You are here

SONY HCD SB300 házimozi erősítő lekapcsol. (megoldva)

6 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Nevezett készülék került "műtőasztalra" lemez egység hibával. Ezt sikerült megjavítani, de mint próba üzem során kiderült van más probléma is.
Nevezetesen ha növelem a hangerőt, (akár hangszórók nélkül) a készülék kikapcsol és a készenléti led villog. Vélhetően védelem aktiválódik.. teljes áramtalanítást követően lehet újra bekapcsolni és kb. negyed hangerő szintig rendben működik (bár a hűtő ventilátor össze-vissza változtatja fordulatát)
Tápfeszültségek rendben(?)
Ami "érdekes" számomra, hogy a végfok tápja a megadott 29.5V helyett mindössze a fele... ahogy hangerőt növelek ez felugrik névleges értékre és ekkor kapcsol le a készülék.
Bevallom nem tudom ez (a tápfeszültség változása) lehet-e normális működési folyamat.
Amennyiben valaki javított már ilyen készüléket, vagy van ötlete a hiba forrásáról és megosztaná ismereteit, ne fojtsa magába.
Köszönettel: Kiss Z.

File attachment: 
Comments
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Nos köszönettel :beer: tartozom amiért rávezettetek a hiba forrására.
A ventilátor fordulatának "ugrálása" nem hagyott nyugodni és ezt összekötve az írottakkal a végfokozat került a "gyanúsítás" középpontjába. Méricskélés közben tapasztaltam, hogy ujjam közelítve az "LPF" részhez, ventilátor sebesség csökken. Minden alkatrészt ellenőriztem, de hibásat nem találtam. Következett az átforrasztás ami jelek szerint a megoldást jelentette, hiszen azóta problémamentesen üzemel a készülék. Hibakeresést nehezítette, hogy a védelem aktivizálódása miatt nem tudtam "fülöncsípni" a konkrét forrást.
Köszönettel: Kiss Z.

File csatolás: 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Mivel digitális végfoka van, én körülnéznék a kimeneti LPF szűrők (elsősorban kondik) környékén...

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Lehet igazad van...pláne mivel közben "bonyolódott" a helyzet. Mint kiderült a tápfeszültség duplázódás/feleződés nem hiba. Ha 5-10 percig alacsony hangerőn üzemel, utána már minden gond nélkül bármeddig növelhetem, nem kapcsol le. Most a bekapcsolást követő "ventilátor fordulatszám ugrálás" okára próbálok rájönni, lehet valami "gerjedés" bolondítja meg a végfokot ami tiltáshoz vezet.
Üdv, Z.

0

city217
city217 picture

Szia Zoli.
Jobb ha nekiállsz vég IC-t kutatni, de ne mindet hanem szűrd ki a beteget.
Milyen a vég, hátha akad.
Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Én még nem jutottam el a végfok "gyanúsításáig" hiszen negyed hangerőig semmi gond... de épp méricskélek és ha nem találok hibát, rátérek végfokra.
Üdv, Z.

0