You are here

Szokol 308 FM sáv áthangolásában kérek segítséget

15 posts / 0 new
Last post
zus

Helló ! A címben megénekelt Szokol 308-as FM sávját szeretném tisztességesen áthangolni. Ebben kérek segítséget.

Megörököltem egy egészen egyben levő Szokol 308-at. Volt pár apróbb hibája, amit megjavítottam, így most a benne levő AM sávok tökéletesen működnek. Addig forgattam a gépet, míg azt találtam ki, hogy áthangolom az FM sávját.

Utána jártam a neten és letöltöttem pár doksit a gépről. Az egyikben benne volt pár olyan okosság, ami alapján át lehetett hangolni a gépet az OIRT sávról a CCIR sávra. Ez egy táblázat, amiben benne van, hogy az egyes sávokhoz melyik kondenzátort kell kicserélni és milyen értékűre. Ezt mind megcsináltam, a lehető legpontosabban közelítve a feltüntetett kapacitásértékeket. Az áthangolás gyakorlatilag elsőre beindult.

A problémám a következő: a doksi úgy írta, hogy a 65-73 MHz-es sávra és a 87-108 MHz-es sávra hangolt tunerben az a néhány megváltoztatandó kondenzátor milyen értékű. Ebből nekem az világlott ki, hogy függetlenül attól, hogy az OIRT FM sáv az 8 MHz széles, a CCIR FM meg 20 MHz, a kicserélt kondenzátorokkal az egyikből a másikba tudom transzformálni az alap tunert. Az átalakítás során viszont nem 87-108 MHz-es sávot kaptam, "csak" a 87-98 MHz-es sávot (ez úgy 11 MHz), de ezt stabilan és szépen tudja.

Kérdéseim a következőek, a legegyszerűbb módon (tehát nem tekerek újból tekercseket, meg ilyesmi):

1. Meg tudom-e oldani azt, hogy a CCIR sávot teljes szélességében megkapjam, a skálára széthúzva, ahogy a doksi prognosztizálta ? Melyik alkatrészt kell módosítanom még és milyen értékűre ?

2. Ha ezt nem lehet megcsinálni, akkor hogyan tudom a nekem megfelelő sávot behúzni abba a 11 MHz-be, amit már amúgy is megkaptam az áthangolással ?

Ismétlem: nem akarom az egész tunert újrahangolni vagy újra építeni ! Jelenleg 87-98 MHz-es sávot tudom fogni, ezt szeretném vagy 87-108-ig, vagy 87-104-ig széthúzni vagy pedig ezt a 11 MHz-et szeretném áttolni feljebb a 108-ig (akkor lenne pl. 97-108 MHz a vételi sávom).

Tudom, hogy nem egy olyan ördöngösség ennek a problémának az orvoslása, csak éppen nem látom be, hogy hol kellene még egy kicsit dolgoznom rajta.

Várom tehát a használható ötleteket és köszönöm. Ahogy tudok, jövök és reagálok a válaszokra. Vagy pedig a privát emilemre várom a válaszokat. Köszönöm.

Comments
zus

Oké, megköszönöm mindenkinek a hozzászólást. Azért véstem a kérdést, mert arra gondoltam, hogy létezik valami olyan varázslat a gép teljes szétdúlását túl, amivel legalább a rendelkezésemre álló 11 MHz-es sávot tudom tologatni (értsd: másutt kezdődjön). Tekercseket nem bántok, vasmagokat nem tekergetek. A teljes CCIR sáv behúzás nyilván csak így menne.

Ha valakinek a sáv TOLOGATÁSRA lenne bármilyen EGYÉB ötlete, mint tekercs variálgatás (itt arra gondolok, hogy a tunerben cserélt pár kondenzátort milyen értékűre cseréljem át - C1, C2, C3, C11, C12), akkor arra vevő vagyok. Ha nincs, akkor a gépet jobban nem bántom, CCIR FM állomásokat 99 MHz-ig szépen tudok vele hallgatni (csak kár, hogy csupa olyat, ahol f*s, zenének csúfolt akármik, meg kormánypropaganda megy).

0

Vote up!

You voted ‘up’

bekeipeter

Nem tudom, hogy mi a problémád az áthangolással. Évekkel ezelőtt én is áthangoltam párat sikerrel. Légyszives írd meg,hogy pontosan melyik alkatrészeket cserélted és mire. Én meusztam mindet a tekercsek metélgetése nélkül. Nem árt, ha van hozzá egy wobblered, meg egy szignálod! Ha vannak műszereid, akkor 10 perc alatt be lehet hangolni!

0

Vote up!

You voted ‘up’

macsek2000

Szia!
Én javaslom a C5 és C10 trimmert cserélni 100pf fix-re, vagy párhuzamosan a trimmerrekre forrasztani. Ezzel a forgókondi átfogását növeled, de nő a kezdő kapacitása is, ezért ki kell venni a C3 és C11-et. A C12-t lecsökkenteni 3,3pF-re. Esetleg szükség lehet a tekercsek vasmagját cserélni réz, sárgaréz vagy alumínium magra. Korrekciókat a forgókondin található trimmerekkel is lehet végezni. Persze az áthangolás akkor a legkönnyebb, ha az oszcillátor frekveciáját tudod mérni.
Üdvözlettel: Tibor

0

Vote up!

You voted ‘up’

istvan770

A 11 MHz sáv feltolását a tekercs átmérőnél jelentősen vékonyabb alumínium maggal (drót, lehetőleg szigetelt) meg tudod oldani. Ki kell kísérletezni, először az oszcillátor aztán a másik tekercset kell hangolni. A vevő tekercset a demodulátor tekercsére tett "demodulátor" dióda, soros 100k-1M, párhuzamos 1-2nF után, nagy impedanciájú műszerrel, adón maximumra hangolhatod, feltéve ha nem IC-be rejtett csoda. Fülre hangolni az FM miatt nehéz ügy, de akár elfogadhatóra is sikerülhet. A "mag" rögzítésére minimális gyertyaviasz cseppet javaslok, a "korszerűbb" megoldások elmozdítják, az IS-el ragasztás korrigálhatatlan. A sáv kiszélesítéséhez kapcsrajz, a két tekercs tekercshossza, átmérője, menetszáma kell, ki lehet számolni a változtatásokat. Ha varicap van benne, akkor azt is tuti cserélni kell, a net-en találsz katalógust. Tekercs változtatás nélkül a rezgőkörök jósága romlik, de elfogadható maradhat.
Elvileg a rézdrótmag is megfelelhet, abból nagyobb a vastagság választék, de ezt még nem próbáltam.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Szia!
A tekercsek rövídítése nélkül nem fog menni!
Keresni kell olyan készüléket, ami létezett O és C sávra is és persze meg van adva a tekercs adat is mindkét sávra. Abból lehet az arányra következtetni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: kb, 2/3 a a  menetszám arány.
5 menet esetén 3 menet,  7 menet eseté 4,5 menet

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

SobriJ

"kb" az milyen mértékegység? Azért ott az átmérő is játszik, és inkább közelebb van a félhez. Sokat bütyköltem ilyesmit azt mondták jó, de ma már mások az igények. De hagyni kellene szegény készüléket eredeti állapotában, mert jó sosem lesz ez a kb.

0

Vote up!

You voted ‘up’

welding alt

Szia SobriJ !
Nincs szándékomban elkeseríteni téged, de nem csodálkozom, hogy néhány Tanyatárs elhatárolódik véleményeidtől.
Értelmes, szakszerű választ adj a felvetett kérdésekre, és akkor nem kell a MODERÁTORT emlegetni ( kérdezni).
 Üdv. welding alt

2

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

A Körül-belül ebben az esetben egy igen pontos mérték egység!
Mondhatni logarléccel lett kiszámolva.
A tekercseket sima összeforrasztással is lehet rövidíteni. Igaz, ha csinálunk egy rövidrezárt menetet romlik a jóság, de az érzékenység úgyis csak nyomokban leledzik a szokol 308-ban...
http://www.szetszedtem.hu/029sokol308/taskaradio.htm

1

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia!
Én a helyedben ,inkább egy modult vettem/építettem volna ,ami a "nyugati fm" sávból , a " keleti fm" sávra , alakítja a sávot . Így megmaradt volna az eredeti sávszélesség . Ha a kondikat cseréled , a tekercsek maradnak ,akkor műszaki okoból az az eredmény , amit tapsztalsz . Részletesen ?Majd a tanult kollégák elmondják a részleteket .(Én "anno" a Thököly úton vettem áthangoló modulokat .Rajzot is adtak a beépítéshez hozzá . Rádióhoz és tvhez is léteztek .)
Szerintem.
Sok sikert!
Üdv jano

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

szia
 

File csatolás: 

1

Vote up!

You voted ‘up’

zus

És még a C1, C3, C12-t is cserélni kellett. Ezeket már mind megcsináltam, így sikerült feltolnom a sávot a CCIR elejére.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SobriJ

Az a baj hogy ez forgókondis, ha varicap lenne akkor talán. Kérdezd meg melyik adó a kedvencük, és akkor arra eltudod tolni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

oregharcos
oregharcos's picture

Én annak idején SO42-vel csináltam az áthangolásokat,
így nem kellett a rádió tunerjét szétszedni, hangolni.
Igaz, hogy legtöbb autórádióhoz kellett.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content