You are here

SHARP ES-FDD9144A0 mosó-szárítógép mosógép részben működési zavar

20 posts / 0 new
Last post
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!

Egy jó ismerősömnek segítenék tárgyi gép javításában. Használtan vette Marketplacen, ha jók az infóim első alkalommal még működött, aztán már nem. A hibajelenség: a mosást elkezdi, vizet beengedi, majd amikor a gép megtelt vízzel a vizet kiengedi és mosás vége. Hibakód semmi. Járt már két szerelőnél. Első a motort szénkefézte, onnan úgy jött vissza, hogy nála működött. A tulajnál már nem. Következő szerelő a panelon cserélt reléket ahogy látom, átforrasztott pár dolgot. Onnan is úgy jött vissza, hogy nála működött. Tulajnál már nem. Ezt követően fordult hozzám. 
Amiért létrehoztam ezt a topikot, szeretnék kérni szervíz leírást ha van valakinek. Sehol sem találtam. Kerestem hogy lehet belépni a szervíz menübe, arról sem találok semmit. Persze lehet, hogy nincs is neki ilyen. De már az is nagy segítség lenne, ha valaki megmondaná, hogy van-e neki valami rokona, pl más gyártó gépe ugyanezzel a panellal.

nils

Comments
nilsmasterson
nilsmasterson picture

dino71-től kapott szerviz manuál alapján sikerült szerviz módba lépnem és végezni pár tesztet. Az eredmény E08 hiba, ami a leírás alapján "Motor triac error", tehát mégiscsak a motor vagy vezérlése körül lesz a bibi. A leírás végén a kapcsolási rajz alapján vettem észre, hogy a front panel és a motor között van még egy un. DC module, amit szerintem korábban nem vett észre senki. Legalábbis a körültte lévő pókháló mennyiségből erre következtetek. Még nem tudtam kiszedni, a szivattyú mögött van lent a sarokban, nehéz hozzáférni. 

0

dino71
dino71 picture

Szia! Felül a szárító fűtésében lévő NTC vezetékeit rángassad meg. Az szokott eltörni. vízbetöltés után ellenőrzi ezeket és ha szakadt már meg is áll ;)
PNC számmal könnyebb lenne az SM ezt találtam

1

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Hálás köszönet, nagyon sokat segítettél, ő lesz az! Ugyanígy néz ki a front panel. Ezzel már el tudok indulni valamerre.
 

1

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Tehát túltölt, ezért kezd szivattyúzni?

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Ezt nem tudom mert nem voltam még a gépnél, csak a panelt hozta el nekem. De gondoltam már erre is.Viszont a használíti utasítás szerint ha túltölt, akkor azért reklamál a gép.
 A másik két szerelő motorhiba irányába ment el, mert nem mozdult meg egyszer sem a dob. De biztos valami más lesz a gond.
Amit még észrevett a tulaj, hogy miután elindítja a programot az ajtót ki tudja nyitni működés közben. 
 

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Akkor szerintem meg is vagy.. feltölt, de mivel azt látja, nyitva, akkor kész is van.

Mechnanikus ajtózár gond tipikusan olyan, hogy be tud akadni. Pláne, ha a hátára döntve volt szállítva.. picit görbül, feszül a zár, elég is.. 

Zárat ki kéne venni, manuálisan rövidre zárva indítani...  Úgy mizu?

1

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Jó tipp, meg fogom nézni, gondoltam már rá, de ahogy vadmalacka is írja, elvileg el sem szabadna indulnia amíg nem reteszel le.
De ettől függetlenül ez lesz az első amit megvizsgálok majd.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Háát elvileg amíg   nem zár be, addig semmit nem illene  csinálnia a gépnek, még töltenie sem, hacsak a mágnes szelep, környéke nem bibis...

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Kivéve ha sw gond.. mert csak a bezárást ellenőrzi.. zár bezár. Tölt, majd a dob ereszkedése miatt elenged a zár. De a uC csak a feltöltés után kezeli, hogy ajtó nyitva...

Vagy eleve nem kezeli. Hisz normál üzemben az ajtónak zárva kell lenni...

Biztos a hátára borítva vitték, rögzítőcsavarok nélkül... És a 2 szerelő se ruhával, súlyozva tesztelte, csak vízzel...

1

Szoszi311
Szoszi311 picture

Egy ilyen tipusnál milyen az ajtózár, fűtéses vagy "motoros" elven működik? Kontakthiba lehet bármelyiknél...
 

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Épp tegnap kezdtem el vizsgálni az ajtózárat, mert hiába jelez motor triak hibát, a triak jó. És a tulaj elmondása szerint amikor "megpiszkálta" a zárat utána jó lett rövid időre. Szóval kivettem a zárat, szétszedtem. Ebben van mágnestekercs és bimetál is. A tekercs jó, kimérve is és hallom is amikor indul a mosás, hogy lezár. Viszont az ajtó kinyitható, pedig nem szabadna. A bimetál dolga lenne, hogy lereteszelje, és amikor ezt megtenné akkor ha jól látom összezár egy érintkező. Ez a rész nem működik szeritem. De ettől dobna motor hibát? 
nils

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Biztios él az a motior hiba hibakód?

Jártak benne... Nem lehet, csak eltárolta?

Ezért rühellek olyat javítani, amit más már cinkuberált...

Sharp mindig kültön utakon jár mindenben..

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Élő hiba, nem eltárolt. A 12 perces schnell test programot indítom. Ebben 12 perc alatt végigcsinál(na) mindent, csak ugye gyorsabban. Program elindul, ürít kicsit, majd beengedi a vizet, aztán fogja magát is kitolja, közben dobja hogy E08 hiba. 

Ezt már sokan szerelgették az tuti. Nincs benne két egyforma csavar, piros szilóval van ragasztva a mosószerfiók mögötti rész, az egyik oldala újra van fújva fehér festékkel, hiányzik mind a 4 állítható lába. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Hát.. erre írják a hirdetésekben, hogy szállítás sérült ;) simán új még ;)

A Motor, meg a tacho biztos gyári? Látszólag.. nehogy más motor legyen benne.. aztán az szivat.,

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Arra tudok csak hagyatkozni amit az ismerősöm, a tulaj mondott, hogy amikor babrált a zár körül, akkor utána jó lett egy ideig. 
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Akkor szedd ki a zárat, húzd fel a kábeld, és szimuláld le.. úgy elindul? Simán a kontaktot rövidre zárva, ha zárva kell lennie.. ha elindul, veszel zárat, ha nem, akkor lehet okoskodni tovább.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Már tegnap este kivettem, szét is szedtem. De ilyen 4 pines zárral még nem volt dolgom. Egyelőre próbálok rájönni mi merre. A lábak számozása 2-3-4-5.
Ha jól értelmezem, akkor a 2-re megy az N, 4-re az L. Behúz a mágnestekercs, elforgatja negyed fordulattal azt a kis tárcsát, közben a bimetál is lezár és lereteszeli az ajtót. A 3-as lábon mehet jel a panel felé. Az 5-ös láb még nem tudom. Majd este lesz időm tanulmányozom.

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Kretén egy zár, az biztos ;)

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Nagyon gyanús ez az ajtózár dolog. A szerviz manuált megkaptam dino71-től, egész részletes, ezzel már végre el tudok indulni valamerre. 
 

0

Sponsored links