You are here

Sony BE4A AFC // KÉSZ!

13 posts / 0 new
Last post
ELKO4
ELKO4 picture

Sziasztok,

ezúttal egy Sonyval gyűlt meg a bajom. Elhangolódik, programozáskor nem áll meg a csatornákon, stb... Rajzom van, de ennek az AFC tekercse körül a rajzon több csillaggal jelölt kondi van (vagyis feltételezem hogy az egyetlen tekercs ami ott található, az AFC). Igazából bátortalanul nyúlok hozzá mert ilyen tekercset nem tudok szerezni ha véletlenül eltörném a ferritet, meg amúgy sem hiszem hogy a javítás végleges módja lenne ez. Valamelyik SMD kondit kéne cserélni de tudnom kéne hogy a háromból melyiket és milyen értékre.... C134 / C151 / C153? Az értékeket megpróbálom kitökölni, csillaggal van jelölve, gondolom valahol az alkatrészlistában szerepel.
Addig is a tapasztaltabbak segítségét megköszönném.

Tamás

Comments
ELKO4
ELKO4 picture

Sziasztok,

kész van. Megint feltaláltam a meleg vizet.

A hiba: a szervizmenüben el volt állítva az AGC és a PLL. Először átsiklottam MZperX bejegyzése felett.
Hiába mértem, vagy jó volt a mért érték, vagy teljesen értelmezhetetlenül és összefüggéstelenül hibás. Pár kondit kicseréltem, de nem meggyőződésből, inkább csak egyéb ötlet híján. Mivel nem javult, hosszas töprengésbe kezdtem. És akkor eszembe jutott egy régebbi javítás (ugyanilyen Sony) ahol a geometriai hibák voltak hasonlóan összefüggéstelenül és makacsul. Akkor útba lettem igazítva, hogy ennek az eepromja néha minden különösebb ok nélkül átíródik.
Beléptem oda, és az AFC és PLL értékeket kezdtem el birizgálni. A PLL nullán volt, az AGC fullon (63).
Most jó. Visszarakom az eredeti tunert....

Köszönet mindenkinek.

Üdv.

Tamás

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Gratulálok! :oke:

Én azt hittem, hogy ezt már megnézted mikor MZperX beírta.

Üdv:
Fülesmester

0

ELKO4
ELKO4 picture

Dehogy néztem... de legközelebb ezeknél ezzel kezdem még akkor is ha füstöl...

Üdv.

Tamás

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Kép nélkül (a füstből) eléggé nehéz kiolvasni a szervizmenü beállítási adatait! :fun:

Üdv:
Fülesmester

0

ELKO4
ELKO4 picture

...de mégiscsak AFC hiba lesz. Nyaloszkóppal megpiszkálva az AFC tekercs környékét megjavul.

Üdv.

Tamás

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Én a vasmag (az eredeti állapot bejelölése utáni) finom elfordításával kezdeném, és ha ettől nem javul meg, akkor keresném az okot tovább.

Ellenőrizd:

IC101 (TDA9806/12) pin24 és pin25-ön a 2,6V-ot; pin26-on 2,4V-ot; pin23-on 3,0V-ot; pin7-en a 2,5V-ot; pin28-on 3,0V-ot; pin19-en 1,8V-ot; és a tápok szűrését.

IC001 (proc) pin9-en 3,0V-ot

Ellenőrizd/cseréld:

D109, C318, R158, C114, C139, C158, C166

Üdv:
Fülesmester

0

ELKO4
ELKO4 picture

Méregetek, méregetek... és a tuner kapcsolófeszültségek csak 4,2V körül vannak. Ezt keveslem. Mérek tovább meg sasolom a rajzot, aztán majd beszámolok.

Üdv.

Tamás

0

geza682
geza682 picture

Hello!A Kf Környékén és a tuner mellet 1-10-100 mikrók csere.Más tudni kellene ,hogy a 33 Voltot a hangolófeszt melyik tápból csinálja. Szokták a B+ ból ami a sorvég vagy a 200 Voltból amelyik a videovég tápja , na ott néhány 10-22 47 mikro 160 ill 250V os kondi csere és lehet, hogy megoldja. A tekercset én se javaslom eltekerni. Üdv. Geza

0

reparátor1
reparátor1 picture

Szia!
Nekem is a kondi csere a bevált módszer ezeknél a hibáknál.A video KF-ben és környékén az összes elkót cserélném.Nézd meg,az AFC működik-e,mert ha túlvezérel,akkor szintén nem áll meg a hangolás.Ha méred a tuner lábon a feszt,antennával le szokott menni 1-2Vra,kihúzva pedig 7-8 volt körül lehet mérni.Érdemes még a 33V-os stabot megnézni,néha van vele sorba egy nyitó irányú dióda hőkompenzálásra.AFC tekercset még soha nem kellett Sonyban hangolni.Üdv,Reparátr1

0

ELKO4
ELKO4 picture

Üdv,

a hangolófesz stabil, megnéztem.
A többit végignézem és majd referálok.

Üdv.

Tamás

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! SOHA NEM LÁTTAM MÉG SONYBAN ROSSZ AFC TEKERCSET. Attól persze még lehet. A tekercs lábának szemmel alig látható kirepedésével viszont százzal is találkoztam. Ha írsz egy típust még lehet tippem, a sasszészámokat én képtelen vagyok megjegyezni, így nem tudom ez melyik gép. Volt már Sonym, ami memória hibától hülyült hasonlóan meg.

0

ELKO4
ELKO4 picture

Szia,

az átforrasztgatásokon túl vagyok.
A típus: KV--M2171K.
Köszönöm előre is.

Üdv.

Tamás

0

Sponsored links