You are here

SONY 29FX66E AE6B chassis,kép túl világos (MEGOLDVA)

8 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
Ingyen kaptam még tavaly ezt a készüléket,azzal hogy valószínűleg képcső hibás. Most került rá a sor,a képcsövet megnéztem,piros és zöld tényleg kicsit gyengébb volt. Regeneráltam,műszer szerint tökéletes lett. Viszont az a hiba hogy csak akkor gyönyörű kontrasztos a kép ha a g2-őt szinte nullára veszem. De akkor viszont bekapcsoláskor a kép nem jelenik meg. Ha a g2-t elkezdem lassan feltekerni akkor beugrik és utána minden bekapcsolásnál szinte azonnal megjelenik viszont alapból túl világos. Tehát ha nem adok az AV re jelet akkor is erősen dereng a háttér. Ha g2-t szabályzom akkor más tévéknél tapasztaltam egyfajta automatikus után szabályzást,ennél ilyen nem látszik. Ez lenne az ABL? Vagy mi vezérelné ezt. Szerintem itt azzal lesz a gond. Merre kellene ennél a típusnál elindulnom,esetleg valakinek ilyennel tapasztalata? Jah és esetleg valakinek távja lenne hozzá amitől megválna? SONY RM934
Üdv! Laci

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Valószínűleg a képcső regenerálásakor lecsapódő gőzök okozták a képcső paramétereinek jelentős megváltozását. A katódok emittálóképessége nem minden!
Mindegyik Sony sasszi kényes erre, az AE6B pedig különösen! Ebben a sassziban a szokásostól jelentősen eltérő áramköri megoldásokat alkalmaztak.

Az AKB hibát az ötös hibakód jelzi. (Csatolmány)
Javaslom az ott leírt elemek ellenőrzését, továbbá a G2 precíz beállítását a csatolmány szerint!

Üdv:
Fülesmester

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Köszönöm. Ez a probléma ugyan úgy fennállt a regenerálás előtt is. Gyakorlatilag utána semmi nem változott csak a műszer szerint a három katód azonos emissziót mutat. Az ötös hibakód csak akkor jelentkezik ha a G2-őt nullára tekerem. Kb. a potméter 1/3 feltekerésére megszűnik,de túl világos lesz a kép.
Üdv! Cormyus

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ha adsz privátban egy mélcímet, tudok küldeni tréningmanuált a sasziról, amiből (talán) kiokosodhatsz.

Hagyományos felépítésű sassziknál okozhat ilyen problémát a ABL áramkör hibája is, de itt (mint fentebb már írtam) minden másképp működik.

A szervizmenüjében is érdemes körülnézni, de állítgatás előtt jegyezd föl az eredeti állapotokat, hogy vissza tudj térni, ha nem sikerül javítani a dolgon.

Először mindenképpen állítsd be a leírás szerint precízen a G2-t, mert az határozza meg az AKB munkapontját, és bármilyen csábító is, a továbbiakban ne tekergesd el!

Ellenőrizd C-Board (RGB végfokok) tápfeszültségeit!(200V, +12V)

Ellenőrizd a CN7301 csatlakozó (CRT panel, C-Board) 9-es lábán az IK jelet (TP4/6,8Vpp)!

Ellenőrizd a az RGB végfok IC-k (TDA6111Q) 5-ös lábainak feszültségét (kb.7,5V)! (csatolmány)

Ellenőrizd a képcső lábainak feszültségeit! (katódok, G1, G2)

Ellenőrizd: R7387, R7302, D7379, D7378, C7378, R7385, C7379, C7380, R7389

Ellenőrizd: R8837, R8839, R8840, C8837, Q8203 és áramköri elemei, IC8103 és áramköri elemei

Üdv:
Fülesmester

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia Fülesmester!
Kicsit szégyellem magam,mert eddig úgy kísérleteztem a tévével hogy nem volt meg a gyári táv hozzá,csak tanítható amivel kontrasztot és színtelítettséget tudtam csupán állítani,de a menüben láttam hogy a fényerő 50%-on van. Most sikerült egy thomson távot ráállítani amivel mindent tudok kezelni és amikor a fényerőt lejjebb vettem a kép tökéletes lett. :) Nem értem a fényerőt legerősebben a 0-50 % os részben szabályozza(tehát szinte maximumon volt). 50-100% ig már csak picit világosodik. Elnézést hogy feleslegesen feltartottalak.
Üdvözlettel: Cormyus

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nincs gond, de a G2-t akkor is állítsd be, mert elpiszkáltad!

Jut eszembe, hol állítgattad? A képcső panelen, vagy a sortrafón?

Képcsőtípustól függően a C-Boardon a gyorsító elektróda előfeszítését is be lehet beállítani az RV7375 potival. Ettől függ a fényerő!

A címbe inkább azt írd, hogy MEGOLDVA, mert a lezárva azt jelenti, hogy büntiből a lezárt topikokhoz sorolta a moderátor.

Üdv:
Fülesmester

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
A sortrafónál tekertem el,a c-boardon csak egy potmétert láttam a másodlagos fókuszét.Beállítottam.
(És csak azért hogy mentségemre legyen mondva,én hibásként kaptam ezzel a hibával,valamint a c-boardon sok forrasztási nyomot láttam. Lehet aki javította szintén nem tudott fényerőt állítani távval?)
Üdv! Köszönöm még egyszer! Cormyus

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nem tudom! A készülékek előéletét általában homály fedi.

Ha neked így megfelel, akkor használd egészséggel! :oke:

Üdv:
Fülesmester

0