani legközelebb.
Üdv.: Pista.

0

zsugori
zsugori picture
***

3

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Nah, hiábavaló volt :(
Köszi!

Üdv.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Kedves Pista!(Ugye szolithatlak igy?)
A TRIAC keszul TO92 tokozassal is.
Mivel nekem sem kapcsolasi  rajzom, sem anyaglistam nincs. Nincs elottem a panelod,igy az alkatresz feliratok sem olvashatok szamomra. Ezert a kert pozicio szamok : I05,I06,I09,I010 es egy ismeretlen.
 

0

Pista47
Pista47 picture

Kedves Jajo!
Mint írtam, igaz csak később:
"A panelen van 5db BC546B, és egy I06 L78L05." ez az összes TO92 tokozású alkatrész.
Némelyik tranzisztornál nem olvashatók le a pozíciószámok, mert nem fért volna el, vagy valami éppen rajta van, így nem tudtam pozíciószámmal együtt írni.
Üdvözlettel: Pista.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Köszönöm szépen ( a pozíció szám nem probléma )

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Szerintem három TO92 "valami" 100% hogy tranzisztor és a relét kapcsolja.

István.

 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Lehet

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szerinem nincs a panelen triak :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: már jelezték, hogy külön panelen van a gyújtótrafó, valószínű,  azon van a meghajtó  is
Kétféle gyakori meghajtást használnak gázelektronikánál, vagy triac, vagy optotriac(MOC 3021,3022,3023) vagy hasonló

Bálint

0

wurm
wurm picture

Szia Bálint!Milyen,a trafót meghajtó triacot keressen?A többivel egyetértek.
Üdv Wurm Imi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ennél nem triac hajtja meg a trafót?

Bálint

0

wurm
wurm picture

Szia Bálint.
Ezen a panelon egy hálózati trafó található.Azt nem szokták triac-kal meghajtani.Simán megkapja a 230v-ot.
Üdv:W.I.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én nem beszéltem triacról a hálózati trafónál.
Itt nincs gyújtótrafó?

Bálint

0

wurm
wurm picture

Szia! Ezen a panelon nincs.Külsö gyújtótrafója van.És a gyújtótrafóra diac-al begyújtott tirisztorral sütik rá a feltöltött 1-1.5uf.os kondenzátorban tárolt energiát.Van olyan megoldás,ahol sidac-al oldják meg a "rásütést".
Üdv:W.I.

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia.
De van gyújtótrafó, de az egy másik panelon van.

0

guriga
guriga picture

Mi a túrót javítotok itt? A rossz panelt elvitték! Ez olyan mint amikor én a haverjaimmal kártya nélkül pókereztünk a buszon.  Mi négyen legalább röhögtünk.

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Jó reggelt!
Egy~bként a fotón átjön a forr hiba. Élőben nagyítóval biztosan több van. 
Amúgy vagy ennyire vak vagy nem ért hozzá. 
Ha vak hordjon nagyítót, ha nem ért hozzá menken árkot ásni... 

0

Guest
Guest picture

Mi fejben huszonegyeztünk.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a túró
" Elkértem a hibás panelt, csak kíváncsi vagyok rá, hogy esetleg javítható-e,"

Bálint

0

PElek
PElek picture

Ezek ám az energiák.  laugh
Egy bötü sincs arról hogy mi volt a kazán problémája ami  miatt kicserélték a panelt, de már irdatlan sebességgel megy a "javítás".

 

2

Pista47
Pista47 picture

Tisztelt PElek!
Lenne szíves elmagyarázni nekünk, hogy az alábbi hozzászólásában:

"Ezek ám az energiák.
Egy bötü sincs arról hogy mi volt a kazán problémája ami  miatt kicserélték a panelt, de már irdatlan sebességgel
megy a "javítás"."

mi volt az előbbre vivő, vagy építő jellegű? Mert enélkül meglehetősen sötétnek és butának érzem magamat. Vagy Önnek túl sok az ideje?
Elromlott oszt kész. Kihívták a kazánszerelőt, az kicserélte a panelt, az újjal működik, a régivel, amit elkértem, azzal meg nem működik. Nem voltam ott, nem hívtak meg.
Másként mondom. Ha megkeresném a szomszédot, és kikérdezném a részletek felől, akkor Ön meg tudná írni, hogy mi a panel hibája?
Várom a hozzáértő válaszát!

0

PElek
PElek picture

Nos igen pontosan arra gondoltam  amit nagy vonalakban Inhouse leírt. Ő megértette a lényeget.
Lehet persze úgy is javítani, hogy fogsz valamit amiről annyit tudsz, hogy rossz, aztán mindent forrasztasz mérsz cserélsz bele a nagy vak sötétbe.
És igen jó volt a példa, beviszed az autód a szervizbe annyit mondasz hoztam mert rossz a. és már szedik is le a kerekeket, engedik az olajat..stb
Bocsánat, felénk a hozzáértők megvárják az infót a tapasztalt hibáról, majd annak figyelembevételével haladnak tovább. Lehet egy céltáblára irányzott lövést is leadni, meg lehet csipőből sorozatot lőni. Kérdés ki a lövész, az első vagy a második. 

Elromlott oszt kész.

Ezt még a hobbielektronika oldalán is megmosolyogják, vagy annyit sem.
Ennyi az építő jelleg, hogy ha már szakmai a fórum, akkor ne a béka segge alatt karcoljon. 

2

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Arra gondolhatott, hogy egy ilyen panel elég sok mindent csinál, sokat segítene a konkrét hiba. Valahogy úgy állunk most, mintha te bevinnéd az autód képét a szervízbe, hogy rossz, de nem mondanád meg a tüneteket.
Ezért nehéz ez a fórumos dolog, mert élőszóban még az első rezdüléseknél jó útra lehet terelni a beszélgetést és előkerülhetnek a szükséges információk. Így pedig habitustól és aktuális idegállapottól függően ha valaki kicsit is csipkelődősebb, akkor hamar elérjük a kritikus tömeget. Javaslom, hogy lépj te is hátra kettőt, és nyugodj meg egy kicsit. Igaza volt, még ha nem is feltétlenül így kellett volna jelezze. Sokan egy sokéves fórumos ismeretség után családias, baráti légkört éreznek maguk körül, ott is megy némi oltás, ha úgy alakul, csak ott valahogy másképpen alakul, mint így a késleltetett írások mellett.
Minden jót!

2

Pista47
Pista47 picture

Üdvözöllek Inhouse kolléga!
Amikor, nagyon régen tévéket javítottam, akkor mindig leellenőriztem egy sor dolgot, amiket egy másik hozzászólásomban leírok ide. Ameddig a forrasztási, tápegység, elkó problémákat nem néztem égig, addig nem volt értelme bármilyen javításnak, mert a fenti problémák akármilyen gondokat is okozhatnak, ráadásul eléggé sok esetben csak időszakosan.
Nem csipkelődésnek szántam, de ha a PElek kolléga ekkora gúnnyal állhatott elő, és őrá nem szólt senki, akkor elvárnám tőle, hogy szóljon hozzá szakszerűen is, csak ő azt már nem hajlandó megtenni a jelek szerint.
Köszönöm a reagálást!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: látom, téged is megtanítottak javítani, nem darabbérben dolgoztál.
Sokan ezt már nem tanulják meg

Bálint

0

gyimi1
gyimi1 picture

Esetleg az opto melletti feltehetően x2-es nanós kondit (szürke) is érdemes kimérni. Most nézem ez csak túlfesz védelemre van.

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia!
Ha az eprom hibás, akkor javíthatatlan, minden más alkatrész fillérekbe kerül a panel 100000 Forintos árához képest.

0

Guest
Guest picture

A kérdéses kontroller:   https://media.digikey.com/pdf/Data%20Sheets/ST%20Microelectronics%20PDFS...
A chip lehetőséget ad a belső ROM kiolvasás elleni védelmére (80. oldal), nem gondolom hogy a gyártó kihagyta volna ezt a ziccert.
Ha ez hibásodott meg, nem látok lehetőséget a javításra. Persze érdemes a panel többi alkatrészén "végigszaladni" mert lehet hogy a túlképzett "szerelő" csak panelcserére volt kiképezve.
Ha a uP a hibás, akkor át lehet fogalmazni a kérdést:    https://elektrotanya.com/content/hol-vegzi-az-elektroszemet
a Hol kezdi.... -re.
Hol? A tervezésnél. Egy külön álló, sima EPROM -ban tárolva a programot... Nem folytatom. Különben is az olajlobbi és a....

0

szistvan
szistvan picture

LEHET HOGY KESURE ERKEZI

File csatolás: 

0

Sponsored links