You are here

Sony KV-21T1D chassis BE-4A táp

37 posts / 0 new
Last post
patiqs

Sziasztok.

Egy ilyen táppal küzdök.
Tünetek:
Bekapcsolás után felszisszen, aztán a tápled elkezd villogni. 6 rövid, szünet. A service manual (30.old) alapján ez overvoltage/overcurrent protection.
TápIC: STRS5706. Feltöltöttem a táprajzot és a service manualt is. Az itt leírtak alapján IC csere, esetleg LOPTx csere.
Amit eddig elkövettem/tapasztaltam:
C608 10µ 50 cserélve (igaz nem low esr-re, mert nem találtam itthon)
C620 100µ 160v cserélve
60W-os izzóval nem indul. 40W-ossal második ciccenésre indul és 137V van a B+ -on. Az R607-en 45,3mV van. A Sens bemeneten 32V-ot mérek.
Szerintetek? Vegyem az IC-t?

Sanyika

Comments
Tóth László
Tóth László's picture

Nem IC hiba ne vegyél . A szekunder oldalon van egy figyelő ellenállás, nagyon kis méretű,
valószinű az szakadozik. Tipushiba. Már nem emlékszem az értékére de 100 k-nál is nagyobb értékű.

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Köszi, de közben kiderült, hogy a sortrafó volt hibás. Most várom bele az újat. Ha meglesz jelentkezem.

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Sziasztok!

Lekötöttem a sortafó B+t a tápról. Helyette egy 40W-os izzót raktam be. Kívülről adtam külön tápot a B+ ra. 37V-nál semmi extra. Feszültségek sincsenek meg. 66V-nál elindult ciceregni, viszont olyan hangok jönnek ki a trafóból pár másodperc után, mit amikor a hőtágulástól pattog valami. Meleg is az alja. Feszültségek:
B+ 66,7V
Collector 66V
200V 96V
28V 10,7V

Hopp hopp. Ki is jött belőle a füst.

Van egy eladó Sony TV-m sortrafó nélkül, ha érdekel valakit.

Még egyszer köszi mindenkinek a segítséget! Ha eredményes nem is de tanulságos volt.

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi

Szia!

Mi a sorkimenő típusa?

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Hello

Nem tudom. Volt a potik alá írva valami, de azt a karaktersorozatot nem találtam meg a neten.

SM 66.oldal jobbra fent:
1-453-169-11 Transformer assy, Flyback (UX-1604A2)

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Hello!

Ránéztem, a tulaj azt mondta, hogy próbáljuk ki, úgyhogy akár még TV is lehet belőle. Majd jelentkezem, ha jutottam valamire.

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

Patiqs!

Gratulálok és örülök, hogy a nehezén túl vagy!

Sini szerint ez van benne: 8 598 952 00, és ez a helyettesítője: HR7762.
Nem veszélyes az ára, rendelhető is.
Amit írtál, annak pedig HR7337, szintén elérhető áron beszerezhető.
Persze nem mindegy melyik kell...
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Tom! Köszönöm a tippeket és hogy ennyire kitartó és türelmes vagy!

1. R607 (0.56ohm): csak 0.33-asokat találtam itthon. Kettővel nem indul el a táp. Egyel úgy meglódul, hogy meg is ijedtem először. A hiba viszont maradt így is. Jobb híján visszatettem az eredetit. Ha nem találok más hibát, akkor veszek bele egyet.
2. Szereztem egy szkópot. IC001 36. és IC301 13. lábára látszólag visszamegy a jel.
3. Bekapcsoláskor felszisszen a képcső. Ebből gondolom, hogy rögtön indulni akar és nem csak standby-ra áll fel. Amúgy nem tudom melyiknek kellene az alapállapotnak lenni.
4. A sortrafó lehet zárlatos?
5. Gyanús még, hogy 8V helyett 9-et mérek, 118 helyett 137-et, de ha a fesz lenne magas, akkor lámpával is le kellene oldania a védelemnek nem?
6. Több ötletem nincs.:( Asszem kikötöm a védelmet és kipróbálom a füsttesztet.
7. Csináltam még egy olyat, hogy olyan 35V-ot rákötöttem egy diófával a sortrafó B+ ra. A tápkondi és a sortrafó közti R810 1ohm helyére egy 60-as izzót tettem. Így indítva pár másodpercig életben marad. Utána kezd csak el villogni. A feszültségek így alakulnak:
B+ 56V
VertIC 28V helyett 13V
A csőpanelre menő 190V helyett 250V. Hmmm...

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

patiqs!
1. O.K. Maradjon, ha 0,33-al sem indult, akkor nem a primer oldali áramhatárolással van a hiba. Célszerű hasonlóképpen ellenőrizni a szekunder oldalit.
3. Nekem már nem tiszta, égőt rákötve indult, vagy csak beindulva volt terhelhető a táp? Ha egyből indul a sor, akkor égőt rákötve - tehát terhelve - is kéne induljon a táp. Azért kérdeztem, mert volt olyan problémám, hogy hasonló táp IC nem indult terhelve, itt írtunk róla:
http://elektrotanya.com/?q=node/728
Ha még az eredeti van benne, akkor remélem, nálad ez nem jelent gondot.

4. Igen gyanús, csak nem szeretném feleslegesen megvetetni. Éppen a többi hibalehetőséget próbáltuk kizárni. Táp, képeltérítő, E/W, képcső, áramkorlát.
Ha van trafótesztered, akkor görcsölés helyett mérd meg.

5. Te hol látod, hogy 118V kéne legyen a sortáp? Az én rajzomon nincs feltüntetve, fejből nem tudom, de mivel Sony, a 135V-ot gondoltam jónak. Ha helytálló az információd és tényleg magasabb a sortáp, akkor az magában is előidézheti az áramkorlát bekapcsolását, ami az indulási hibához és az említett hibakódhoz vezet.

7. Az R810 nálam 470kR, Te esetleg az R816-ra gondoltál? Nekem kicsit zavaros ez a leírásod. Hogy lehet 56V, ha 35V-tal táplálod? Nem szakítottad meg a sortápot?
Ha külső tápról próbálod táplálni a sort, akkor a 135V-ot meg kéne szakítani, szükség esetén műterhelni.

A primer oldali áramkorlát ellenőrzéséhez azt kell tudni, hogy az R600 0,47R-on folyó árammal arányos feszültség vezérli a Q600, Q602-es tranzisztorokat, amik jelentenek a rendszervezérlő-processzor 52-es lábára, valamint a Q803-as tranzisztor segítségével leállítják a Q801-es tranzisztor bázisára érkező sorvezérlő impulzust. Ezeket célszerű - és talán könnyebb a működés ismeretében - átnézni, ellenőrizni. A védelem teljes kikötése helyett inkább azt javasolnám amit a primer oldalon is elkövettünk, hogy ellenőrizd, ill. csökkentsd a figyelő ellenállás értékét, esetleg engedélyezd a sorvezérlést a Q803 kiemelésével.

BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Hello!

7. Igen. R816. A panelon mindkettő oda van írva az 1ohmos mellé.
8. Hülye vagyok. R600-at elbambultam.

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Hello!
1. Egy darab 0.33-mal elindult, csak szerintem túl gyorsan állt fel. Ezért tettem vissza az eredetit. Új híján.
3. 40W-os izzóval el tud indulni. 60W-osat csak indulás után hajt meg. Valamelyik hozzászólásban azt írta valaki, hogy tapasztalt már ilyet. A linkhez nincs hozzáférési jogom.
4. Sajna nincs teszterem, de ha jól gondolom kötök rá négyszögjelet és szkóppal megnézem mennyit leng. Vagy nem?
5. Különböző oldalakon írtak 118V-ot. A doksijában nem találtam utalást erre.
7. Délután ezen még futok egy kört. Majd leírom pontosabban.
8. Szekunder oldali áramkorlátra gondolsz, ha jól sejtem. Az az ellenállás egy kis SMD légypiszok. Ezeket a védelmi körben lévő alkatrészeket átméregettem. Jónak tűnnek. Szkóppal mérve az R600-at tüskék jelennek meg rajta ez billenti be szerintem a védelmet, ami aztán schmitt triggerként úgy marad kikapcsolásig. Ezt az ellenállás csereberét még kipróbálom. Majd ezekről is beszámolok.

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

stomi

Sziasztok!
Ennek a gépnek tényleg 118V a sortápja, az én rajzomon a block vázlaton írja, úgyhogy valami nem gömbölyű.
A C607-et is cseréld!
Ja és terhelve kell beállnia a sortápnak. Valószínűleg STBY-ban kicsit magasabb, mivel a szekunderoldalról nincs szabályzás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Hello!

C607 cserélve volt még az elején a többi tápelkóval együtt.

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizi73

szia . nem tudom ,hogy él-e még ez a téma de szerintem egyszerűen a képeltérítő IC megfogja a sorvégfokot.

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Visszakerült az asztalra. Új fejlemények:
40W-os izzó a trafó és a táp közé: Táp:135V Sortrafó-fesz, Sorvég collector fesz 20V.
200V helyén is 170 körüli mérhető, valamint a sorvég bázis felemelésekor az izzó elalszik, tehát van meghajtás.
E/W tápjának (IC501) elvételekor semmi változás.
Csőpanel tápok (200V, H2) levételekor semmi változás.
A védelmi körben a tranzisztorok, diófák jók. Legalábbis a helyükön mérve jónak tűnnek.
Külön tápról még nem próbáltam indítani.
Holnap idecipelek egy tápot és egy szkópot.

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

patiqs!
Ebben a gépben nem látok E/W IC-t. Az IC501 a képeltérítő, másnéven vertikális végfok IC.

Ennek tényleg fuss neki:
"3.4 Mérd a tranzisztorral párhuzamos, két soros diódát és kondit. Forraszd ki az EW tranzisztort. Ezzel az EW - indítást gátló - hibáit kiküszöbölted."
Ha nem menne, írok pozíciószámokat: C808, C801, D803, D805, L804 és Q804.

Ellenőrizném még a sorimpulzus visszacsatolását. A C815, C809, C810, D004 és az R081 játszik szerepet abban, hogy az IC001 a 36-os és az IC301 a 13-as lábára megkapja a sorimpulzust. Ennek hiányában nem látszik elindulni a sor, tehát letilt Jungle IC. Mondjuk azt sajnos nem tudom, hogy ez milyen hibakód mellett következik be, de feltételezhető meghibásodás.

Az R607-est cserélted-e már? Azért jobb cserélni, mert nem tudjuk elég pontosan mérni. Ha az derül ki, hogy nincs vele gond, akkor a javítás végén vissza lehet rakni az eredetit, de csak akkor, amikor már minden működik.
Hogy ment tönkre a TV?
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Helllo

1. IC501: Igazad van. Bamba voltam.
2. Párhuzamos diófák jók. Kondik sima kapacitásmérővel mérve jók. ESR-t nem tudom.
3. E/W tranzisztor kiszedve, mérve jó. Nélküle sem indul.
4. A sorvisszacsatolásban eddig minden jónak tűnik, de nem volt időm még végigmenni rajta teljesen. Ha kikötöm teljesen és úgy indítok rá, akkor is hatot villog. Hmmm...
5. Egy pár szóban le tudnád írni, hogy mi is az a jungle IC?
6. R607: Idáig még nem jutottam. Leragadtam a visszacsatolásnál.
7. Nem tudom hogyan halt meg.

Köszönöm a fáradozást:
Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

Patiqs!

2. Ezek nem elkók, nem érdemes ESR-t mérni rajtuk. Amit figyelni kell: kapacitás, átvezetés, barnulás, dudor és a forrasztása.
4. Jelentheti azt is, hogy bekötve sincs visszajelzés, tehát itt a hiba, de azt is, hogy a trafó nem indul, vagy azt, hogy el sem jut idáig a rendszer.
Érdemesebb az alkatrészeket egyesével ellenőrizni. Ha pedig már van mit mérni, akkor szkóppal mérni a jelet a trafótól az IC felé haladva.
5. Persze: http://letmegooglethatforyou.com/?q=+What+is+a+Jungle+IC%3F&l=1
Mdecsi-é a jogdíj. :)
6. Még nem jutottál idáig? Ez korábbi történet:
1. hsz. 2. mondat.
3. hsz. 1. 2.
7. hsz. 1-2.

Van-e készenlét? Tehát bekapcsolás (főkapcsoló) után egyből indul a sorvezérlés, vagy csak a készenlét áll fel és utána lehet indítani (távszab) a gépet?

BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Na, megint tanultam valamit ;-)
Érdekes elnevezés egy agyonintegrált százlábunak. A mechanikus véglet pedig a másfél hónapos villáskulcs. 6/7-es...

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Köszi a tippet

Élek még, csak sarokba került a készülék. A végeredménnyel mindenképp jelentkezem majd.

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Új info-k:
1-Kipróbáltam 60-as izzóval is úgy, hogy indulás után tettem rá. A B+ stabilan tartja a 137V-ot. Üresen 145V körüli. Arra jutottam, hogy ez akár jó is lehet, mert Samsungban láttam ilyet. Sasszi ugyanaz, B+ típusfüggő.
2-Felemeltem a tápIC SENSE lábát. (Gondolván ha rossz az IC, akkor úgyis mindegy). Erre "lefagyott" a táp. Áramtalanítás, tápkondi kisütés, visszaforrasztás után helyre jött. Tehát a tápIC akár jó is lehet.
3-Visszatettem a sortranyót, de a kollektor és a LOPT közé beforrasztottam a 60-as izzót. Most bekapcsolás után (egyenfeszt mérve) B+ =137V ebből a LOPT-ra esik kb 3-4V. Ez normális? Vagy lehet LOPT, esetleg utána valami zárlat?

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

patiqs!
Segíts a tudatlannak, mi az a LOPT?
Tippem a sorkimenőtrafó, megerősítésnek kérdezem a Google-t, de kitérő válaszokat ad:
"LOPT - LAURIN Order Processing Tool"
"LOPT - Online Optimisation of LDPC degree distributions"

Ha a sorkimenőtrafó az, akkor ez az elnevezés megkülönbözteti-e az FBT-től? (Flyback Transformer)

1-2. Szerintem, ha bekapcsolva terhelhető, akkor a táp jó. Ha kétségeid vannak a terhelhetőségével kapcsolatban, akkor próbaképp cseréld az említett ellenállást 0R47-re, ezzel módosítod a védelem által engedélyezett áramot. Megnyúlni is szokott, ezért is javasoltam már a cseréjét.

3. Sajnos nem írtad, hogy kap-e vezérlést, vagy készenléti az állapot.
Ha vezérlés nélkül, ebben a bekötésben világít a lámpa, akkor valószínű a sorvégtranzisztor, vagy a vele párhuzamos diódák zárlata.
Ha a tápot akarod tesztelni, akkor a sortáp pufferére kell kötni a lámpát.
Ha nem a tápot akarod tesztelni, akkor a lámpát a sorkimenő tápegység körébe kell sorosan kötni, de nem a kollektorkörbe.
Tesztelési célból adhatsz tápot a sorvégfoknak külső tápegységről is, elég 10-20V. Akkor el fog indulni és szkóppal tudsz hibát vizslatni. Esetleg nézd át az EW és a képeltérítő áramkört is.

Bátrabbak módszere, hogy kiiktatják a védelmet (proci 52-es láb) és úgy indítva, ahonnan kijön a füst, azt kell cserélni.

BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

3.1: Nem tudom biztosra, de szerintem kap vezérlést és nem zárlatos a sortranyó, mert mérek rajta (egyenben) valamekkora feszültséget. Kiszedve, mérve is jónak tűnt.
3.2: Pufferen(illetve a sortrafó B+ -szán) is próbáltam a lámpát. Ha jól gondolom az majdnem ugyanaz.
3.3: A trafó kollektorra menő lábát forrasztottam ki(ez volt a legkönnyebb). Erre és a kollektorra biggyesztettem a lámpát. De kipróbálom majd elé bepakolni valahova.
3.4: EW és eltérítő környékén még nem jártam. Szétnézek benne.

4: Ezt a 10-20V-os trükköt nem hallottam még, de ki fogom próbálni.

5: A bátorság módszert már alkalmaztam autós erősítő tápjánál. A sok FET közül az a rossz, amelyik pukkan, ha DS-re tápot adok :) Egyenlőre itt még méregetek egy kicsit.

Köszi!
Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

patiqs!
3.1 Szkóppal mérd meg a BU bázisán. Hiányában forraszd ki a bázist, akkor biztos nem kap vezérlést, tehát nem szabad rajta áram folyjon, nem világíthat a trafóval-táppal sorbakötött lámpa.
3.2 Igen, de azzal a táp terhelhetőségét lehetne tesztelni. Neked inkább a nagy áramfelvétel okozhatja a gondot.
3.2 Még nem próbáltam a trafó és a kollektor közé kötni, korábban mindig a táp és a trafó közé próbáltam.
3.4 Mérd a tranzisztorral párhuzamos, két soros diódát és kondit. Forraszd ki az EW tranzisztort. Ezzel az EW - indítást gátló - hibáit kiküszöbölted.
Forraszd ki a képeltérítő IC tápját, ha így indítva megváltozik a hibakód, akkor itt érdemes kereskedni, ha nem változik, akkor nem miatta nem indul. Ha ezt a "szép" mondatot megértetted...

5. Bocs, ezt olvastam valahol és nem tudom kihagyni: "Egyenlőre a sorozatgyilkos fog földarabolni, mielőtt elássa a részeidet az erdőben, az általad keresett szó: egyelőre" :) :)
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Köszi a tippeket és a nyelvlecét!

EGYELŐRE :) nincs időm foglalkozni a témával, de amint jutok valamire szólok.

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

pihe
pihe's picture

A LOPT szót valóban szokták sorkimenőtrafóra is használni:
LOPT Line Output Transformer
LOPT Line OutPut Transistor

thefreedictionary.com: LOPT

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

A kérdésben belinkelt repair oldalakon írják találkoztam vele.
Én itt tanultam meg, hogy mi az.

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

Pihe!
Köszönöm a pontos információt! Szerintem kerülendő a használata, mert félreértésre ad lehetőséget.

Az adott hiba kódnál persze akár bármelyik is lehet rossz.
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi

Tom!

Az FBT a tengerentúli megnevezés, a LOPT az európai. Line output transformer.

Egyébként meg ez nagyon tetszett: "ahonnan kijön a füst, azt kell cserélni" :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

mdecsi!
Köszönöm!
Azért ez jellemzően megdrágítja a javítást. :)
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

Szia patiqs!
Az R607-en kevesebb kell legyen 1v-os nagyságrendnél, szerintem. Jó helyre testelsz?
Cseréld ki az R607-et egy új 0R56-ra.
Én egyébként azt tapasztaltam, hogy az STR-S5706 nem indul terhelve, viszont indulás után már nincs terhelhetőségi problémája.
Ez lehetett egyedi tulajdonság is, de abban a TV-ben nem jelentett gondot, mert bekapcsolás után mindig készenlétbe került.
Tehát a lámpát rákötve nem indult és nem találtam az okát, ebből volt a szívás.
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Köszi!

Bocs! R607-en 45,3mV van. Elírtam. Javítom.

Közben új infók: 56W-ot írnak a gépre így végül akár logikus is lehet, hogy 60W-os izzóval nem indul, bár nem számolgattam utána, h a 60-as izzó hidegen 137V-on mennyi áramot vesz fel.
Szekunderen 21V helyett 20,3-at mérek. 8 Helyett 8,9-et.
Közben átméregettem a tápban a diófákat, ellenállatokat.

Olyan létezik, h a SENSE haljon meg egy ilyennél? Hogy lehetne ezt tutira megállapítani?

Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

patiqs!
Ugye, ugye! :)

1. Cseréld ki az R607-et egy új 0R56-ra.
2. Indítsd lámpa nélkül és ha beindult akkor tedd rá a lámpát.
Ha így megy, de TV-vel nem, akkor próbaképpen 0R47-re is cserélheted.
6-ot sok mindenre villog, pl. sorkimenő, de lehet akár a képcső is, illetve bármi ami miatt megnő a terhelése a tápnak. Esetleg húzd le a képcsőáramköri lapot a csőről indítás előtt.

BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

patiqs

Ahogy így számolgatom U/R = 81mA. Az számomra jónak tűnik. Igaz leválasztó híján szkóppal nem tudtam megnézni. Szerintem inkább túlfesz probléma lesz ez.
LOPT zárlat szerintem nincs, mert akkor nem lenne megemelkedve a 118V. Valamint olyan mintha bekapcsolás után megjönne egy pillanatra a nagyfesz.
A 21V viszont gyanús, hogy miért alacsonyabb.
Este kipróbálom amiket mondtál. Meg szerzek egy lowESR kondit 4,7u helyére. Majd beszámolok.

Köszi
Sanyika

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

patiqs!
"Igaz leválasztó híján szkóppal nem tudtam megnézni."
Én sem használok leválasztót, kikötöttem a szkóp földelését. Nem biztatlak rá, mert nem szabályos a dolog, de én bátor vagyok. :)
A kondi szerintem nem lehet gond.
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content