You are here

Sony ST-S120 tuner nincs sztereó jel,nem áll meg hangoláskor

35 posts / 0 new
Last post
Feree
Feree picture

Tisztelt Fórumtársak!

A Sony ST-S120 tunerem monóban szól,de nincs sztereó jel.Automata hangoláskor,nem áll meg,annak ellenére,hogy a jelszint kijelző maximális jelet mutat. Fórumokat kutatva,azok tanácsát követve,kicseréltem a következő kondenzátorokat(rajzon piros pamaccsal jelölve)

C23=47uF 50v,C24=3.3uF 63V,C28=1uF 50V,C30=1uF 50V,C31=0.47uF 50V,C32=0.1uF 50V,C37=10uF 50V,C38=10uF 50V,C38=10uF 50V,C38=10uF 50V,C41=4.7uF 50V,C43=220uF 16V,C51=47uF 50V.

Így sincs sztereó jel. Egy lengyel oldalon azt írta valaki,hogy a LA1851N-ben a sztereódekóder rész tönkrement cserélni kell.Kicseréltem,mégse lett jó..Az IC-én a feszültségek rendben vannak.Az LC7218-as IC-nek kellene leállítani a VCO-t,de nem teszi.A két tranzisztoron(Q23,24) még nem ellenőriztem a jelet,arra gyanakszom talán azok,vagy a LC7218-as IC környékén kell keresni a problémát? Ha az a hiba,akkor lesz sztereó jel is? Előre is köszönöm a tanácsotokat,javaslatotokat!

Üdvözlettel: Feri

File attachment: 
Comments
pika75
pika75 picture

Szia. Az altalad leirt jelenseget ny.europabol behozott tunereknel tapasztaltam. Viszont a szervizkonyv szerinti beallitasokat elvegezve (mar amiket egy sima dmm-el el lehet vegezni) jok lettek - az egyik peldany kulonosen jol sikerult, az erosebb adokat antenna nelkul is fogta sztereoban. Udv.

0

Feree
Feree picture

Feree

Szia! Beállítást is megcsináltam,az adók jól jönnek,de nincs sztereó jel.
Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Aztán a kapcsolókat se ártana jól megtisztogatni.
Üdv

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az LA1851 22. lábon mekkora feszültséget mérsz? Hangoláskor van változás?
A T21 tekercsen levő kondenzátorról már volt szó

Bálint

0

Feree
Feree picture

Feree

Szia! A 22.lábon a szervizkönyvben lévő értéket mérem(4.6V),hangolás közben 4.60-4.62V között mér a Metex. Egy analóg műszerrel talán jobban lehetne látni a változást,lehet megnézem oszcilloszkóppal! Gondolom azért kérdezted,mert a sztereó jelzést innen adja.

Üdv. Feri

0

Feree
Feree picture

Feree

Közben,az jutott az eszembe,mi van,ha a T21 tekercsel párhuzamosan kötött R25-ös ellenállás(8.2kohm) szakadt,mert akkor a sávszélesség túl keskeny lesz.Gondolom a sávszélesség növelése miatt van ott?? Elképzelhető?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"Gondolom a sávszélesség növelése miatt van ott??"
Az IC-ben egy qudratura demodulátor van melynél az FM modulált jel direktben és egy fázistoló hálózaton keresztül egy szorzó vagy más szóval keverő áramkörre jut melynek kimenetén levő jelkomponensekből egy aluláteresztő szűrővel választják le az alapsávi, lényegében az információt jelentő jelet. A szóban forgó ellenállással csillapított rezgőkőr és egy kondenzátor vagy az adott készülék kialakításától függően egy induktivitás a fázistoló hálózat elemeit képezik. Az ellenállás és a többi elem alkalmas méretezésével összességében 4-600kHz tartományban a frekvencia és a fázistolás lehető leglineárisabb összefüggését igyekeznek elérni a névleges KF vivőfrekvenciához képest.

0

city217
city217 picture

Szia.
Menj egy kicsit előbbre, gyenge a jel.
A tunert nézd át, de kérdezték már, AM az tökéletes?
Üdv.

0

Feree
Feree picture

Feree

Szia! Az AM vételnél 540Khz-nél meg is áll automata hangoláskor. FM módban a jelszintmérő maximumom van,abból gondolom,a jelerősség jó lehet,másrészt szalagdipólt adtam neki,elég kellene hogy legyen.

üdv!

0

city217
city217 picture

Szia.
Akkor a keresés jó azt zárd ki. Létezik olyan ha gyors a keresés akkor átugrik, de nálad a jel kevés, a "jelerősség" az bóvli az semmi. Nézd meg a tunet FM részét. Amikor ráhangolod pld a 94.8-ra akkor az tökéletes? RV21-22-23 rendben, nem kontaktos.
IC-t már cseréltél az jó, akkor ahogy mondták, kondi vagy tekercs /hangolás/ hiba van.
Fentebb írtam a kapcsolókról, azt is ellenőrizd.
Üdv.

0

balage
balage picture

Helló! Sok ilyen hibával találkoztam ilyen régebbi készülékeknél,99%-ban a hibát a FM detektor tekercsekben beépített kerámia kondik öregedése okozta. Kézihangolással beállítasz egy állomást, és kerámia csavarhúzóval max jelerősségre hangolod. Valószínű jó is lesz.

0

Feree
Feree picture

Feree

Nem változott,hiába csináltam meg. Üdvözlet!

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Két kérdés:
1. Kézi hangoláskor van sztereo vétel?
2. Az LA1851 13.lábán szkóppal nézve van 456 kHz-es jel? /Itt sztereó adó vételekor minden képen rezgést kell indikálnod, hiszen ennek leosztásával állítja vissza az L/R visszanyeréséhez az adó oldalon a sztereo kóderben elnyomott 38 KHz-es segédvivőt./ Ezt a VCO-t állítják le az adatlap leírása szerint "forszírozottan" a minél zavarmentesebb mono és AM sávú vétel folyamán mivel a hangfrekis "kijárat" az minden vételi sávon közös.
http://nice.kaze.com/av/LA1851.pdf
Laci

0

Feree
Feree picture

Feree

Megnéztem,nincs rajta csak, egyenfeszültség kb.8V. Oszcillátor jel nincs...csak nem a 465kHz-es kristály ment ki?
üdv:Feri

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az IC adatlapja szerint a 10-es láb 3,3 Kohm-al a tápfeszre kötve leállítja a VCO-t. A 10-es lábra van a kész. rajza szerint egy 1uF-os kondi, C30 is, melynek esetleges zárlatossága állandóan stoppolhatja a VCO-t. Az R28 fél lábának felemelésével időlegesen megszüntetheted a tíltást. A rezonátor hibája sem kizárható. De vigyázz! Ha ez lenne hibás, 456kHz-es kell! 24x19kHz= 456kHz !!!
Hogy miért nem áll meg aut. hangolásnál, az még egy külön "történet" lesz. Ha az FM Kf és demodulátor hangolása és sávszélessége, vagyis átviteli görbéje rendben van, akkor hibátlan dekóder esetén kézi hangoláskor a sztereó vételnek működnie kellene és a ST kijelzésnek is. Az IC 20-as kivezetése nincs használva, itt alacsony szint mérendő hibátlan IC esetén. Itt az adatlap szerint a normál módú működéshez kisebb mint 1,5V jelenléte szükséges, e fölötti feszültséget juttatva erre a lábra erőltetett (forszírozott) módon monóba kapcsol a VCO leállításával.
Laci

0

Feree
Feree picture

Feree

Szia! Kicseréltem a rezonátort is,a helyzet változatlan,szinte már mindent kicseréltem...

Üdv.

0

DINO54
DINO54 picture

AZ R28 egyik végét kiemelve sem rezeg be? Ebben az esetben muss sein volna hogy rezegjen! Még nem teljesen odavaló frekvenciájú rezonátorral is, legfeljebb a PLL más frekvenciára húz be vagy bizonytalankodik de a rezonátoron magán szkóppal kell hogy jelet láss!
Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az IC adatlapja szerint és az elv miatt is a 19 kHz egész számú többszörösén , vagy ahhoz nagyon közel illene rezegnie a kvarcnak vagy itt, ebben a készülékben piezo rezonátornak. Ezt húzza be a PLL rendszer frekvenciában és fázisban a lehető legpontosabban a pilotjel 19,000kHz-es jelhez melyet az adó oldalon kisugároznak 10% amplitudó aránnyal az MPX jelben .Remélem, 456 kHz-est tettél be cserére. Ha nem, most tehetsz egy próbát az eredetileg bent lévővel. A frekit a szkópod írja ki vagy a beállító szervek alapján tudod? Mivel mérted?
Laci

0

Feree
Feree picture

Feree

Valóban elnéztem a rezonátor frekijét,nem 465kHz,hanem 456kHz...és rosszat tettem bele. Az eredetivel már jó értéket mutatott a szkóp frekimérője. Most hogyan tovább...?

Üdv: Feri

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Mivel itt nem az egyszerűbb vagy szokásos RC oszcillátor az MPX dekóder VCO áramköre hanem egy VXO, ezért a rezgőképesség ellenére még lehet itt probléma ha ez a PLL rendszer nem képes valamiért ráhúzni pontosan a bejövő pilotjelre.
Remélem hogy eddig nem "sikerült" valami lényegest elállítani/hangolni!
1. Így, felemelt R28 lábbal ha adóra hangolod érezni hogy sztereóban szól?
2. Ha a kezelőgomboknál a Stereo/mute gombot nyomogatod a kijelzőn vagy a hangban látsz vagy hallasz valami változást?
3. Amikor pontosan rá van hangolva az adóra a készülék, az LC7218 PLL IC 14-es lábán megváltozik az ott uralkodó feszültség?
Egyáltalán mit lehet itt mérni? Itt elvileg a pontos hangoláskor midőn befogott a PLL, L szintnek kellene lenni. (ez egy nyitott drain-es portkimenet az IC adatlapja szerint) Elég kusza az egész rendszer működése, a rajz is képernyőről nehezen követhető de nem adjuk fel! :)
Laci

File csatolás: 

0

Feree
Feree picture

Feree

Szia! Megnéztem amiket írtál. Nem érzem a sztereót,és a Stereo/mute gombra sincs változás. A LC7218 PLL IC 14-es lábán 2.71V van,és ez akkor sem változik,ha elhangolok. Szkóppal se látni rezgést rajta.

üdv!

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ezen a 14-es lábon csak egy "rövidzárat" adna a portkimenet a GND-re ha a hangoló szintézer beállt a kívánt vételi frekvenciára. A hangolás alatt monoba kapcsolja a sztereo dekódert az abban lévő VCO leállításával, így a hangolás alatt a dekóder nem kapcsolgat ki/be.
Ha a 14-es lábon ezt méred akkor teljesen jogos hogy a két digit tranyót kinyitva az LA1851 10-es lábára az R28-korlátozó ellenálláson át tápfesz kerül ami leállítja a dekóder VCO-ját. Ezt a leállítást szakítod meg az R28 felemelésével.
Ha feltételezzük hogy a tuner, KF/demodulátor rendbe, az az a vett adó jele határozottan zajmentes nem torz, kézi hangoláskor nagyjából szimmetrikusan viselkedik elhangoláskor, akkor itt még a dekóderrel valami nem kerek.
Írtad korábban hogy visszatéve az eredeti rezonátort 455,5kHZ-et mérsz a 456kHz helyett. Azt nem tudom milyen és milyen pontos eszközzel méred ezt de itt "sztereó adót fogva "halál" pontos 456kHz-et kellene hogy mérjél. De adó vétele nélkül is ezen frekvenciához minél közelebb illene lennie! Egy "normál" dekódernél ezt állítjuk be egy trimmer potival. Nem tudom mekkora az itt lévő PLL-nek a behúzási tartománya, de attól tartok nem lesz 500Hz már ha pontos a mérésed és ha nincs ekkora befogása akkor bizony állni fog a dekódolás.
Laci

0

Feree
Feree picture

Szia!

Megmértem a Velleman DVM13MFC2 2.4GHz frek.mérővel,az 455.02kHz-et mutatott...,a szkóp továbbra is 455.5kHz-et..

üdv: Feree

ui: Bemelegedett frekimérő,most pontosan 456.000kHz..

0

DINO54
DINO54 picture

Szerencse fia vagy! :)
Nálam most az LA1851 11-es lábára csatlakozó alkatrészek (a PLL hurokszűrő elemeinek) átnézése következne.
És eltenném a közelből a nagykalapácsot! :)
Laci

0

Feree
Feree picture

Szia!
A frekvenciát egy Siglent SDS1202X-E oszcilloszkóppal mértem,de van egy Velleman DVM13MFC2 2.4GHz 8digites frekvencia mérő,ha jónak látod ,megmérem azzal is! Köszönöm,hogy ennyit segítesz!

üdv:Feri

0

DINO54
DINO54 picture

Az hogy talán a piezzo rezonátor "kehes" egy jó cseredarab dönthetné el.
Ha ez lenne a baja, az nagy "szívás" lesz mert ahol van ilyesmi, a legközelebbi érték a 455kHz-es.
Laci

0

Feree
Feree picture

Szia! Nem hangoltam semmit el,csak a T21 "0" TP1 ponton,és a sztereó jel kijelzés RV24 trimmet(ahogy a szervizkönyv) írja. Egyenlőre hang nélkül csináltam ma,arra várva ,mikor gyullad ki a sztereó jelzés.Már hallgattam hangfalon keresztül is,akkor úgy tünt,nincs sztereó hang.Holnap újra rákötöm az erősítőre,hogy most milyen a hangja,meg azokat is megnézem,amiket írtál! Egyelőre mára ennyi,köszönöm az eddigieket,és folytatása következik holnap! :)

üdv: Feri
ui:Szervizkönyv van itt a Tanyán,gondolom,már letöltötted...

0

DINO54
DINO54 picture

Igen. Nem zsebből nyomom az okosságokat. :)

0

DINO54
DINO54 picture

Egy kis türelmet, eddig csak az adatlapból és a Te részletrajzodból "főztem". :)
Laci

0

Feree
Feree picture

Feree

:) ok!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerezz be egy FM transzmittert. Ha az mellett sztereóban szól és meg is áll, akkor city tippje jön be, hogy gyenge a jel.

Üdv: Jácint

0

Feree
Feree picture

Szia!

Megpróbálok próba idejére szerezni egyet,de ez a hiba nem egyszerre alakult ki,hanem fokozatosan,ezért is kondikra gondoltam először(kb.20 éves a készülék).

üdv! Feri

0

Feree
Feree picture

Feree

És igen!! Igazad volt,felemelve az R28 lábát,2.2Vpk-pk 475kHz jel van!! 475kHz????
ui: Visszarakva az eredetit 455.5kHz
üdv!

0

Feree
Feree picture

Feree

Szia DINO54!

Nincs kézi hangolással se sztereó,a szervizkönyv szerinti beállítást,"0" beállítás,sztereó beállítást megtettem,viszont szkóppal még nem mértem,meg fogom nézni! Köszönöm a tanácsot,majd írok,mire mentem!

Üdv: Feri

0

Sponsored links