You are here

Sony kv-29re10k chassie: FE2 sorhibával leáll

38 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Üdv Mesterek!
Hozzám került egy fenti típusú készülék, ami azt produkálja, hogy bekapcsolás után leáll és a LED 2 villanással figyelmeztet, hogy valami túláram van a B+ áramkörében. Én a hibakódok alapján ezt olvastam ki.
A bekapcsoláskor megjelenik a B+ rendesen és úgy 1-2 másodpercre indul a gép, majd leáll! A sorvégfoknál minden jónak tűnik. Akkor mi a baja a B+-al?
Mi lehet még a hiba oka?
Köszi

Comments
MZperX
MZperX picture

Szép napot Mindenkinek! A minap a barátom hozott egy kávéfőzőgépet, hogyaszondja: két hetet volt a szervizben, nem megy a darálója, mondták neki, "rossz a vezérlő". Hogy jön ez a Sonyhoz??? MÉRT A VEZÉRLŐ? Ha egy motor nem megy, nem a motort kék elsőnek megnézni? Kosz volt a szénkefe alatt. Szétszed, políroz, takarít oszt müxik. HA A SONY SORVÉG HIBÁT JELEZ, MÉRT NEM A SORVÉGGEL FOGLALKOZUNK? Az persze mind lehet igaz amit az előttem szólók leírtak, de: ezer Sonyjavításra jut egy fóliakondi hiba, az is inkább harmincéves 21 colos tv-k raszterében. Elvétve kerámia kétezervoltos, azon viszont meglátszik a szenesedés. Fülesmester féle ellenállatba tán ha kétszer futottam bele húsz év alatt. Ellenben a "MADE IN SLOVAKIA" feliratú Sonytrafók hullanak becsülettel. Szóval a lényeg: bele kellene tenned egy sorkimenőt!

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Ja, :hmmm: igazad lehet és talán lesz. Az első gondolatom nekem is ez volt, de mielőtt komolyabb költségbe verném magam, mindenképpen körbe akarom járni a témát, mert ugye sosem lehet tudni, meg aztán így megismerem a Sony szarok lelki világát, bár az idegeimnek ez már nem nagyon használ. Nagyon lefárasztott ez a lom. Már régen nem foglalkoztam ennyit egy TV-vel, meg aztán semmi garancia sincs arra, hogy ki is fogják fizetni a javítást, így nem akarok még egy lomot a műhelyembe.
Köszi

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Amit eddig tapasztaltam:
A tápon megjelennek a feszek rendesen, a készenléti is OK, a hang IC is OK, legalábbis a tápot kapja és kimenetei nem mutatnak zárlatot a táp irányában.
Ahogy indul a sorvég, úgy próbál megjelenni a függ IC +15V/-15V tápja, de digivel mérve csak kb. 5V körülire emelkednek. Az eltérítőt lehúzva a kimenete a tápok felé jónak mutatkozik, a körében nincs zárlat, szakadás. A videó végfokra menő 200V is csak 135V körülire emelkedik digivel mérve, lehúzott csatival is, tehát a végfok jó lehet, bár cseréltem a C708 4,7nF/2kV-os kondit, az ajánlás szerint. A sorvégfokozatban kimérve digivel és LCM3-mal a nyűgösebb impulzuskondik, mert cserélni nem tudtam, olyan idétlen értékei vannak (C543 19nF/1250V és a C546 51nF/400V) a C543 1,5nF/2kV kondi cserélve, bár az értékek eltérnek a rajzon szereplőktől. A C547 és C536 750nF/250V-os csatolókondik szintén ellenőrizve.
A végfokozat körül található összes elkót és félvezetőt mértem, azok is jónak mutatkoznak. A Q532 és Q535 MOS-FET-eket nem babráltam, mert hogy is(?). Minden teljesítmény ellenállás és tápköri ellenállat mérve jó. A nagyfesz nem jelenik meg! :szetver:

Végeredményben teljesen tanácstalan vagyok a továbbiakat illetően. Mit nem vettem még figyelembe? :hmmm:
Nagyon szépen kérek :help: további tippeket, mert ez a mindent figyelek rendszer az idegeimre megy!

Köszi

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az OCP áramkör többi elemét ellenőrizted (pl:470K, 47K)?
Azok is okozhatnak ilyen hibát, de a két digit tranzisztort (Q603, Q604) nehéz kimérni. (Pl.a figyelő ellenállás /R656/ megnyúlása, vagy Q604 C-E átvezetése esetén a sorvégfok nem indul be. Ha C626 kapacitás-vesztett, akkor már a bekapcsolási tranziensekre is aktiválódik az OCP, és a készülék leáll, mielőtt elindulna)
Az OCP kiiktatható D008 kiemelésével, és Q604 kollektorának megszakításával, vagy a figyelő ellenállás rövidre zárásával (ha a többi elem jó).

Ellenőrizd az UOC pin26 (EHTO-OCP) feszültségét! (normál állapotban 2V körüli)
Ellenőrizd az R035, R034, R012 ellenállásokat!

Üdv:
Fülesmester

0

nyaki
nyaki picture

Üdv Fülesmester!
Nagyon köszönöm a támpontokat. Amint ellenőriztem és nem történik változás, akkor még zargatnálak,... utólagos engedelmeddel.
Köszi

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

nyaki
nyaki picture

Üdv Fülesmester!
Az OCP ák. Hout kimenetén a bekapcsoláskor 0V fesz van. A Q603 kolektorán áll a fesz kb. 7V-on. Az ECHTO-OCP 26.lábon bekapcsoláskor megjelenik 5V körüli érték.
Az ABL körében ellenőriztem minden elemet, nem volt egyszerű, de megoldattam és jónak találtam.
Sajnos nagyon a sorkimenő hiba felé tendál a dolog, mert tényleg MZperX által írott szlovák gyártmány van benne.
Véleményed?

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Mivel az OCP aktív, Q604 nyitva van, és söntöli az UOC HOUT portját.
Az UOC 26-os lábának túl magas feszültsége az UOC védelmét is aktiválja.

A védelem teljes hatástalanításával nagyobb károkat is okozhatsz, ezért nem javaslom.

R656-ot ellenőrizted? (Az ESR mérővel elég pontosan mérhető.)

Próbáld meg R656 értékét kissé csökkenteni egy megfelelő párhuzamos ellenállással.

Ha így sem indul, akkor cseréld a sortrafót!

Üdv:
Fülesmester

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Igen, ez meg volt az első ellenőrzések között.
Akkor most szomorú lehetek? :(
Mivel pénzem az nincs a beruházásra, így ha a tulaj befektet, akkor trafó csere lesz.
Köszönöm a sok hasznos infót.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

nyaki
nyaki picture

Üdv Fülesmester!
Sajnos Sony TV-t eddig nem sokat javítottam, de ma odáig jutottam gondolatban, hogy ki kellene iktatni az OCP védelmet, de hogyan és mi lehet ennek a következménye(?). :hmmm: Na nem arra gondolok, hogy mi megy tönkre -ez egyértelmű, hogy tönkre fog menni valami-, de legalább látnám, hogy mi. Persze az is lehet, hogy a sorvég hamarabb megadja magát, mint hogy kitudjam szűrni a hibás alkatrészt, de hirtelen nincs már jobb ötletem.
Ami még nem hagy nyugodni, hogy nincs nagyfesz. Ez vagy a sorkimenő hibája, vagy nincs elég idő a kikapcsolásig, amíg ki tudna alakulni a nagyfesz? :hmmm:
Várnám segítségedet köszönettel.
Köszi

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

isti03
isti03 picture

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!???????????
Ez micsoda? Minden hozzászólásodba beleírod.

Használd a söröskorsó ikont! Valamint ne felejtkezz el a köszönésről sem.
Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Miért? Nem így van?
Egyébként a fórum motor generálja minden hozzászólásomhoz, egyfajta aláírásként, ezért nem értem a kérdést. :hmmm:
Ha már a fórum lehetővé teszi, akkor miért ne írhatnék azt a mondataim végére, amit akarok?
Nem sértegetni akarok ezzel senkit, távol álljék tőlem, de nekem ez a véleményem, úgy általánosságban. Ha egy Einsteintől származó idézetet tennék, az mennyivel lenne jobb? Ez eddig nem volt kérdés. Mi változott azóta? :-?

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! A folyamatosan ismétlődő, ráadásul régi tanyástól lopott, a témát illetően jelentéssel nem bíró mondat ismételgetése tényleg kissé idegesítő. Nem lehetne akkor már inkább Einstein? Ja és még valami: valóban azt írhatsz a topikodba, amit akarsz. Legfeljebb nem lesznek válaszok, legalábbis használhatók nem. Te kérsz segítséget, ehhez mérten légy szerény!

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Akkor ne olvasd el! Egyébiránt nem tudom, hogy milyen lopásról hablatyolsz, mert ezen mondat csak tőlem származik, mert én találtam ki és amit idestova 10 éve használok a neten, szinte mindenhol. Nem is értem tulajdonképpen a problémát :hmmm: .

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! És bocs'. Teljesen igazad van. Lehet, valóban Te vagy a mondat eredete. Attól még felesleges, ide nem illő és meglehetősen zavaró. Abban is igazad van, hogy nem kell elolvasni. Így igaz. Nomeg válaszolni sem kell, hiszen az el nem olvasott levelekre nehéz. Döntsd el, melyik segít többet: a tudományos magyarázat, vagy a szakmai tapasztalat? Meg akarod javítani azt a nyüves tv-t, vagy csak csevegni szeretnél róla?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia MZperX!

Miért baj az, hogy valaki szeretné megérteni, hogy mit csinál?

Nem mindenki csak a bevételre hajt!

Bármekkora nagy is a tapasztalat, mindig vannak kivételek! (Amik a mondás szerint erősítik a szabályt.)

Ha elmélyülten, időt, energiát nem sajnálva sikerült valamit megoldani, vagy ha esetleg nem is sikerült, de sokat tanult az áramkörök működéséről, már gazdagodott. Az így szerzett tudás másutt és máskor is kamatoztatható.

Üdv:
Fülesmester

0

MZperX
MZperX picture

Üdv' Füles! Az nagy hülyeség lenne, hogy előbb megjavítjuk a cuccot és utána játékból, hobbiból eljátszadozunk vele, hogy fejlődjön az agyunk? Én szoktam ilyet. Milyen jó is az amikor a kész cuccot játék közben sikerült elcseszni. Utána megtalálni a nem típushibát, no az az igazi kihívás!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia MZperX!

Egyáltalán nem lenne hülyeség, (én is játszottam ilyet fiatal koromban tanulási célzattal,) de ha jól emlékszem, Nyaki akarta alaposan körbejárni a dolgot, mielőtt nagyobb költségbe veri magát a trafóval. Meg arra is kíváncsi volt, hogy a processzor még él-e. Csupán ezekben segítek, és mint a jó pedagógus, hagyom kibontakozni a gyereket.

Az a trafócsere, amit annyira erőltetsz szerepel a Sony FE2 típushibák című csatolmányomban is:
http://elektrotanya.com/files/forum/2012/11/Sony%20FE2%20t%C3%ADpushib%C...
(1. hibajelenség 2. Tipp).
Ezt gondolom, Nyaki elolvasta már, és mégis tovább érdeklődött az áramköri részletekről.

Ha már itt tartunk, és TE ennyire sok készüléket megjavítottál már, akkor kiegészíthetnéd a csatolmányt statisztikai megjegyzésekkel, hogy az egyes okok hányszor fordultak elő a hosszú praxisod alatt. :bow: (Persze, csak, ha van időd/kedved hozzá.)

Szerintem az, hogy ki mekkora vargabetűkkel jut el a megoldáshoz, egyéni ízlés kérdése. Ebben különbözik a gyakorlott szaki a rutintalantól.

Két ide illő mondás:
"Ha ideje van, és teje is van, akkor miért ne szoptasson!"
"A problémák gyökere abban keresendő, hogy sajnos nem csinálhattam mindenkit én."

Üdv:
Fülesmester

0

nyaki
nyaki picture

Köszönöm Fülesmester!
A számból vetted ki a szavakat.
Sajnos az élet úgy hozta, hogy utoljára üzletszerűen, munkahely gyanánt úgy 20 éve foglalkoztam TV-kkel, azokból is főleg az Orionokkal. Talán az utolsó széria, amit javítottam kiszálló szerelőként, az a CTV02x széria volt. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán és én a számítógépek, audió-vizuál berendezések és villanyszerelés irányába sodródtam, de a nevem megmaradt a szakmában, így még mindig felkérnek egy-egy újabb típusú, véleményem szerint, lomnak a javítására. Idővel jelentősen megváltozott a típus-, anyag- és alkatrészpiac, ezért hiányos az ismeretem e téren, de még mindig fogékony vagyok ezekre a dolgokra és szeretem ha tanítanak, hiszen nem csak szakmám, de a hobbim is az elektronika. :)

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Ugyan már! A sértődés tőlem távol áll ;) .
Nyilván meg akarom javítani, de úgy tűnik tényleg sorkimenős a nyavajás. A baj csak az, hogy időközben körbejártam ezt a témát és azt rebegték a volt kollégák, hogy ne erőlködjek vele, mert nagy a valószínűsége, hogy a procit is vitte magával és akkor már az ügyfélnek tutira nem fog kelleni a javítás, meg aztán a helyettesítő HR8579 típus sem százas, mert alakítgatni kell. Feleslegesen :izom: vele....pedig már annyi időt beleöltem, hogy... :(
Mi a véleményed?
Köszi

Szép napot!
(csak miattad időlegesen törölve :) )

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! 1: Nekem is a hobbim, különben már rég megőrültem volna némely ügyféltől. "A magukra oly büszke nyugati civilizációk a polgáraik nyolcvan százalékát olyan napi tevékenységre kényszerítik, amibe egy átlagos navaho indián egy hét alatt beleőrülne" Faludy György. 2: A proc előtt, a tv eleje felé, majdnem a műanyag merevítő alatt keresd meg R565 SMD-t! Ha szakadt, vagy találsz egy-két centis környezetében zárlatos-átvezető szintén SMD diódát, akkor a procnak harangoztak. Ha minden ok. arrafelé, akkor jöhet a trafó, DE!!! Kérdezd előbb ki a gazdit, milyen volt előtte a kép. Merthogy ezekben a képcső sem volt valami híres és a végén még majd lesz egy szép hangú dobozod, fos képpel. 3: Rengeteg gépet javítok meg, aminek nem értem a működését (teljesen). De néha látom az elektront és észreveszem hol akad el. Azaz meg tudom javítani. Sikerélmény nekem is, öröm a tulajnak is. Szerinted a fent említett kávéfőző esetében miután elindult a motor elkezdtem azon agyalni, hogyan működik a vezérlése? Ami meg a "csak a bevétel érdekel"-t illeti. Kismillió dolgot csak azért javítok meg, mert tudom, nincs pénze a tulajnak másikra. És biza ezek szaporodnak. Kell bevétel, ebből élek de érdekel az EMBER is. P.S: Ebből, hogy itt írogatok és emiatt el fogok késni az első címemről, kb. hány forint hasznom lesz? P.S.2: A HR kérdéshez nem tudok hozzászólni, eddig mindhez a HQVIDEO-ban vettem valami trafószerűséget és minden faragás nélkül jó volt. Persze lehet, hogy már az elfogyott?

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Megnéztem most pozíciószám szerint és most látom, hogy ezt már hamarabb is átnéztem, mert az ABL körében volt, bár Fülesmester nem ajánlotta és azt bizony jónak mértem és az is. Tehát marad egyenlőre a sima( :( ) sorkimenő hiba, hacsak a javítást a tulaj nem vétózza. :?
Köszi

Szép napot!
(csak miattad időlegesen törölve :) )

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Nyaki!

Mit nem ajánlottam?

Csatolmány, 1. hibaeset, 2. tipp:

http://elektrotanya.com/files/forum/2012/11/Sony%20FE2%20t%C3%ADpushib%C...

Miért tettem föl a csatolmányokat, ha nem olvastad el? :evil:

Üdv:
Fülesmester

0

nyaki
nyaki picture

Bocsásd meg Fülesmester a figyelmetlenségemet, de mivel a 11-et villog címszó alatt volt, én simán átugrottam felette és rutinból vizsgáltam meg a kapcsolási rajz alapján. :bow:

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Köszönöm a tanácsodat, ennyit talán még megér ez a kütyü az életemből.

Szép napot!
(csak miattad időlegesen törölve :) )

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! Gondolom minden attól függ, mekkorát csattant a trafó. A sortranyó túlélte? (biztos írtad már valahol). Mert ha igen, akkor szerény volt a csatt. Más: Az "élet nem is....." mondat csak azért zavart kissé, mert a túl gyakori ismételgetése annak, hogy "csak azzá teszik", pont erre a topikra kezdett igaz lenni, azaz egy viszonylag gyakori típushiba viszonylag egyszerű javításáról sikerült kiba....bonyolult levelezésbe bonyolódni. Szerintem ha valamit túl gyakran ismételgetünk, akkor az be is következik. Amúgy mint névjegyed, nem zavar és ezt most nem udvariasságból mondom. P.S: Azt a technikát, hogy valamit RENGETEGSZER, mindig ugyanúgy elmondunk és az emberek agyában ez rögzül és egy idő után kezdik azt valóságként megélni, KRITIKA NÉLKÜL ELFOGADNI, tanítják! Ezen alapul a reklám, (lásd CALGON, amikor egy érdi tv szerelő- Antonovics Antal- egy gyakorlatilag hatóanyagmentes kamuport ajánlgat), illetve a politikai propaganda. Lásd mondjuk O.V. beszédeit.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

FE2 sasszi.

Máskor keresd ki a neten, vagy itt a keresővel a sassziszámát, hogy ne a válaszadókat terheld ezzel is.

Minden ilyen (OVP, vagy OCP) hibának kétféle oka lehet:
1. Van kiváltó külső ok, az áram, vagy a feszültség tényleg megnövekedett, és ezt reagálja le az áramkör. (például a függőleges végfok nagy áramot fogyaszt, vagy megnőtt a sorvégtáp)
2. Nincs kiváltó külső ok, a hibát az érzékelő áramkör meghibásodása miatt megnövekedett érzékenység okozza. (például megnyúlt az R618/270K, más érték is lehet, mert sokféle változat létezik, a csíkokat kell leolvasni)

A csatolmányokban találsz tippeket.

Üdv:
Fülesmester

0

nyaki
nyaki picture

A feszeket vizsgálva a túlfesz kizárva, tehát marad a többi.
A doc. formátumban található hibákat megnézem.
Köszi

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

nyaki
nyaki picture

Üdv Fülesmester!
Kérlek segíts nekem ebben az R618 ellenállat megkeresésében, mert már 2 napja ezt keresem és sajnos nem találom. Egy SMD vagy normál ellenállatot keressek? Az ideg majd szét vet. :szetver: Már pozíciószám szerint körbelőttem, de ezt az egyet végképpen nem találom, :falfej: pedig biztos, hogy van valahol.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez az ellenállás az OCP (túláram védelem) áramkörben található a +B és a Q602 (2SC1740S) emittere között. A kivitelére már nem emlékszem, lehet, hogy smd.
A csatolt FE2 rajzon balra lent látható. (A 22, 23, 24, 25 illesztési pontoktól jobbra.)
Az FE2D rajzon két elemből áll: R616(150K) + R617(120K).

Üdv:
Fülesmester

0

nyaki
nyaki picture

Nagyon köszönöm!
Nekem az FE2D tápom van. Így már 100-as.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

nyaki
nyaki picture

Üdv Fülesmester!
Ez sajnos nem jött be, de azért cseréltem egy másik ellenállatra.
Köszi

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

isti03
isti03 picture

Szia! A többi tápfesz rendben van? Sorvégtranyó nélkül próbáld, izzót kapcsolj a helyére. Így nézd meg a többi feszültséget.

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Megnéztem és úgy tűnik, hogy rendben van. Tehát a sor fokozatnál lesz valami. :hmmm:
Remélem nem sorkimenős. Azt mondták menet közben nyiffant ki.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

A sor indul egy pillanatra ?

Üdv Stevepapa

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Mint azt írtam, igen, de olyan érzésem van, mintha fogná valami.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Szereti a cint ! Eltérítő csattoló kondi, sortranyó kollektoköri kondija, illetve sortáp szűretlenség, is lehet.

Üdv Stevepapa

0

nyaki
nyaki picture

Már cseréltem a nyűgösebb elemeket és a helyzet változatlan.
Köszi

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Sponsored links