You are here

Soundcraft Spirit Notepad (RW5356) tápfeszültségek rosszak (értékben is és AC ült rá), IC-k (több féle) melegednek (Megoldva)

19 posts / 0 new
Last post
PushyG
PushyG picture

Kedves Segítők! Kezeim közé kaptam ezt a játékszert, hogy rossz a hangminősége. A tápokat ellenőrizve nagyon érdekes volt a jelenség: 2x17V-os trafóból 2 db diódahíd (kondenzátorral szétválasztva az AC ágakban) egyenirányít, melyek DC kimenete sorba kapcsolva kb. 75V-ot ad (ebből lesz majd 48V egy zener diódás- tranzisztoros kapcsolás után). Az egyik diódahídból kondenzátorok után 78/7915 stab. kockákkal előállít +/-15V-ot. Ez eddig klasszikus... A diódahíd AC ágában szimetrikus a feszültség. A kimenetén már nem. A pozitív ág 24V, a negatív 20V. Ráadásul a negatív ágban jelentős AC összetevőt mértem (kb.6V). Kicseréltem mindkettő dióda hidat, ami után az alábbi állapot állt be: Továbbra is asszimetrikus a DC feszültség a stabkockák előtt, de most a pozitív ágban van kb 51V-os AC összetevő. Akkor is, ha a 2. diódahidat leválasztom (kiforrasztottam az AC oldali kondenzátorokat). Plusz: A műveleti erősítök kettő kivételével TL072-k, de van 2 db NE5532P, és ezek a stabilizátorok elől elvezetett tábpól kapnának 1-1 zener diódával korlátozott tápot. Nos a negatív az 17,8V, de a pozitív, az 20,8. Az adatlap alapján 20V a táő maximuma. Mindkettő NE5532 elég forró. Kérdéseim: Van-e valakinek kapcsolási rajza ehhez a csodához? A kereső nem talt ilyet, csak hasonlókat. Ezt a zener diódás variálást, meg a 5532-es variációt nem találtam egyikben sem. Esélyes-e, hogy meghaltak az 5532-esek, és ezért asszimetrikus a táp, vagy a zener diódás korlát miatt lehet ez. A zener, az biztosan rossz szerintem. Hogyan képes 51V-os AC keletkezni az egyik táp ágban (+), amikor az egész miskulancia 2x17(19)V-ról üzemel? Köszönöm előre is! Gábor

Comments
PushyG
PushyG picture

Tiszteletem Mindenkinek!

Jól meglepődtem, hogy már 3 év eltelt, de mostanra került megoldásra ennek a keverőnek az ügye...

Sokat lendített a megoldáson, hogy lett végre szkópom, és elő tudtam venni az eddig megoldatlan problémáimat.

Szóval: A kicserélt graetz hidak egyike hibásnak bizonyult, ez kavart be rendesen. Tönkre ment még az utánuk lévő két puffer is (C43, C44), de nem egyformán. Cseréltem őket.
Ezektől a hangminőség helyre állt, de a monitor out kimenet a bal oldalon néma maradt. A main és a fülhallgató kimenet viszont szimmetrikusan szólt.
A fülhallgató kimenet jack aljzata kapcsolós, de a gyanúm nem igazolódott be (kh). Végigmértem minden passzív elemet, de mind jó volt a panelon mérve. Végül adtam 1kHz-t az egyik bemenetre és végigmértem a jelutat. Így lett meg a C14, C34 páros, ami a fülhallgató és a monitor out között van. Az egyik oldalán volt jel, a másikon néma csend. Kicseréltem őket és meg lett a szimmetria. Jelútban ennyire kipusztult kondenzátorokkal még nem találkoztam. Eredetileg 33u-sak voltak, de kiforrasztva pikoFarad nagyságrendű volt a kapacitásuk.
Utólag persze okos az ember, mindkettő jó közel volt az izzásig hevülő stabkockákhoz. Nem is értem, hogy a mérnökök hogyan gondolták ezt a tápkonstrukciót.

A biztonság kedvéért kicseréltem a dióda hidak közötti két kondenzátort is (C41, C42)
Járattam órákon keresztül, de szépen működött, úgyhogy ez is kész.
Köszönöm mindenki segítségét és türelmét!

Gábor

 

3

l.attila
l.attila picture

Sziasztok!

Sikerült megoldani a problémát? Nekem is egy ugyanilyen készülékem-hibám van.

Attila

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Bár a topik nyitója egy napja járt a Tanyán de itt, ezen topikon utoljára tavaly szeptemberben nyilvánult meg.
Én is kíváncsi lennék már az eredményre de ez úgy tűnik reménytelen elvárás...

Laci

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nem reménytelen. Csak annyira hátrasorolódott, hogy nem jutott rá idő. És helyem sincs most semmivel sem foglalkozni, mert felújítják a cégem épületét, és konténerekben sínylődünk, amíg kész nem lesz.
Úgyhogy szorgalmasan visszajárok olvasni, de haladni nem tudok semmivel.
Az elvárás szó viszont egy kicsit fájt. Ha elvárás van, akkor az kicsit alá-fölé rendeltségre utal. Hogy én hová sorolom magamat magamban, az egy dolog. Kívülről viszont már kellemetlen érzéseket gerjeszt. Remélem rosszul értelmeztem...

Gábor

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha ez az "elvárás" nem "hangzik el" akkor lehet hogy még egy évet kellett volna várni bármi féle visszajelzésre?
Már ne haragudj de abszolute nem mondhatod hogy bárki is türelmetlen lett volna. Ha az előttem kérdező nem tesz fel a kérdését én továbbra sem írtam volna bejegyzést annak ellenére hogy rá rá néztem időnként a topikod sorsára.

Laci

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nem éreztem türelmetlenséget, és nem ezt is hoztam fel. Kizárólag az elvárás szóra reagáltam. És mielőtt OFF topik válik belőle, én azt gondolom csak rossz szót használtál. Inkább várakozás lehetett az eredeti szándékod, remélem.
És jeleztem, hogy nincs időm rá, hogy hobby és szórakozás. Az elmúlt egy évben sorban egymás után jöttek a hobbyt elnyomó események. Az autócserétől kezdve Édesapám halálán keresztül (aminek hagyatéki dolgai most nyáron zárultak le végre) egészen az épület felújításig. Ezen kívül még sok más is háttérbe szorult és félig készek dobozait kerülgetem, alkatrészeket, és majd megveszek a türelmetlenségtől, hogy befejezzem végre őket.
Na mindegy...
Jelentkezem, ha haladtam vele, és a többivel is, ami ugyanígy nyitva van, és szeretném már lezárni...

Gábor

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Sajnos nem egyedi a jelenség. Több példát is tudnék felhozni arra hogy nagy garral megnyitnak topikot egyesek és kettesek .:) A válaszolók belefektetnek nem kevés időt energiát a probléma megoldása érdekében és ez után a kérdést felvető magára hagyja a topikot.
Egy példa azért álljon itt konkrét megnevezés nélkül. Egy igen csak bonyolult felépítésű műszer lelkivilágába beleássa magát az ember a hiba okának felderítése végett. Várná az ember hogy azt a pár javasolt ellenállás mérést az illető elvégezze már csak annak megerősítése végett is hogy jó úton jár e a segítő gondolkodása. várok azóta is...Némelyek (szerintem) önző módon azt gondolják hogy az adott felvetés csak az ők problémája s másoknál nem fordulhat elő. Ez például egy trehány, igénytelen cím megadással is megvalósul mert kereshetetlenné vállhat a dolog e miatt.
Üdv. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Amit írsz átélem én is. Itt is, meg más fórumokon is, ahol jelen vagyok. De sokszor tapasztalom azt is, hogy idővel igenis visszatér az illető, és beszámol.
Én nem kívántam magára hagyni az általam indított témákat, de annak sem láttam értelmét, hogy havonta egyszer beírjak, hogy "elő se vettem, bocsika, egy hónap múlva megint benézek....".

Gábor

0

mihi12345
mihi12345 picture

Szia!

Valami test problémád lehet ahogy írták a kollégák. Én megmérném vagy gondolkodás nélkül kidobnám a kondikat ami a táppal összefügg, főleg ha nem mai darab.
Még egy lehet, hogy ezekben nem minden test pont ugyan az (!!!) találkoztam olyannal hogy más volt a PWR GND és az ANALOG GND, csak egy pár ohmos ellenállással volt összefogva, ami már is meg tudja a méréseidet hamisítani.
Azt csinálnám még, hogy 2 db 24V 5W (10W) izzóval beterhelném a külső tápot és megmérném, hogy akkor a feszültség szimmetrikus marad e.
A zéneres stabilizátor nem áteresztő tranzisztoros?, mert akkor azt is meg lehet nézni!

0

pika75
pika75 picture

Szia. Nekem anno egy kis Pioneer hifivel gyult meg a bajom, olyan ertelemben, hogy a diodahid elott az AC fesz szimetrikus volt, utana a DC mar nem. Az egyik pufferelko volt kiszaradva addig nem latott mertekben, pedig Elna kondik voltak benne, nem holmi kinai olcsosagok. Csere utan mar tokeletes lett. Udv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Nem zárlatos a trafó? Cseréd meg a híd előtt, és ha vándorol a hiba akkor trafó.
Üdv.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A trafó kívül van, és egy 3 érintkezős csatival kapja a 2x17(19)V-os AC-t a keverő. A Graetz hidak bementén tökéletesen szimmetrikus a feszültség. A +/- viszont már aszimmetrikus.

Gábor

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nékem ez arra vall hogy a trafó közepe nem jut el a pufferek közös pontjára., csak a puffer elkók kapacitív ellenállása és az esetleges terhelés szabja meg a feszültség eloszlást a stabkockák bemenetén.
Üdv. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Köszönöm a tippet, megnézem. Hétfőn legközelebb, mert bent van a melóhelyemen. Egyébként lehet,hogy esélyes, mert annyira ócska panelon van, hogy akárhogy művészkedtem (láblevágás, stb), akkor is kijött 1-2 furatgalván. Remélem csak 2 oldalas, és nem több rétegű a nyák, mert akkor annyi neki...

Gábor

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Valami fejlemény?
Üdv. Laci

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Most úgy alakult, hogy egy percet sem tudtam vele foglalkozni. Ezen a héten valszeg nem is lesz másképp. Autót cseréltem, és nagyon sok intézni való van velük.
De köszönöm az érdeklődésedet, azonnal jelzek itt, ha haladtam vele valamire. Mivel ez nekem hobby és szórakozás, sokszor nem köt határidő.

Üdvözlettel:
Gábor

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Bár a hálón talált rajz egy másik tipus tápjának van jelölve de ismerve ezen gyártó szokásait, az általad javított gépben is a csatolt rajzon lévő áramkör található. (a leírásod szerint egyértelműen!)
A mérést mivel végezted? Ha van, célszerű lenne szkóppal is megnézni. A stabkockák előttről táplált IC-k táplálását a zeneres stabilizátorok munka vagy előtét ellenállásának egyik végének felemelésével ha megszünteted, kizárhatod a terhelés "hülye" viselkedéséből adódó anomáliákat. Boccs ha egy kicsit nyakatekert voltam! :
Tapasztalatom szerint az 5532-ők normál, hibátlan állapotukban is meglehetősen langyosak szoktak lenni.
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ezt a kapcsolást ismerem, sőt meg is építettem annál a rack-keverőnél, amihez anno kerestem PSU-t. Ez is hasonló, csak nem Texas IC-vel van a 48V-os rész, és van még a zener diódás táp csak az 5532-nek.
OK, leválasztom a soros ellenállást, és megnézem mit művel...

Gábor

0

Sponsored links