You are here

Sony TC-FX210 kazettás deck kivezérlésjelzője felvételkor kiakad /MEGOLDVA!

16 posts / 0 new
Last post
Tomi94
Tomi94 picture

Sziasztok!
Vettem egy Sony TC-FX210 magnót, ami szépen működik azt leszámítva, hogy a felvétel indításakor (szünet feloldásakor pontosabban) a bal oldalon -4, jobb oldalon -2 dB-ig folyamatosan világítani kezd a kivezérlésjelző. Mármint nem a zene hatására, hanem akkor is, ha még nem indult el a felvételi forrás, vagy letekerem a potmétert. Szalagtípustól függően ráadásul: a jobb oldal krómon már 0-ig, metálon +3-ig kitér! Így már egyáltalán nem is lehetne beállítani a helyes szintet..
Először azt hittem, valami gerjedés: javítottam már pár decket, amiben mechanikus átkapcsoló volt a felvételhez, és annak a kontakthibája produkált ilyen jelenséget (kimeneten hallható pattogással vagy sípolással egybekötve). De ebben nincs felvételi tolókapcsoló, elektronikusan vált üzemmódot. Sem a vonal kimeneten monitorozva, sem a fejhallgatóban nem jelenik meg semmi zaj a felvétel indításakor, sőt ha leszünetelve beállítom a kivezérlést (ekkor még normálisan jelez!), majd elindítom, egy kevés - gyanúsan fejkopásból eredő - magasveszteséget leszámítva tökéletes felvételt készít, semmi torzítás vagy gerjedés nincs!
Következő ötletem (a szalagtípus-függő szintből kiindulva): mi van, ha kijut az előmágnesező jel a kimenetre? Az nyilván nem hallható, mert nagyfrekvenciás, attól függetlenül az erősítőt még terheli, tehát nem túl egészséges jelenség. Viszont: kipróbáltam, hogy más deckek bemenetére rákötöttem ezt a Sony-t, és figyeltem a kijelzők együttfutását. Lejátszás közben szépen egymáshoz állítottam őket, de felvételkor már csak a Sony kijelzőjén ugrott meg a szint, a másikon nem történt semmi rendellenes. Aztán ütközésig feltekerve sem jeleztek semmit. És ez 3-4 készüléken ugyanúgy! Ezek után kicsit érthetetlen számomra, hogy a fejhallgató kimenetről meghajtott kivezérlésjelző hogyan tud hibázni...
A készüléket a napokban vásároltam, előélete ismeretlen. Hibásan vettem, hiányoztak róla a szíjak, amit persze már pótoltam. Megbontva látszólag nem volt még, nem hiányzik belőle semmi, és a fenti hibán kívül más rendellenességet nem vettem észre a működésében. A szervizkönyvet külföldi oldalról beszereztem, és feltöltöttem ide is.

Comments
Tomi94
Tomi94 picture

Úgy tűnik, sikerült szkóp nélkül is megcsinálni. C211 kondenzátor cseréjével megszűnt a jelenség, valószínűleg megszakadt (ahelyett, hogy a nagyfrekis jel szempontjából rövidzár lett volna..). A másik oldalon jelentkező (kb. 10 dB-el alacsonyabb) hiba valószínűleg csak a túlvezérelt kijelző IC áthallása miatt volt.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Az a kivezérlésjelző IC tápját hidegítette?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Látatlanban az eddigi infók alapján azt mondom hogy a felvevő erősítő kimenetét hidegíti az előmágnesező frekvenciáján amit még a legtöbb esetben a felvevő/kombinált fej felé a fejjel sorosan bekötött párhuzamos rezgőkör egészít ki.Ez a rezonanciáján nagy impedanciát képvisel, így az előmágnesező jel szempontjából kvázi szakadást jelent.
Üdv. Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Tomi !
Ha fennáll a problémád megoldottsága(jó magyarsággal :)) akkor légy szíves a topikcimben ezt jelezni.
Üdv. Laci

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Egyszer volt nálam egy ilyen kiakadós deck, abban egy kerámia kondenzátor hülyéskedett a kivezérlésjelző áramkörben.

0

Tomi94
Tomi94 picture

Üdv mindenkinek!
Hét vége, megint volt egy kis időm foglalkozni a magnóval. Tulajdonképpen igaza volt annak, aki a kondenzátort írta, bár szerintem nem pont ilyen hibára számított. Szóval, elkezdtem végigkövetni az előmágnesező jel útját, és találtam a szűrőnél egy kondit, ami konkrétan ki van cserélve ellenállásra! Ezek szerint mégsem én szereltem szét először..
Egyébként úgy jutottam erre a részére, hogy kipróbáltam, az oszcillátor trafónak a kimenő lábát kiforrasztva megszűnik a hibás kijelzés. Így már biztos voltam benne, hogy az előmágnesezés zavar be.
Holnap visszacserélem a gyári értékűre a kondit azon a helyen, aztán jelzek, hogy megszűnt-e a probléma.
Addig is, a kapcsolási rajz (most már innen): http://elektrotanya.com/sony_tc-fx210.pdf/download.html
valamint a szóban forgó panelrészlet: http://kepfeltoltes.hu/150213/alkatr_sz_024_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Tomi94

UPDATE! Kivettem az egyiket, rámértem és ez mégis kondenzátor -.- Méghozzá megfelelő értékű. Szóval, egyelőre mégsincs meg a hiba oka.. /Hozzászólást törölni nem jöttem rá, hogy lehet..

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Most én is azt mondom nézd meg a kondikat a kivezérlés áramkörben.Ha az előerősítő csinálná, akkor az a felvételen is hallható lenne.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Csak egy ötlet. Ha szimetrikus tápja van és nincs csatoló kondi a jel útjában, akkor mérd meg nem kerül -e egy kevés egyen feszültség a jel mellé. Esetleg tegyél be egy csatoló kondit, vagy akár egy aluláteresztő szűrőt.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ilyen esetekben használatos az oszcilloszkóp és hanggenerátor, valamint analóg feszültségmérő.
Ha nem volt megbontva, miért hiányoztak a szíjak?

Bálint

0

Tomi94
Tomi94 picture

Sajnos szkóppal nem rendelkezem, bár lehet, hogy tudnék alkalmat találni az egyetemen, hogy elvégezzek egy-két mérést a készüléken. Illetve PC-s szkóp programom van (jó minőségű hangkártyával, nem alaplapiról használva természetesen!), de ugye azzal csak hangfrekis tartományban lehet mérni, azt meg egyrészt hallanám, másrészt a másik készülék kivezérlésjelzője is kell, hogy mutassa.
Egyenfeszültséget mindenképp mérek a kimeneten, bár furcsállnám, hogy akkor nem kattan a fülhallgató a kapcsolás közben. Mindenesetre a legutolsó csatoló kondi a Dolby IC kimenetén van, azután még következik egy műveleti erősítő, meg a kivezérlésjelzőt hajtó IC.
ui.: A "hiányoztak a szíjak" dolgot úgy értettem, hogy elpattantva leestek a gép aljába, tehát a mechanikáról hiányzott, nem nyom nélkül eltűnt természetesen.

0

Tomi94
Tomi94 picture

Egyenfeszültséget mértem a kijelzőt hitelesítő potméterek lábain, de lejátszás-felvétel állásban is 4.5 mV-ot jelez a multiméter. Viszont lejátszáskor teljesen normálisan jelez a készülék, tehát ez nem lehet oka a jelenségnek.
Amúgy az egyik potit próbaképp elforgattam, és a hibajel változott vele a kijelzőn, szóval mégiscsak az audio kimenetről kap valami zavarjelet, csak nem hallatszik.. Lehet, hogy tényleg nem úszom meg szkóp nélkül.

0

nogebt
nogebt picture

Hi.
csak egy tipp..
nem lehet hogy kontaktosak a kapcsolok????
Ha a felvételi átkapcsolo mechanikus akkor az nagyon gyanus lehet.

Üdv.egon

0

Ebit
Ebit picture

"De ebben nincs felvételi tolókapcsoló, elektronikusan vált üzemmódot."

Szia!

Ez kiesik. Sajnos itt többet kell mérni, elsősorban a problémás áramköri egységben,én is kondira, vagy rossz érintkezésre tippelnék.

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Rosszabb! Azt az elektronikus REC/PLAY átkapcsolást egy 6V-os relé végzi.
Tehát lehet mechanikus hiba.

0

Tomi94
Tomi94 picture

Nos, erre én is tippeltem még az elején, de kimérve rendesen megszakít, illetve rövidre zár mindkét állásában. Valamint, ez a relé már a felvétel gomb lenyomásakor meghúz, viszont a kijelző csak a szalag indulásakor zavarodik meg.
Kimértem még, hogy a törlő-előmágnesező oszcillátor viszont tényleg csak a Start gomb megnyomására kap tápfeszt, Q309-310 tranzisztorokon megfelelő pillanatban történik meg az átkapcsolás. Mivel a fejhallgatót és a kijelzőt meghajtó erősítőfokozat a Dolby IC egy másik kivezetéséről kap jelet, mint a felvételi fokozat, nem igazán értem, hogyan juthatna vissza az erősítőbe a nagyfrekvenciás jel.
De igazából ennek a találgatásnak (fejben, ill. alkatrészek ötletszerű kiméregetésével) nem sok értelme van; megpróbálok hozzáférni egy szkóphoz, hogy rá lehessen nézni a tápfeszültség, ill. a kimenet jelalakjára. Ezekből már legalább lehet valamerre elindulni.

0

Sponsored links