You are here

Sony STR-DE485E házimozi erősítő nem ad hangot, a végfokmeghajtók melegszenek! MEGOLDVA

15 posts / 0 new
Last post
knight87
knight87 picture

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni a címben említett Sony STR-DE485E házimozi erősítő javításához!

Egyik haveré a készülék, és leginkább a digitális bemenetet használta eddig rajta. Azt mondta, hogy amikor épp 5.1-es jelet küldött rá elhallgatott pár csatorna. Először még helyreállt kis időre, aztán már egyáltalán nem szólt az analóg bemeneteken sem. Fejhallgató kimenet is teljesen néma. A kijelzőn semmilyen hibát nem mutat.

Először a bemenetválasztó IC-re gondoltam, ami a fő panel alján van, mert korábban találkoztam már olyannal, viszont annak a tápja okés, nem is melegszik, szóval ezt a lehetőséget egyelőre jegeltem. Persze ettől még lehet hibás...

2 problémát találtam benne eddig:

- az egyik, hogy a tuner tápja teljesen elszállt! +27V-ott kapna az első stab. IC, ami 10V-ra szabályozná ezt le, majd jönne a következő, ami 3,3V-ra. Erre a 2 feszültségre van szüksége a tunernek. A gond ott van, hogy az a 27V valamiért 40V-on áll, a 2 stab. IC-t kilőtte. Hidegek, és minden lábukon ez a 40 V jelenik meg. Gondolom a tunernek vége, de ez végül is nem olyan nagy gond, csak gondoltam leírom ezt is, hátha van valami köze a nagyobbik problémához.

- a másik, hogy a végfokokat hajtó előerősítők pár perc alatt megfoghatatlan hőmérsékletre melegednek, de mind a három! 2db NEC PC2581V típusú van benne és egy STK350-230 típusú. Érdekes lenne, ha egyszerre lenne hibás mind. A fő tápfeszültség mondjuk megvan, 48,5V mindkét oldal (pozitív és negatív is), de a service manual 53V-ot, tehát itt is lesz valami gubanc, feltételezem, az előbbi IC-k nem a semmiért melegszenek. Ami plusz érdekes, hogy a NEC IC-k lábain a service manualban megadott értékeket mértem.

A végfok tranzisztorokat mértem, nem zárlatosak, a köztük lévő 2x0,22 Ohm-os ellenállások értékei megfelelők.

Jelenleg itt tartok. Amit majd megnézek, hogy leválasztom a 3 végfok-meghajtó tápját, hogy úgy felmegy-e 53V-ra a tápfeszültség!? De tényleg fura, hogy mind a három annyira melegszik, kétlem, hogy normális lenne.

Bármilyen ötletet szívesen fogadok :R

Comments
knight87
knight87 picture

Üdv!

Az erősítő életre kelt!
A tunerrel nem foglalkozok, úgysincs használva, be sem kötöttem. Megjött az új hangprocesszor, amit sikeresen beforrasztottam, plusz még találtam gyenge pontokat a panelon, azokon is átmentem. Fejhallgatón rögtön lett is hang, a hangszórókon viszont nem, vagy csak be-be ugrott. A relék érintkezői nem voltak már a helyzet magaslatán, tehát azokat szépen ki kellett szednem, szétkapni, kontaktokat 2000-es papírral óvatosan felcsiszolni, vissza be. Jó is lett, szól szépen!
Köszönöm mindenkinek a segítséget! :R

0

hunvótá
hunvótá picture

Szia, Sonyknál rendszeresen tapasztaltam forrasztási hibákat, amik rettenetesen furcsa hibákat okoztak. Több erősítő is megjavult már teljes panel átforrasztással. Csak egy tipp.
A 0,22-es ellenállásokon mérsz bármilyen feszültséget?

0

knight87
knight87 picture

Találtam a folyamatosan melegedő előerősítőknél elgyengült forrasztásokat, azokon már végigmentem.
Nem, azokon nem volt feszültség.
Várom a hangprocit...

0

SzG
SzG picture

Az input voltage selector jó állásban van? 240V?

File csatolás: 

0

knight87
knight87 picture

Ezen olyan nincsen, és jó ideig hiba nélkül működött!

0

SzG
SzG picture

Biztos hogy "Sony STR-DE485E"? Van "E" a végén? A kapcsolási rajz nem egyértelmű a különféle modellfajtákra, nem is értem, hogy miért nincs külön-külön datasheet a különböző verziókra. Kinyomtatni úgysem kell.

Megnéztem a kapcsolási rajz részletét, ahol a stabilizátorok vannak. A csatolt képen a piros nyíl hegye egy GND sínre mutat. Ha végigköveted ezt a GND vonalat, ami bemegy a tuner 9-es lábán, akkor ez egy zárt sziget, a tápegység felé nincs út. Kivéve, a tuneren keresztül. Azt kéne megnézni, hogy a tuner 9-es lábán mekkora a feszültség a készülék fémházához képest, illetve ez a GND "sziget" hogyan testelődik a táp felé. Talán a tuner fémházán keresztül?

File csatolás: 

0

knight87
knight87 picture

Üdv!

Először is köszi, hogy ennyire belemerültél, és foglalkoztál a témával :)

Igen biztos, hogy ott van az "E" jelzés is. Azt én is észrevettem, hogy a kapcsolási rajz több helyen nem követi a fizikai valóságot, valószínűleg különböző revíziók lehetnek, de azért támpontnak jó az!

A hátlap egy nagy közös GND, és szükséges is neki... ha nincs meg, akkor pl. nem kapcsolja a hangszórókat, csak a fejhallgató-kimenet aktív. Az RCA bemeneteknél több ponton, a video bemenetnél is, valamint a tunernél is érintkezik.

Az a stabilizátor rész, amit említesz, a digitális panel sarkán helyezkedik el, azt említem a leírásban is, hogy ott sokkal nagyobb feszültség jelenik meg, mint kellene, bár ezt úgy mértem, hogy a tuner kábele le volt húzva. Mondjuk a rajz szerint attól még a 10 és 3,3V-nak kellene ott megjelenni, mivel az a rész, ha jól néztem a rajzot, csak és kizárólag a tunert táplálná, nem szabadna, hogy kihatással legyen másra. Igazából az erősítő rész a lényeges, a tunert lehet vissza se teszem, csak gondoltam lehet valami köze az egészhez. Az is elképzelhető, hogy még valamelyik előző tulajnál ment tönkre, valami ismeretlen oknál fogva.

Most nem tudom mennyire lenne jó ötlet így éleszteni az egészet, mivel az audio-jelfeldolgozó chipet kiműtöttem a helyéről, lehet megzavarodna nélküle. Remélem nem kell sok idő, és megérkezik Kínából az új! :)

OFF-topic: vettem korábban hibásan hasonló erősítőt, annál csak ezt a vezérlő chipet kellett cserélni, és tökéletes lett. Ezek szerint túl lehet hajtani "belsőleg" is, ugyanis a haver, akié a cucc, szinte mindig a digitális bemeneten keresztül használta.

File csatolás: 

0

SzG
SzG picture

...bár ezt úgy mértem, hogy a tuner kábele le volt húzva.

Tudnál fényképet készíteni a kábelről és a tunerről? A csatlakozóról is ahonnan lehúztad? A képek ne legyenek túl közeliek látszódjon rajtuk a környező áramkörök, a stabilizátorok.

0

knight87
knight87 picture

Update!
A fő táp rendben, a tuner tápja továbbra sem jó, de az nem lényeg, semmi más résszel nem függ össze! A bemenetválasztó IC-t néztem szkóppal, a 7V-os tápja oké, viszont maga az IC hibás, a kimenetein közvetlen mérve nem jön ki semmi, egy nagyon minimális zajon kívül. Pár hét, és megjön Kínából az új :)

0

knight87
knight87 picture

Nem oldódott még meg a dolog, csak azóta semmi időm nem volt foglalkozni vele...
De írok, amint előrébb jutottam! :)

0

taurus66
taurus66 picture

Szia !
Rutinból mondom neked, ilyen esetekben mindig a táp ellenőrzésével/rendberakásával indíts. Multiméter plussz szkóp. A táp az alapja minden készülék működésének. De ahogy te is leírtad, lehetnek ott gondok ! :D
Ha ezzel megvagy, mehetünk tovább.....Kondikra kiemelten figyelj !!!

Üdv : Taurus66

0

knight87
knight87 picture

Hello!

Köszönöm, megfogadom a tanácsot! :)

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
ITT ezen a fórumon írnak a uPC2581 és az STK350-530 ról melegedés ügyben.

0

knight87
knight87 picture

Üdv!

Köszönöm, elolvasom! :)

0

Sponsored links