You are here

Sony KV-29LS60B AE-6B sasszé hibakód 5 villanás, nincs kép

6 posts / 0 new
Last post
prasek
prasek picture

Szervusztok,
A tévé, melynek előéletéről semmit nem tudok, standbyból elindul, nagyfesz van, képcső fűt, de nincs kép. A LED 5-öt villan. TDA6111 7,8,9 lábakon a megadotnál magasabbak a feszültségek, többi OK. G2 kicsit feljebb tekerve kék kép, bal és jobb felső sarokban torzan levágva, "vízjelszerű" szürkés sorvisszafutás csíkokkal. Keskeny képre kapcsolva felül fényes csík. A szervíz menübe nem lehet belépni. Egyszer, pont amikor mértem, valahogy elindult, azaz sárga színnel egy csatorna számot írt ki, de fekete volt a háttér. Többször nem indult el, hiába üzemeltettem tovább és hiába próbálkoztam. Nagyobb zárlatot nem találtam a "C" panelon, "A" panelt még nem vizsgáltam. Amiket eddig itt a fórumon olvastam: videojel hiba, fehéregyensúly automatikus beállítása meghíusul, mert fáradt a katód, rossz a képcső, azaz nem fűt fel időre. Fűtőköri feszültség növelése az elektron emisszió fokozására. Olvastam olyasmit is, hogy a fehéregyensúly beállító áramkörben van valójában a hiba, de ezt képhibaként értelmezi. Légyszíves segítsetek abban, milyen irányban induljak? Köszönöm!

Comments
Ravasz András
Ravasz András picture

Üdv!
Legjobb megoldás,TV-t kidobatni, másikat vetetni.
Gazda is örülni fog hogy nem húzod le,és új TV-je
lesz.
A regenerálást a tapasztalatok alapján csak
pár hónapig bírják.A globalizáció miatt
csövek élettartama be van korlátozva,hogy
vegyed már az új de szintén rövid élettartamú
gépet.Örökké csak vásárolj,így pörög fel
a gazdaság.
András.

0

prasek
prasek picture

Köszönöm az útmutatást és a csatolmányokat, átolvastam, de ilyen pozició számú tranzisztorok valahogy nálam nincsenek az "A" boardon,a service manualban sem, a "C" boardon megvannak, azokat ellenőriztem. A magas katódfeszültségeket (180v körül) a 7,8,9 kimeneti IC lábakon gondolom azért mértem, mert sötét a képernyő. Kérdésem ehhez kapcsolódik: ha megszüntetem az IC-k 200V-os táp feszültségét, ezek a magas feszültségek is lecsökkennének és akkor, ha jó a képcső akkor világítania kellene, vagy nem? Vagy ahogy egy régi feketefehér tévészerelés könyvben olvastam, az RGB katódokat földelni kellene, de ez az IC-ket nem vágná tönkre? Képcső mérő műszer helyett valami egyszerű teszt is megtenné, ha nem túl bonyolult...

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az RGB katódok földelése az áramkörben természetesen tönkretenné az IC-ket is, de azt nem is mondta senki, hogy ezt így kell csinálni!
Föl kell emelni a soros ellenállásokat (R7304, R7329, R7357), és azokon keresztül kell földelni a katódokat. Így az IC-k kimenetei nem kerülnek földre.

Üdv:
Fülesmester

0

zgyula
zgyula picture

Szia !
Megerősítem Fülesmester írását, fél év alatt 2 képcsövet cseréltem ilyen tv-ben...

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A csatolmányban találsz tippeket az 5-ös hibakódnál, de a javítást a képcső katódok emittáló képességének megmérésével kellene kezdeni, ugyanis ha kiderül, hogy a képcső hibás, már nem érdemes folytatni a hibafeltárást, amíg nem cseréled ki. A mérésre alkalmas lehet például egy CRT regeneráló műszer.

Üdv:
Fülesmester

0