You are here

SONY CPD-E400 monitor csíkozás

5 posts / 0 new
Last post
kralg
kralg picture

Sziasztok,

Adott régi jó CRT monitorom még 1998 magasságából, ami végre nyugdíjazásra kerül. Soha egy szava nem volt hosszú éveken át, viszont már régen együttélek egy olyan problémával, melyet úgy döntöttem megpróbálok megjavítani, végülis a kapcsolási rajz is adott, hátha tanulok valamit.

A monitor maga működik, noha a kép csak jónéhány perces melegedés után lesz kontrasztos, de a legnagyobb baja, hogy bizonyos fehér csíkokat lehet látni az előtérben. Ezek a csíkok nem mozognak, egyszerűen csak ott vannak.

Készítettem egy képet róla. Nyilván a nagy fekete kihagyás az nem látszik szabad szemmel, sőt a zöldes hullámok sem, de az enyhén lejtős csíkok szépen látszanak még a fekete területen is. Olyan, mintha mindentől függetlenül kerülnének oda. Ha a monitor 85Hz-es üzemmódban van, akkor a csíkok sűrűbben jelennek meg, ha 60Hz-es, akkor ritkábban.

Kérdésem annyi, hogy van-e valakinek ötlete, hogy körülbelül hol keressem a hibát, van-e esetleg ezzel kapcsolatban tapasztalat. A tervem az, hogy belenézek, átnézem az elektrolit kondenzátorokat, megvizsgálom a forrasztásokat, de jó lenne ha legalább a panelt be tudnám határolni, ahol nagy valószínűséggel a hiba van.

Köszönöm.

File attachment: 
Comments
kralg
kralg picture

Csak hogy lezárjam ezt a szálat, hátha valaki hasonló bajjal néz szembe (ami persze nem túl valószínű).

Hosszas vizsgálódás és utánanézés után végül arra jutottam, hogy a monitornak hardveresen semmi baja. Ami egyébként elég valószínűtlennek tűnt így 25 év után, de így van. Le a kalappal a Sony akkori termékei előtt.

Amire minösszesen szükség volt az egy újrakalibrálás a WinDAS programmal. Ami tehát változott a 25 év alatt, az maga a képcső volt. Ugyan nincs mérőműszerem ("colorimeter"-em) a színek helyes beállításához, tehát csak szemmel tudtam beállítani, de a kép így is bámulatosan szép lett, mondhatom, hogy szinte új. A fekete szín nagyon szép mély, a kontraszt, a képélesség szinte tökéletes, tehát még a fókusz sem ment el.

Ugyan fogalmam sincs mire fogom használni (talán előveszek valami régi játékot hozzá alkalmanként), de megérte belevágnom, mert ugyan maga a CRT technológia már valóban halott, de a mögötte lévő technikai, elektronikai megoldásokból rengeteget tudtam tanulni. Lényegében ez volt a cél. Végre tudom, hogyan működik egy régi CRT TV és állítom, hogy megvan a maga szépsége. Ajánlom mindenkinek.

0

macsek2000
macsek2000 picture

Szia!
Valószínű, hogy a tápegység kondenzátorainak elöregedése okozza. Pl. a C611 470u/450V kondi, de én cserélném a c620 22u/25V kondit is. A szekunder oldalon a C621 220u/250V kondi a gyanús.
Üdvözlettel: Tibor

0

kralg
kralg picture

Szia, köszönöm a választ, bízom én is abban, hogy csak ilyesmi lesz. Pontosan nem tudom megmondani, hogy mikor jelentek ezek meg, néhány évig nem használtam, szerintem az után valamikor. A következő feladat ilyen spéci kondikat felhajtanom...

0

zsoca33
zsoca33 picture

Szia!
A függőleges eltérítő ic tápkondijait se felejtsd ki.
+-15V körben C629, C630 (2x 470uF/16V) és az függ.eltérítő ic IC401 (LA78040) 2,4 lábakra menő C401, C404 (2x470uF/25V)

0