You are here

Sony ST-V710L tuner - automata hangolás nem működik

15 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Sziasztok Mesterek!

A címben szereplő tuner FM sávon elvileg automatán is hangol, de ez nem teszi. Mikor kb. 3 éve szereztem, akkor még jó volt, de nem nagyon használtam és most szembesültem a problémával. A kijelzett frekvencia szépen emelkedik, de nem talál állomást. Ha kézi módban beállítom valamelyik adóra, akkor szól (talán kicsit halkan, de zajmentesen), de a "Tuned" ill. "Stereo" jelzések ekkor sem világítanak. Mintha gyengének érzékelné a jelet. (Kábel hálózatról próbálom, ahol egy Yamaha házimozi erősítő vagy 15-20 adót megtalál.)
Rajza itt található:
http://elektrotanya.com/sony_st-v710l.pdf/download.html
A PLL és a KF körben átforrasztottam minden alkatrészt, az elektrolit kondikat egyesével kiszedtem és ESR-re ill. kapacitásra is mind jónak mérem. Az FM tuner megkapja a 16V-ját, ahogy kell. A PLL IC-n, de főleg a KF IC-n durva eltéréseket mértem a rajzhoz képest. Mellékelem a táblázatot. (Ahol 3 érték van, azok FM, MW, LW sávokon mért értékek.)

Rádiókhoz (is) elég láma vagyok, hogyan tovább?

Szerk: Az átforrasztáskor sikerült elkövetnem egy műhibát. Az IC 15. és 16. lábait összefolyattam. Ezt megszüntetve mások a mért értékek, de a hiba fennáll. (Hiszen azért forrasztottam át, mert hibás volt) Az értékeken látszik, hogy pontosan az FM sávon vannak a durvább eltérések.

Üdvözlettel:
Gyula

File attachment: 
Comments
kolya61
kolya61 picture

Szia !
Konkrétan ezt a sémát még nem néztem, de elvileg a KF IC ad egy STOP jelet a processornak . Ezt a lábat kellene mérni ad-e ilyen jelet.
Ha I2C-n kommunikál, akkor a Kumi által emlitet körök vannak elhangolva, vagy repedt bennük valamelyik kondi .
De ha nem vagy gyakorlott , akkor csak óvatosan , jegyezd meg "honnan indultál" a tekercs magon és az árnyékoláson. Elméletileg 1/4 fordulatot már fülre kell , hogy észlelj , jobb, vagy rosszabb . :D
A C306 kondit cserélted már 1.0uF 50V ?
Az FM MUTING LEVEL RV202 is megpróbálhatod állítani kicsit.

Üdv! Miki.

0

gyulaig
gyulaig picture

Lehet, hogy a kerámia szűrőket is érdemes lenne megvizsgálni esetleg cserélni ha van készleten.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Cserélni sajnos nem tudom mire (nem nagyon foglalkozok rádiókkal). Hogyan lehet ezeket vizsgálni?

Köszönettel:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Kimértem az összes alkatrészt (kondikat ESR-re és kapacitásra, ellenállásokat, diódákat, tranyókat dióda teszt állapotban) a PLL és a KF körben, átforrasztottam az FM front-end-et (fém dobozos nagyfrekis rész) is, de semmi eredmény.
Ki lehet azt valahogyan mérni (100 MHz-es szkóppal és egy DMM-el), hogy a KF IC-hez megfelelően erős jel jut-e, vagy ez ennél bonyolultabb feladat. Én egyébként már a KF IC-re is gyanakszok (1. lábon a bejövő IF jel lekötése után sem javulnak a mérhető feszültségek), de a PLL IC-n is abszurd feszültségeket mérek. Azt viszont valószínűtlennek tartom, hogy egyszerre két IC is tönkrement. Inkább valami egymásra hatás lehet. De vajon melyik a rossz?
Kérlek írjatok valami támpontot, merre-hogyan tovább!

Köszönettel:
Gyula

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Nem tudom nézted-e az FM demodulátor hangolását.
Ha nem jó helyen megy, akkor okozhat az általad írtakhoz hasonló hibát.
Kumi

0

cape-t
cape-t picture

Szia Kumi!

Ezt ki tudnád fejteni kicsit részletesebben? Sajnos nem vagyok gyakorlott rádiótunerek javításában.
Előre is Köszönöm, ha segítesz!

Üdv:
Gyula

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
IFT201 és IFT202 beállítására gondoltam.
Mellékelem a kapcsolási rajzot és az SM-ből a gyári beállítási utasítást.
Műszerek hiányában a durva hibák fülre is korrigálhatók.
Kumi

File csatolás: 

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Jól értem, hogy pl. kézzel beállítok egy rádió adót, majd IFT201-el 0V DC állítok a NULL teszt ponton. Ezután IFT202-vel megpróbálom fülre a legtisztább hangzásúra beállítani az adott rádióadót? (ezeket a lépéseket többször megismételve) Esetleg célszerű lenne valami 98MHz környéki adót beállítani (sávközép)?
Ötlet: Az FM szignálgenerátor helyett nem lehet jó pl. egy FM transzmitter 98MHz-re állítva 1Khz tiszta szinuszjellel? A kimeneten meg nézném szkóppal a jelalakot. Vagy ez hülyeség?

Köszönettel:
Gyula

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Mint írtam nem biztos, hogy ez a hiba.
Más típusú készülék esetében hasonló jelenségnél volt már ilyen hibám.
Az ötleted jó, de szkóppal szerintem csak a durva torzításokat fogod látni.
Viszont a demodulált szinusz jel nagysága jól kiértékelhető.
Kumi

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Az FM-transzmitteres akció sajnos megbukott. Nagyon durván torzítja a jelet, így másik rádió sem találja meg automata hangolással. Kézivel behangoltam a tárgyalt tuneren, de a kimeneten a szinusz felső periódusának csúcsa be van horpadva, illetve hosszabb ideig tart, mint az alsó félperiódus. (A betöltött jel persze tökéletes szinusz.) Igaz másik rádión nem néztem szkóppal, de füllel hallhatóan is torz az 1KHz szinusz. Azért bejelöltem a két tekercsmag eredeti helyzetét és próbából tekertem rajtuk. A kimenő jel amplitudója növekedett, de ebben az állapotban hagyva sem működik az auto-hangolás, így visszaállítottam.
A teszt ponton a DC-t sem tudom megmérni, mert a műszert rátéve a KF leáll. (Legalábbis a kimeneten eltűnik a jel.) Csővoltmérő kéne, de sajnos az sincs.
Lehet ez a hibajavítás meghaladja az én tudásomat/műszerezettségemet.

Üdv:
Gyula

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Konkrétan milyen FM transzmitterrel próbálkoztál?
Mintha azt írtad volna, hogy van egy 100MHz-es szkópod.
Minek akkor csővoltmérő?
Én ritkán használok multimétert, a feszültségeket szkóppal mérem.
Kumi

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Bocs, hogy csak most reagálok, de közben félre kellett tennem a gépet.
Konkrétan a transzmitter talán RenkForce, vagy mi, de már visszaadtam, mert nem az enyém volt. Az tuti, hogy fülre is durván torz jelet adott más rádión is. (Próbáltam zenével is.)
Próbáltam szkóppal is mérni TP2-t, de hiába tekerem IFT201-et a DC szint nem változik számottevően. (bár elég kapkodva mértem, lehet elnéztem valamit. Meg fogom ismételni a mérést.)Multival mérve az eredetileg beállított 150mV-ról is csak 96mV-ig ment le. IFT202-t tekerve füllel torzítást nem hallottam, csak mintha a jelszint (amplitudó) emelkedett volna kicsit. Próbáltam így is egy automata hangolást, de nem talált semmi adót.
Teljes a tanácstalanság, de Köszönöm, hogy próbálsz segíteni.

Üdv:
Gyula

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: arról nem írtál, a kézi hangolás működik-e,elég antennajelet kap?

Bálint

0

cape-t
cape-t picture

Szia Bálint!

Szerintem írtam, "Ha kézi módban beállítom valamelyik adóra, akkor szól (talán kicsit halkan, de zajmentesen), de a "Tuned" ill. "Stereo" jelzések ekkor sem világítanak."
A jelerősségről pedig
"Kábel hálózatról próbálom, ahol egy Yamaha házimozi erősítő vagy 15-20 adót megtalál." És kb. 3 éve ez a készülék is megtalált jópár adót. Lehet ez kisebb érzékenységű, mint az 5 éves cucc, de azért 1-2-t illene találnia.
Közben még annyit lepróbáltam, hogy a KF IC "TUNED" jelző kimenetét kiszigeteltem (a képen a piros x-el jelöltem) és kézzel tettem GND-re a hangolást jelző tranyó bázisát. Ekkor a "TUNED" jelzés a kijelzőn kigyullad és a kijelzett frekvencia is megáll (a proci megállítja a hangolást). Ebből én arra következtetek, (lehet tévesen), hogy a PLL áramkör is rendben van. Tehát az FM Front-end, vagy a KF rész hibás.
Hogyan tudnám ellenőrizni, hogy melyik? Sajnos csak egy 100Mhz szkópom és egy multiméterem van hozzá.
A KF IC adatlapja:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/sanyo/ds_pdf_e/LA1265.pdf

Köszönettel:
Gyula

File csatolás: 

0

Sponsored links