You are here

Sony STR-7055 rádiós erősítő bal oldal mindig kimegy

46 posts / 0 new
Last post
Zso
Zso picture

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy számomra furcsa jelenséghez és nem tudom, lehet emiatt megy ki mindig a bal oldal. A szervizkönyv az oldalon megtalálható.
Azt tapasztaltam, hogy konnektorba bedugva, de kikapcsolt állapotban tudok mérni feszültséget egyes pontokon, pl.: Q701-702-703 közös lábán -3,5V, ahol egyébként bekapcsolva 0,6V van. A kondikba nincs áram. Ez miért lehetséges, ha a trafó előtt van a kapcsoló és a trafóból nem megy áram. A kimeneten (hangfal, fejhallgató) pedig halkan búg. A dugót megfordítva -0,1V.

Sokáig állt ez is meg az egyik oldal ki volt ütve és már sokmindent kicseréltem. A tápegység diódáit meg a kis és nagy szűrőkondijait, a végfok megégett ellenállásait (R704, R721, R754, R803, R804), az összes elkót, a nagy tranyókat. Méréseket csináltam: +-50V helyett, csak +-40V van. Q706 és Q707 bázis lábainál +-1,2V helyett a bal oldalt +3,7V és -3,2V. Q701-702-703 közös lábán 2,7V-ot mértem a 0,6V helyett. Fejhallgatóról kipróbálva a bal oldal furán remegve halkabban szólt, a jobb jól. Kicseréltem a Q701-et és utána jók voltak a mérési eredmények. Kb. 2 percig jó volt, utána hol szólt, hol elhalkult, de akadozva. Aztán olvastam egy fórumon, hogy a Sony erősítőkbe érdemes kicserélni a VD-1221 nevű diódákat 2x1N4148-ra. Amikor így tettem fejhallgatóról tökéletesen szólt. Később kipróbáltam hangfallal. Több, mint fél óráig hallgattam negyed hangerőn, aztán tesztelni akartam hangosan, de a balodal elkezdett recsegni és halkra véve is úgy maradt. Kicseréltem megint a Q701-et. Most fejhallgatóról szól rendesen, de Q706-nál 13,6V, Q707-nél -0.1V körül ugrál a +-1,2V helyett. Így nem akarom hangfallal kipróbálni, amíg nem jók az értékek.

Ennyi infóból lehet következtetni arra, hogy mi vágja ki a tranyót és mi okozza a nagy mérési eltéréseket?

Ui.: Egyébként a Q702-703 is ki lett cserélve, most BC212B van berakva. Q701 helyén 2SA705 van, ami kijött Q702-703 helyéről és kiderült, hogy jók. (a lábakra figyeltem, el kellett forgatni)

Üdv, Zso

Comments
Zso
Zso picture

Sziasztok!

Jelenleg ott tartok, hogy már majdnem minden alkatrészt kicseréltem a bal oldalban, de lehet jobb lett volna tényleg mindet.
Ma megérkezett a hibás alkatrész (2SC1124) helyettese (2SD600K), ami a komplementer pár egyik tagja volt, de Q705 helyéről átraktam az ugyanolyan tranyót, hogy meglegyenek eredeti párban és az új tranyót beraktam Q705-re. A mérések jók voltak a mérőpontokon és addig jó is volt minden, amíg elkezdtem volna beállítani az alapáramot.
Vagy az volt a baj, hogy a potit nem tekertem le teljesen, hanem középállásról indult a mérés, vagy az, hogy túltekertem. Mert míg a jobb oldalé középállás körül jó, ez már a háromnegyedénél járt, amikor 30mV volt az érték. Tekertem még egy kicsit aztán, amikor mértem volna (sajnos csak 2 kezem van és vagy mérek, vagy tekerek) jött a villanás meg a csatt. A komplementer pár (Q706, Q707) ledobta ruháját és kiszállt a lelkük. Azzal nyugtatom még magam, hogy az egész oldal megsült egy zárlatnál és ezek az alkatrészek eddig bírták. De amúgy a jobb oldal ment 70mV-tal is és az nem csattant el.

Most már elég sokba van ez a javítás. Nem szeretnék már többször pórul járni. Szerintetek mi lehetett az oka, hogy így kicsattant a pár, vagy mit rontottam el? Megkockáztassam, hogy beszerezzem az "eredeti" komplementer párt, vagy jobb a helyettes? 

https://www.ebay.com/itm/392865946163?hash=item5b78a29a33:g:Je4AAOSwi8Zf...

https://www.ebay.com/itm/264733335388?hash=item3da3561f5c:g:W6EAAOSwQupX...

Kár, hogy a HQ-nál már nem rendelhető a 2SD600K párja. Máshol (belföldön) még ennyit se találtam.

Üdv mindenkinek! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

balage
balage picture

Helló! Ezeket a ritkaság számba menő retró tranzisztorokat Kínában simán legyártják.De csak a kinézetük ugyan az,közük nincs az eredetihez.Érdemesebb keresni valami modern helyettesítő típust.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Helló!
Olaszból az AGS Electronics cégtől rendeltem most cuccokat 3 erősítőhöz. Remélem beválik.
Ebbe egy újabb féle tranyó pár kerül (2SD600 és 2SB631), az "eredeti" sokkal drágább lett volna és nem hittem, hogy abból az időből maradt volna még.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Joe
Joe picture

Üdv! 

Ahangfalat, vezetékét cserélted már?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Üdv!

Úgy érted, hogy másik hangfallal és vezetékkel kipróbáltam-e? Nem. Ezt a hangfalpárt és vezetékeiket használom minden nap. 
Ennél az erősítőnél még csak egyszer jutottam odáig. Előbb fejhallgatóval szoktam kipróbálni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Joe
Joe picture

Fordítva tedd rá a hangfalat, cseréld a jobb és a bal oldalt próbára, akár hosszabb időre, Ha a másik oldal száll el akkor nem az erősítő volt rossz.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Nem az enyém az erősítő. Nem nálam romlott el. A hangfalaim nem rosszak. Szinte minden nap használatban vannak. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
***

szia: párba voltak válogatva bétára?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

A komplementer pár még az eredeti volt. Csak 2SC1124-et áthelyeztem Q705-ről és annak helyébe raktam be az újat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
***

szia: hiába  teszed át a másikat, ha az összetartozók  bétája azonos munkapontban 10-15 %-nál nagyobb eltérésű

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Nem gondoltam bele, hogy két egyforma tranzisztor akkora eltérésű lehet, hogy nem helyettesíthetik egymást. 
Ez vezetett ahhoz, hogy szétdurrant?

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

Régi erősítőknél a potméter is lehet kontakt hibás. Az is villanásként jelentkezik.  A nyugalmi áram beállító részben szokott lenni egy kis tranzisztor, az is távozni szokott a végekkel együtt. Nem töltöttem le a manuált, de ahova a végfok vissza van csatolva, az a rész is sűrűn búcsúzik ( bár akkor a kimeneti nulla nem beállítható, nincs villámlás...)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Kiszedtem a bal oldalból, amit még eddig nem. A tranyók jók a két pukkantotton kívűl. 2 ellenállás mutat többet, mint ami rá van csíkozva, de több, mint 5%-kal. A poti ahogy tekertem egyenletesen, föl-le ugrált az értéke. Megtisztítottam és jó lett, most már egyenletesen megy. Ezekből úgy gondolom, de nem tudom, hogy így van-e, a poti kavarhatott be a föl-le ugráló értékével, de az is lehet, hogy a tranyónak nem tetszett az áthelyezés.

Ha nem jó az elméletem, hogyan előzhető meg egy újabb pukk? 

Most már az összes kondi ki van cserélve, a nano meg piko is. Az ellenállásokból a huzalosból maradt benne pár eredeti, meg a 2db 5W-os, a többit hamarosan pótolom. A tranyók most így vannak sorban:
Q701/ 2SA705 hFE: 250 és 2SA678-cal szinte mindenben megegyezik
..2/ BC212B
..3/ BC212B hFE: 200-400, ez nem a sima 212 és ezek nem szálltak el
..4/ 2SC945 eredetileg van benne a 2SC634A helyett
..5/ 2SD600K hFE: 60-320 (2SC1124 hFE:160)
..6/ 2SD600K (2SC1124)
..7/ 2SB631K hFE: 60-320 (2SA706 hFE: 150)
A 2 utolsót még be kell szerezni. 

Milyen az összeállítás? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

A pukk megelőzése csak áramgenerátoros tápegységről próbálás a megbízható módszer. Esetlegesen egy egy jól méretezett izzó a végfok tápjával sorba....Ha azzal jó utána nem tekergetni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Köszi!
Az áramgenerátoros tápegység az olyan, hogy lehet állítani a feszültséget és az áramerősséget? Mert olyanom nincs. 
Az izzót hogyan használjam? Milyen a jól méretezett izzó? Akkor jó, ha alaphelyzetben nem világít?
"Ha azzal jó utána nem tekergetni" tehát nem kell beállítani az alapáramot? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

Az az izzó jó, ami az erősítő minimális kivezérlésére nem világít, illetve parázslik, ha nagyobb fogyasztás van, akkor világít, de nem ég ki. A nem kell állítgatni azt jelenti, ha izzóval mindent jól beállítottál, mikor kiveszed, már nem szükséges a potméterek tekergetése. Használata ha minden egyben egy panelen van, elég reménytelen, max a transzformátor erősítőknek szánt nagyobb feszültségű részével sorba kötve. Rendesen az erősítő modul tápágaival kellene sorba kötni. Azt hogy a te esetedben ez hogyan kivitelezhető ( egyáltalán kivitelezhető-e nem tudom.)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Köszi!
A trafóból kijövő vezetékre rá tudnám kötni. Gondolom nem az egyenáramba kell kötni, hanem a váltóáramba. Az erősítő 2x35W/8ohm és a váltóáram 2x31V azaz 2db (24V, 36V, 50V?) (25W, 30W, 50W?) a megfelelő izzó? 

Leválasztom az előfok, rádió stb. tápját, mert az a pozitív ágból jön le. 
De mindez csak az alkatrészek érkezése után, ami kb. 2 hét.

0

Vote up!

You voted ‘up’

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
de az egyenfeszre kellene kötni az izzókat,a biztosítékok helyett.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Köszi!
Ma kiszedek mindent, amit eddig még nem és remélem már nem lesz több baki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori picture
***

CAUTION
To avoid accidental power transistor damage,
increase the ac line voltage gradually, using a
variable transformer.

Preparation
1. Remove the shield case.
2. Connect the dc millivoltmeter across the test
points as shown in Fig. 3-11.
3. Turn the adjustable resistors RT701 and RT751
on the power amp/power supply board fully
counterclockwise as shown in Fig. 3-11.
4. Set the variable transformer for minimum output.

Procedure
Test Equipment Required
1. Turn on POWER switch, and increase the line
voltage up to the rated value (120 V).
1. Dc millivoltmeter
2. Allow about five minutes for warm-up.
2. Variable transformer
3. Screwdriver, 3 mm ("/8") blade
3. Adjust RT701 (RT751) for 50 mV reading on the meter.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Tudom, tudom, elsiettem. sad 
Ez a könyv 21. oldaláról van.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori picture
***

ez nem jó? hűtő zászló nem ártana rá, meg lehet a T végű lenne jó de ezt csak te tudod2sc1124   e b c   2sd600 e c b

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Köszi! A lábakra figyeltem. Az erdeti gyárilag rendelkezik egy kicsi hűtőzászlóval. Az újra nem raktam, de annak látszólag nincs baja. Holnap kiszedem az egészet és megmérem. Amit ez-hez linkeltél lehet jó az is, de 2SD600K volt eddig a legközelebb az eredeti adataihoz.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori picture
***

attól függ mi az igaz belőle
 

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

A legtöbb helyen a képen látható adatokat olvasom róla. Ezért is választottam 8W-osat helyette.
2SD600K mielőtt beraktam megmértem, a hFE: 130 a műszerem szerint.

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture
*

Szia!

Ez egy gyönyörű kis vintage gép, megérdemli hogy kellő tisztelettel nyúljon hozzá az ember.
Óriási szerencséd van azzal is, hogy elérhető róla korrekt SM, tesztpontokon mérhető feszültségadatokkal.
Valamint egyik csatorna hibátlan, így egy egyszerű összehasonlító méréssel is behatárolható a hiba, elég egy DMM.
Ahogy előttem "hifista" is írta, a Japán félvezetők cseréjénél figyelj oda félvezető adatokra, de a legjobb ha nem erőlteted a 
BC, BD vonalat csere esetén, és félvezető csere esetén érdemes a nyugalmi áramokat újra beállítani 
A tápegység +/-50V-os névleges értékétől eltérő +/-40V-os mért érték gyanús, nézd át a tápot, a feszültségválasztót.
A rajz alapján szisztematikusan mérd végig, hasonlítsd össze a végfokokat, így meg kell lennie a hibának.
Nem mondom hogy akár hibás elkó is okozhatja, de ezeket a régi gépeket érdemes teljesen átkondizni, ha napi használatra szeretnéd használni.

Tóni

File csatolás: 

3

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Szia!

Köszi! A feszültségválasztóval már szemezgettem, hogy kiiktatom, mert volt előttem másnál is és kicserélte a hálózati kábelt. Alapból 120V-os az erősítő (vagy mi) és a fix bemenetre lett kötve a másik kábel. Ráadásul a földelés (zöld/sárga) vezeték szabadon lógott. Lehet, hogy nem a megfelelő kábelek lettek összekötve a dupla primer tekercsnél, de azt majd tényleg kiiktatom. 

Úgy látszik kénytelen leszek az összes alkatrészt cserélni a végfokban.

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture
*

Úgy látszik kénytelen leszek az összes alkatrészt cserélni a végfokban.

Bőven elég lesz ha a hibásakat cseréled.

A feszültségválasztó beállításakor a két 120V-os tekercs legyen sorosan,
240V-os hálózatnál 1.-6. pont a betáp, a 3.-4. pont összekötve.(Rajz)
A hálózati kábel földvezetékét pedig kösd a sasszira.

 Tóni

File csatolás: 

3

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Kiiktattam a feszültségválasztót és úgy csináltam, ahogy leírtad. 240V-os hálózatnál +/-35,5V lett. Ez még messzebb van az 50-től. A feszültségválasztó 220V-ra volt állítva, átkötöm arra.
Ami jobban zavar most, hogy izzókat is raktam bele és folyamatosan világítanak. Az izzóknál 2,2V, a végfoknál 5,8V van. Pedig direkt megnéztem, hogy úgy dugjam be, hogy a fázis menjen a kapcsolóhoz. Igaz kicseréltem egy másikra a kapcsolónál (rajzon CP 901) az RC alkatrészt (nem tudom a kettő egyvelegét hogy nevezik), mert korábban is tapasztaltam, hogy kikapcsolt állásnál is lehet benne mérni. Ez egyébként normális esemény? Csak azért kérdezem, mert erre senki nem mondott semmit. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture
*

Valami nagyon nem stimmel akkor ott nálad.
De ha eleve 220V-os állásban volt a hálózati trafó, az még nem a világvége.
A kapcsolónál az RC tag elhagyható, de az ugye a kapcsolásnál fellépő tranziens miatt van ott.
Kikapcsolt állásban természetesen nem lehet feszültségeket mérni az erősítőben.(A két puffer kisülése után.)
Az izzós dolgot nem értem.

 

2

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Már kipróbáltam úgy is, hogy elhagyom az RC tagot, de csak annyi változott, hogy pattan, amikor bekapcsolom. Ugyanúgy lehet mérni feszültséget nélküle is. Amúgy ezzel kezdtem a topikot, hogy lehet emiatt megy ki a baloldal. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture
*

Naszóval.
Tehát akár be van kapcsolva az erősítő, akár nem, ugyanazt a feszültséget méred a kettős táp pufferein?
Van egy ingyenergia géped. smiley
Vagy rossz a hálózati kapcsoló, nem kapcsol ki a cucc...
Mindegyikre kevés az esély...

2

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Neem :D kisebb volt, amit mértem, de kiszedtem az RC tagot és már csak nagyon kicsit mérek. Valami jobb lett az utóbbi kiszedés óta. Most már nem világítanak az égők, amikor ki van kapcsolva. Nem jó alkatrészeim vannak. Régiek. Lehet mindet ki kéne dobni. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
***

szia: valószínű, hogy a készenléti tápot méred
Van erről itt a Tanyán egy 40 oldalas SM is, azt nem nézted?

https://elektrotanya.com/showresult?what=SONY%20STR-7055&kategoria=&kat2...

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

De néztem, innen töltöttem le, amikor hozzám került az erősítő. A kis 11V csak a világításért felel. Az előfok meg a rádió a dupla táp pozitív ágából táplálkozik. Nincs stand-by, a hálózati kábel és a trafó között van a kapcsoló.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture
*

Az hol van ebben a gépben? smiley
Egy sima hálózati trafó van benne, egy szimmetrikus tekercs a nagyáramú résznek,(végfok) meg egy szimpla a kisáramú résznek.

File csatolás: 

2

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Már volt nálam ilyen trafó és nem lehetett belelátni, hogy melyik kivezetés hanyadik. Ohm méréssel kikalkuláltam, hogy hogyan lehet sorba és úgy kötöttem, ahogy írtad. Bocsi, hogy megkérdezem, de még nem hallottam ezt a szót. Mi az a sasszi? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture
*

Sasszinak hívják (kicsit régiesen) a készülék fém házát, vagy fém szerelőkeretét.

3

Vote up!

You voted ‘up’

hifista
hifista picture

Szia!
Az eddig leírtakból annyit tudtam kiszűrni, hogy a BC212 oda nem lesz jó, mert kicsi a Bétája - töredéke az eredetinek, mivel ilyen pozícióba 200 és 500 közöttit szoktak rakni.
Az alapáram beállításról sem írsz, pedig az alapművelet végtranzisztor cseréje esetén - ha magas, akkor hamar megfő az új tranyó is.
Egy ilyen öreg készüléknél van buktató bőven, de legalább az alapvető dolgokra oda kellene figyelni.
Hifista.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Megpróbáltam beállítani az alapáramot az SM 21. oldala alapján. A jobb oldalt tudom állítani, de a bal oldal 0-át mutat a potméter teljes terjedelmében. Fejhallgatóval próbálom és szól rendesen mindkét oldal. Viszont, ha a balanszt eltekerem balra vagy jobbra, akkor hallani, hogy zúg. Eddig ilyen nem volt. Most jött el az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy inkább kicserélek mindent a végfokban. Én hiába méregetem és látom az eltérést, ha nem tudom, hogy mi okozza.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Köszi!
Már ott elakadtam, hogy kicsi a Bétája. 
https://www.web-bcs.com/transistor/tc/2sa/2SA705.php
https://alltransistors.com/transistor.php?transistor=22569
Ezekről a helyekről szoktam informálódni és írja is a bc212-őt helyettesítőnek, de lehet félreértelmeztem a dolgot és másért említi.
Az alapáramot írtam, hogy +-50V helyett +-40V és nem értem, hogy miért van így, csak nem említettem, hogy ez az alapáram. Több, mint fél óra zenehallgatás negyed hangerőn és még langyos se volt a hűtőborda.

0

Vote up!

You voted ‘up’

hifista
hifista picture

Nem kioktatásként - csak a tisztánlátás miatt - de a feszültség és az áram nem összekeverendő dolog.
Az alapáram a végfok tranzisztorokon - üresjáratban - átfolyó áram ennek szerepe a keresztmodulációs torzítás csökkentése.
A beállításáról információ az sm. 21. oldalán. Ne zavarjon meg, hogy feszültséget kell mérni, mert így is az emitterellenálláson eső fezsültséggel az ott átfolyó áram lesz beállítva.
A tranzisztorok alapvető adatai:  PNP- NPN - feszültség tűrés - áram tűrés - teljesítmény - áramerősítési tényező, avagy Béta, avagy hFE.
Amikor cserélsz egyet, legalább hasonlóak legyenek az értékek.
Kicsit tanár bácsis lett, de remélem hasznát veszed.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Természetesen hasznát veszem. Azért kérdezek, hogy válaszokat kapjak és örülök a sok segítségnek.
Azt a potmétert beállítottam a másikhoz képest, csak ohm méréssel. 
Van még itt egy pár erősítő és mindegyik javításával tanulok. Mondjuk ez a legrosszabb állapotú.
Kicsit féltem is nekifogni, mert első látásra sok volt a kábel :D

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

TonyStark
TonyStark picture
*

Az a +/.50V a tápfeszültség, nem az alapáram....ennyinek azért menni kellene.crying

2

Vote up!

You voted ‘up’

Zso
Zso picture

Nem tanultam a szakmát, de majd utánanézek, hogy mit jelent az alapáram.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links