You are here

Seat Sound System (Grundig) fejegység magától bekapcsol

12 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

A fenti fejegység véletlenszerűen, de percenként bekapcsol. Bekapcsolt állapotban a TAPE-RDS felirat villog 10-15Hz-el (kb.) és ilyenkor elhallgat. Nosza valamelyik mechanika végálláskapcsoló kh-s. De nem egyik sem kh-s. Próbáltam azt, hogy az alaphelyzetbe zárót összeforrasztottam a bontóról pedig leforrasztottam az egyik vezetéket. Helyzet változatlan. Szkóppal méricskélve az egyik kapcsoló (alaphelyzetben bontott állapotban van) lábán alaktalan, hullámzó véletlenszerűen változó jel van. Amikor ez a jel eléri a 2V-ot akkor kapcsol magnóra (TAPE). Néha begerjed és szabályos négyszögjel van a lábán, olyankor villog a kijelzőn a felirat (jogosan). Kérdés, hogy mi ott az a zavar, mitől lesz négyszögjel és honnan jön? Tudom kettőt és könnyebbet, de egész délután ezzel küzdök, már tikkel a szemem. Rajzot nem találtam, de jól jönne. Csatolom az előlapot, hátha ismerős valakinek.

Üdv.

Comments
kolya61
kolya61 picture

Szia !
Az ilyen hibákat repedt forrasztás, vagy szivárgó smd kondik okozzák . Volt már elko is rossz, hasonló "modern" alkatrészbázisnál. Visszafelé próbáld követni a zajforrást, mert szivárgás lesz az oka. Ha a valamelyik digitális tranzisztorig , vagy diodaig fut a hiba útja, akkor meg is találtad. Viszont ha valamelyik port a procin, akkor gond van...

Üdv! Miki.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Sziasztok!

Ha kondival áthidalod, akkor nem működik?

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Pontosan mit hidaljak át? Alapvetően ennek így kellene működnie, valami kh. vagy lebegés/gerjedés van a rendszerben, csak nem látom át. Azt kellene megszüntetni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

2 dolgot próbálj meg, 10kOhmmal földre vagy 5V-ra húzni (vagy 3,3-ra, nem tudom, mi a tápfesze a procinak).

Üdv: Jácint

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Sziasztok!

Ezt: "lábán alaktalan, hullámzó véletlenszerűen változó jel van" Gondolom az egyenáramú eredője váltja ki a kapcsolást. Egy próbát megér, nem?

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Persze kipróbálom, de attól még nem "múlik" el a hiba, az nem normális, hogy ilyen zajt szed össze a zárt fém dobozban. Szerintem valami hk van valahol, de mivel többrétegű a panel és tele van furatgalvánnal nem látom át.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Sziasztok!

Kapcsoló üzemű táp a panelen? Kondi vagy fojtó hiba? Esetleg alkatrész hiba? Tranzisztor, ic zárlat, átvezetés? Kerámia smd átvezetés? STB, stb.

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Szerencsére nem látok rajta kapcsoló üzemű tápot. Kikapcsolva csak a proci 5V-ja él, és akkor is csinálja a hibát. Próbáltam hidegíteni 100nF-al és 10uF-al. A jelenség lelassult, amikor gerjed, már csak 0,25Hz-el (kb.) teszi 10uF esetén. Amiket írtál azok teljesen hétköznapi dolgok, de mivel tele van SMD-vel és nem látom, hogy mi honnan hová megy nem tudom logikusan behatárolni a hibát. Nyilván nem fogok ész nélkül kiforrasztani 100 SMD-t, kondikat tranyókat, ellenállásokat, hogy egyenként alaposan átmérjem őket. Ráadásul egy csomó (de lehet, hogy mind) le van ragasztva alul egy piros pöttyel. Azokat nehézkes roncsolás mentesen levenni. Most megint átforrasztottam a környéken pár dolgot és jó lett. A baj csak az, hogy ezt már kétszer eljátszottam és néhány óra elteltével (+ mozgatás, összerakás) ismét jelentkezett a hiba.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Sziasztok!

A panel a fémkerethez hogy van oda erősítve? Csavar, forrasztás? Esetleg ott is lehet hiba. Nézd át! Egy repedt test forrasztás vagy egy laza csavar nagyon szopatós tud lenni! És ez szopatós hiba.

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm a javaslatokat. Végül megoldódott. Kicseréltem a RESET IC-t, mert annak is zajos volt a kimenete. Hogy ettől, vagy az átforrasztgatástól javult-e meg nem tudom biztosan, de nem bíztam a véletlenre ezért a kérdéses kapcsolóágat 30kOHm-al földre húztam. Így biztosan nem lebeg. A kapcsoló +12V-ra húzza fel amikor zár, így nem okozhat problémát.

Amúgy a panel 4-5 helyen van fémesen csavarozva, alig tudtam kicsavarni, ott nincs kh.

Üdv.

0

BP
BP picture

Szia!
Ez melyik IC, az L4953 vagy L4953G? És melyik kapcsolóágról van szó?
Köszönöm!

0

Sponsored links