You are here

SSD particionálás

10 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint picture
***

üdv: mi igaz abból, hogy az SSD-t nem szabad particionálni?

Bálint

Comments
PushyG
PushyG picture

Üdv!

Egyetlenegy "indokot" tudnék felhozni:
Ha particionálva van, akkor leszűkül az elemi memória cellák élettartamát (korlátozott írási darabszám) menedzselő mozgástere. Ergo rövidül az élettartama.
De, hogy ez mennyire életszerű, azt nem tudom.
Egy SSD élettartama amúgy sem hiszem, hogy elérheti egy jó HDD élettartamát... hamarabb elavul... :-)

Gábor 

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture
*

 ez mennyire életszerű,
0%

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mr._V.
Mr._V. picture

Már csak azért sem életszerű, mert a HDD is áthelyezi a BAD BLOCK-okat egy másik erre fenntartott "tartalék" helyre, ahogy az SSD, pendrive is, tehát ami annó fizikailag a tárolóchip elején volt, de sokszor lett írva (pl. egy log fájl miatt), az idővel a tartalék helyre kerül és maga a fájl kezdődik a chip elején, majd folytatódik a végén (a tartalék táron) és befejeződik megint az elején.
Pendrive esetében ezt talán Dirty Bit-nek nevezik, amit flash szintű formázásnál meg lehet adni, hogy hány %-a legyen ilyen tartalék. Ez pendrive-től függően gyárilag 94-96% tényleges adat és 6-4% hibajavító rész szokott lenni, de ez állítható az adott formázóprogramban. Ott a sebesség is állítható, ami a tényleges tárolható adat méretét a sebesség növelésével csökkenti... de az már pendrive.

A lényeg, hogy az SSD is rendelkezik hibajavító tárral, amire a HW írja át a fáradt tárolórészről az adatokat. Innentől kezdve pedig teljesen mindegy, hogy egy-egy gyorsan fáradó rész a chip elején-közepén-végén van-e.

Kb. 2-3 éves aktívan használt pendrive esetében a kibajavító tárhely fele szokott már használatban lenni (tapasztalat). Tehát egy ilyen "building" szintű formázás alkalmával megállapítható a pendrive állapota, és várható élettartama.
Jelzem, ez pendrive tapasztalat, SSD-t még nem kellett "building" jellegben soha formáznom, pendrive már vagy 6-7db megfordult nálam, így csak azokról tudok írni. (De a működési elv azonos, csak a vezérlés/felépítés tér el.)

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori picture
***

én is ketté osztottam

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mr._V.
Mr._V. picture

Hol olvasol/hallasz ilyen hülyeségeket?

Még a pendrive is particionálható, akkor pont egy SSD ne legyen az, ami HDD-t kiváltani jött létre? (Amin eleve több partíció van.) Eleve a Win 7-es óta készít egy Recovery partíciót is már a telepítés első menetében még a másolgatás előtt. Ennek fényében akkor Win-t sem lehetne telepíteni SSD-re, hiszen az is particionál???

Ne hallgass arra, aki ilyenekkel traktál!

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Szia!

SEMMI!

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
***

szia: itt a közeli Skynet szervízben mondták, én sem értem

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture
*

Akkor oda többet ne menj.

1

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture
*

Szia Bálint!

Pontosan úgy lehet partícionálni, mint a HDD-t.

formasu

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links