You are here

Sharp 70Gs-61s tv függőleges eltérítés hiba -MEGOLDVA-

7 posts / 0 new
Last post
Csabesz
Csabesz picture

Üdv. a Tanyalakóknak!

Segítségért fordulnék hozzátok.
Egyik munkatársam hozta el a fenti televízióját azzal, ha javítható és megéri, akkor nézzem már meg. Nos a hiba az, hogy a kép összeugrott középre egy kb.: 5 cm.-s sávban, alul és felül sötétség. Azt mondta a Tv kb.: 15 éves, gondolom jó pár kondi ki is száradt benne. Merre induljak, miket nézzek meg. A forrasztási hibákat átnéztem, átforrasztottam, de nincs változás.

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv!

File attachment: 
Comments
balage
balage picture

A Sharp eléggé külön utakon járt ezeknél a régebbi " digitális" TV-k nél. A vertilális végfok egy sima audio végfok, amit egy PWM jel hajt, majd a kimeneti aluláteresztő szűrő után magán a tekercsen jelenik meg a fűrészjel.Szóval akár lehet digitális probléma is.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ezzel (ismét) kemény fába vágtad a fejszédet!

Eléggé sajátos a GA10 függőleges eltérítésének áramköri megoldása. Javítása már több kollégát az őrületbe kergetett.
Némi segítséget a működés megértéséhez találsz a csatolmányokban.
Az IC-k leírását és a jelalakokat a szervizmanuálban megtalálod.
A függőleges képméret az IC501 és IC502 visszacsatolt erősítésétől függ, ahol az R518(2R2/2W) az áramfigyelő elem. Ezek áramkörében keresd a hiba okát! Először az IC-k tápfeszültségeit ellenőrizd, aztán az áramköri környezet többi elemét (forrasztások, elkók, R518 stb.)
Nálad a kioltó impulzussal valószínűleg nincs baj, mert a vertikális védelem az RGB meghajtást nem tiltotta le, csupán az eltérítő fűrészjel amplitúdója csökkent le valamelyik áramköri elem meghibásodása miatt. Például az R518 megnyúlása, vagy a forrasztási hibák okozta átmeneti ellenállások megnövekedés miatt. Ne feledkezz meg az eltérítő tekercs hozzávezetéseinek (forrasztásainak) ellenőrzéséről sem!

Üdv:
Fülesmester

0

Csabesz
Csabesz picture

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, főleg Fülesmester segítségét.
Kicseréltem a C511 2.2 uF elkót, illetve a 2 db Ic 501, 502 környékét átnézve ismét találtam kirohadt forrasztást, az L501 tekercs egyik lába volt majdhogynem lógóban. :taps:

Még egyszer nagyon Köszönöm!

Üdv. Csabesz!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Gratulálok! :oke:

Üdv:
Fülesmester

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Mint a címben is írtad: függőleges eltérítés hiba, tehát a függ. eltérítőben keresném a hibát! Ha szerencséd van, lehet megúszod néhány elko-val, de lehet, hogy annál nagyobb a hiba. Lehet a függ. IC is hibás, de más is.
Feltételezem, a függ. eltérítést megtalálod a panelen.

Üdv: formasu

0

Pityesz
Pityesz picture

Hali!
GA10 sasszi!
Sorkimenő körüli dolgokat kéne, eltérítés :)

A szakik majd mondják a tutit.

Üdv:
Pityesz

0