You are here

SHARP LC-32AD5E-BK tápegységén nagyobbak a feszültségek. (megoldva)

4 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Nevezett készülék sz*vat. Villámos volt.. tápegységében (ETL-XPC-204T) néhány alkatrész tönkrement. Diódahíd, fet, táp ic, stb. Beszerezve őket és kicserélve  a rosszakat érdekes jelenséget produkál. Hálózatra kötve a készenléti led zölden világít, relé meghúz és visszaold. Ezt kétszer háromszor ismétli, majd relé behúzva marad és elindul az üzeni táp. Viszont ilyenkor minden (12v, 24v,) kb. 30%-al magasabb. Pár másodperc után lekapcsol és újraindul, vélhetően a védelemnek köszönhetően. Szóval ismét végigmértem minden alkatrészt, de hibásat nem találtam. Tehát adódik a kérdés.. mi a búbánattól viselkedhet ez így? Ötlete valakinek? Én már elvesztettem a fonalat.
Köszönettel: Kiss Z.

Comments
mosomedve
mosomedve picture

Kedves Kolléga!
A tefelkészültségeddel nem lehet probléma egy ilyen "egyszerű" tápegység javitása! Pláne hamegvan a tápegység kapcsolási rajza!
Ha megfigyeled a nagy tápegység szabályzása az opton és a hozzá kapcsolódó 431-es referencia ic három helyröl kapja a vezérlést. Ezen három feszültség egyensulya adja meg a nagy táp vezérlö integrált áramkörének a munkapont beállitásához szükséges értéket. Pluszban van egy másik védelem is, ami egy opton keresztül leállitja a fötápot is.
Szerintek két dolog okozhatja a problémát: egyiklehetöség az optocsatolo(k) hibája vagy a referencia ic hibája. Ezeket cserélném még ki elsö körben. Ha ezek cseréje nem hozta meg a várt eredményt, irjál! Számtalan jó ötletem lenne még!
László

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Első mondatodtól elpirultam...de sose becsüld alá az emberi hülyeséget. 
Van ugyan rajz, de minek az ha nem használja az ember. Szóval most már az alapján kezdtem végigmérni mindent, nem pedig csak a táp ic (fizikai) közelében levő alkatrészeket. Ahogy utaltál rá a referencia, ill. opto körben leledzett a hiba. Jelesül egy 100ohm elfüstölt és a vele sorban levő dióda, opto. 
Ezek után már a feszültségek beálltak, de ki-be kapcsolgatás maradt. Ennek viszont már prózai oka volt, izzón keresztül nem hajlandó működni, szerencsére hamar észbekaptam.
Szóval köszönöm a segítséget/rávezetést, most már működik a készülék.
Üdv, Z.

File csatolás: 

1

mosomedve
mosomedve picture

Több szem többet hall!

1