You are here

SHARP 28JS-74E Időszakosan (meleg állapotban) elmegy a kép,és hang.

26 posts / 0 new
Last post
Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Sziasztok! Egy rég nem látott kolléga a minap idehozta nekem a tv-jét. Mondván "baj" van vele... és emlékszik hogy anno csináltam a cégnél egy-két embernek a masináját. Szóval ez egy 66cm-es SHARP 28JS-74E típusú készülék. A hibajelenség és az előzmények röviden: Januárban hozták fel kb egy év állás után a pincéből. Majd üzemeltették,de néha olyat csinált hogy eleinte egész napos (olykor csak pár órás üzem után) "lekapcsolt".. se kép,se hang.. elmondás szerint standby led sem világít.. Kapcsolgatásra visszakapcsol,de inkább nem.. Általában csak "kihülés" után. A kolléga azért hozta el,mert "zavaróan besürüsödött" a jelenség.. olykor akár már vissza sem tudták kapcsolni aznap. Most ketyeg a készülék..

File attachment: 
Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

GA-200 sasszi.

Nagy fába vágtad a fejszédet!

Áramköreinek működését segít megérteni a tréning manuálja:

http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=SHARP%20GA200%20TRAINING%20MA...

A szokásos dolgok: tisztítás, teljes átforrasztás, elkózás (a tápban mindet cserélni javasolt)...

A hosszú üzemen kívüli állapot (főleg a pincében tárolva) teljesen tönkreteheti az elkókal, és a forrasztásokat.

A sasszi aktív PFC (fázistényező korrektor) áramkörrel rendelkezik (IC701, Q701), ami C713-on 410VDC-t hoz létre. Ha ez csak 310V, akkor nem dolgozik a PFC.

Mérni kellene a tápot normál üzemben, és letiltott állapotban is.

Többféle védelemmel is rendelkezik.

Üdv:
Fülesmester

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia!

A készülék letiltott. A feszültség a 68uF/450V-on leesett 315V-ra. Most harmadjára csinálta péntek délután óta,de most nem is kapcsolom vissza.. Mit lenne érdemes még megmérni ebben az állapotában,hogy a hiba valamelyest behatárolhatóbbá váljon?

(Sajnos csak délután tudok vele tovább foglalkozni,de a tesztüzem alatt most tiltott,de addig nem is kapcsol vissza míg nem léptetek csatornát.. Áramtalanítás után sem kapcsol vissza csak ugyanígy készenlétig.. (tiltva marad))

Korábbi javítás nyomát látom a tápban.. A POR701 pozíciószámú kék tárcsakondi cserélve volt.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A POR701 (ahogy a jelölése is mutatja) nem kondenzátor, hanem PTC (Pozisztor) ellenállás a demagnetizáló áramkörben! A kondenzátorokat C betűvel jelölik.

Most azt kellene eldöntened, hogy a PFC magától áll le, vagy a processzor kapcsolja le, mert a védelem aktiválódott.

Egy kis segítség:
VPROT: SDA9380 pin30
HPROT: SDA9380 pin31
PROT : SDA5550 pin9

Ezeket mérd meg üzemelő és letiltott állapotban is.

Üdv:
Fülesmester

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia!

Nos méregettem.. Még a tegnapi leállást úgy hagytam.. persze áramtalanítva volt a készülék,és újra áram alá helyezve lehet hogy már a sima stanby állapotot mértem. Szóval "tiltott állapotban"

HPROT:SDA9380 pin31: 0V
VPROT:SDA9380 pin30: 0.04V
a PROT SDA5550pin9 pedig: 3V

üzem alatt:
HPROT:0,5V
VPROT:1,33V
PROT:2,6V

A készülék azért megy,mert egy friss leállás lenne most a legjobb. :)
Közben tiltott a gép..

HPROT: 0V
VPROT: 0,15V
PROT: 3V

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nézd a kapcsolási rajzot is!
A védelmi áramkörökben található elkókat cseréld!
A védelmi áramkörökben a jelalakokat is ellenőrizni kellene szkóppal.

Ez a tréningmanuálban olvasható:
"The vertical circuit also incorporates an HPROT output which is connected to the digital module (SDA9380), with the vertical saw-tooth information, allowing the integrated unit to detect whether or not the vertical amplifier hardware is operating correctly. When the television set is turned on, if the SDA9380 does not detect the pulses correctly, the HOUT horizontal line is automatically shut off."

Üdv:
Fülesmester

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia! Ugyan tanítottak angolt,de nem tudom lefordítani.. :S A kis panelon,ahol az SDA-k vannak,azon 8db alacsony feszültségü Elko van. Ezeket újra cseréltem.. de továbbra sem látom át ennek a masinának a müködési elvét.. :S

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Íme a fordítás:

A digitális modulban az SDA9380 IC-hez csatlakozó HPROT jel magába foglalja a vertikális áramkör képkioltás jelét, így az IC képes detektálni a függőleges végfok korrekt működését is.
Ha a TV készülék bekapcsolásakor az SDA9380 nem kap korrekt (képkioltó) impulzusokat, a HOUT vonal letiltódik (és a sorvégfok leáll).

A szöveg megértése nélkül igen nehéz lesz eligazodni a tréning manuálban. Áramköri ismeretek nélkül pedig nem fog sikerülni a hiba elhárítása sem. (Ez itt a fórumon nem pótolható.)
Nem véletlenül tanítják ezt a szakmát iskolában, és tanulják évtizedekig a gyakorlatban.

A probléma megoldásához műszerezettség is kell. Egy szál DMM (egy hokedli, és a konyhai eszközök) ehhez nem elegendő.

A "véletlenül majd csak rátalálok" hibakeresési módszer ritkán eredményes. (Ennél a sasszinál, és egy ilyen hibánál szinte soha.)

Üdv:
Fülesmester

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Értelek.. Hát igen.. ez egy olyan jellegü készülék,és hiba,melynek kezelése nagyfokú tapasztalatot,és müszerezettséget is igényel. (Nem egy táphiba,amit javítókitt alapján cserél az ember,majd égővel indít.. mér és ha minden ok akkor örül..) Továbbá kéne szkóp.. hát valahol van,de nem tudom.. :)

Hát ez sajnos most ilyen.. azért köszönöm neked a segítségnyújtást. Legalább a hibát "nagyvonalakban behatároltuk". :)

A kollégámnál van még 3db tv-je,amelyet kidobásra ítélt.. Mondtam hogy várjon még vele. Hátha van közte olyan ,amely "kevésbé".. de leginkább átláthatóbb,és "konkrét" hibával küzd.

Ui: A hokedlit azért ne szó szerint vedd.. :D Erősen sarkítottam azért,de tény hogy nincsenek meg maradéktalanul az ehhez a tevékenységhez szükséges feltételeim.

Ui2:Hogy jó hírt is mondjak.. :) A PCL86PP elé tettem egy ECC82-est.. magas,mély hangszínt és igen jól szól.. :)(ECC83 kellene,de az most nincs a tv csöveim közt.)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Te tudod!

A csövekről csak annyit, hogy örülök, hogy megszabadultam tőlük. (Évtizedekig ebből éltem.) Szép dolog a retró, de csak annak való, akinek van rá sok ideje.

Üdv:
Fülesmester

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Most értem haza,és megnéztem hogy milyen méréseket kérsz tőlem. Hát a hajam égnek áll tőle.. 29 éves vagyok,de ez nekem is "nagyon pici" és alig látom. :D

Az SDA5550 szépen látszik a pin 9-es lábát is látom,az R6003-as 5k6 ellenállás IC felőli lába.. azzal nem lesz gond,de a mellette lévő két kis négyzet alakú IC6006,és IC6007.. hogy melyik melyik,azt is csak napvilágnál fogom tudni biztosra,mert olyan szinten kopott a szitázás rajta hogy még. (Gondolom közvetlenül az SDA melletti kell majd nekem.. de könnyen meglátom ,mert a 6007-nek nincs is bekötve a 30,31-es lába. A 6006-nak meg az első csati 24-es lába VPROT ha jól látom,de ezt még alaposabban meg kell nézni.) Rengeteg miniatür láb.. hát mi ez ha nem "kibabrálás"?!. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: erre találták ki a nagyítót.(fejlámpát)

http://regi.hqelektronika.hu/info/hu/lup-03.html

Bálint

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia! Pont most találtam egy faxa kis órásnagyítót.. szerintem tökéletes lesz. Fejlámpa.. no igen. Valahol volt egy frankó biciklis fejlámpám is,de most fogalmam sincsen hogy hol és merre leledzik a nyavajás. :) Köszi a linket. igen hasznos dolog...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: már vagy húsz éve órás nagyítóval nézem át a forrasztásokat, a hibák, vagy leendő hibák előjönnek, különösen a csatlakozók, nehéz vagy melegedő alkatrészek esetén.

Például:

Bálint

File csatolás: 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez a TV-szerelő szakma manapság, és egyre inkább ilyen lesz. Nemsokára eljutunk oda, hogy már mikroszkóp, és robotkar kell a javításhoz is.

Üdv:
Fülesmester

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

No igen.. Ezen is gondolkoznom kell.. hogy hogy.. Ugyanis se megfelelő asztalom,se mühely,se normális világításom.. se semmilyen "feltétel".. egy multiméter,csipesz,((zseblámpa :D )) ..és ilyen olyan minden háztartásban fellelhető dolog. (Injekcióstü az IC-k operálásához..)
A TV pedig egy "masszív" sámlin foglal helyet,és mellé kell ülni,gugolni,de lehet hogy inkább "megalázkodom" és melléfekszem.. :D Ezt át kell gondolni.. dühítően picike,ámde "lebukott" ,mert a panelra is rá van szitázva fehérrel,és kilóg annyi belőle hogy azonosítottam.. még a lábsorok végeinél lévő számokat is "észrevettem",úgyhogy megvan. Holnap meglesz a mérés. :) (Érdekes a csöves tévékkel.. "lomokkal" nincs ilyen gondom. Lehet hogy esti dühömben folytatom a PCL86PP-t.. az egyik felét már beüzemeltem.. összemókolt 2db TV kimenővel.. szépen szól!)

0

ELKO4
ELKO4 picture

Bocs, de így tényleg nem lehet javítani... Pláne nem ilyen "csemegét".

Üdv.

Tamás

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Most vagy valami baja van a multimnak,vagy valami nagyon nem jó. A C713 az a 68uF/450V.. DC állásban 24,5V-ot mérek rajta. A készülék megy szépen..

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A földpont, amihez képest mérni kell, a kondi negatív kivezetése. Ha ehhez képest mutatja a 24,5VDC-t, akkor rossz a műszer.

A függőleges védelem (VPROT), a D-osztályú hang végfokok kimeneti DC védelme (PROT), a képcső fűtés védelme (HPPROT), vagy akár a sugáráram védelem (PROT, C613, C618, Q606) is leállíthatja.

Üdv:
Fülesmester

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Nahát.. ki gondolta volna hogy a kondi negatív vége.. én simán rácsíptettem a hütőbordára. Szóval semmi baja a müszernek,az általad említett módon 410V.

A továbbiakban amit írtál.. hát.. khm.. minimum is emésztendő kategória a számomra. Szóval nem egészen világos.. :)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Akkor van mit tanulmányozni a leírásában!
A védelmek megfejtése a gyakorlottabb kollégáknak is gondot szokott okozni.

Üdv:
Fülesmester

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Értem.. nincs ezzel gond,természetes. Első körben nagytakarítás.. gyanús dolgokat átforrasztása,meg a táp pici elkoit zogszó nélkül kicserélgetem.. "haragudni nem fog érte." :) Ámde nem öl meg a gazdi érte ha azt merészelem mondani neki hogy bocsi,de bonyolult védelmi rendszerek sorozataival van felépítve a készülék,aminek átlátása már komolyabb dolog.

A másik két kollégának sikerült hibát javítani. Philips L6.1 táphiba+kék tárcsakondi+opto,a másiké meg Panasonic TX.. TV volt. Ott videoproci csere (TDA4605) volt.. Ráadásul egy bontott E-s végüt kaptam,amely csak áramkör módosítással lett jó. Tesóméknak,és kereszt szüleimnél is sikerültek javítások. :) Természetesen volt olyan is amivel megfürödtem.. sohasem lehet tudni. Végül is nem a szakmám.

(A kollégának van másik 3 készüléke.. azt mondta:"Lehet válogatni".. akár elhozni is. Van közte táphibás.. és van olyan amin csak halvány fény. (derengés van) Szintén a pincében vannak és mind ez az újabb fajta müanyag kávás 70cm-es. Most hogy ez nagyon vacakolt,hát felkerültek,de rá kellett jönniük hogy nem véletlen kerültek anno le. :)

Ez a "dög" pedig még mindíg szépen megy.. azóta nem csinált hibát,hogy mérni tudtam volna.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

No most megcsinálta a hibát,így már "én is" tudom.. láttam. Hát a narancs színü standby led az igenis világít. Kép hang el.. leáll a sor is,és standby világít. Majd a csatorna váltására visszakapcsol. Hát igen.. elég rühes egy hibának fest annyi szent.. és ilyenkor koppanhat az ember akár az elkocseréket követően is.. :S

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia!

Na kb pont ettől féltem,amit a köszönés után mondtál.. :) Hát akkor az átolvasgatás után,max.a tápban lévő Elkokat cserélem.. a puffer elég érdekes.. 68uF/450V.. Nekem ráadásul csak 100uF/400V van most kéznél..
úgyhogy nem is állok neki ma lámpafénynél. Inkább tesztelem. Már egy órája megy és semmi hiba. A G2 eléggé fent volt ,és így nézték ilyen szép köd fehéren.. Egy icipicit visszavéve sokkal jobb.. szerintem.

0

ELKO4
ELKO4 picture

Ez egy CRT TV PFC táppal?
Olyant se láttam még....

Üdv.

Tamás

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Tamás!

Nem rád vonatkozott az elkózás! :p

Igen az!

Üdv:
Fülesmester

0

Sponsored links