You are here

Sony XR-CA600X autórádió bekapcsolás után néhány percen belül megnémul, csak több órás áramtalanítás után működik ismét...

11 posts / 0 new
Last post
PushyG
PushyG picture

Kedves Hozzáértők!

Küzdök a címbéli kézi készülékkel.
Előjáték: A tulaj szerint bekapcsolás után egy idő múlva szabályozhatatlan a hangerő (nem változik a kezelőszervek állítása ellenére), majd megnémult, és azóta sem adott hangot.
Javítás 1: A végfok IC lábainak forrasztásai felrepedeztek. Az összes érintett lábat és a csatlakozókat is átforrasztottam, az egész panelt nagyítóval átnéztem. Visszaadás után a működés próba sikeres volt, 1,5 órás járatás után is működött.
Jelenleg: Másnap bekapcsolás után pár perc múlva megnémult, és azóta sem ad hangot. Látszólag minden kezelőszervre reagál, csak a hang hiányzik (lényegében az eredeti hibajelenség visszatért).
Javítás 2: Kipróbáláskor pár perc után egy-egy pillanatra elnémult, majd teljesen elhallgatott. Sem magnóról, sem rádióról nem szólaltatható meg. A hangerő állításra a kijelző reagál, de hang nincs. Ha kikapcsolom, de áram alatt marad, akkor továbbra sem ad hangot bekapcsolás után sem.
DE, ha órákig áramtalanítva van, akkor megint pár percre képes rendesen szólni.
Amit mértem: Első gyanú, a némítás funkciók ellenőrzése. De nem. A feszültségek a processzor és a némító tranzisztorokon is normálisak. A végfok IC  sem kap némítást kiváltó jelet (stby, mute).
Mértem a hangfrekvenciás jelet. Az IC331 egy TDA7406T igencsak multi ic. Bemenetválasztás, hangerő szabályzás, EQ, spektrum analizálás, FM stereo decoder, stb.
Az MPX jel megérkezik a bemenetére, de amikor némulás van, akkor a kimenetein semmi nincs. Szerintem rendellenesen melegszik is. Nem tűzforró, de a feszültség szabályzó IC-n kívül ez a legmelegebb.
Van mégegy hibajelenség, ami zavar: Amikor elnémul, egy pár percig kijelző szinten is rendben működik, meg az MPX jel változásából is látom, hogy ok lenne, csak a TDA IC-ből nem jön jel.
DE egy idő múlva mér ez sem igaz. Ha hangolni próbálom (seek +/-) ,akkor nem talál adót. Nem áll meg a keresés. Pedig a tuner signal kimenetén látom, hogy elhalad a hangolás adók "felett", és az MPX jel is kitisztul 1-1 pillanatra, de nem áll meg a hangolás.
Ez a multi TDA IC szerintem belepofázik a hangolásba is, mert a tuner egy vegyes digitál (i2C)/analóg egység, és én már nem látom át a működését.

És a kérdés: Okozhat a TDA7406T önmagában ilyen hibajelenségeket? Mondjuk kicserélni nem tudnám, mert nem lehet kapni (HQ, Farnell, TME, ASWO, EBAY).

Előre is köszönöm!

Gábor

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: fagyasztó spray?

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!
Sajnos olyanom nincs, de levegő spray-t fejjel lefelé fordítva finoman nyomigáltam rá folyadékot, ami azonnal elpárolog, és hűt. Deres nem lett tőle, de azért lehűti. De nem okozott változást. Megfujkálam vele a procit meg a TDA IC-t is, eredménytelenül. Ha egyszer elhallgatott, akkor órákig állnia kell, hogy ismét hangot produkáljon.
Az a baj, hogy most már olyan rövid ideig tart a működési idő, hogy képtelen vagyok a kritikus pontokat végig szondázni.
Ami még a TDA hibája mellett szól nekem, hogy random lábakon abnormális feszültségeket mérek, ahogy bekapcsolva tartom. Pl. van egy PAUSE láb, amin csak egy kondenzátor van a testre kötve. Normál esetben 0 voltnak kéne lennie, de volt olyan, hogy 6V-ot mértem rajta. Máskor meg 0-t. És mind a két esetben már némult állapotban volt...

A legfőbb problémám, amit nem látok át ezzel a rendszerrel kapcsolatban, hogy okozhatja-e ennek az IC-nek a hibás működése a hangolási problémát?

Gábor

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nos. Ezzel a levegő spray-el, bekapcsolástól fogva hidegen próbáltam tartani. Amíg folyamatosan hűtöttem, addig szólt, de ha egy picit nem figyeltem oda, akkor azonnal el kezdett pattogva némulgatni. Néhányszor sikerült visszahűtenem, de aztán 10 percre kitolt működést követően már nem jött vissza. Illetve nem némult el teljesen. Nagyon halkan szólt tovább. Érdekes, hogy seek-/+-ra nem talál adót, de kézi hangolással léptetve át tudtam állítani egy másik adóra, ami szintén nagyon halkan szólt.

Azt hiszem ennyi...
Úgy tűnik a TDA kampeca...

Gábor

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Körülnézek, van pár bontott Sonym.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönöm.

Gábor

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Sajna nem találtam. 
Jácint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ok! Akkor összerakom, és megy vissza a gazdájának... :(

Gábor

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
Tipushiba, hogy a előlap gombjai döglenek, zárlatosak lesznek.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nem látok összefüggést az általam leírt jelenségek, és a gombok meghibásodása miatt. Amikor néma, egy darabig ugyanúgy reagál a kezelő gombokra, és a mért jelek alapján meg is történik a változás.

Gábor

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Pedig nincs kizárva, hogy x db gomb átvezet és MUTE-ba hülyiti a procit. Mikor néma, minden gombra reagál, csak nem szol? Ilyen gombok vannak benne?
https://hqelektronika.hu/termekek/sw1000sc1-smd-mikrokapcsolo-led-sony-1...

0

Sponsored links