You are here

Sony MHC-EC55 mini HiFi nem olvassa a CD-t

11 posts / 0 new
Last post
thalersee
thalersee picture

Kedves Fórumtagok!

A címben szereplő készülékünk hónapok óta időszakosan produkálja ezt a hibát. Amikor a 3 tálca valamelyikére, vagy mindegyikre CD-t teszek (eredeti gyárit, vagy írottat), próbálkozik, de nem tudja beolvasni a lemezt, kiírja, hogy "no disk".

Voltam már vele a Gelkában, ott persze működött a pultnál :oops: Gondoltam, hogy mechanika, esetleg poros olvasófej lehet a probléma, a szervizben kitisztították, aztán azt mondták, rendben van. Hazahoztam, nem működött. Feleségemnek egyszer sikerült elindítania, aztán teljesen megadta magát. Szombaton irány a szerviz, megkértem őket, hogy sporadikus hibára tekintettel nyúzzák egy darabig, hétfőn hívtak, hogy működik, mehetek érte. Kérdeztem, mit csináltak vele, mondták, hogy semmit, próbálgatták. Mondtam, hogy ezt odahaza én is meg tudtam volna tenni, és feleslegesen vinném megint haza, odahaza hótziher nem indulna. A szaki bevallotta, hogy először nála sem olvasta be a CD-t. Kérdésemre, hogy akkor mégis mi lehet a hiba oka, azt mondta, hogy vagy a szalagkábel, vagy a CD olvasó lézermodul. Oké, akkor mondja meg, mennyibe kerülne az egyik és a másik, és ha megyek a szervizbe, ennek alapján döntök. A szalagkábel 11 ezer Ft, a lézermodul 17 ezer. Mivel kb. 50 ezerért veszek egy új cuccot, szépen elhoztam haza, a javításért fizetett pénzt pedig visszaadták.

A kérdés az lenne, hogy van értelme próbálkoznom vele? Tudok valahol szerezni olcsóbban alkatrészt, vagy lehet más oka is a hibának, amit fel tudok deríteni?

Minden segítő jellegű választ, ötletet előre is köszönök!

Comments
thalersee
thalersee picture

Sziasztok!

Köszi mindkettőtöknek a segítséget. Letöltöttem a szervizkönyvet, illetve szétszedtem a készüléket. Az olvasófej típusa KSS-213D. Feltöltöttem róla a fotókat. Rendelek egyet az E-Bayen, kicserélem, amint megérkezik Kínából. Pár kérdés:

- úgy látom, hogy az olvasófej egy szánon csúszik, illetve egy 16 erű szalagkábelen csatlakozik a vezérlő panelhez. A cseréhez elegendő a szalagkábelt kihúzni és a szán tengelyét kipattintani (lásd a második kép bal oldalát), vagy másra is ügyelni kell?
- ha nem ismeri fel a lemezt, akkor valószínűleg az olvasó szalagkábele lehet hibás, vagy másik szalagkábelek is szóba jöhetnek?

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Mivel motorhiba is okozhat ilyen jelenséget, én kompletten, motorostul cserélném, nem csak a PU-t.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Azért a motorhibát nem olyan nehéz méréssel megtalálni. Ohm mérőt rá 200 ohmos méréshatárral, aztán lassan forgatni. Egyetlen szögben se menjen 30 ohm fölé (mert akkor oxidréteg van a kommutátoron), és ne menjen 8-10 ohm alá ( mert ez a kommutárorszeletek kopás miatti egymásba kenődését, zárlatát jelzi).

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Egy "ón-pöty" átkötést is el kell majd távolítanod a munkálatok végeztével: 1:25-nél figyelj.
Üdv.:Uniman

0

Bluesman
Bluesman picture

Ebay ingyenes szállítás.KSS231D 1700ft,2700ft utána 34000ft igy megy felfelé az ár de ki tudja milyen minőség...Az eredeti Sonyk 25000ft környékén kezdődnek.

0

Bluesman
Bluesman picture

Üdv.Úgy tűnik KSM213D van benne ez komplett motorral.SINI 23000FT+ÁFA.Szerintem jó bele a KSS 213D fej ez 4500ft+áfa.A kábel 1000ft+áfa.A HQ már nem forgalmazza ezeket az utángyártott fejeket mert sok panasz volt rá.Saját tapasztalat is ez.Ebay ki lehet fogni olcsóbban is.Nem nehéz kicserélni csak a rövidzárt szét kell forrasztani a fej panelján.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Rendeltem egy kss213 lézert e-bayről, mivel a gyári nem akart olvasni még tartalmat sem. Mivel már úgyis rendeltem helyette hát kimostam a fejet jó alaposan. Egy nap szárítás után semmi.
Négy hét után megjött a fej, beszerelve olyan bizonytalanul olvas hogy a legkisebb rezdülésre ugrik, akad. Eszembe jutott az eredeti, hátha már kiszáradt és jó lett.
Beszereltem az eredetit, olyan lett mint új korában. Egy másodperc alatt olvas, ütögetésre nem ugrik, track váltás azonnal megy. Kár volt rendelni...

0

pika75
pika75 picture

Szia. Mivel es hogyan mostad ki a fejet?

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Lehet hogy nem elég szakszerű, de desztilált vízzel kevés folyékony szappannal. A lényeg a bő vízzel öblítés, hogy ne maradjon benne mosószer. És persze a türelem a szárításhoz.
Régebben többször sikerült már hasonlóan jó eredményt elérni, de többnyire másnap már megszáradt és működött.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:milyen fej van benne?
Rajza van a tanyán, ott megnézheted
Lehet még szánkenés vagy motorhiba is
A szalagkábelt ki tudod mérni

Bálint

0

Sponsored links