You are here

Sony G500

13 posts / 0 new
Last post
veze
veze picture

Sziasztok!

Van egy Sony G500-as monitorom 10 éves..
az utobbi pár héten olyan jelemséget pőrodukal amit korabban sosem.. bekapcsolás utan nem indul el csak villog a zöld led az elején. mintha nem kapna a videokártyátol jelet.. de a videokártya jo mert más monitottal müködik. Illetve a monitor más videokártyával se hajlandó elindulni ilyenkor. aztan van ugy hogy sárgán kezd villogni mintha készenlétben lenne és egyszer csak elindul..
most ott tartok hogy minden reggel ha bekapcsolom nem tudom 5 perc vagy 20 lesz mire elindul..
aztan ha müködik, utana már nincs vbele gond egész nap tökéletes. amig ki nem kapcsolom és másnap reggel bekapcsolnam. Ha a gépet készenlétbe helyezem, ugyanez a gond az élesztéskor..
mi lehet a gond ilyenkor?
köszönöm a tanacsokat elöre is!

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Hello !
Szerintem a digitális lapon keresd a hibát.Az SMD alu tokozású elkok között lehet egy vagy több kiszáradva.ESR méréssel könyen kiválaszthatod a defekteseket.

0

szarvasember
szarvasember picture

Szia Veze!

Hasonló páncélos sony monitorom volt pár éve, annál is volt valami hasonló probléma, csak villogott nem indult, két vödör kondi csere után mint az új :) (A tápban főleg de a segédtápokban is és a sortrafó környékén a nagyfesz nanós kondik)

Üdv.

0

veze
veze picture

köszönöm a hozzászolásokat!
sajna nem táp a baj..
mivel nem boldogultam vele elvittem egy szakihoz aki azt mondta hogy képcsöprobléma.. mert amikor bekapcsoljuk három katód sugar (vagymi,..:) nem egyszerre füt fel és ezt érzékeli, és letiltja.. többszöri ki-bekapcsolassal elkpahatok egy olyan pillanatot amikor beindul és aztan már nincs probléma.. És valoban igy van..
Nem tudom, lehet e köze ehhez annak hogy kb egy éve a monitornak már eléggé nagy volt a fényereje, gyakorlatilag 0 - 5 -re kellett visszevenni a fényeröt (0-100 között lehet állítani) és még igy is eléggé vakitott pl böngészés közben, szoval van egy lehetöség , egy mod a G500-hoz aholi s egy 10 Mohmos ellenállást ki kell cserélni 5-8 Mohm közötti értéküre.. ezt meg is csinaltam 5,6 MOhmos-ra cseréltem. Jó is lett talan tul kevés is az 5 Mohm mert most meg fel kell tolni a fényeröt pl filmnézéskor akár 90-95re is. Szóval lehet hogy ez közrejátszhat a dolgokban? jobb lenne ha kicserélném mondjuk 6 vagy 7 Mohmra és mondjuk 40-70 között lehetne beállitani a megfelelö fényeröt akkor.. vagy ez teljesen felesleges, 10 éves és ennyi.. nézhetek egy LCD-t majd helyette.. bár nagyon sajnalom mert én szerettem a CRT-t

0

mdecsi
mdecsi picture

0

veze
veze picture

Szia

igen, erröl van szó, kb egy éve csinaltam meg rendbe tette a fényerő problémát
Ma is el tudtam inditani reggel pár kapcsolgatással.. aztan már semmi gond utana , csak beindulna..

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Az az ellenállással a G2 feszültségébe tudsz beavatkozni. Nem értem mondjuk a leírás miért nem azt tanácsolja, hogy a sorkimenőn tekerd le, de mindegy. Lehet, hogy van valamilyen külön beavatkozó rész ami dinamikusan tudja állítani, talán azt csapja be az ellenállás.

Ha a katódok elfáradnak és ezt érzékeli a proc. akkor persze, tilthat. Amennyire olvasom a tapasztaltabb kollégákat, Sony elektronikáknál elég gyakori ilyen hiba. Ha amúgy szép éles képe van konvergencia hiba nélkül, akkor én azért átkondiznám a tápokat, ennyi idő után megérdemli az a gép és lehet, hogy megjavul.

Mindenesetre azzal, hogy a G2-t módosítod a katódokat nem öregíted gyorsabban. Ahhoz a fűtést kellene feljebb tolnod vagy növelned a sugáráramot. Ez az én véleményem, de lehet, hogy majd megcáfolnak.

DM

0

Shizo
Shizo picture
**

Volt nekem is egyszer egy ilyen monitorom (mukodes szerint) ha reggel akartam bekapcsolni akkor csak kinlodott ha delbe akkor mar bekapcsolt szepen, valoszinu reggel hidegebb van.Szerintem is a tapban valamelyik elko veget jarja.
Esetleg ne kompjuterozz delelott :D

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ilyenkor a recept,
a tápegység kondijait kicserélni újakra,
Ha tovább makacskodik, akkor a sorkimeő környékén is.
Korából ítélve már nem karonülő.

Bálint

0

mdecsi
mdecsi picture

Hello!

Még egy szavazat SzBálint javaslatára. Tipikus Sony hiba, szétfűti magát. Tápban kondicsere vígan és szorgalmasan. Vagy minden reggel hajszárítóval fújd át. Később már hőlégfúvó is kell majd, végül csak a malacpörzsölő segít már.

DM

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
"Tipikus Sony hiba, szétfűti magát."
Így igaz! Megerősítem!
Üdv Reuter

0

szoke
szoke picture

Szia mdecsi!
"Vagy minden reggel hajszárítóval fújd át. Később már hőlégfúvó is kell majd, végül csak a malacpörzsölő segít már."
Nem egyszerűbb ha a kazán ajtón betuszkolja úgy, hogy a képernyő kifele legyen? Meglenne az állandó fűtése rendesen. :rohog:

Üdv: Szőke

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia Szőke: ez nem jó megoldás,mert a kábel megpörkölődhet.

Bálint

0

Sponsored links