You are here

Suzuki Swift klímavezérlő elektronika probléma

6 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Tudom, hogy igazából nem teljesen ide tartozik ez a téma, de hátha találkozott már valaki ilyen hibával. Adott egy 1998-as Suzuki Swift sedan autó. Valamiért nem kapcsol be a klímája. Tavaly még működött a klíma, idén már nem akart bekapcsolni. Gáz van benne, klímás megnézte, a vezérléssel lesz gondja. Találtam a motortérben egy egér által elrágott vezetéket, azt összetoldottam, de máshol nem látok ilyet. Átmértem minden vezetéket, jónak tűnnek.Olyat csinál, hogy ha bekapcsolom a klímát, akkor egy pillanatra elindul, megy a ventillátor is és megemelkedik a motorfordulat is, valamint kapcsol a kompresszor is, de azonnal ki is kapcsol és utána hiába kapcsolgatom nem csinál semmit. Ha leveszem a gyújtást, majd újra beindítom, akkor megint bekapcsol 1 pillanatra és ismét leáll. Ha adok külön áramot a ventillátor és a kompresszor reléjének, akkor bekapcsol és tökéletesen hűt. Tehát valami a vezérléssel lehet. Van egy kis fekete dobozka, ami a reléket vezérli, valószínűleg azzal történt valami. Biztik jók, áramot kap, testet is. A kompresszorban lévő nyomáskapcsoló tuti jó, mert azon keresztül kap a mágnes áramot és ha külön adok neki 12v-ot akkor kapcsol rendesen. A másik nyomáskapcsoló a klímacsövön van, próbából összezártam a 2 rámenő vezetéket, mert ha jól sejtem nyomás alatt zárnia kell az áramkört. Gondoltam ha az a rossz és rövidre zárom, akkor el kellene indulnia, de így sem jó. A klímavezérlő elektronikát egy mikrokapcsolóval kapcsolom be. Ha egyszer megnyomom, akkor kellene kapcsolnia, ha még1x, akkor át vált eco módba és ha mégegyszer megnyomom, akkor kikapcsol. A visszajelző ledek működnek, a nyomógombra látszólag reagál rendesen, de nem kapcsolja a reléket az áramkör. Kérdés az mit lehet ezzel kezdeni, volt e már valakinek ilyen gondja, vagy honnan lehetne ilyen vezérlőt szerezni? Szétszedtem, de semmi gyanúsat nem látok. Átmértem az összes diódát, ellenállást, tranyót, de mind jó.

Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A gázt hogyan nézték? Megmérték a nyomásokat vagy csak lenyomták a schraderszelepet, hogy jön e gáz? Szerintem tílt valamiért lehet nyomáskapcsoló, dugulás az adagolószelepnél vagy a hűtőközeg mennyisége a probléma.

0

djhalasi
djhalasi picture

Rátették a klímatöltő gépet, leszívták a benne lévő gázt. 400g volt benne a 750g helyett, de a klímás szerint ettől még kapcsolnia kellene, csak nem fog hűteni annyira. Biztos ami biztos alapon feltöltötte rendesen, de úgy sem működött, utána kezdtünk keresgélni. De egyébként a klíma tökéletesen működik és hűt is rendesen, ha adok áramot a reléknek úgy hogy kikerülöm a vezérlő elektronikát, ezért gondoltam, hogy az a rossz.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Szerintem a 750g nagyon sok bele. Az új Swift 370g+- 20g töltetmennyiséggel működik szerintem a Tiédbe sem kell több. A töltés az elrágott kábel megtalálása elött vagy után történt?
Megtaláltam a pontos adatot! Tényleg 750+-5g a töltet nekem soknak tünt de katalógus szerint annyi.

0

djhalasi
djhalasi picture

Nem az enyém az autó egyébként. Az elrágott kábel megtalálása előtt történt a töltés. Pedig 750g kell bele, rá van írva kis gyári matricára a motortérben. Az én F Astrámba pl 900g kell.

0

Kisa
Kisa picture

Helló, hasonló hibával küzdök, meg lett végül is a probléma? Sikerült megjavítani? 

0