You are here

Sony KV-29FX30K Tápja nem indul. (Megoldva)

22 posts / 0 new
Last post
isti03
isti03 picture

Sziasztok. A fent említett tv táphibával került hozzám. A sorvégtranyót kiszedtem és egy izzót kötöttem be. A táp így sem indul. Késszenlét van. Ráindításkor meghúz a relé majd egyből el is enged és 11-et pislog a piros led. A kondenzátorok vizsgáálatával kezdem. Mit jelent a 11 villanás? Hol lehet a hiba? A segítséget előre is köszönöm.

Comments
t.guru
t.guru picture

Sziasztok!

Na itt mit jelent a " megoldva"?

Üdv.:Laci

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

FE2 sasszi.

Többféle változatban készült, ezért nem ártana konkretizálni az UOC típusszámát!

A csatolmányokban mindent megtalálsz.

Üdv:
Fülesmester

0

isti03
isti03 picture

Szia. Kicseréltem az IC601-et. Most beindul a tv, van nagyfesz is. A hiba most 5 villanás. Böngészem a csatolmányod és keresem a hibát. A segíségeddel 1 szintel közelebb jutottam a megjavításhoz. Köszönöm az értékes hozzászólást!
Üdv.: Pisti

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az 5-ös hibakód IKR (AKB, színegyensúly beállító autómatika) hibát jelez, amit okozhat az UG2 hibás beállítása is. Állítsd be precízen a szervizmanuál szerint! (Screen, G2 adjustment)

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

isti03
isti03 picture

Sikerült belépni. Nem egyszrű álítgatni a dolgokat.

0

isti03
isti03 picture

Szia. Nem jelenik meg a hibatáblázat. Hiába nyomkodom a távot. Én képcső hibára gyanakszom hogy ezért ilyen rossz a kép.

0

isti03
isti03 picture

Sikerült megnyitnom a csatolmányt, most olvasom.

0

isti03
isti03 picture

Szia. Nem tudom megnyitni a pdf-et. Letöltés közben megáll 610KB.-nál. Kicseréletem a C708-at. Távirányítóval bekapcsolom beindul, hang van egyből de kép nincs. Váltok csatornát ekkor megjön a kép de eléggé homályos és sötét. Mi lehet ez a hiba?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nálam hibátlanul megnyitható.

UG2 beállítása!!!!!!!!!

Üdv:
Fülesmester

0

isti03
isti03 picture

Szia. Hiába állítom. A kép nem lessz megfelelő. Vagyis kb. fél óra elteltével picit javul. Az 5 villanás nem tünik el, menet közben is villog. Azt viszont nem értem hogy bekapcsoláskor miért csak hang van kép nincs. Egy csatornaváltás után megjön a kép is. Szerintem elöregedett a képcső valószinű hogy van benne egy jópár üzemóra. Vissza adom a gazdának a tévét. Köszönöm a segítséget.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az sem lehetetlen, hogy már jelentősen emissziógyengültek a katódok, elöregedett a képcső. Ez egyértelműen kimutatható a regeneráló műszerrel történő méréssel.

Mekkora a fűtőfeszültség?
(Névleg 6,3Veff, de csak RMS mérő műszerrel mérhető, mert nem színuszos a jelalak. Szkóppal is ellenőrizhető, de csak nagyon pontatlanul: kb. 21-27Vpp)

Próbáld ideiglenesen kissé túlfűteni a képcsövet! Ha ettől javul a kép, akkor valószínüleg gyenge már a képcső.

Üdv:
Fülesmester

0

isti03
isti03 picture

Szia. nincs RMS mérőm és szkópom sem. A képcsövet hogyan tudom megfűteni? Gondolom nagyobb fesz kell neki mint az a 6,3V. Hol és mit kell módosítani?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Meg kell, hogy kérdezzem: Sony TV-t javítasz műszerek és alapismeretek nélkül? Ezeket még a jól felszerelt rutinos szakik is nehezen javítják meg!

A fűtőfeszültség ideiglenes megnöveléséhez a fűtés soros ellenállását (R728/1R8 a képcső áramköri lapon) kell csökkenteni (nem illik teljesen rövidrezárni!), például úgy, hogy párhuzamosan kötsz vele egy (néhány ohmos, pl: 1R8) ellenállást.

Ha továbbra is ilyen szintű kérdéseket teszel föl, ne számíts a segítségemre!

Üdv:
Fülesmester

0

isti03
isti03 picture

Szia. Az R728 az nállam 27R nem 1R8.

0

isti03
isti03 picture

Szia. Azért némi alapismereteim vannak. Az hogy nincsen több 10 ezer forintos műszereim az igaz. De nem vagyok egy szakszervíz aki eből él. Pusztán hobbi szinten javítgatok és mert ez a hobbim, érdekel az elektronika. A segítségedet mégegyszer köszönöm, sokat tanultam belölle. Ha úgy döntessz hogy nem segítessz többé nem fogok sírni. De drága komoly szervízműszereket nem fogok vásárolni akkor sem. Mert soha nem hozná vissza az árát, másrészt meg nem komoly pénzekért javítom a készülékeket hanem ismerősöknek baráti alapon alaktrészárért és max. sörökért.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Erre utaltam az elején, amikor a változatokat említettem, de nem vetted figyelembe!

A minőségi hobbira is költeni kell! Ahogy a futáshoz futócipő, a festéshez festék (és így tovább), a TV (audió, stb.) szereléshez műszerezettség kell. Az oszcilloszkóp alapműszer, és a rajzolvasás (a fűtőkör felépítése) alapismeret. Ezek megszerzése nélkül csak igen alacsony szinten lehet művelni ezt a területet.
Azt mondod, hogy nálad ez hobbi, mégis gazdaságossági megfontolásokat emlegetsz. Nem érzed az ellentmondást? Aki szereti a hobbiját művelni, az költ is rá!

Ne érts félre, nem bántani akarlak, csupán rá kívánok világítani a hiányosságaidra, amik gátolják a hobbid magasabb szintű művelését.

Üdv:
Fülesmester

0

isti03
isti03 picture

Szia. Volt oszcilloszkópom kb 1 évig. A szekrényben pihent mert nem volt rá szükség és megváltam tölle. A kritikusabb javításoknál kértem segítséget többek között itt az oldalon is, és a segítség alapján gyorsabban és biztosabban megtaláltam a hibát. A rajzot tudom olvasni, az alkatrészeket megismerem, tudom hogy egy bizonyos alkatrészt hogyan kell megmérni hogy jó e vagy nem. A tévé belsejét is nagyából ismerem, tudom hogy egy adott hibánál hová nyúljak, vagy hogy hogyan szakaszoljam be a hiba helyét. Tudom hogy egy készüléknek van egy eleje és egy vége nem turkálunk összevissza. Idő, pénz, is a javítandó készülékek száma miatt nem költekezek komoly műszerekre. Vannak itt az oldalon és máshol is nállam jobban hozzáértő emberek akik egy kérdésemre egyből megmondják a választ, a hiba okát. Például ön is. Komolyabban egyenlőre nem foglalkozom az elektronikával. Talán majd ha valami változik, több lessz a szabadidő nem csak a munka. Stb...

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A másik hobbidra, a motorozásra sem költesz?

Már csak néhány apróság a témához:

1. Itt (és a szakmában mindenütt) korra és nemre való tekintet nélkül tegeződünk.

2. A kritikámat lehet megfogadni, vagy elutasítani, de ezzel a hozzáállással csak azt tudod elérni, hogy egy idő után már egyik hozzáértő sem fog neked segíteni.

3. A konkrét hibás alkatrészt általában nem tudom megmondani, csak azt, hogy hogyan lehet megtalálni, milyen mérések elvégzésével. De, ha nincs hozzá megfelelő műszered, akkor hogyan mérsz? A TV javítás alapműszere az oszcilloszkóp. Fontosabb, mint a DMM. (Persze csak akkor, ha tudod használni!)

Üdv:
Fülesmester

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ettől tart itt az ország.
Pató Pál úr tanításait megfogadva

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" A szekrényben pihent mert nem volt rá szükség és megváltam tölle"
"egyből megmondják a választ, a hiba okát. Például ön is"
Aha. Más szerszámával a csípős növényt illetni. Hmm.

Üdv! Kalex

0

isti03
isti03 picture

Szia. Átnéztem a tévét. Cseréltem kondikat is de semmi változás. Az mcz3001d ic 4 ezer forint a hq-nál. Megpróbállok valahonnan keríteni egy ic-t próba képpen. És ha biztos ez a hibás akkor megveszem. Köszönöm a segítséget, jelentkezem ha van fejlemény.

0

Sponsored links