You are here

STK és SVI IC-k megépítése

50 posts / 0 new
Last post
drotostot77
drotostot77 picture

Tisztelt Fórumozó kollégák!

Keresek olyan hangfreq erősítő építésben/tervezésben jártas kollégát,aki kihívást érez segítséget adni egy Technics SU-Z22 erősítő megjavításához.
Mivel a hibás elem az STK 2038 (SVI2004A) típusú IC,ezért annak diszktrételekből történő újjá építését szeretném elvégezni. Ennek okai:
,hogy az előerősítést végző AN6070 tip. IC-t szeretném megtartani és
,hogy az AC visszacsatolás a végfokozaról történik a fesz.erősítőhöz(kombinálva egy lepke karakterisztikájú hangszínnel),illetve hogy a koppanásgátló és védelmi kör is közös megoldású a kétfokozatnál.
Hasonló elgondolásra jutottam,mint az alábbi címen lévő STK esetében:
http://www.freeweb.hu/gilszkilabor/elektronika/stk463/stk463.html

Sajnos elektronikai képzettségem kevés,egy ilyen áramkör megtervezéséhez, a kivitelezés viszont nem okozna problémát.

Köszönök minden építő hozzászólást!

Csaba

Comments
LACI058
LACI058 picture

Sziasztok, nekem van /1db. SVI3102D és SVI3104C IC-m vadonatújak,
meg sok-sokféle STK is, majd összeírom őket.

0

flajos
flajos picture

Tiszteletem uraim!
Fórumukat végigolvastam és ha jól értelmeztem akkor az SVI2004A ic megegyezik az stk2038 ic-vel.
Ezt fontos lenne tudnom mert van egy hibás technics erősítőm amiben a végfok SVI2004A ic vel üzemelt de elszállt, viszont van egy stk2038 ic-ém. Kérdésem, hogy beépíthetem-e módosítások nélkül?

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

attól tartok, hogy a két IC nem egymás helyettesítője. Az STK csak két végfokot tartalmaz, míg az SVI két végfokot + két védelmi áramkört. Az SVI lényegesen integráltabb így egyszerűbb a végfok rész.

Üdv,
Oszi

0

flajos
flajos picture

Sziasztok!
Köszönöm a gyors válaszokat. Én is úgy gondoltam, hogy 1-1-ben nem fog megfelelően működni.
Ez már elég régi problémám, valahol a neten már találkoztam a megoldással de nem találom és nem emlékszem, hogy mit írtak talán mintha két lábat fel kellett volna emelni, ha valaki tudja a megoldást segítségét szívesen veszem addig is keresgélek tovább.
Üdv

0

drotostot77
drotostot77 picture

Hello Oszi!

Az SU-Z22-ben is vezérli a koppanásgátlót az STK2038 (7. és 10. lábak)...igaz csak a túlterhelés esetén (DC detektor nincs benne).

Vétel

Csaba

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ha jól emlékszem az STK-ban csak egy Thermistor van, mint védelem.

Üdv,
Oszi

0

drotostot77
drotostot77 picture

Szia Lajos!

A kérdés jogos...
Amennyiben nem STK2038IV (vagy STK2038II?) van a birtokodban akkor nagy eséllyel pályázhat az SVI helyére.(ezen típusoknál 22 láb van és ezek nem DPP-k, hanem komplett végfok IC-k)
Az eredeti kérdésem/kérésemben lévő DPP (Darlington Power Pack) típusok nagy hasonlóságot mutatnak...viszont a munkapont beállítása eltérő lehet!!!
Kérem a többi fórumozót (első sorban exGelkás és Oszi), hogy erősítse vagy cáfolja meg fentebb lévő áltudományos felhomályosításom!
Hasonlítsd össze az én erősítőm és a te erősítőd kapcsolását...(tápfeszültség, ellenállások, kapcsolás jellege, stb.) és ha nagy hasonlóságot mutat, akkor usgyi!

H.a.N.D.!

Csaba

0

flajos
flajos picture

Köszi Csaba!
A 16 lábú stk ic-m van de Én is arra tippeltem amit Oszi leírt, volt a neten valamikor egy leírás, hogy mit kell tenni az stk-val de nem találom a linket ugyan feltettem a könyvjelzőkbe de újrahúztam a gépem és emiatt az elveszett, mindegy keresgélek tovább.
Üdv FL

0

drotostot77
drotostot77 picture

Szia Lajos!

Leírást én sem találtam, de mellékelek egy anyagot...lehet, hogy segítségedre leszen!

Üdv:Csaba

u.i.:küldj email címet(mérete miatt nem tölthető fel...)

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusztok!
Annak esélye, hogy kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből, az "IC" kapcsolását modelként használva, egy hasonló tudású végfokot összehozni, közelít a nullához.
Oszinak igaza van, járhatóbb út, komplett végfokot építeni.
Amit Jaca ír, az csak abban az esetben lenne kivitelezhető, ha egy jól felszerelt, beműszerezett műhelyben, valaki rászánná az idejét, és akkor is egyedi darabok készülnének, mondhatnám oldalanként!
Üdv:
exGelkás

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz drotostot77!
Hogy Oszi11 nek, mennyire igaza van, itt egy kép, egy hasonló végfok beléről!
Üdv:
exGelkás

File csatolás: 

0

drotostot77
drotostot77 picture

Szia exGelkás!

Idő közben szétszedtem.(gyorsabban,mint a karácsonyi ajándékomat :-))
Mellékelve a képe.
Áldozatok száma: 2db ellenállás és 1db tranzisztor (+1 a szétszedéskor)

Ezen nem szeretnék már segíteni...temetése egy hős katonáéhoz lesz hasonló,aki a csatamezőn esett el.

A csatatérről jelentett:

Csaba

Over

File csatolás: 

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz drotostot77!
Szépen össze van zsufizva, minden, ahogy kell!
Amit Jaca mond, valóban mindent mérj meg, ami életben maradt, mert ha belefogsz egy utánépítésbe nagyon jól jöhetnek ezek az adatok. Ugyan egy kicsit szkeptikus vagyok, a teljesen azonos paraméterek megalkotásában, valahol érdemes elhelyezni, egy trimmerpotit, a kimeneti ballansz beállításához, jó kis kihívás!
Szerintem, ezt a projektet, már a jövő évre hagyod! :rohog:
Üdv, és BUÉK:
exGelkás

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Csaba!

Mielőtt temeted, mérj meg benne mindent, amit tudsz!
Jól jöhet még az utánépítésnél. :-)

Üdv: Jácint

0

drotostot77
drotostot77 picture

Sziasztok!
Kedves exGelkás és Oszi!

Maximálisan igazatok van az ilyen hibrid IC javításáról...,de én nem szeretném megjavítani, hanem utánépíteni. (A megjelölt linken is ez történik csak egy másik típussal) Minden bizonnyal az általam elkészített végfok nem lesz olyan hangú, mint az eredeti, de javíthatóságában a jövőben is le fogja körözni az eredetit.
Látszólag hülyeségnek hangzik, de ez gondolat vezetett az eredeti IC lecserélésére (na meg a kínai klónoktól kiver a víz...)
Lehetőségét látom MOSFETtel történő operációnak is, amitől még jól is szólhatna...

Köszönök mindent!

Csaba

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Hello drotos!
Én veled értek egyet,épitsd meg,egyszer réges régen én is lekoppintottam egy müveleti erösitöt,egy a lényeg,a kondik olyanok legyenek amilyen abba az adott részbe valo,meg a tranyákat válogatni kell beta[h21],viszáram[Icbo] höfok függése miatt. Az én házilag készitett erösitöm 0.006% torzitásu.szebben szol mint egy gyári végfok , pedig 15éve épitettem./megjegyzés:akkor olyan helyen dolgoztam ahol tudtam válogatni a tranyákat/
sok idö meg munka,de marha sokat lehet vele tanulni.

0

drotostot77
drotostot77 picture

Hello TvDoki! Hello Mindenki!

Az eredeti alkatrészek kiméréséhez hozzá sem kezdtem (az alkatrészek eltávolíthatatlanok->mérése nem kecsegtet jóval), de sikerült a tokról néhány dolgot összeszedni és több (már működő) kapcsolásból az STK DPP kiváltó á.k.-t kiollózni.
Alább van néhány elképzelés az eredeti fesz.meghajtó áramkörrel egyetemben...
Amennyiben valakinek van észrevétele, akkor tegye meg. Illetve várom, hogy -amennyiben az elképzelésem helyes- melyik helyettesítést választaná (persze indokolva... :-))

Köszönök minden észrevételt!

Csaba

u.i.:bocsi a "B" tipusnál a TIP147-es N csatornás, de valamilyen oknál fogva KiCAD alkatrésztárában nem volt ilyen.... :shock:

File csatolás: 

0

drotostot77
drotostot77 picture

Kiegészítve...módosítva...

File csatolás: 

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia drotostot77,

Ezek közül talán a B-t választanám, de nem vagyok benne biztos, hogy elég áramot kap az előerősítőtől, ahhoz hogy max. teljesítményen is ki tudja hajtani a végfokot. Jó viszont, hogy van benne túláram védelem.

Üdv,
Oszi

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Sziasztok!

Bocsi, hogy beleszólok, de a "B"rajzon rosszul van jelölve a TIP 147! Legjobb tudomásom szerint az PNP Darlington +Dióda :yes:

Üdv: Laci

0

drotostot77
drotostot77 picture

Sziasztok!

Köszönöm a figyelmeztetést...amint írtam fentebb is,sajnos nem volt a tervező programban ilyen polaritású darlington...
Bocsi mindenkitől!

Oszi!
A kivezérlés dolgot nem értem...más diszkrét elemekből felépített erősítőben a fesz. erősítést egyetlen tranzisztor végzi. Egy műv.erősítőnek többnek kell lennie az erősítéstartalékban. Nem?

H.a.N.D.!

Csaba

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Laci,

Nem is vettem észre, hogy rossz a jel!
Valóban így van a TIP147 PNP, de az ide jó! Csak a rajzjel rossz! A dióda pedig nem oszt nem szoroz! :oke:

Üdv,
Oszi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

elméletileg bármelyik jó lenne, de a gyakorlatban felmerül egy nagy probléma, amit sok helyen el szoktak felejteni. Hogyan maradnak stabilak a munkapontok, a hőmérsékletváltozás hatására? Az IC-knél nagyon jó a hőkiegyenlítés a felépítésből adódóan, de ha diszkrét elemekből építed fel az erősítőt, ez a kapcsolat nem biztosítható. Ezért egy jól felépített végfokban, rengeteg feleslegesnek tűnő alkatrészt építenek be a stabilitás megőrzése végett. Erre jó példa a rádiótechnikában leközölt MZR-756 nevű erősítő. Érdemes elolvasni, mit miért építettek bele. Jó erősítő lett, csak egy alkatrésztemető. Az volt a cél, hogy azt tudja mint a QUAD-405, de a QUAD egy astabil multivibrátornak tűnik mellette. :smiley:

Üdv,
Oszi

0

drotostot77
drotostot77 picture

Hello!

Idézet:
"Az IC-knél nagyon jó a hőkiegyenlítés a felépítésből adódóan"
Akkor jól értelmezem, ha azt mondom, hogy felépítésében azonos panelt készítve elérhető a kívánt eredmény?(azaz minden félvezetőt hőcsatolásba hozok)
A neten kimondottan egyszerű diszkrét végfokokat kerestem, hogy az első fokozato(ka)t el tudjam róla távolítani. (Sajnos arra én is gondoltam, hogy a munkaponti stabilitás kritikus lesz...)
Viszont ekkor sem értem, hogy a gyári kapcsolásból hogy maradhatott ki? Kimaradt egyáltalán?
Az AN7060 adatlapja alapján nem eldönthető(lásd fentebb)...,de tudjuk, hogy kimondottan ilyen "kimeneti fokozat" meghajtására tervezték...

Üdv:Csaba

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Az IC-ken belül nagyon jó a hőkiegyenlítődés a csipek közvetlenül az alaplaphoz, az a hűtőfelülethez csatlakozik. A felhasznált anyagok is a célnak legjobban van kialakítva, hisz a gyártónak majdnem mindegy, hogy mire szereli az alkatrészeket. Ha te építed nem vagy ilyen szerencsés helyzetben.
Az félvezetők paraméterei nagyon hőfüggőek, és az biztos, hogy bármit is csinálsz velük különböző mértékben fognak melegedni, és ez torzításhoz vezet. A másik nagyobb probléma, hogy nem igen lehet kellően hasonló paraméterekkel rendelkező tranzisztorokat kapni, még ha komplementer párok is. Ha megnézed a katalóguslapját az elterjedt BD249 BD250 párnak, hát nem sok közös van a kettőben. Persze drágább eszközökkel jobb eredményt kapni. Az eltérések kompenzálása csak egy bonyolultabb felépítéssel lehetséges.
Az An7060-nál, az ajánlott kapcsolásban a végfok rész egy integrált végfok (szaggatott keretben) nincs semmi érték. Ez a felépítés az STK-ra jellemző. Lehet hogy írja is, ha valaki tud japánul megmondhatná. Azért is nehéz a AN7060-at felhasználni, mert nincs semmi arról, hogy is kell használni, a blokkdiagram ehhez kevés, az ajánlás meg az stk-ra van megadva. A Panasonic meg a Technics emberei biztos nem ebből dolgoztak!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

drotostot77
drotostot77 picture

Hello Oszi!

A kutatásaim során bukkantam egy érdekes könyvre...
Abban érdekesen taglalja a kimeneti fokozatot meghajtó feszültségerősítő áramgenerátor részét.
(Forrás:Audio Power Amplifier Design Handbook, 4th Ed. - (Malestrom) - szerző: Douglas Self MA, MSc
(Itt jegyzem meg, hogy minden jogát a szerzőnek tiszteletben tartok, ezért eredeti tartalmak mellékelésétől tartózkodom!!!))
Az általa kiemelt hat féle VAS (Voltage amp. stage) között megtaláltam az eredetileg alkalmazott fesz előerősítőt is, amit "bootstrapped load"-nak nevez(képen bal oldalt, tőle jobbra pedig a "hagyományos áramgenerátoros")

Ezzel kapcsolatban csak az a kérdésem, hogy miképpen viselkedik ez a kapcsolás? És mire kell ügyeljek az utánépítés során?
Válaszok mint mindig most is megtisztelnek!

Üdv:Drótostót

u.i.:
http://books.google.com/books?id=Qpmi4ia2nhcC&pg=PT143&lpg=PT143&dq=vas+...
119.oldalon

File csatolás: 

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Egy végfok általában 3 részből áll, a bemenetei előerősítőből, a meghajtó feszültségerősítőből (VAS) és a kimeneti teljesítményfokozatból. Az erősítőknél általában a feszültségerősítőben vannak a legnagyobb trükkök, mert ez az a rész a mi leginkább befolyásolja a hangzást. A bootstrap tulajdonkép egy ilyen trükk. Egy kondenzátorról van szó amit, a feszültségerősítő tranzisztor kollektora és az erősítő kimenete közé van kötve. A kimenőfokozat Q2-es tranzisztora akkor tud kinyitni ha az emitter és a bázis között elegendő feszültség áll rendelkezésre, de mi azt szeretnénk ha a kimeneten a teljes tápfesz megjelenne. Ehhez a tápfeszültségnél magasabb bázisfeszültség kell. Ennek biztosítása a kondenzátor feladata. Ez úgy történik, hogy a kimeneti feszültség negatív félperiódusánál a kondenzátor feltöltődik, a kondenzátor feszültsége pozitív félperiódusnál hozzáadódik a kimenet feszültségéhez, ezzel megemeli a feszültség erősítő tápfeszültségét. Így teljesen kinyitott Q2 mellet is van elég bázis feszültség.

Az áramgenerátort azért alkalmazzák feszültségerősítőkben, mert az elméleti feszültségerősítés végtelenné válik. Ezt úgy lehet egyszerűen elképzelni, hogy a tranzisztort egy változtatható ellenállásnak képzeljük el. Az ellenállás két véglet zárlat és szakadás között változhat. Az áram generátor mindig állandó I áramot ad, ha a tranzisztor 0 ohomos, akkor 0V feszültség esik rajta, de ha szakadás az az végtelen nagy ellenállás akkor az áram elméletileg végtelen nagy I*R feszültséget gerjeszt és ez nagyon kicsi bemenőjelnél van ami végtelen nagy erősítést jelent.
Persze a valóságban nincs ilyen ideális eset így nagyon nagy lesz az erősítés.

Ha egy egyszerű jó minőségű erősítőt akarsz, nézd meg a FET-1-et, a HIFI magazinban közölték le.

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

drotostot77
drotostot77 picture

Szia Oszi!

Az ajánlott FET-1-et már néztem. Nagyon kiforrottnak tűnik, de a diff. bemeneten egy áramtükröt még el tudnék képzelni.Valószínű, hogy megépítem a VF2-vel egyetemben!
De ennek az SU-Z22-nek nem szánom ezt a végfokot!
Túl mélyen kellene belenyúlni, azaz teljesen újra kellene építeni. Elajándékozásra szánom.(keresztfiam részére) A cél, hogy egy-két házibuliban végezze a dolgát... ;-)
Saját részemre egy átgondolt -nem komprumisszumokat kötő- megoldást fogok készíteni.

Hasznosnak és szemléletesnek (jól érthető) találom hozzászólásod!
Sajnos az erősítők fizikáját én nem ismerem; csak amennyit utána olvasok, azt tudom (angol források inkább)
Ezért kérlek, segíts a komponensek értékeinek meghatározásában(mivel a "B" tipust választottad, ezért maradjunk ennél), hogy a végfokot a VAS-hoz tudjam illeszteni!
Azért kérlek erre, mert problémának érzem (!),hogy a gyári kapcsolásban a 2SA1123 tranzisztor a pozitív tápághoz "van közelebb" a bootstrapped load, pedig a negatív tápághoz.
Az alap kapcsolás, amiből kiollóztam a végfokot, pont fordítva van!(lásd. forrás.png)
A tápfeszültség ugyan az nekem +-39V (a minta kapcsoláson +-40V)

A rajzomat ennek megfelelően módosítottam (jobb átláthatóság fontos)

Előre is köszönök mindent!

Üdv.:Drótostót

File csatolás: 

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Na ez így egész pofásnak néz ki, még akár működhet is, de szerintem felesleges a bootstrap kondi. Ennek a kondinak igazából kis tápfeszültségeknél van értelme, neked +-40V van, ha a kimenőjel amplitúdója csak 30V-ra jön ki 35V helyett nem sokat számít, viszont a torzítást növeli, mert lassítja az erősítőt. 30V-os amplitúdó 8 ohmon 56W színuszos teljesítményt jelent!!!
A munkapontok jónak tűnnek, de egy kicsit soknak tűnik a védelem megszólalási határa 7,25A, de a tranzisztorok tudják ezt így nem probléma. Ha megépíted már csak a gerjedékenység lehet baj, de ez úgyis csak a kész erősítőn derül ki.

Üdv,
Oszi

0

drotostot77
drotostot77 picture

Szia Oszi!

Az aszimmetria nem okoz nekem problémát? A túláram védelmet én 6,3A-re tettem volna, de lehet ennek valami gyakorlati magyarázata van.
Az eredeti leírásban ezt a végfokot 200W-osnak írják... :-) gondolom P.M.P.O. :rohog:
Ezért van ilyen magasra állítva...
Üdv.: Drótostót

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Ha nem sikerült elriasztani, akkor ezzel lehetne kezdeni valamit. Ezt használták torzításméréshez, így alapvetően jónak kell lennie.

Baj csak annyi vele, hogy egy 60 Ohmos terhelés is tönkretenné. Esetleg egy komplementer darlington kapcsolás segítene rajta, de lehet, hogy még így is túlterheli az IC-t.

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

drotostot77
drotostot77 picture

Hello!

Már járattam így az AN-t igaz az alsó Bias (?) áramkör nélkül...erre szükségem volt, hogy eldöntsem működőképes-e az IC és a köré tett alkatrészek.
A működés ebben az esetben egy nagyimp.-ás fejhallgatóra történt...a kijövő zene és hanganyag kicsit mélyszegény volt...gondolom a gyatra visszacsatolás és erősítés miatt elhangolódott a hangszínszabályzó...(vagy nem ez lehet az oka?)

Viszont ezzel a néhány Watt kimeneti teljesítménnyel nem elégednék meg... :-)

Üdv: Drótostót

0

tvdoktor
tvdoktor picture

szia drotos77
Bocs de vizsgázok,kicsit késöbb tudok ezzel foglalkozni.
Remélem nem sürgös.
Én most a forum részt nem olvasom végig,hogy hol tartasz.
Ird meg konkrétan mit akarsz,mert itt a forumban már mindenröl van szo.
Egy vadi uj konstrukcio,vagy ami illeszkedik a meglévöhöz.
Vagy lekoppintani az ic belsejét?

0

drotostot77
drotostot77 picture

Szia TvDoki!

Persze, hogy ráér..Kéz és lábtörést a vizsgához!

Többi kérdésedre a későbbiekben válaszolok!
Lekoppintás semmiképp!

Drótostót

0

Oszi11
Oszi11 picture

Egy számítógépes program is sokat segíthet megérteni, hogy működnek dolgok. A Micro-Cap 9 szerintem a legjobb, már 30 éve fejlesztik. A demót lehet tölteni, regisztráció után elküldik a linket. A demóban van egy pár korlátozás, de kisebb dolgokra így is használható. Pl.: egy Quad-405-ös védelem nélkül tesztelhető.

http://www.spectrum-soft.com/index.shtm

Üdv,
Oszi

0

drotostot77
drotostot77 picture

Szia Oszi!

Az ötlet nem rossz...A Micro-Cap-et még a fősulin használtam utoljára. Persze akkor még 5-öset valamilyen kibelezett oktatói verzióban...és alapszintű elektronikai á.k.-ök szimulálására (mivel vastagdrótos vagyok...)
Linux op.-om van...megpróbálok valamilyen natív programot keresni.

Köszönöm a hozzászólásod!

BÚÉK MINDEN FÓRUMOZÓNAK!

Isten adjon szebb jövőt mindenkinek!

Csaba

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Én is Linuxon nyomom. A virtualbox segít áthidalni a problémát, de ha linuxos programot keresel a QUCS is jó megoldás csak egy kicsit még kiforratlan.

Üdv,
Oszi

0

drotostot77
drotostot77 picture

Szia Oszi!


A virtualbox-hoz kell egy megvásárolt M$ termék....-> negatív (azaz nincs és amennyiben gnu/Linux társadalom azt akarja,akkor nem is lesz!) Ez kicsit OFF,ezért itt be is fejeztem! (Kérek mást is erre!Nem lavinát szerettem volna elindítani, vagy bárkit is megbántani!)

QUCS megismerése folyamatban...
GNU-Cap/ gspiceui párossal van tapasztalatod esetleg?(még ezt találtam a tárolóban)

Üdv:Csaba

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Az első M$ résszel kapcsolatban igazad van, de ezt most valóban hagyjuk. A Wine-t nem próbáltam, de lehet, hogy működik!

A Spice-ok is nagyon jók, és hát végülis ezzel kezdődtek a szimulátor programok. A bajom annyi volt vele nem találtam használható alkatrészkönyvtárakat hozzá. Így elég behatárolt a használhatóság, de ha sikerül találni egyet engem is érdekel. Én az alapverziót használtam grafikus netlista készítő nélkül, de így se volt túl bonyolult.

A TUX legyen veled!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Csaba!

Megnéztem az IC-d adatlapját, elég egyszerű a kapcsolása, nem ördöngősség utánépíteni. Ha van olyan elektronikai bolt, ahol jó fej a tulaj, és van bőven alapanyag, akkor műszerrel menj, és nagyon válogasd párba a tranyókat. Az IC-ben lévő ellenállások nagy részét akár ki is méregetheted, esetleg megszabadítva a toktól. Ha más nem, tapasztalatot szerzel, és egy ilyennek nagy a sikerélménye. Keress hasonló kapcsolástechnikájú erősítőket, jól jöhetnek a méretezésnél és a tranzisztorok kiválasztásánál!

Üdv: Jácint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Csaba,

arról próbáltunk meggyőzni, ne az IC-t próbáld meg után építeni, mert nagyon nehéz az eredeti kapcsolásba beleillő erősítőt építeni, jó minőségű hasonló tulajdonságú komplett végfokot már nem lehetetlen. Tehát neked a teljes végfokot kell újraépíteni, ehhez felhasználhatod az eredeti alkatrészeket, de ne akard az IC-t helyettesíteni. Az borzasztó munka, egy egyedileg épített "IC" munkapontjait beállítani.

Üdv,
Oszi

0

drotostot77
drotostot77 picture

Hello Oszi!

Vevő vagyok az elképzelésedre! Mit tennél a helyemben?
Az AN7060 adatlapjából kivágott ajánlás van megvalósítva a Technics erősítőben(AN7060.jpg) kis módosítással, azaz adott egy koppanásgátló á.k. ami a fesz.előerősítő -6V-os tápját és a meghajtó tranzisztoros ág -39V-os tápját induláskor 0V-on tartja,majd 5-6sec elteltével éri el a -39V-ot...(technics_su-z22.jpg -en látható)
Hogy módosítsam az eredeti kapcsolást vagy milyen végfokot illesszek be az STK helyére?

Megtisztelő válaszod köszönöm!

u.i.: ha zagyván írtam valamit, akkor bocsi, igyekszem magyarázni...

Üdv:Csaba

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Csaba,

Én elvetném ezt a végfokot teljesen, vagy beletenném az STK-t. Az AN7060 működése az STK működési elveit tükrözi, ezért elég macerás máshoz, hozzáigazítani. Az a probléma vele, hogy külsőleg kell beállítani az IC munkapontját.
Én TDA1524-et vagy LM1036-ot használnék előerősítőnek, és egy pár TDA7293-at végfoknak.

Üdv,
Oszi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Csaba,

ezeket az IC-ket szinte lehetetlen javítani, no nem azért, mert bármi akadálya lenne az alkatrész cserének, hanem azért mert ezeknek az IC-knek, a tranzisztorait úgy válogatják a gyárban a sorról. Minden darabot megmérnek és a legtökéletesebben összepárosítják őket, így kerülnek. Így kerülnek az IC-be, ezért adódik az IC egyszerű felépítése is, hisz minden tranzisztor oda illik.
Ha úgy tetszik az a tranzisztor amit az eredeti cserébe beteszel, már kiesett a teszten, így nem is szólhat ugyanúgy.
Ha javítani nem is lehet, de meg lehet próbálni egy olcsóbb IC-vel, esetleg egy diszkrét elemekből felépített erősítővel pótolni, de ezektől nem várható el ugyanaz a hangminőség. A Japánok nagyon eltalálták azt az STK-t. Úgy rémlik valamelyik Rádiótechnikában foglalkoztak ilyen utánépítéssel.

Üdv,
Oszi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz drotostot77!
Sini-nél 2378795 számon HUF 3 143,00pénzért, még rendelhető
Ha megnézed az adatlapját, akkor láthatod, hogy érdemesebb egy "rendesebb" végfokot építeni, ha már változtatni akarsz, egy gyári berendezésen. Mondhatni, ennyi pénzért, nem éri meg, egy komplett doksi elkészítése, egy 8 tranyót, és néhány passzív elemet magáénak tudó végfokért. Persze X2 alkatrész szám.
Üdv:
exGelkás

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia exGelkás,

Én megnéztem az STK2038 adatlapját, mi a baj a 20Hz-20kHz terjedő frekvenciasávban, 50W-on a 0,007% THD-val? :?

Üdv,
Oszi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Oszi11!
Ezért javallottam, a gyári cuccra való cserét, mert ezt hasonló mennyiségű alkatrészből utángyártani-pont az említettek miatt- szinte lehetetlen.
Üdv:
exGelkás

0

Oszi11
Oszi11 picture

Ja bocs, nem figyeltem!

Üdv,
Oszi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Oszi11!
Ja! Szóval a "rendesebb" jelző, nem a minőségnek szólt!
A diszkrétekből felépíthető egyedeket jellemeztem így! :oke:
Üdv:
exGelkás

0

Sponsored links