You are here

Sony Audio CD javítás (Hagyományos chipkészlet)

17 posts / 0 new
Last post
mickeyratt
mickeyratt picture

Sziasztok, nem tudom, vannak-e még hagyományos audio cd lejátszót javító szakemberek itt a fórumon, én mindenesetre úgy látom, hogy manapság reneszánszukat élik a 80-as években gyártott CD audio lejátszók. (nyilván nem véletlenül)

Ha igen, akkor szeretnék feltenni egy kérdést. Napokban jutottam hozzá egy SONY CDP-750 lejátszóhoz (a TDA1541 DAC miatt vettem meg)
Sajnos ütődésre nagyon érzékeny, egy enyhe kis koccintásra már 10-20 másodperceket ugrik. Szkóppal megnézve a szemábra jelet, egész jónak tűnik. (1 Vp-p)
Bár beszereztem egy új KSS-210A fejet, de ezek szerint nem a lézerteljesítmény csökkent le.
Mi lehet szerintetek a hiba?

(KSS-150a fej, és CXA1081 RF AMP ic-vel)

Köszi előre is!

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ezek a régi lejátszók lineárisan olvassák a lemezt. A kisebb olvasási hibákat (1 blokk) kijavítják, de csak minimális átmeneti tárolóval rendelkeznek. Ezért nagyobb olvasási hiba esetén szinte rögtön megjelenik a hangban is a hiba. Ha olyan behatás éri, melynek következtében elveszti a sávot, netán megváltozik a fordulatszám, azonnal leáll a lejátszás és ugrik. A mai értelmesebb olvasókban több MB RAM is van így perceket is előreolvasnak. Így hiba esetén van idő helyreállítani a szervót és újraolvasni a hibás részt. Láttam már olyan lejátszó is amelyik az egész zeneszámot beolvasta RAM-ba és leállította a lemezt. Majd a szám vége felé felpörgette és beolvasta a következőt.

Szóval a jelenség normális, nem tudsz mit tenni. Gondoskodj a rugalmas talpakról és lehetőleg minél stabilabb felületen tartsd.

Üdv.

0

nayan
nayan picture

Helló! Ki kell cserélni a szán és a lemezmotort akkor is, ha mérve tökéletes. A motorokat fel is lehet újítani, csak gyakorlat kell hozzá. A felújított motor az jobb, mint az új motor. Egyszerűen a motor kommutátorok és kefék eloxidálódnak és a szán motor ezért nem tud finoman lépni, a lemez motor meg kiesik a rendes fordulatszámból. Én hetente 5-10 régi és jó CD készüléket újítok fel. 100 készülékből 100 esetben a motorok rosszak, esetleg 5-7 esetben kell csak lézert is cserélni.

0

bwviktor
bwviktor picture

Hát engem leginkább az foglalkoztat hogy miért kocogtatod? Inkább hallgasd. Ha magától nem ugrik akkor meg jó azt kész.Nekem CDM/0 vagy 1 és TDA 1540 D vagy P párositásaim vannak itthon.Ezeket szeretem.Pl. Philips CD 304.Köztudott hogy ezekben nincs rázkodásvédelem.Hihetetlen! :) De minek bele?

Ne vedd sértésnek csak hozzászóltam a témához.

0

joepapa
joepapa picture

Milyen mechanika van bent?...nyitok egy HARMAN KARDONOS HD710 topicot abban leírom miért kérdem. A full műanyag "új" elég gyenge...bár a TDA1541 hez valószínű még fém rendesebb mechanikát tettek.

0

joepapa
joepapa picture

Itt a szánszervó lessz a ludas, ill a mechanikai rész....Valaki már írta is, hogy a track követő mechanika...igen az a fogasléc olyan, hogy elő lehet feszíteni és ha összerakva, lemezt betesz, tálca behúz,lemezt beolvas, play, és tálca nyitás után visszaugrik az előfeszítés, azaz a két fogasléc nem ott van egymáshoz képest ahol volt amikor összeraktad, megfeszítetted, akkor bizony ott a kehe. A szánszervóvégrehajtó rész főleg a samsungoknál, és gondolom a "mai" (1996 os már sajnos ilyen gagyi új) CD-k nél is elég gyengén van megoldva.KSS210az még a jobb ott nem szokott ilyen lenni, SOHA1 samsungok a leggagyibbak, ahelyett raktam én be a sony fém mechanikát hasonló hibák miatt.

NADE A FOCUS OFFSZETTET (DC), GAINT(DC), TRACK GAIN-T(SZKÓP) ÉS BALANC-OT(DC SZKÓP) BEÁLLÍTOTTAD?

ÚJ FEJNÉL TUTI KELL.

A lézer mekkora power kap? azt is be kell tekerni legelsőre...

Egy service manuálod van a játékoshoz?

Jitter mekkora?

0

mickeyratt
mickeyratt picture

Köszi a sok tippet, időközben annyira elment a kedvem tőle, hogy abbahagytam a javítást, de ez a sok jótanács ismét meghozta a kedvemet hozzá :) Köszönöm Nektek!

A mechanika alulról így néz ki:

Nem gondoltam a szánszervóra egyáltalán, de lehet, hogy tényleg az lesz a baja. Le fogom mosni alkohollal az egészet, majd spéci szilikonzsírral újrakenem.
Igen, valóban előfeszített a fogasléc a holtjáték miatt, sajnos nem tudom, hogy hány foggal kell előfeszíteni, így én egy foggal tettem, így még nem feszíti nagyon, talán kisebb a súrlódás így.

Ez a típus eredetileg KSS-150A -val készült, de mivel ez ma igen drágán szerezhető be, a KSS-210A viszont viszonylag olcsón, és csereszabatos a KSS-150A -val, ezért egy hazai forgalmazótól beszereztem, bár ne tettem volna, mert iszonyatosan gagyi (nem eredeti SONY gyártmány) de ezt már korábban írtam. Azt hiszem visszarakom az eredeti fejet, mert annak sem volt kisebb a lézer teljesítménye, produkálta a gyárilag megadott amplitúdójú szemábra jelet. ( a gyár 1,2V +- 0,2V -ot ad meg, ez pont benne van a tűréshatárban) az új fejnek is ugyanekkora az amplitúdója.
Az eredeti fej amúgy is sokkal korrektebb, sokkal több fém van benne, még rézperselyekben fut a tengely stb..., az újban full műanyag minden.

Igen mind a 4 paramétert belőttem szkóppal, szerencsére a CDP-750 eléggé sok más típus alapja is (pl: CDP-207ESD, CDP-68 ...) így van hozzá SM.
A lézer Power-t nem tudom, ahhoz nem nyúltam, úgy tudom ez a poti gyárilag van belőve. (és igen érzékeny a "túllövésre")
Sajnos a jittert nem tudom hogyan mérjem, de szemre nem tűnik rossznak, látszik a gyémánt-ábra a szemábrajel közepén :)

Köszi mégegyszer a sok tippet!

0

karoly7603
karoly7603 picture

Üdvözlöm!

Károly vagyok és csak egy tanácsot szeretnék kérni. Nekem van egy Technics és egy TEAC CD lejátszóm (2 db TDA1541A DAC), de most szeretnék kipróbálni egy SONY-t és a CDP-770-eset néztem ki, meg is tudnám venni, de csak postázással oldható a vásárlás, így kipróbálni sajnos nem tudom. Nos erről mi a véleménye, milyen a hangja? Én már nagyon sok CD lejátszót meghallgattam, de eddig a legjobban egy DBX-DX5 lejátszó fogott meg a mély-dinamikus basszusával és a visszafogottabb, kellemes magasaival. A Technics-ek valahogy mindig nagyon magasak és élesen szólnak, hosszútávú zenehallgatásra szerintem nem jók. Nos megnéztem és a DBX-ben 2db PCM56P nevű Burr-Brown DAC van és a SONY-CDP770-ben is ugyanaz 2db PCM56P Burr-Brown. Ön mit javasol, mit tanácsol? Érdemes megvenni ezt a SONY-t? Mennyire sokat számít a DAC egy CD hangzásában?

Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel:
Károly

0

petyka2
petyka2 picture

Remek választás, ha a TDA1541-ből keveselte a mély hangokat! Nekem egy Kenwood DP880SG-ben dolgoznak a PCM56P Dac-ok, tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Személy szerint a túlmintavételezést kiiktattam, így még szebb hangja lett. Esetleg az előerősítőkkel is lehet játszani, nekem az OPA2134, illetve az NJM5532 hangja tetszett eddig a legjobban.

0

Kari
Kari picture
*****

Hello Druszam!
Ha BB PCM56P-t tartalmazo ketyeret beruhazol, lehet, hogy elönyös kis utanpotlasra gondolni, elvegre jo ideje, hogy a nagyhal bekebelezte a gyarto cèget...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Assziszem fáradt vagyok."HAGYMÁS" chipkészletet olvastam.

Üdv: Jácint

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Jaca!

Nem inkább éhes??? :lol:

Üdv: Laci

0

elso59
elso59 picture

Szia! Nézd meg a motorokat! A lemezforgató motor is okoz ilyen jelenséget! Mérd meg az ellenállását, 8,5-11,5 ohm között jó, de ha már 13, akkor érdemes kicserélni! István

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia István!
Én ez esetben, nem a lemezforgató motort gyanúsítanám, hanem a fej mozgatót, és az ott lévő mechanikát.
Tudniillik, ha a track követés a határon van, akkor egy koccanás is elég ahhoz, hogy a "betapadt, majd megmozdult" fejszán "túllőjön a célon"...
Üdv Tibi.

0

mickeyratt
mickeyratt picture

Most tudtam megnézni a készüléket. Szerencsére van annyira korrekt a mechanika, hogy rugós felfüggesztésű, így nem fárad el a gumi.
Más nem maradt, kicseréltem az optikát a minap rendelt KSS-210A-ra, hát.. mindenkinek javaslom, hogy NE vegyen utángyártott lézert! Iszonyatosan gyagyi, annyira, hogy elsőre abszolút nem is működött, még a fókuszálás sem jött össze vele, mert nem mozgott fel-le a lencse. Leszedve a fekete burkolóidomot, látszott, hogy a tekercsek körül lévő mágnesről levált a galvánozás, és bement a tekercs és a mágnes közötti légrésbe, emiatt alig lehetett kézzel is mozgatni a kéttengelyű elemet. Kitisztogatás után működik, de rosszabb a helyzet, mint az eredeti öreg KSS-150A fejjel. Tanulópénz :(

Valaki esetleg tud biztos forrásról, ahol eredeti fejet lehet kapni?
Köszi.

0

city217
city217 picture

Szia.
Próbáld meg a tartó gumikat kicserélni, lehet hogy már elöregedtek.
Üdv.

0

mickeyratt
mickeyratt picture

Köszi, erre nem is gondoltam, rugalmasnak tűnik az optikát tartó blokk (néhány millimétert le lehet nyomni, majd visszaugrik), de lehet, hogy ez a baja.

0

Sponsored links