You are here

Sony STR-AV320 protect mod Megoldva.

6 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok.  Lett egy, a cimben szereplo tipusu erositom. Protect modban volt, a STK4182 vegfok egyik kimenetere kiult a +tapfesz. Van egy hasonlo, STR-AV210 tipusu is, ami mukodik, a radio reszet kiveve, de elegge utott-kopott. Ezert ugy hataroztam, hogy a vegfokjat, STK4152, teszem at az AV320-ba. Bar a 320-as szervizkonyve +-41.6V tapfeszt ir, a valosagban csak +-34V, igy nem kene gondot okoznia a STK4152-nek. Bekapcs utan szepen meghuz a hangszorovedo rele is, nagyon alacsony hangeron megszolalt az egyik oldal, de ha fennebb emeltem a hangerot, a rele oldott. A kimeneteken nem volt egyenfesz. Masnap ujbol elovettem oket, de most mar rogton protect modba lep. Most sincs egyenfesz a kimeneteken. Megvizsgaltam a vedo aramkort, az elektrolit kondikat csereltem, de nem valtozott semmi. A szervizkonyv szerinti feszultsegek merhetoek (kiveve a tapfeszt) mindenhol a vedoaramkorben. Mivel nem igazan vagyok hive a processzoros vedelemnek, nem is igazan ertem hogyan is mukodik ez. St-by allapotban a proci "protector" laban 4.8V van, ez a bekapcsolast koveto 2-3 mp utan leesik 0.68V-ra, ami megtalalhato az R630 - D603 kozos pontjan is. Nehany mp mulva ujbol felmegy 4.8V-ra es kiirja a protect modot. Az en tudomanyom itt megallt. Szivesen veszek minden otletet a problema megszuntetesere. Koszonom.

Comments
pika75
pika75 picture

Na meglett a bibi. Az egyik oldali kis erteku kimeneti ellenallas forrpontja volt szakadt, igy a jel mas uton, nagyobb ellenallason keresztul kerult a hangszorora, es normalis, hogy oldott a rele mert tulterhelest erzett a proci. Udv.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia! Én a helyedben ideiglenesen kiiktatnám a hangszóróvédelmet és megfigyelném hogyan működik a rendszer akkor amikor már az eddigi védelem tiltana. Lehet nem ok nélkül tilt a relé. Lehet hogy nagyobb hangerőn elkezdene a membrán láthatóan "lélegezni" vagy belengeni, vagy simán megindulna kifelé vagy befelé (tehát a tápfesz kezd rákerülni). Próbáld ki, ha effélét látsz akkor vedd át a védelmi áramkör szerepét és kapcsold ki. :) Ezzel kiszűrheted hogy a védelmi áramkör vacakol vagy a berakott végfok esetleg nem teljesen frankó. Üdv!

0

hifista
hifista picture

Helló!
A védelmi áramkörben lesz ott még hiba, valószínüleg zokon vette pár alkatrész azt a pozitív tápfeszültséget.  Például a Q601-602-603 vagy masik oldali párjaik. de sérülhetett az  R629 ellenállás is és még számos dolog ezen a környéken. Ilyen esetben végig kell mérni mindent a védelmi áramkörben.
Ha már barkácsolunk, esetleg meg lehetne szakítani a proci protect lábára menő NYÁK fóliacsíkot, hogy úgy mi történik.
Az alacsonyabb tápfesz pedig arra utal, hogy a puffer kondik sincsenek jó formában.
Hifista.

0

pika75
pika75 picture

Szia. Ma ujra elovettem az erositot. Teljesen lehuzott hangerovel inditottam, es a rele meghuzott. A basszuspoti kozepallasban, fokozatosan emelve a hangerot a 4. allasnal protect jelzes ujbol. Teljesen lehuzott basszussal az 5. allasig tudtam emelni a hangerot. Teljesen felhuzott basszussal + extra bass a 2. allasnal mar elengedett a rele. Mindez tuner modban allomasra hangolva. Mas bemenettel, jel nelkul, teljesen fel tudom huzni a hangerot es nem tilt le. Ezeknek fenyeben merre kutakodjak tovabb?

0

hifista
hifista picture

Helló!
Csak ismételni tudom magam. Vagy a pufferekből fogy ki a szufla, vagy a kimeneten lévő túláram védelem mér tévesen és az avatkozik be.
Mindkét lehetőség fennáll, ha megszakítod a procihoz menő áramkört- ezzel kiiktatva a védelmet - és kellő óvatossággal kipróbálod, kiderül melyik irányba keress tovább.
Hifista.

0