You are here

Sony Ericsson C702 akkumulátor érdekes jelenség, ez lenne a memóriaeffektus? [Megfejtve]

26 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Telefonom érdekes jelenséget produkál. Teljesen feltöltött akkuval 20 perc netezés után gondol egyet, és újraindul, majd ekkor 10% töltöttséget jelez. Rátéve a töltőre pár perc után már 60% felett jár, és utána tartja is ezt a töltöttséget. Az akku még a gyári, több, mint 8 éves.
Beválnak az olyan trükkök, hogy mélyhűtőbe kell tenni?

Üdv: Jácint

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia Jaca ! A hozzászolásokban nem eset szó az akkuban lévö elektronikáról.Egy Iskolapadban régebben már irtam erröl ,sajnos a kevés hozzászolás miatt hamar más oldalra került.Te emlékezel biztosan az IDEAL DIODE-ról amelyröl szolt a cikk. A legtöbb li-akku védö -szabályozó áramkörében megtalálható és összefügésbe van a te álltalad emlitett hibával.Még egyszer az ideális diodáról, mi is az.A MOS FET védelemére szolgáló diodáról van szó amely a D-S közé van beépitve.Ez a dioda nem befolyásolja a FET-nek szabályozó vagy kapcsoló üzemmodját(itt).Ha a D-S-re ellentétes irányú áram kerül és feszültsége eléri a dioda nyitó feszültségét azt nyitja és korlátozza a további fesz.növekedést.A FET-nek megfelelö G vezérlésevel a D-S vezetésre vezérelhetö,igy rövidzárva a diodát.A több száz millivoltot ( Silicium vagy schottky) pár tiz millivoltra csökentve.Ideális egy ilyen dioda pl.összegezésre vagy szinkronizált vezérléssel egynirányitásra,a vesztesség szinte elhanyagolható kicsi.Ideális pl. a li- akku cella két irányú kivezetésére ,töltés-lemerités és védelem mind két irányban ,nagyon kevés vesztesség mellett.Meg rajzoltam egy ilyen alkalmazását az ideális diodának pl.1 cella li-akkuhoz.Most Jaca megprobálom megmagyarázni a hiba jelenségét.A % indicator az egy voltmérö és méri nem a cella feszültségét hanem a védö elektonikán kersztülkerülö feszültséget(ez nem mindegy).Feltételezem :ha pl.a 10% csökkenés lemeritésnél , a bejelöt FET (diodája) nem kapcsol ideálisra és a pár száz mV már számotevö csökenést mutatt.A meghajtó áramkör reset-elésével (pl.újrainditásával,rövid töltés ) ez a hiba /ideális diod modus / visszaáll és a feszültség (%)vissza nö.Természetesn a cella feszültséget kéne mérni(nem az akku kivezetésén) hogy pontosan megállapitsad a hibás FET vezérlését.Az is lehet hogy a cella feszültsége nagyon rövid idöre lecsökken és megzavarja a FET vezérlését és ez rövid töltéssel áll vissza és lesz megfelelö újból a feszültség ( 60 %).üdv.Jóska

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

A telefonaksikban nincs ilyen bonyolult szabályzó mint a notiaksikban például, csak szimplán hőbiztosíték van bennük ami megszakad, ha túlmelegszik.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

A régebben használt Ni-cd, NiMH akkukban tényleg nincs semmi elektronika.
A legtöbb LI-ion, Li-po akkuban viszont igen.

Itt van előttem egy Sony li-ion akkuból kiemelt elektronika, van rajta két SOT23-6 tokozású SMD, egy duál MOSFET (2418EB, vélhetően egy SSF2418) és egy LI-ion protection conrtroller IC (82HBC, vélhetően S82xx) meg pár passzív alkatrész

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Van bennük IC is, FET is.

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Én még nem láttam, pedig sokat szétbontottam, bár az tény, hogy régebbiek voltak.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia József!

Köszönöm szépen, ez valóba válasz a jelenségre.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ma ismét kikapcsolt használat közben, visszakapcsolás után 13%. Utána még lement 10%-ig. Bejövő hívás, 1 perc, majd utána 3 másodpercre rádugtam a töltőt, és felugrott 75%-ra. Utána telefonáltam, neteztem, 1%-ot csökkent.
Próbáltam már azt is, hogy ilyenkor kiveszem az akksit, az nem segített rajta.

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ha pár másodperc/perc töltés után feltöltődik 60-75%-ra, és utána tartja is, akkor becsüld meg ezt az akkumulátort :bow: Meddig tartja? Egy hét már jó, ha a telefon készenlétben van. A régi butatelefonok tudták ezt.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez új korában sem bírta kétésfél napnál tovább. Nagy kijelző, 3G, nagy fényerő. Mostanra már csak másfél napot bír az akksi, és a lökéssel meg is van ez az idő.

Üdv: Jácint

0

Alex55
Alex55 picture

S.J.

Kedves Jácint!
Memória effektus a Ni-Cd akkunál fordulhat elő.
Már a Ni-Mh akkunál sincs.
Li-ion akkunál főleg nincs!

Van viszont belső ellenállás növekedés az öregedéssel összefüggésben.
Új akkunál néhány század ohm az Rb.
Ez ESR mérővel is mérhető, vagy műterheléssel is kimutatható.
Amikor 0,1...0.2 ohm akkor már nem jó az akku.
Úgy tűnik,hogy lecsökkent a kapacitás, pedig csak a belső ellenálláson eső fesz. lesz nagy.
Alacsony áramterhelés mellett még közel a névleges kapacitás kivehető.
Az üzemi áram pedig nem kicsi. 2...3A-es impulzussorozatok szaladgálnak, igaz
kis kitöltési tényezővel.
Végül is ez a kis kitöltési tényező ( időosztásos működési mód ) teszi lehetővé
a mobil telefonálást.
Enélkül kilószám cipelhetnénk az akkukat az adó-vevőnkhöz , vagy a CB-nk hez.

A kapacitás kijelzés ezért is hamis.
Meg azért is mert egyenes arányosságot tételez fel a kapocsfeszültség változással.

Élethosz növeléshez elég 1000µF vele párhuzamosan (kis ESR) ha, fér.
"Elemzsaroló üzemmód" zsebrádióknál.

Különben meg 8év.
Isten nyugosztalja!

Szia!

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Alex55! idézem amit irtál:Ez ESR mérővel is mérhető:válasz igen Z impedancia.Elkülönitve méhetsz Xc (C kapacitást) vagy XL (L induktivitást )vagy R(Resistiv ellenálást)is.A legtöbb ESR mérö 100KHz-el mér és a mért érték Ohm-ba van kijelezve,teljes mértékben megegyzö az Z impedanciával.Egy akkuban nem tudod elkülönitni a soros L induktivitást a kapacitiv C kondenzátortól és a belsö ellenálástól,akkor Z impedanciát mérsz.A védö elektronikával ellátott akkukról el kell távolitani az elektronikát és ugy mérni az akku (cella)belsö ellenálását.Vagyis szét kell vágni.A 100KHz-es mérö jel át sem jut az elektronikán a cellához,már pár tiz Hz is rendellenes müködéshez vezet.Ezért nincs olyan áramkör ahol a védet Li akku kimenetén ne lenne hidegitö kondi(kis ESR-s),amely az esetleges impulzuskat a védö áramkörbe engedné.A védö áramkör csak az engdélyezet feszültség(a cellán)határok között enged meg mérésket.Az igaz hogy megnöt belsö ellenálás az impedancia növekedésével jár.Én nem ajánlanák ESR mérést senkinek.És még,nem minden ESR mérö bemenetén van DC leválaszó vesztesség nélküli(pl.kerámia) soros kondi.üdv.Jóska

1

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"Beválnak az olyan trükkök, hogy mélyhűtőbe kell tenni"?
Ha ott is hagyod. :)
8 év után már nagyon aktuális egy ilyen pl. https://www.akkuk.hu/Akku-Info/1.80.ERI.21.1,Utangyartott-akku-Sony-Eric...
Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

http://www.szarvasgsm.hu/webaruhaz/gyari-akkumulator-sony-ericsson-bst-3...
Igazából a jelenség érdekelne, hogy mi lehet az.
Új állapotában 2 napot bírt az akksi, már csak 1-et.

Üdv: Jácint

0

hcs
hcs picture

Az akku kapacitása az évek és a töltési-kisütési ciklusok miatt lecsökkent, belső ellenállása megnőtt. Lehet hogy az önkisülése is jelentős mértékű.

0

city217
city217 picture

Szia.
A jelenség az hogy "rá ás" mint a kolléga a valamilyen box-nál. :)
A hirtelen felugrás csak a fesz, és Lacinak igaza van, csak nehogy összekeverd a jéggel. :)
Üdv.
ui: Mit vársz még tőle, ja írd meg a Sony-nak biztos elcsodálkoznak, és kapsz egyet ingyen. :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia City

Ha csak a feszültség ugrana fel, akkor utána nem lehetne használni. De itt az a pláne, hogy 20 perc használat után 10%-ot mutat, utána pedig a pici, akár 2 perc töltés után ki lehet használni azt a 60%-ot, amit mutat.

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Nagy a belső ellenállás és töltéskor sokat emelkedik, sütéskor sokat esik a fesz. Tehát amikor 10%-ot mutat, valójában több is lehet benne, nagyon leesik a fesz, ami töltés után megemelkedik, ezért az elektronika azt hiszi hogy frankó minden, de utána megint nagyon esik a fesz és ezzel már nem tud mit kezdeni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha ez így igaz lenne, akkor abban a pillanatban, mikor újra megterhelem, le kellene esnie a fesznek. De épp ez az , amit furcsállok. Olyan, mint amikor egy víztartály kifolyó csövében dugulás van. Kiengedsz 10 liter vizet, és belemegy a kosz a kifolyócsőbe, nem folyik. Megnyomatod a kifolyócsövön egy pillanatra, és utána ki tudod venni a bent lévő 90 liter vizet.
A következő az lesz, hogy kiveszem az akksit, és megmérem, mit mutat.

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Le is esik, de attól még töltéskor/kisüléskor magának a cellának is emelkedik a feszültsége és csökken, így van ez tökéletes állpotban lévő aksiknál is. Viszont ennél a nagyobb belső ellenállás miatt mindkét esetben hamarabb eléri a határt a feszültség, ezért jelzi azt amit.

0

city217
city217 picture

Szia.
Amit gondoltam erről a dologról elmondtam.
Még azt áruld el, a két perc töltés a 60% után meddig megy még? Csak ki ne találd hogy egy napig. :)
Töltsél tápról ilyen cuccot és meglátod, hogy előszór megugrik a töltőáram aztán nyugiban elvan.
A lényeg, megérett a cserére. Ezt már hűtheted fűtheted, nem lesz a régi.

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Pedig így van. Nyomogatom, aztán kikapcsol, vagy újraindul. Ekkor a töltést 10% körül mutatja, ha tovább nyomkodom, megint kikapcsol. Ha ráteszem a töltőre pár percet, akkor hirtelen felugrik 60%-ra, és azt ki is lehet használni. Ha több cella lenne benne, azt mondanám, az egyik bezárlatosodik, és a töltéstől újra megindul, de ha 3 cellából egy kiesik, akkor már nem lehetne bekapcsolni sem.
Nem várok csodát, de ezt a malőrt leszámítva még van annyi kapacitása az akkunak, amivel meg lennék elégedve.

Üdv: Jácint

0

city217
city217 picture

Szia.
Szerintem ez már nézi a vérnyomásodat is, /csak vicc/ de majd jönnek biztos segíteni, és abból én is csak tanulok.
Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Amióta együtt vagyunk, lehetséges :)

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nékem már csak egy kérdésem van: Mikor lesz a "temetés"? :) A temetésre: https://www.youtube.com/watch?v=mEUesj_tGEE
Nem igaz! :szetver: Ez az akksi háromszor leélte az elvárható élettartamát. Miben reménykedsz még ezek után?
Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Először is a jelenségre magára vagyok kíváncsi. Az akksi még nem púpos, benne van a delej is, csak valamiért így lehet kivenni. Feltéve, ha az akksi hibája, és nem a telefoné. De valahogy éreztem, hogy ez a halálosdi, meg robbanósdi lesz belőle.

Üdv: Jácint

0

Sponsored links