You are here

Sony CDX20-GT20

6 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

A fenti autórádió egy kamionba megkapta a 24V-ot a DC/DC konverter hibája miatt. A proci annyi életjelet mutat, hogy megy az oszcillátora, és egy picit melegszik. A végfokba bele van integrálva a tápegység is, 3,3V a procinak, 9,1 a kijelzőnek stb... A végfok adatlapja szerint ki kell bírnia a 24V-ot, de ha ment a motor a kamionba, ez akár 30 is lehetett.. Találkozott már valaki ilyen hibával? Csak a végfok mehetett el, vagy a proci is? A rajz fent van a Tanyán.
http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=&megnev2=CDX20-

Üdv: Jácint

Comments
tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint!

Előre jelzem, a rádió gyártójára, és típusára nem emlékszem, de kb 8 éve hoztak hozzám egy autó rádiót, egy "MAN" kamionnal(nekem kellett kiszednem belőle), valami olyasmi hibával, hogy begyűri a szalagot.
Kiszedtem, kamion elment.
Mikor javításra került a sor, fel hívtam az ügyfelet, hogy az előlapot, és a kijelzőt megvilágító izzókat kicseréljem-e? Ő mondta, hogy természetesen igen.
Mikor kész lettem, szóltam neki, hogy jöhet a kamionnal, és vissza szereljük.
Meg érkezett...
...mivel nem gyári rádió volt, így sorkapoccsal volt bekötözve, ezért magamhoz véve, a multimétert, mondom megnézem a biztonság kedvéért, melyik a +/- pólus.
A meglepetés ekkor jött.
A multi " I..." -t jelzett(tudod, a méréshatár túl lépést), ezért vissza pillantva a multira, látom 20V-os mérés határban van! Na ekkor elcsodálkozva, váltottam 200-as méréshatárra, és látom, hogy a táp 26Volt volt.
Az ügyfélt kérdezve, Ö állítja, hogy a kamiont ezzel a rádióval vette úgy két évvel előtte, bár a megvilágítások már akkor sem voltak jók, de Öt ez nem zavarta, mert az LCD ebben a típusban nem inverz módon működött(az-az világos alapon fekete pálcikák), tehát környezeti megvilágításnál látszott.
Megnéztük, ebben a gépben nemvolt(soha)DC/DC átalakító, hanem eredetileg 24V -os rádió járt bele, csak valaki ezt korábban(előző tulaj) kicserélte, nem tudva, vagy nem törődve azzal, hogy a feszültségszintre is figyelni kellene.
Mivel a kamionba a CB-hez utólag szereltek be DC/DC átalakítót, és a teljesítménye elégnek bizonyult, ezért rá kötöttem a rádiót arra.
Bocs hogy hosszúra sikerült, de látod mi mindent túl élhet egy 12V-os rádió? Kb.2 év, meg előtte kitudja mennyi?

Üdv Tibi.

0

patiqs
patiqs picture

Mit csinál?

Tápok?
I2C-t szkópoztad már?

Szép napot!
Sanyika

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tápok: 12V bejövő rendben (ha már eccer én adom neki..). 3,3V procinak rendben. A többi tápot a proci kapcsolja be a végfokon (ami tápIC is) I2C buszon. Ha nem megy az I2C, akkor proci. Biztos nem olcsó, de lehet, hogy elszállt a CD-mechanika is, meg a tuner, a végfok meg 5-6 ezer. Azt mondta a tulaj, inkább ássam el a kert végében, 15-ért vesz ugyanilyet. De van egy billegős asztalom, jó lesz a lába alá :-)

Hát ennyi.

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Jaca.Sajnos ez egyre többször fordúl elő. Ezért én próbálom bevezetni ,hogy vizsgálat 1000Ft.Átvételit úgy is kell adni (érdemes) és rá kell vezetni a vizsgálati díjat és az ügyfél panaszait,típust ,gyári sz: stb. Elképzelhetetlen mire képesek az emberek. Az 1000-es a ráfordított idő töredékét sem fedezi, legtöbbször. Hegyekben áll az itthegyott gép amit max botani lehet. Természetesen közlöm az ügyféllel hogy a készülék új árának maximum 40% ig érdemes javítani, mire valamit nyilatkozik hogy Ö mit szán rá.No és az átvételi megléte vagy az átvevő igazolvány száma és aláírása ha hiányzik az átvételi. Már vettem rádiót miután a feleség elvitte a gépet és a férj 1 hónap mulva jött az átvételivel. Bocsánat a hosszúra nyúlt írásért ,de friss a dolog és igen nyomja a begyemet. Tisztelettel: Öreg T

0

Jaca
Jaca picture
****

Üdv Öreg Tom!

Az a helyzet, hogy elég szűk körben javítok, barátok, munkatársak hozzák a cuccokat, és volt már rá példa, hogy egy videóért (valami apró, pénzbe nem kerülő hibája volt) két üveg sört kértem, az illető meg megkérdezte, ráér-e fizetésig... Mondjuk más dolog az, ha az ember csak ebből él, vagy komolyabbb másodállásként csinálja. Viszont irígylem azokat az embereket, akik szerelőhöz viszik az elromlott készülékeiket, nekem lekapná a hajam az asszonka, ha valamit nem csinálnék meg :-)

Üdv: Jácint

0