You are here

SIM kártyás USB stick működésével kapcsolatban szeretnék egy kérdésre választ kapni

22 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Kaptam a minap egy pár ZTE M626 USB mobil sticket, amivel lehetett internetezni normálisan, míg élt a 3G. A kérdésem pont ezzel kapcsolatos. Előre bocsátom, hogy a gugli NEM a barátom és egy árva buznyák válasz, nem sok, annyit se kaptam a kérdésemre a neten. Ezért fordulok most ide, de nem kioktatásra van szükségem, hanem válaszra.

Tehát: a 3G szolgáltatást idén megszüntették, van helyette az LTE. A 3G más frekvenciákon működött, mint az LTE (valami 850 MHz volt a legalsó frekvenciája, szemben az LTE 800 MHz-ével és hasonlók). Tehát más a rádiókészülék a 3G stickben, mint az LTE-ben. Ez eddig oké. A 3G stick az GPRS, EDGE (mindkettő rohadtul lassú) és HSPA (valami 7,2 MBit/s-ig ?) szolgáltatásokat tud a leállított 3G mellett.

Ha ma, most veszek egy olyan SIM kártyát az egyik szolgáltatónál (tök mindegy, hogy melyiknél), amivel lehet mobilozni, pontosabban az ilyen stickes mobilozásra való, akkor az tudni fogja az LTE-t. Oké. Kérdésem az lenne, hogy ebben a régi 3G stickben fogom-e tudni használni ezt a "modern netes (LTE)" tudású SIM kártyát ? Úgy értem, hogy a HSPA szolgáltatást el fogom-e tudni érni vele ?

Az nem érdekel, hogy a HSPA az lassú, csak 7,2 MBit-es, nekem ez a stick csak arra kell, hogy ha bárhol vagyok, akkor fel tudjak vele jutni a netre és apróságokat elolvashassak, vagy bejelentkezhessek vele pl. ide. Nem nézek vele videót, meg nem játszok vele a neten és hasonlók.

Tehát a 3G stickkel fogom-e tudni használni ma/most egy most vásárolt mobil kártyával a HSPA szolgáltatást ? Azért nem LTE stickről beszélek, mert kaptam ingyen egy pár 3G sticket. Az LTE stickek, amik működnek is, botrányos árakon kaphatóak ! Nincs szükségem olyan gyors netre, hogy csak az LTE szolgáltatással tudjak működni.

Erre várok pontos, megbízható és működő választ ! A kioktatós, okoskodós linkekkel légyszi mindenki kíméljen meg. Köszönöm.

Comments
nippur
nippur picture

Üdv!
Nem egészen érthető az igen hosszúra sikerült kérdésed.
De ha az a kérdés, hogy hosszú távon (fél évnél tovább) használható-e az általad birtokolt eszköz, akkor a válasz az, hogy NEM, vegyél egy lehetőleg szolgáltatófüggetlen Magyarországon forgalomba hozott 4G modemet, és a probléma megoldva.
2. Nem írtad, mi a szolgáltatód. Telekom és Digi/ 4iG MÁR MOST nem szolgáltat 3G mobilnetet, úgyhogy ha ott vagy, akkor nyugodtan kidobhatod. Másik kettő még valameddig kitart, de senki nem tudja meddig a legbelső körökön kívül. Addig lehet vele szórakozni, de egyébként használtan pár ezer egy 4G modem, a te cuccod pedig egy garast sem ér.
Számomra nem egészen tiszta, hogy a 3G rendszer megszüntetése politikai vagy a szolgáltatók által kikényszerített döntés eredménye, de inkább előbb, mint utóbb M.o.-ra is elér. Ny.-Európában már többségében megszűnt.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello !
Kell a frekvencia masra .
Udv

0

nippur
nippur picture

Üdv!

Ez egy elég szakmaiatlan válasz, ugyanis
1. megtarthattak volna egy keskenyebb sávszélességet 3G-nek, amíg a régi telefonok ki nem halnak
2. a 3G nagyobb lefedettséget biztosít a bázisállomásoktól távoli területeken, úgyhogy marad egy csomó fehér folt, hiába refarmingolnak 4-5G-re (ezért nem erőlteti az átállást a Voda és a Telenor)
3. pl. a Telekomnál a 3G lekapcsolása után szabadon maradt frekvenciákat és sávokat vidéken nem töltötték ki semmivel, úgyhogy érthetetlen miért kellett így kapkodni. Úgy lenne értelmes, ha a lekapcsolással együtt járna az átterhelés, ahogy a földi vagy műholdas TV sugárzásban is.
4, 5G -t a jelenleg használt telefonok talán 10%-a tud, plusz csak extra drága előfizetéssel lehet igénybe venni, úgyhogy ezen a téren is érthetetlen a kapkodás, a piaci szabályokkal szembe megy: nincs rá igazi igény (a 4G a felhasználók 90%-ának bőven elég), de szolgáltatás sem.

0

zus
zus picture

Köszi a hozzászólást. A 3G alsó frekvenciasávja 850 MHz, a LTE 800 MHz. Lehet, hogy a nagy sávszélességhez nem volt egymás mellett elég hely ?
A többi rész meg egyértelműen a lóvé. Gondolj bele: amikor lekapcsolták a földi sugárzású tévéadásokat, vajon hány emberrel b@sztak ki vidéken ? Pl. hátsó Zalában, a Göcsejben ? Az olyan szeldelt terület, hogy még ! Ja és nem az akkor mindenfelé használatos MPEG2 kódolással újították a dolgokat, hanem azonnal az MPEG4-gyel. Arról már nem beszélve, hogy hány meg hány jól működő analóg tévét dobtak akkor el ! Ez amúgy is pazarlás, de a környezetvédelmet is rohadtul megterhelte. Kapkodni kellett a régi tévék begyűjtésére, lebontására (és nem úgy lebontásra, ahogy az etnikum csinálta a rííízér'). Mindegy.

Akárhogy is, az itt megszólaló népek megválaszolták a kérdést. Külön kopasz HSPA nem létezik, ezt a 3G-n keresztül sugározták. A 3G modemek tehát már nem érnek semmit. Azt azért megkérdezném, hogy mitől van az, hogy a jófogáson, meg a vakerán százasával árulják az amúgy nem használható 3G stickeket ? Mi a francért, ha nem használhatóak ? Mindegy, akkor marad a kártyafüggetlen LTE stick. Bár eddig én nem találkoztam "pár ezerért+ ilyesmivel. Annál inkább 18000 HUF és annál magasabb árakon.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Felesleges felcukkolnod magad, meg háborogni a dolgokon.
A haladás/fejlődés/fejlesztés velejárója, hogy a régi technológiát kivezetik, az újat meg bevezetik.
Aki le tudja (akarja) követni a változásokat, az ebből nagyon keveset/semmit sem érzékel, aki meg évekkel "lemaradva"
kullog a dolgok után, az megérzi.
Annó biztosan sokan megkönnyezték hogy megszűnt a gőzmozdony, helyette lett a diesel/villany hajtás.
Meg biztosan lehetne még felsorolni ezer dolgot.
De mint leírtam a fejlődés ezzel jár.
Az hogy az aukciós oldalon meg az elavult vackokat árulják, nincs köze a dolognak.
Lehet venni régi BRG rádiókat is, amik semmire sem jók, meg profi Kenwood kézirádiót is, döntsd el melyiket lehet jobban használni. Ennek ellenére mégis van, aki megveszi a használhatatlan vacak BRG roncsot, mert mazochista, meg különben is, neki ne mondja meg senki.
De egyrészt nem kötelező a régivel kínlódni, de ha mégis, egész jó kis tanyák vannak borsodban, víz villany nélkül, de valahogy mégsem akar senki sem visszamenni a 17. századba.

4

Inhouse
Inhouse picture

...de valahogy mégsem akar senki sem visszamenni a 17. századba.
Akar, vagy nem akar, errefelé halad a világ. Az esztelenül gyors fejlesztés, újítás nem tartható folyamatosan, egy világválsággal megspékelve a szénerőművek után, akár a gőzhajtás is visszajöhet, de legalábbis a faelgázosítós... :( És akkor már a 3G hiánya sem lesz olyan fájó pont.

1

szakszlaci
szakszlaci picture

Ez nem véletlenül egy Huawei ZTE MF626? Mert akkor nem Tudja az LTE-t.
 

Huawei ZTE MF626 HSDPA USB Modem is a multi-mode device. The 3G USB modem works in the following networks: HSDPA/HSUPA/UMTS/GSM/GPRS/EDGE. It could reach HSDPA speed up to 3.6Mbps.

Specifications:

* HSDPA/HSUPA/UMTS 850/1900/2100 MHz

* GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz

* HSDPA download speed up to 3.6Mbps

* UMTS download speed up to 384Kbps

* USB 2.0 Interface

* Supports microSD cards up to 4GB

* SMS service, data services, application management, parallel data, etc.

* Supports most types of laptop and desktop PC models

* Windows 2000, XP SP2, Vista

* Apple MAC OS X 10.3, 10.4, 10.5

* Linux, Ubuntu 16.04

* Compact dimensions: 69 x 26.5 x 12 mm

* Weight 28g

 

0

zus
zus picture

Szia ! Ez valóban egy MF626, csak elírtam a legelső kérdésem.

A felsorolást én is megtaláltam. Nem a modem paramétereivel kapcsolatos a kérdésem. Hanem, hogy ha most veszek egy SIM kártyát bele, akkor ha azt beteszem ebbe a modembe, akkor legalább a HSPA szolgáltatást fogom-e tudni használni ?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Akkor röviden, tömören:

Amennyiben a SIM kártyádon aktív a szolgáltatás, ÉS van mögötte MÉG fizikai hálózat, akkor IGEN. Bármely válasz NEM, akkor NEM.

0

szakszlaci
szakszlaci picture

A Githubon nézz körül, hátha találsz valami okosítót hozzá...

0

zus
zus picture

Egy 3G modemet LTE-re felokosítani ? Nem hiszem, hogy lehetne, de mindenesetre ez egy elég érdekes patch lenne. :-)

0

Jaca
Jaca picture
****

Opera mini 7.6 edge -el még használható. Hspa meg 3g-n megy.

0

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Tudtommal a HSDPA és a HSPA+ 3G sávban megy.

Fel akarják szabadítani a 3G sávokat, erre megy ki a lekapcsolás.

Üdv, lcsaszar

0

zus
zus picture

Sziasztok kumulatíve Jaca és lcsászár ! Pontosan ERRE LETTEM VOLNA KÍVÁNCSI ! Csakhogy erről sehol senki semmit nem írt, vagy legalábbis nem találtam megfelelő információkat a témában ! Nem akarom a modemet okosítani, úgysincs hozzá egyelőre semmi. Azt meg nem hiszem, hogy hirtelen valami patch-el LTE-re lehetne felokosítani a modemet.

Tehát, ha jól értem: a 3G szolgáltatás alatt megy a HSPA. Ha nincs 3G, akkor nincs HSPA sem ! Csak az eredeti GPRS és EDGE (amik tán 2G). Jól értem ?

1

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Igen a HSPA az 3G. Ha a 3G-t lekapcsolják, akkor HSPA sincs. 
Az EDGE az 2G-s. Anno EDGE-n kiválóan lehetett netezni. Az utóbbi években viszont azt tapasztalom országszerte, hogy ha csak EDGE elérhető, akkor az internet sebesség konkrétan nulla. Nem lassú, hanem egy árva bit sem jön le. Pingtools appban az látszik, hogy van IP címem, valami átjáró is látszik, de nincs internet kapcsolat. T betűs.
Elég morcos is vagyok miatta, 

0

Julian
Julian picture

Szia!

Idézet egy vodafone levélből:
"Annak, hogy jelenleg nem tudod elérni a 4G-, vagy 5G-hálózatunkat több oka is lehet. Ilyen okok lehetnek, hogy a mobileszközöd, vagy SIM kártyád maximum 3G-hálózatra tud csatlakozni. Ebben az esetben az eszközök fizikai cseréjére lesz majd szükség. Elképzelhető az is, hogy mindössze mobileszközöd szoftverét kell frissítened, vagy a hálózati beállításait módosítanod. Most már Te is láthatod, mennyi oka lehet annak, hogy jelenleg egyes előfizetéseiddel nem tudod elérni fejlettebb mobilhálózatainkat."

Erre én megkérdeztem, hogy a HTC Desire 500-am vajon, hogy lesz képes a 4G-re. Válasz nem érkezett rá. De azóta legalább nem jött újabb szemét sem.
Az eszközökben lévő aktív alkatrészek még esetleg tudhatják is a 4G-t, a passzív alkatrészeket nem hiszem, hogy arra tervezték. Emellett a telefont kalibrálni is kellene, hogy biztosan megfeleljen az előírásoknak.
Bár az esetedben csak egy modemről van szó, így ott lehet, hogy ez nem annyira szükséges.

Nem hiszem, hogy a HSPA-d menne a lekapcsolt 3G mellett. Célszerűbb 4G vagy inkább 5G képes eszközben gondolkodnod hosszútávon.
Amúgy a puding próbája az evés, ki kell próbálni egy internet képes sim kártyával. Ez lehet simán telefonból kivett kártya is, a lényeg, hogy legyen rajta adatforgalomhoz keret.

0

zus
zus picture

Szép új világ. Kellett ez nekünk. A k...a szolgáltatók is kapkodnak, mint a buzi a lacikonyhán. Mindegy, majd akkor kipróbálom valahogy a dolgot. Köszönöm.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha jól rémlik, akkor a GPRS és az EDGE még 2G-n megy. Illetve 2,5G-n.  

Az Edge még hasít az SE C702-es telefonomon.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az kizárólag a szolgáltatón múlik. Amit a kliens oldal támogat, ha engedélyezve van a SIM oldalán is, akkor menni fog.

Amikor a SIM kártyát intézed, akkor kell jelezni az igényed. De abban biztos vagyok, hogy 1-2 ügyfélszolgálatos a kérdést kb. nullával való osztásnak fogja majd fel, és hurokba kerül.

Hálózati oka nincs, hogy ne működjön, ha engedi a pipát betenni a szolgáltatói oldal. Nem fizikai korlátból, hanem stratégiai okokból.

1

zus
zus picture

Köszönöm. Ha jól értem, akkor az én 3G stickjeim elvben ma is működhetnek HSPA adatokkal, de csak akkor, ha azt a most vásárolandó LTE-képes SIM kártyán én külön kérem ÉS még működik a HSPA szolgáltatás amúgy. Jól értem ?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Igen. Kb.

​​​​​​Én csak az egyik szolgáltató működésébe látok bele.. a többi kérdőjeles, de gyaníthatóan ott sem lehet máshogy. 

Akkor szokták "nem engedni" ha swap van előirányozva, és egy technológiáról le kell szoktatni az ügyfeleket... 

De az, hogy adott ÚJ sim kártya mit támogat a jelenlegi szolgaltatásokból, az kizárólag egy pipa a megfelő tickbox-ban.

Csak a nyuszikákon kell átverekedned magad ;)

0

Sponsored links