You are here

Simson világító tekercsek egyenirányítása 3 fázisú diódahíddal töltés tuning céljából lehetséges?

7 posts / 0 new
Last post
Watt768
Watt768 picture

Sziasztok.

Az az ötletem támadt, hogy a kis motorom alaplapjára felrakok 3 darab 35W világító tekercset, a vasmaghoz forrasztott kezdeteit a tekercsnek  felszabadítom és lent az alaplapon összekötöm őket csillagba így testfüggetlen a három tekercs, a végeket pedig felhozom egy három fázisú diódahídra. Azért akarnám így, mert helytakarékosság miatt csak 3 szál vezetékem jönne fel lentről, nem pedig 6 hogyha külön lennének egyenirányítva, pontosabban 4 szál jönne fel, mert egy megszakító vezérelt elektronikus gyujtás már van rajta. Ez az elmélet járható út?laugh A cél, hogy minden fogyasztó aksiról működjön róla, de az akku töltés is megfelelő legyen.

Comments
Reuter
Reuter picture

Szia!
Az enyémnél a lendkerék cseréje segített a legtöbbet. Az eredetivel kínlódtam egy darabig, de rá kellett jönnöm, bármit csinálok vele, mindenképpen gyenge marad a mágnese. Vittem gyári, ezzel foglalkozó szakműhelybe Budapesten, valamivel erősebb lett, de nem sokkal. Ezután vettem egy kínai lendkereket ami fele súlyú 75 dkg és arra felfúrva az eredeti Simson lendkerék középrészét kaptam egy nagyon erős(!!!!) töltésű gyorsabban felpörgő motort. Az elképzelésed jó, de ha cseréled a lendkereket, elég lesz kettő tekercs is a töltéshez, ami bőven teljesíti a töltést. Mindenképpen kell egy tirisztoros, terheléses korlátozó majd hozzá, mert nekem közepes fordulaton is kiégette a próbaképpen belerakott 55 wattos halogén izzót. Ami nagyon jó lett még, az a gyújtás. Egyetlen pöccre indul nagy hidegben is. A lendkereket javító műhelyben vettem, azt hiszem 2 ezer Ft volt. Az átmérője stimmel a Simson lendkerékkel. Amikor elkészült, nem akartam elhinni, mennyit számít...
Üdv R.

0

Watt768
Watt768 picture

Szia,
ha minden fogyasztót az aksira kötök akkor nem tud felszaladni a feszültség nem? Van benne egy tirisztoros szabályzó az aksinak, arról üzemel az elektronikus gyujtásom. AC-ról megy az első-hátsó és a féklámpa.

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Igen, ez megfelel erre a célra, abban az esetben, ha az eredeti lendkereket hagyod rajta. Viszont, ha úgy döntenél, hogy erősebbre váltod a lendkereket, akkor ebből a fajtából kettő kellene, vagy a tirisztort cseréled ki egy magasabb áramúra. Nekem hasonló van, 2 db beépítve, mert egy nem bírta  a gyűrődést, zárlatba ment a tirisztor. Most a két áramkörrel már 4 éve, hiba nélkül használom. De, mint mondtam, a kínai lendkerékkel sokkal nagyobb áramra képes, és a feszültség is szabályzás nélkül 23V-ig is elment közepes fordulatszámon, hiába volt rajta az 55W-os autó izzó terhelésnek. Mikor párhuzamosan kötöttem az izzószálakat, vagyis 110 W volt rajta, még úgy is 14-16 V-ot kapott szabályzó nélkül. Erre azért jól emlékszem, mert direkte kimentem egyet kerülni a "géppel" megtudni, milyen az, mikor nagyon jól világít valami :)
Üdv R.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Itt egy ilyen átalakitás , szerintem könnyen kivitelezhető.

https://slime.hu/galeria/simson-s51-70w-os-toltes-tuning-97056

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Műszaki KRESZ előírja, milyen világítás lehet a járművön

Bálint

0

Watt768
Watt768 picture

Szia,
Tudom, azon nem változtatok. Elől 35W hátul 21W fék, 5W helyzet, sima izzó mind.

0